Vitafórum a bírói felelősségről


bibika # 2016.11.23. 17:12

Zsebtükör!

Én úgy hallottam a legfrissebb Korm. rendelet 5 § (5) bekezdése szerint, aki a felcsúti Puskás Akadémián bírói oklevelet szerzett, az polgári ügyekben első fokon azonnal ítélkezhet (kombinált életpályamodell!) :D

igazsag kereso # 2016.11.06. 10:56

Kedves csodálkozó! Ezt témakört nem ismertem, de most számos kellemetlen "IGAZSÁG-SZOLGÁLTATÁSI" témában kerestem fogód- zót, így találtam ide. Talán másokkal is előfordulhat ilyen.

Egyjogász # 2016.11.06. 09:56

Hát ha már egy 2013-as kérdésére is három év után kap választ a ticso, akkor miért pont a bíróságok lassúságán rugózunk?:)))

Dr.Attika # 2016.11.06. 09:22

Választottbíró lehet. Ahhoz még jogi végzettség sem kell.

igazsag kereso # 2016.11.06. 08:46

Szép napot ticso! Bizony létezik, 2002-től 2016.-ig és még akkor sem születik igazságos,tisztességes ítélet.

Zsebtükör # 2014.02.17. 03:23

KBS :D bírom a humorodat! Annyira tetszett ez a laza "focibíró lesz az" - majd neki is beszólom, hadd égjen, a kis hülye, ilyet hazudni, hogy bírói tanfolyamot végez és bíró lesz. Ja, focibíró. Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.15. 07:40

Nem ők elvileg az "elllllííííít" a jogászok között?
Angolszász országokban. Nálunk még elvileg se. Jó esetben 15-20 év múlva a felsőbíróságokról elmondhatjuk majd ezt mi is. Talán.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.15. 07:37

Mégpedig úgy, hogy bírói tanfolyamot végez.
Focibíró lesz az.

Zsebtükör # 2014.02.15. 06:59

Bocsánat, kihagytam, hogy amit írtam, az a szakvizsga UTÁNI időre vonatkozik.

Zsebtükör # 2014.02.15. 06:58

Szerintem nem lehet szakvizsga után rögtön bíró, kicsit szánalmas is lenne.

A törvény szerint az lehet aki legalább egy évig bírósági titkárként, alügyészként, ügyvédként, közjegyzőként, jogtanácsosként dolgozott, kormánytisztviselőként, illetve köztisztviselőként központi közigazgatási szervnél közigazgatási, illetve jogi szakvizsgához kötött munkakörben dolgozott.

Ez nála nincs meg. Közszférában dolgozott, de nem központi közigazgatási szervnél, és nincs is jogi szakvizsgája se.

Akkor most hogy van ez? Beteszik bírónak, csak mert az önkormányzhatnál dolgozott pár évet? ÉS hol marad a bíróktól elvárt magas szintű tudás? Nem ők elvileg az "elllllííííít" a jogászok között?

Egyjogász # 2014.02.15. 05:23

Ha elvégezte a jogot, utána még három évig jogászi munkakörben kell dolgozni (ez lehet bírósági fogalmazó is, de más is), majd ezt követően letenni a jogi szakvizsgát.
Ezután lehet bíró, de ehhez nem árt némi kapcsolat sem.

Zsebtükör # 2014.02.15. 00:03

Szeretnék segítséget kérni egy bírói kérdésben.

Ismerősöm, aki 9 év alatt, nagy nehezen, 2,6 átlaggal elvégezte a jogot másoddiplomás szakon, és sosem dolgozott jogászként, mindegyre azt akarja nekem bebizonyítani, hogy ő fél év múlva bíró lesz.

Mégpedig úgy, hogy bírói tanfolyamot végez. (?????)

