elvett jogosítvány


wers # 2021.06.24. 09:44

csak és kizárólag abban az esetben adja vissza, hogy ha teljesen és végérvényesen soha vissza nem térő szándékkal kijelentkezem magyarorszűgról

Nagy kaland. Tulajdonképpen már rég meg is kellett volna tenned. Van, aki már harmadszor jelenti be, hogy életvitelszerűen külföldre költözik, majd vissza Magyarországra és megint kiköltözik.... (ennyit a végérvényesről)

Egyszerűen annyi történik, hogy a magyar nyilvántartásban külföldön élő magyar állampolgárként fogsz szerepelni.

A jelenlegi lakcímedet jelentsd be mint tartózkodási hely.

És a másik amitől jobban tartok ugye nem küldik vissza Angliába a jogsimat az még 2025-ig érvényes?

Reméljük. De ha előre szólsz, hogy itt akarod átvenni, nem szokták visszaküldeni.

JackSparrow # 2021.06.24. 09:35

Jó napot

Idén május 22-én elvették a jogosítványomat.
0,9-et fújtam. Ítélt még nem született.
Angol jogosítványom van tudtommal ezt el sem lehettet volna venni tőlem, az intézkedő rendőr mégis megtette.
Ezt késöbb a lakcímem szerinti kormányablakba küldték.
Namost Én Ausztriában élek, ingázónak számítok.
És a jogosítványomra szükségem van, hogy eljussak a munkahelyemre. (Egyenlőre kollégáim visznek)

A Közlekedési felügyelő azt mondta, hogy ha aláírok egy nyilatkozatot azzal kapcsolatban, hogy mi történt és hogy Magyarországon el vagyok (leszek) tiltva a vezetéstől ott a helyszínen vissza kell, hogy adják a jogsim.

Bementem, hogy ezt megtegyem. Az illetékes hölgy akinek ezt vissza kellet volna adnia, felháborodva közölte velem, hogy csak és csak és kizárólag abban az esetben adja vissza, hogy ha teljesen és végérvényesen soha vissza nem térő szándékkal kijelentkezem magyarorszűgról. Másként nem lehetséges.

Valóban így van ez!?

És a másik amitől jobban tartok ugye nem küldik vissza Angliába a jogsimat az még 2025-ig érvényes?

matyi777 # 2021.06.17. 11:36

Szép napot!

Tavaly május elején egy igazoltatás során megállapították, hogy bódult állapotban vezetek (THC, kokain). A jogosítványomat visszakaptam a vizelet, vérvétel, papírmunka stb után. November elejére idéztek be és vették el a jogsimat. Idén februárban kaptam az ügyészségtől egy levelet, hogy a kábítószer birtoklás miatti ügyem (mivel a véremben volt) egy évre felfüggesztették.
Viszont a jogosítványomról azóta sem kaptam semmi hírt.
Lassan 9 hónapja elvették a jogsimat és semmit nem tudok róla azon kívül, hogy a bevonásról van egy papírom. A rendőrséget hiába kerestem, kb el lettem hajtva, hogy minek ültem úgy autóba...

Tudna valaki segíteni abban, hogy hová kellene fordulnom ahhoz, hogy bármi információt szerezhessek az elvett jogosítványomról?

Köszönöm!

wers # 2021.06.14. 05:32

Ez még nem változott (még csak úgy 6-7 éve tervezik változtatni, nem kapkodják el):
KRESZ
A járművezetés személyi feltételei
4. § (1) Járművet az vezethet, aki

  1. * a jármű vezetésére jogszabályban meghatározott, érvényes engedéllyel vagy - jogszabályban meghatározott esetben - az engedély-nyilvántartásba bejegyzett érvényes járművezetési jogosultsággal rendelkezik, és a jármű vezetésétől nincs eltiltva,
  2. a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van, továbbá
  3. a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt nem áll, és szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol.

(2) A jármű vezetését az üzemben tartó nem engedheti meg, illetőleg a vezető nem engedheti át olyan személynek, aki az (1) bekezdésben meghatározott feltételeknek nem felel meg.

(3) Az (1) bekezdésben említett engedélyt a vezetőnek vezetés közben magánál kell tartania.

Szomorú örökös # 2021.06.13. 10:06

wers

Legutóbb nekem csak személyit kértek és az alapján ellenőrizték a jogosultságot vezetésre. Lassan élesben megy már az új rendszer.

wers # 2021.06.13. 06:31

Elképzelhető hogy mivel fizetett bírságot így nem tiltják el a vezetéstől?

A francia hatósag csak a saját állami határain belülre korlátozhatja a vezetési jogosultságot. Az a baj, náluk van a jogsi, mint már írtam.

wers # 2021.06.13. 06:28

A jogsit fizikailag elvették, így szabálysértés, ha úgy vezet, hogy nincs nála. De Magyarországon az nem engedély nélküli vezetésnek számít, ha a vezetési jogosultságot nem a magyar hatóság korlátozra.

Szomorú örökös # 2021.06.13. 04:54

Kálmi09

Elképzelhető hogy mivel fizetett bírságot így nem tiltják el a vezetéstől?

