elvett jogosítvány


Reni85 # 2007.10.09. 13:56

Sziasztok!

Egy ismerősömnek egy évre bevontták a jogsiját.Az lenne a kérdésem h mennyi idő után kell újra vizsgázni,ha 1 vagy ha 2 évre vonják be?
Előre is köszi!

Traffic # 2007.10.09. 19:02

T. Reni85!

A 6 hónapot meghaladó közúti járművezetéstől való eltiltás von utánképzési kötelezettséget maga után.
A kérdésedre válaszolva konkrétan: 1 és 2 év után is.

Reni85 # 2007.10.11. 17:11

Köszönöm szépen T. Traffic!

Traffic # 2007.10.11. 17:18

Nagyon szívesen!

hong # 2007.10.11. 22:34

Hello!
Közúti balesetet okoztam a gépjárművemmel, nem adtam meg az elsöbbséget egy motorosnak(aki 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett).A rendörségi határozat szerint 60.000Ft és 3 hónapra eltiltottak a gépjármű vezetéstől.A kérdésem az lenne hogy a rendörségi határozat mikortól lép jogerőre,az eltiltás hogyan valósul meg(le kell adni a jogositványt?),valamint hogyan lehetne az eltiltás időtartamát csökkenteni(az utóbbi 2 évben(soha) nem volt semmilyen szabálysértésem).

A választ előre is köszönöm
hong

Traffic # 2007.10.12. 16:36

T. hong!

A határozat a kézhezvételtől számított 8. nap után emelkedik jögerőre s akkor lép életbe a vezetéstől eltiltás. A rendőrség értesíti a jogerős határozatról az okmányirodát, amely szintén hoz egy határozatot - a vezetői engedély visszavonásáról. Ebben a határozatban köteleznek téged a vezetői engedélyed leadására, továbbá megjelölik azt a napot, amikor az elitltás lejár.

Még a határozat jogerőre emelkedéséig egy halasztó hatályú kifogást kell benyújtani a rendőrségnek (mint ahogy erről a lehetőségről tájékoztatnak is téged a határozatban) és ebbben kérni kell az eltiltás időtartamának csökkentését. Meg kel indokolni, hogy miért van szükséged a vezetői engedélyedre, miért hátrányos az rád nézve, hogy 3 hónapig tiltanak el.

Reni85 # 2007.10.14. 19:09

T. Traffic!

Azt szeretném még kérdezni,hogy az ittas vezetést motorral okozta az ismerősöm, ami A kategóriát jelent és elvették a jogsiját,tehát a B kategóriát is,mivel egy okmányon van gondolom azért.Kérdésem az lenne h jogos-e hogy a személygépkocsit sem vezethet? Fellebezés után visszakaphatja a B kategóriára a jogsiját?
Válaszod előre is köszi!

Traffic # 2007.10.15. 16:46

T. Reni85!

Egyre elterjedtebb az a téves nézet, hogy csak annak a járműnek a vezetésétől tilthatnak el, amellyel a cseleményt elkövették.

Traffic # 2007.10.15. 16:51

folyt. (szokatlanok még a bannerek):

Amennyiben valakit eltiltanak a közúti járművezetéstől, úgy semmilyen engedélyhez kötött járművet nem vezethet. A döntéshozó azonban méltányosságból (cselekmény súlyára, elkövető közlekedési előéletére, stb. tekintettel) dönthet úgy, hogy csak meghatározott kategóriától vagy járműfajtától tiltja el a járművezetőt.

Alapvetően tehát minden kategóriától eltiltanak!

Fellebbezés esetén, ha kellően alátámasztja azon kérésének indokát, hogy csak kategóriától tiltsák el és az eset további körülményei is engedik, akkor van egy kevés esély arra, hogy megmaradjon a B kategória.

Reni85 # 2007.10.15. 18:17

Köszönöm válaszod Traffic!

Traffic # 2007.10.15. 19:01

Nagyon szívesen!

hanga04 # 2007.11.18. 13:42

Sziasztok,

Vezetői engedély nélkül gyakoroltam ismerősömmel rutin pályán, a rend őrei bejelentésre megjelentek és bünti lett a dologból...számszerűsítve 30e Ft és 2hónap eltiltás.

