súlyadó ill. teljesítményadó mentesség

briell # 2010.02.28. 07:49

Ingóság megosztás során megkaptam az autót, ami 175 lóerős 1997-es Ford Mondeo..
Kérdésem mivel eléggé járatlan vagyok ez ügyekben, most milyen adó és kb milyen összegben lesz kötelező rám nézve az autóval kapcsolatban?
Luxus, Vagyon, Súly??????? Mindhárom?

monalisa1 # 2010.02.05. 16:52

Gk. tulajdonjogának átíratása 1890 cm3 motorköbcentiig 18 Ft/cm3, azon felül 24 Ft/cm3.

Lehet hogy az adatokat rosszul tudom már, azonba az okmányirodán pontosan megmondják - e-mail érdeklődésre és/vagy akár egy telefonra is.

http://www.magyarorszag.hu

Öröklés esetén is ekként.

Kiscsillag,Nixy # 2010.02.05. 16:37

Köszike a segítségeteket,ha valaki még tud ezzelkapcsolatban valamit az légyszíves jelezze.

Mona igen, de ha a tulajdonjogot is átiratom,akkor ha meghal édesapám akkor közel fél millió forintba kerül a kocsi átírása a nevemre hiába a lánya vagyok.

monalisa1 # 2010.02.05. 15:23

Ha az autó tulajdonosa és az üzembentartó egyugyazon személy akkor jár a súlyadó, egyébiránt már nem.

Hosszú távra gondolkodva esetleg át kellene írni az autót a bácsi nevére - a fentiek okán.

Azonban figyelelembe kell lenni arra, hogy megöröklés esetén a tulajdonjog visszaíratást ígényel.

Jól ki lett egy találva...

"Mona"
laikus hozzászóló

guba # 2010.02.05. 10:21

Ha vonatkozik rá adómentesség, akkor üzembentartóként is jár neki.

Kiscsillag,Nixy # 2010.02.05. 10:10

S.O.S

Segítségetkérek,nagyon fontos!

Abban szeretném kérni a segítséget,hogy édesapám mozgáskorlátozott,megvan neki a 7 pontos orvosi javaslata,rendelkezik érvényes jogosítvánnyal.
Kaphat e súlyadó kedvezményt??? -ha a gépjármű tulajdonosa ugyan én (lánya) vagyok,de a gépjármű üzembentartója viszont Ő. Valamint a forgalmiban is az ő neve szerepel csak egyedül,mint üzembentartó.
Légyszíves segítsetek.

Én úgy gondolom mivel ő az adó alanya így járni kellene neki. De ez csak az én meglátásom.

Segítségeteket előre is köszönöm.

monalisa1 # 2010.01.23. 18:53

Valaki évek óta elfelejtett eleget tenni a különböző fizetési kötelezettségének - ez pedig nagy gáz. (Előfordulhat hogy egy szerződést úgy írnak meg és írnak alá hogy a bérbevevő fizet mindent... - vedd elő és olvasd át alaposan.)

Az önkormányzatnál is ellenőrizhető a dolog, illetőleg javasolt rákérdezni: miért neked és alapvetően miért csak most a fizetésre felszólítás.

monalisa1 # 2010.01.23. 18:38

Jobb nem jut eszembe mint pár soros ajánlott-tértivevényes levélben küld tovább az érkezett levelet a lizingcégnek - kérve "szíves intézkedésüket".

Az érkezett levelet is fénymásold le magadnak.

Külön írom: bizonyára nem a mamádnak küldték hanem valószínűleg ő volt (előbb) otthon és átvette a napi postát - nevedben is.

"Mona"
laikus hozzászóló

buba1973 # 2010.01.23. 00:32

Sziasztok,

Nos nekem is ugyanez a problémám mint 'bopi'-nak, azzal a változással, h az én papíromon a kivonás ténye szerepel.
A jármű lízingelt és én mint üzembentartó szerepelek.
A papíron mint tulajdonost jelölt meg a jegyző, pedig az a lízingcég és kétlem h bármikor értesítették volna őket arról h bármilyen adó tartozás lenne a tulajdonukat képző járművel kapcsolatban.
Amúgy engem sem értesítettek erről, ezt a levelet az édesanyám kapta az én nevemmel, pedig nem is egy címen élünk.
A levél nem ajánlott.

Na ilyenkor mi a teendő, várom a válaszotokat.

Zippy # 2010.01.03. 18:59

Köszönöm szépen Guba!

guba # 2010.01.03. 16:40

Pl. ha muzeális minősítésű autót veszel. Vannak még egyéb mentességek is, de most más nem jut eszembe.