Nem vagyok szakmabeli, de azért hülye se, és tudom, hogy ilyen, hogy bírói tanfolyam, nincs, és úgy hülyeség ahogy van, maximum fogalmazónak mehetne, ha elég jók lennének a jegyei, és a felvételi eljárásban kiválasztanák, de mivel már másfél éve végzi "a bírói tanfolyamot" ez is furcsa lenne.

Helyesen tudom ugye, nem lehet bírónak lenni, hanem előtte fogalmazónak és titkárnak kell lenni, vagy ügyvédnek, vagy ügyésznek - de olyan, hogy valaki szakvizsga nélkül bírói tanfolyam által bíró lesz, bocs, de ezt nem tudom hinni, szerintem hazudik.

Igazam van?
Vagy van valami mégis, amire gondol, és amiről én nem tudok? Ha igen, akkor mi az?

ticso # 2013.11.16. 07:04

Szép napot mindenkinek

Természetes dolog e a hozzáértők szerint, hogy egy szimpla vagyonközösség megszüntetésére indított per 2005-től napjainkig tartson, és ne legyen jogerős itélet?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.05. 17:52

Ha az alperes elfogultság miatt kéri az áttételt, biztosan eleget tettek volna a kérésének.

Éppenséggel pénteken tárgyaltam Somogyban. Tárgyalok én mindenhol, ha megbíznak.

30-06 # 2012.06.05. 17:43

Lehet, hogy valami nagyon újat mondok, de a közös megegyezésnek is van egy felperese és egy alperese
(Ez mondjuk nem volt közös megegyezés, de a papírforma azért bejött)
Nem igazán tartottam elegáns dolognak, ahogy a felperes elnök asszony keresetének a bíróság helyt adott.
A megyei elnök U.Cs, meg sajnálkozott fölötte.
Ámbár nem igazán hallottam volna, hogy Somogyban is tárgyalsz.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.04. 16:24

Miért ne tárgyalhatná, ha közös megegyezéses? Utazzanak a szomszéd megyébe egy ilyen formaság miatt? Miért akarsz te beleszólni, melyik félnek vagy a gondnoka?

30-06 # 2012.06.04. 16:16

Egy olyan országban, ahol a bíróság elnökének válóperét a saját polgári ügyszakos bírója tárgyalja, bármi olyan megtörténhet, ami miatt nem igazán érdemes erre a témára túl sok szellemi energiát fordítani.

Sherlock # 2012.06.04. 14:12

Új perkirály van születőben?

tamás46 # 2012.06.04. 13:48

A bírói felelősség nem érvényesíthető.hiszen ugyanaz az igazságszolgáltatás kell, hogy pálcát törjön, amelyiknek a tagja elkövette a cselekményt.Higgye el mindenki, hogy megvédik magukat,mert kihasználják az összes kiskaput,és ami leírt törvény azt is másképpen magyarázzák,felmentve a cselekményt bármi legyen is,bármekkora törvényszegés.
Több eset a saját magam eljárásaiban erre bizonyíték.
Néhány:
A felszámolási eljárásban a bírók figyelmen kívül hagyják/hagyták a 2/1999 polgári jogegységi határozatot.
Ezzel lehetővé teszik, hogy olyan pénzek áramoljanak a fekete gazdaságba,ami szinte elképzelhetetlen.Az ezzel kapcsolatos észrevételemet,bejelentéseimet,feljelentéseimet,felülvizsgálati kérelmeimet elutasították az alábbiak: Dr. Sólyom László,Dr Kovács Tamás(volt Legfőbb Ügyész) Dr. Baka András(Legfelsőbb Biróság volt elnöke) A fővárosi Bíróság büntetőtanácsának elnöke,a Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiumának elnöke,a jelenlegi igazságügyi minisztérium államtitkára(Répássy Róbert), de sorolhatnám a sort tovább a fővárosi Főügyész, a BRFK volt kapitánya(Dr. Tóth András).....
Az emberi jogok és szabadságok nyilatkozata biztosítja a jogi képviselő nélküli részvételt a jogi eljárásokban.
Egyetlen bíró volt,aki ezt elfogadta mintegy 80 ügyben.Az erre való hivatkozásaimat válaszaikban más kiskapukra való hivatkozással elutasították.
Talán mostanra ennyi is elég.
A rendőrség nyomozásáról talán csak annyit,hogy olyan eszközöket használnak,ami nem megengedett(Pl:téves hírterjesztés, nem valós tényeken alapuló vádemelés..stb) erről talán legközelebb,bár úgy is tudom, hogy senkit nem érdekel.