Kérdésem a következő:
mivel a határozat ellen 8 napon belül kifogással éltem, ezért az eltiltás ezek szerint nem lép még jogerőre a 9.naptól ugye??? Vagyis még amíg meg nem jön a fellebbezése eredmény, befejezhetem a jogsit, ugye? remélem így van, mert 1 hét mulva forgalmi vizsgázom, és nagyon szívás ha nem tudom befejezni.
mi a helyzet, ha meg is szerzem addig a vezetői engedélyt? az okmányiroda már értesíve van, vagy csak akkor lesz, ha megjön az újabb határozat!

Válaszotokat előre is köszönöm!
Hanga

monalisa1 # 2007.11.18. 18:24

Az ismerősödet is felírhatták volna a rendőrök, mert olyannak engedte át a gk. vezetését akinek nincs jogosítványa - a KRESZ tiltja.

A 2 hónap eltiltás nem hiszem hogy "majdani" következménnyel járna, mert mire kézben lesz a jogsid valószínűleg lejár a jelen 2 hónap tilalom - bár lehet, hogy nem kellett volna fellebbezni...

hanga04 # 2007.11.19. 11:12

Kedves monalisa1,

Éljenek a rosszindulatú hozzászólások...

Azért valaki tudna érdemben is válaszolni a kérdéseimre??

Pjotr # 2007.11.19. 11:22

Mi ebben a rosszindulatú?
Kérdés, hogy a rutinpálya minek számít, közútnak?
Mert ha magánterület vagy forgalom elől elzárt terület, akkor is elvehetik?
Traffic?
Egyébként nem véletlen, hogy az átlagember rühelli a rendőröket, most komolyan tanpályán egy vizsga elött álló vezetett ezért most tényleg muzsály volt büntetni???Ha csak tényleg ennyi történt, akkor épelméjüek ezek a rendőrök?

hanga04 # 2007.11.19. 11:40

Igen, közútnak számít!

Sajnos a rendőrök csak a dolgukat végezték, inkább annak az oktatónak álljon 1000szög a gumijába, aki feljelentett minket, annélkül, hogy csak annyit is szólt volna h "srácok huzzatok innen"..

Azért szánalmas, hogy olyan súlyosan bűntették ezt, mintha kb egy 8 napon túl gyógyuló balesetet okoztam volna.

Várom a további visszajelzéseket,

köszi

Hanga

monalisa1 # 2007.11.19. 14:15

Hanga,
"elfelejtettetek" egy üveg bort v. valami hasonlót adni a bemószeroló oktatónak, mert vélem másként látta volna a dolgokat...

Ellenben mégis jogos volt a bejelentése, mert ő a saját tanítványáért - és annak vezetéstechnikai manőverezéseiért felel -, nem pedig hogy a te ügyetlenkedéseidet is (...) szemmel tartsa közben., két mazsola könnyen össze tud ám menni...

És végezetül: ha kérést-, javaslatot- segítséget vársz bárhonnan is az élet számos területén, illik odaírni a legyen szíves és/vagy kérem szíveskedjék formulát.

Kölyök vagy te gyerek még, nem árt tanulnod.

monalisa1 # 2007.11.19. 14:20

Ha valaha is 8 napon túl gyógyuló sérülést okozol valakinek, nem úszod meg 3x10 ezer forint pénzbüntetéssel és 2 hónap jogosítvány elvétellel, messze nem. EZT jó ha szem előtt tartod egy életre.

Traffic # 2007.11.19. 17:31

T. hanga04!

Az eltiltás csak a határozat jogerőre emelkedésétől kezdődik. Le tudsz vizsgázni addig.
Ha megszerzed a vezetői engedélyt és utána jogerősen marad az eltiltás, akkor az Okmányiroda felszólítására le kell adnod náluk az engedélyed. Felhívom a figyelmed, hogy az eltiltás jogerőre emelkedése és az okmány leadásának időpontjai között nem szabad vezetned, hiába van még nálad a vezetői engedély! Ha vezetsz, 150.000 forintig terjedő pénzbírsággal vagy elzárással büntetendő szabálysértést követsz el.

hanga04 # 2007.11.20. 09:32

T.Traffic!