Zippy # 2010.01.03. 14:29

Üdvözlök mindenkit!

Súlyadó mentességet csak súlyosan mozgáskorlátozott személy kaphat, a 7 pontos orvosi igazolás alapján, amit a háziorvos állít ki? Van más módja?

Köszönöm előre is a válaszokat!

Zippy

Jucylla # 2009.11.19. 20:02

Sziasztok!

Abban szeretném a segitségeteket kérni, hogy ha nem tudom befizetni a súlyadómat, akkor milyen szankciókra számithatok? A szóban forgó autót már 2 éve eladtam, és sajnos maradt rajta egy kis hátralék, amit sajnos nem tudok kifizetni. Mit tehet az önkörmányzat a hátralékkal?

bopi # 2009.11.09. 16:37

Olyan kérdésem lenne hogy ma kaptam az okmányirodából egy levelet,miszerint kivonják a forgalomból azt a személygépkocsit amelynek üzembentartója vagyok.Súlyadó nem lett fizetve 2008-2009-ben.Közben kiderült hogy rossz címre küldték a csekkeket,és minden felszólítást ami az üggyel kapcsolatos.Természetesen kifizetem ami jogos,de a kamatokat nem szívesen ha nem muszály.Közben a hölgy még a kezembe nyomott egy 30000ezres bírságot amit gyorshajtás miatt kaptam és azt mondta hogy ha ez nem lessz befizetve akkor is kivonatja a forgalomból a gépjárművet.Igazából főleg ez érdekelne hogy ezt megtehetik-e ha én csak üzembentartó vagyok .Másból nem tudják behajtani,se fizetésből,se ingatlanból.Előre is köszönöm

macskás # 2009.11.09. 14:20

KÉREM SEGÍTSEN AZ, AKI ÉRT HOZZÁ!
Az autónknak én vagyok a tulajdonosa,a férjem volt az üzembentartója.
Sajnos a férjem meghalt, és én szeretném, ha én lennék az üzembentartó is, mert legalább adómentességet kapnék!(II.csop.rokkant vagyok,az autó is azért az enyém, mert gépkocsi szerzési hozzájárulással vettük, még a törzskönyve sincs nálam!)
Most azt hallottam, hogy üzembentartó nem lehet, csak az akinek jogosítványa van, vagyis aki vezeti az autót. Van nekem, azaz csak volt, mert olyan mértékben deformáéódott már a kezem, hogy ezzel nem lehet vállalni a vezetést, ezért mikor lejárt meg sem próbáltam újjítatni.
Ez a helyzet olyan "fából vaskarika "állapotnak látszik.
Tudja valaki, hogy mi az igazság?
Lehetek én úgy tulajdonos és üzembentartó, hogy nincs érvényes jogosítványom?
Mivel a kötelezőt is újat kell kötnöm, köthetek mint tulajdonos, vagy , ha más az üzembentartó, akkor csak ő?
Ha én mégsem lehetek üzembentartó, sajnos a lányomat kell megjelölnöm, mert egyébként ő vezeti a kocsit, de ő fiatal és eszméletlen magas összegek jönnek ki a kalkulátoron.
Előre is köszönöm!Lné

Hosszulabu # 2009.08.09. 17:35

Szóval:Tulajdonos:Mozgáskorlátozott - nem számít
Üzembentartó: Fizetni kell !!!
Plusz a régi szabály figyelmen kívül hagyva (Az fizet aki a tárgy év első napján tulajdonos) !!!

Magyarán szólva hiába a mozgáskorlátozott személy szállítására használatos az autó,csak hát ő meg nem tud vezetni,fizetni kell mint a katonatiszt !!!

monalisa1 # 2009.08.09. 15:59

Ha a mozgáskorlátozott a gépkocsi tulajdonosa és egyben üzembentartója is, akkor nem kell megfizetni a súlyadót. (Sok családnál sokáig bizonyos okokból a rokkant "csak" mint üzembentartó volt megjelölve, az új rendelkezés ebben a felállásba azonban már nem ad mentességet.)