Az Alkotmány megszegésének követekzményeir?l,a felel?s alkotmány alkotásról és szellemének érvényesítésér?l egy szó sincs benne.

kalapos60 # 2012.06.02. 14:22

Köszönöm, ezek szerint össze kell gyűjtenem a doksikat és van fórum, ahol panaszt tehetek.
A fellebbezés más kérdés, ott volt már (többször is), ahol változott az első ítélet.

Egyjogász # 2012.06.02. 13:56

Ha le mered írni a neveket, és bizonyítani is tudod amit írsz, bejelentést lehet tenni az ügyről a bíróság elnökének, vagy a Handó Tündének.

Ha nem, akkor lehet fellebbezni az ítéletek ellen.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.02. 11:39

Neveket, konkrét adatokat! Anélkül ez elvont mocskolódás.

kalapos60 # 2012.06.02. 09:59

X megyében létezik egy ember, aki pereskedésből él.
A megyén a pereket osztó (nem tudom ki) ezen pereskedő ember ügyvédje - egykoron bíró - által beadott pereket mindig egy és ugyanazon bírónak osztja.
Sajnos - minő véletlen - a notórius pereskedő ennél a bírónál rendszeresen nyer, az ítéletek indoklása szinte szó szerint idézet a felperesi beadványból.
Mit lehet tenni, hogy ne így legyen?

tibi1976 # 2011.11.13. 17:02

joestét.szeretnék érdeklödni és tanácsot kérni,27 honapja elopták a motorom és végre biroság elé került az ügy,én eközbe németországba dolgozom és ot is élek hivatalos lakcimen bejelentvel,a feleségem vete át a levelet,én hazautaztam a tárgyalásra de senki más nemjöt el a bironö elnapolta a tárgyalást,én akkor szoltam neki hogy utiköltségtéritést kérnék,mert németböl jötem haza,ere nagyon mérgeslet mértnem szoltam,és mivel nemvitem a forgalmit ezért semit nem tett,anyit mondot hogy a következö tárgyaláson szojak és akor majd elintézük,de a következö tárgyalás 2012.nyarán lesz,pontos idött nemtudot mondani,aztán 1 hétmulva megkelet jelenem egy másik tárgyaláson ahol tanuként idéztek be,alatunk a boltba garázdálkodot egy pali én meg tanunak jelentkeztem mert látam mit tett,nos mivel németbe voltam ismét haza utaztam,és mikor megjelentem akkor közölték hogy elnapolták a tárgyalást és mivel én nemvoltam elérhetö ezért nemtudtak értesiteni,mivel a kitüzöt nap elött 1 napal derültki hogy elnapolják és akit birtak azt telefonon értesitetek,engem nem értesitetek,mert a telefonomnemhasználom külföldön ara van német számom,nos ez ügyben a biro azt üzente hogy nem áll modjukba kifizetni az utikölségemet mivel amagyar megadot cimröl idéztek be szeptemberbe,nem a külföldiröl,most az a baj hogy 3-szor 868-km utaztam a birosági megidézésre és egyik se akar fizetni,nos pénzem nincs hogy visza utazak!és a német fönök telefonált ha nov.16-odikáig nemveszemfel a munkát kirugnak!hova forduljak?a biroságna irtam levelet,és e-mailt,hogy fizesék ki mert máskép nemtudok viszautazni,és 3-om gyermekem van ithon,miböl tartsam el akkor öket.mit tegyek hova forduljak?????

hunfrakk # 2011.11.02. 18:00