Köszönöm a válaszod!
Remélhetőleg gyorsan elrendeződik majd az ügy. De "jógyerek" leszek ezekután!:)

Üdv,
Hanga

Traffic # 2007.11.20. 17:56

T. hanga04!

A "jógyerekség"-et köszönöm mindannyiunk nevében! :)

Greece # 2008.01.20. 18:33

Üdv!
Ma éjszaka (0 tolerancia) elvették a jogosítványom.
Az eset:
Egy ismerősömmel öcsémet keresve jártuk a várost. Megkérdeztünk két járókelőt, hogy nem e látták, mivel nem értettem a választ felengedtem a féket, hogy visszagurulva talán már fogom. Pechemre, mögöttem állt egy autó amit nem vettem észre, ráadásul a járókelőé volt. Megáltam, kiszáltam megnéztem az autóm, nem látszott rajta semmi, ránéztem a másikra, azon sem vettem észre sérülést. Ezután beültem az autómba és elhajtottam. Betértem egy bárba, ahol eltöltöttem egy vagy másfél órát, mire egy rendőr jött be és kérdezett a fehér autó gazdájáról, aki persze én voltam. Mondtam, hogy az enyém, mire ő beültetett a rendőrautóba és elvitt az általam meghúzott kocsihoz. Ott kiszáltam és a szemem elé tárult a látvány, el volt törve a lökhárítója. Persze addigra én már ittam (nem keveset) és szondáztatás nélkül elvittek vérvételre. Megírták a jegyzőkönyvet és elvették a jogosítványomat. Kérdem én, hogy helyesen járt e el a biztos úr, amikor szondáztatás nélkül elvitt vérvételre, illetve úgy vette el a papíromat, hogy nem is ültem az autóban. Legrosszabb esetben mire számíthatok?
Köszönöm előre is a válaszát!

Üdv, Greece!

u.i.: 10 éve van jogosítványom, ezalatt még koccanásos balesetem sem volt.

Traffic # 2008.01.20. 18:51

T. Greece!

A baleset utáni italfogyasztás miatt gondolom kétszeri vér és kétszeri vizeletvételre került sor. Ha nem, akkor a bizonyítás nehézségekbe fog ütközni, bár nem lesz lehetetlen.
Amennyiben az italfogyasztási időpontok stimmelnek, úgy azt a vér-, vizeletalkohol alakulása is mutatni fogja: a második véreredmény magasabb lesz vagy a kettő azonos, illetve ha vizeletvétel is történt, akkor a vér magasabb vagy egyenlő lesz a vizelettel.
Orvosszakértőt fognak kirendelni, aki megállapítja, hogy ittas lehettél-e a baleset bekövetkezésekor vagy csak a baleset után elfogyasztott szeszesitaltól származó etilalkohol van a véredben.
3 féle vége lehet a dolognak:

  1. Nem voltál ittas a balesetkor (0-0,2 ezrelék)
  2. Szabálysértési értékre voltál ittas (0,21-0,8 ezrelék)
  3. Bűncselekményi értékre voltál ittas (0,81 ezreléktől)

A balesetért bármelyik eset bekövetkezése esetén felelősségre fognak vonni.

Az intézkedő rendőr jogszerűen és szakszerűen járt el. Tettenérés történt, ugyanis külső tanú szeme láttára követted a cselekményt (a baleset okozását). A járművezetés ezáltal bizonyított volt, majd felmerült az ittasságod, ezért a vezetői engedélyt kötelezően el kellett vennie a rendőrnek.
Alkoholszonda mellőzésével is elő lehet állítani vérvételre, akár a szemmel látható ittasság miatt is.

Mindenképpen pénzbüntetésre és járművezetéstől eltiltásra számíthatsz. Ha nem voltál ittas a balesetkor, akkor nem fognak eltiltani a vezetéstől.
Ittas vezetés szabálysértés esetén az eltiltás mértéke 1-12 hónap, bűncselekmény esetén 1-10 év lehet.

Greece # 2008.01.21. 07:57

T. Traffic!

Nagyon köszönöm a gyors választ! Ha eredmény születik az ügyben, jelentkezem!

Üdv,
Greece!

Traffic # 2008.01.21. 19:15

Nagyon szívesen! Várom a jelentkezésed!