Az időarányosság dolga egyértelmű, hiszen amelyik hónapban még nem volt meg a kocsi azon időre miért is kellene adót fizetni?...

http://www.mno.hu/portal/409304

"Lisa"
laikus hozzászóló

Hosszulabu # 2009.08.09. 12:31

Üdvözlet
Adva van egy mozgáskorlátozott autótulajdonos,és üzembentartó élettársa,2009.02.04-én vásároltuk az autót
Az önkormányzat erre az évre időarányosan Március 1-től
követeli a teljesítményadót!
Kérdéseim:
A tulajdonos(mozgáskorlátozott) mentes a teljesítményadó alól?
Az üzembentartó (Élettárs,egy a lakcím)vállalta a
mozgáskorlátozott személy szállítását,neki kell fizetni?
Időarányosság ?Nem annak kell fizetni akinek a nevén az autó Január 01-én volt ?

Köszönet a válaszokért!

amatőr # 2007.06.03. 13:28

A súlyadót az fizeti, akinek a tárgyév legelső napján a tulajdonát képezi az adott gépjármű. Ti március elején vettetek autót - így 2007-re nincs súlyadó fizetési kötelezettségetek.

avea # 2007.06.03. 13:22

Mi március elején vásároltunk autót, de még nem érkezett az önkormányzattól csekk, hogy befizessük a súlyadót. Ezért mi vagyunk a felelősek, nekünk kell sürgetnünk, hogy küldjék a csekket, mert nem akarjuk, hogy megbüntessen a rendőr, vagy ez az önkormányzat felelőssége?

jogász_kezdő # 2007.03.10. 15:14

2006. december 31-ig a közös háztartásban élő családtagot is megillete az adómentesség a tulajdonában/üzemben tartásában lévő gépkocsi után. 2007. január 1-jétől, a jogaszabályváltozás következtében csak a súlyos mozgáskorlátozottnak jár a mentesség, de csak akkor ha ő a gépjármű polgári jogi tulajdonosa , és nincs a forgalmi engedélyben üzembentartó bejegyezve. A jogszabályváltozás miatt ezen adómentességi kör esetében az adó alanyának csak a tulajdonos tekinthető, az üzembentartó nem.

amatőr # 2007.03.10. 15:00

A probléma az, hogy elsősorban az üzembentartó az adóalany, és csak másodsorban - üzembentartó hiányában - a tulajdonos.

amatőr # 2007.03.10. 14:57

A gépjárműadó alanya az a személy, aki a hatósági nyilvántartásban az év első napján üzemben tartóként, ennek hiányában tulajdonosként (a továbbiakban együtt e § alkalmazásában: tulajdonos) szerepel. Amennyiben a hatósági nyilvántartás szerint egy gépjárműnek több tulajdonosa vagy több üzemben tartója van, akkor közülük az adó alanya az, akinek/amelynek a nevére a forgalmi engedélyt kiállították.

Az adóévre járó adót az adóalany köteles megfizetni.

Mentes az adó alól:

a súlyos mozgáskorlátozott személy vagy a súlyos mozgáskorlátozott kiskorú személyt szállító, vele közös háztartásban élő szülője, nevelőszülője, mostoha- vagy örökbefogadó szülője tulajdonában lévő egy darab, 100 kilowatt teljesítményt el nem érő személygépkocsi, ide nem értve a személytaxiként üzemelő személygépkocsit. Ha a mentességre jogosult tulajdonában több személygépkocsi van, akkor a mentesség kizárólag a legkisebb teljesítményű személygépkocsi után jár.

Ritschie # 2007.03.10. 08:27

Én úgy tudom:

Akinek az adatai a forgalmiban felvannak tüntetve, azt illeti minden költség és felelősség.Ha a tulaj van benne akkor őt, ha az üzembentartó akkor őt.A forgalmiban szereplő embert illet a biztosítás, a súlyadó, és a közlekedési kihágások felelőssége, neki jönnek a kocsival kapcsolatos hivatalos paírok stb stb.NEmtudom változott e, de nekem 3 éve még így volt.

chooky # 2007.03.07. 14:25

A kérdésem a következő lenne:
férjem mozgáskorlátozott, és így eddig jogosult volt a súlyadó mentességre. Most nemrég viszont kaptam határozatot az Önkormányzattól amiben a 2007 év első félévi GJ. adó volt kiszabva. Bevittem az Önkormányzathoz és megkérdeztem hogy mi alapján nem jár már a kedvezmény. Azt a választ kaptam hogy ezévtől csak az kapja a GJ adó mentességet aki az autó tulajdonosa és mozgáskorlátozott. A mi esetünkben a férjem a mozg. kor. és az autó tulajdonosa, én pedig az üzembentartó. Tehát most ha én vagyok az üzembentartó és eddig is az én nevemre jött az adó akkor nem jár a mentesség?