Kié a jog egy mű után? (DJ - é / zeneszerzőé)


Mr. V. # 2016.04.10. 18:58

Üdvözlöm!

Hivatásos (OSZK engedéllyel rendelkező) DJ vagyok.
Többször belefutottam már a problémába egy-egy mixem internetes publikálásakor, hogy némely tárhelyszolgáltató nem nekem ismerte el a művet, hanem az abban szereplő több különböző előadónak, akik viszont nem engedélyezték az adott oldalakon történő megjelenést, így törölték a műveimet.

Bár más által készített művekkel dolgozok, a végeredmény (maga a mix) az én nevemet fémjelzi és a fent említett engedély alapján én jogszerűen keverhetek össze különböző zenéket, hogy a saját nevem alatt publikáljam mint mix... (tehát nem remixet készítek, hanem csak pl. 80 percnyi folyamatos zenefolyamot különböző számokból).
A kérdésem így az, hogy ezek fényében miért tiltahtják le többen az én művemet?

Egy kis párhuzam:
A pék elkészíti a kenyeret és a kenyérre a pékség neve van ráírva (ritkán az összetevők). Ha ő eladhatja saját név alatt a liszt, só, stb. keverékét, azaz "mixét", nem kell feltüntetnie, hogy a lisztet melyik cég készítette, a sót melyik, akkor az ő terméke az ő terméke, hiszen a vevő egy - a pékségre jellemző - keverési arány, íz alapján választja a pékséget.
Akkor nekem, mint DJ-nek miért dobhatják a kukába, vagy némíthatják el bizonyos részeit a mixeimnek, hiszen az az említett 80 perces formában már nem X-Y előadó műve, hanem az X-Y előadó műveiből készült "engedélyes művész" által módosított (átkeverésekkel rövidített), összegyúrt teljesen új és egyedileg a művészre jellemző adottságokkal bíró mű?

Nem mellesleg a DJ szakma "lemezbemutató" néven fut, azaz a DJ reklámozza a zenei előadó művét. Már magáért a "reklámozásért" is fizetnem kell jogdíjat, holott ezt fordítva kéne, mint minden más reklámozás esetében, de még így sem lehet a saját művem, ha átdolgozom (sebességet módosítok, átkeverem stb.) rám jellemző elemekkel? (Továbbra se remixre gondolok, hanem számok egymás után játszására, összefűzésére.)

Esetleg csak az Artisjus felé benyújtott "saját mű" kérelem alapján tehetem csak a nyilvánosság számára elérhető állapotba a műveimet?