A bírság és az eltiltás két külön szankció, nincsenek kapcsolatban egymással egyik országban sem.
Itthon és Franciaországban is ugyanez a helyzet

Kálmi09 # 2021.06.12. 05:35

Elképzelhető hogy mivel fizetett bírságot így nem tiltják el a vezetéstől?

wers # 2021.06.11. 03:57

Azt mondták hogy kipostázzák a jogsiját.Most ez mit jelent?

Azt, hogy postán megküldik Magyarországra. Hogy hova, azt csak sejteni lehet. Végül a lakcím szerint illetékes kormányablakba fog érkezni. Hogy mikor, azt végképp csak sejteni lehet. Lehet néhány nap, hét, hónap.

Nem is tudja a jogsit használni?” Ha nála lenne akkor Franciaországon kívül mindenhol. Csakhogy nincs nála.

Menjen be az illetekés kormányablakba és érdeklődjön, hogy oda megérkezett-e már. Ha nem kérjed, hogy érdeklődjenek a központi nyilvántartónál.

Kálmi09 # 2021.06.10. 13:05

Szép napot!
Franciaországban 2021.06.07én elvették a férjem jogsiját 0.75 alkohol értéket mértek.6 hónapra kitiltották Franciából hogy nem vezethet és 1125 eurót a helyszínen kifizetett.Azt mondták hogy kipostázzák a jogsiját.Most ez mit jelent?Mire számíthat?Nem is tudja a jogsit használni?

wers # 2021.06.10. 09:35

Az okmányirodába tuti hogy nincs a jogosítványom mert szóltak volna már.

Nem kötelességük.

wers # 2021.06.10. 09:14

Azt mondták hogyha a büntetés alatt azt mondom hogy elhagytam a jogosítványom és újra csináltatom, okirat hamisításért elővesznek.

Na igen.

Sajnos az olaszoknál bármi előfordulhat.

Azt is nyilatkozhatod, hogy feltehetőleg elveszett a jogosítványod az olasz-magyar póstai útvonalon, mivel legkésőbb májusban (elején) meg kellett volna érkeznie. Akkor már nem nyilatkoztál hamisan.

Ateesz21 # 2021.06.10. 08:20

Azt mondták hogyha a büntetés alatt azt mondom hogy elhagytam a jogosítványom és újra csináltatom, okirat hamisításért elővesznek.
Az okmányirodába tuti hogy nincs a jogosítványom mert szóltak volna már.
Az Milánói konzulátusra is csak 1 határozat érkezett amibe az áll hogy 2 hónapra kitiltottak Olaszországból.
Jelenleg ők se tudnak semmit a jogsimról!

wers # 2021.06.10. 07:16

Mármint a büntetés első napján mehettél volna. A bünti alatt is megkaphatod, ha megérkezett.

wers # 2021.06.10. 07:15

Az lesz akkor hogy megvárom míg letelik a büntim

Ezt következtetted ki? Már az első nap bemehettél volna. A válasz az lesz, hogy meg kell várni, míg megérkezik - ha már nincs ott rég.

Ateesz21 # 2021.06.10. 07:08

Szerintem Magyarországon vezethetsz és a magyar hatóság visszaadhatja jogosítványodat függetlenül attól, hogy az olasz hatóság eltiltott-e és meddig.

Igy van csak Olaszországban nem vezethetek június 27. ig.
Az lesz akkor hogy megvárom míg letelik a büntim azt akkor bemegyek megkérdezem ki-e állítanak nekem addig egy másik jogosítványt hogy tudjak végre dolgozni!

Köszönöm a gyors válaszát!

wers # 2021.06.10. 06:45

A rendőr azt mondta hogy a címemre fogják ki postázni a jogsimat

Rosszul tudja, de úgy látom te is tudod, hogy az okmányirodába fogják küldeni. Vagyis az olasz rendőr az olaszországi magyar konzulnak, ők a BM központba és ők továbbítják az okmányirodába a lakcímed szerint.

Szerintem Magyarországon vezethetsz és a magyar hatóság visszaadhatja jogosítványodat függetlenül attól, hogy az olasz hatóság eltiltott-e és meddig.

ha kérek a konzulátustól egy határozatot miszerint június 27.éig vagyok eltiltva a vezetéstől Olaszországban, és azzal bemegyek az okmányirodába

Hát, ha ad - ilyent még láttam, kérdezd az okmányirodában/kormányablakban ha már bemész, mert mindenképpen ott érdemes utána érdeklődni hol járhat a jogsid.

Ateesz21 # 2021.06.10. 06:15

Szép jó napot.

Olaszországban április 27.-én teherautóval előztem a Brenner hágónál ez miatt az olasz hatóság bevonta a jogosítványomat 2 hónapra és kitiltott Olaszországból.
Lassan két hónapja nem tudok dolgozni ez miatt!
Június 27.-én fog letelni a 2 hónap!
A rendőr azt mondta hogy a címemre fogják ki postázni a jogsimat, a milánói konzulátuson azt mondták majd nekik küldik és ők tovább.
Ami körülbelül még 1 vagy másfél hónapba is beletelik.
Én semmilyen határozatot nem kaptam a kitiltásomról !
Azt szeretném megkérdezni hogy ha kérek a konzulátustól egy határozatot miszerint június 27.éig vagyok eltiltva a vezetéstől Olaszországban, és azzal bemegyek az okmányirodába akkor 27.e után csináltathatok új jogosítványt hogy ne kelljen még másfél hónapot fizetés nélkül lennem?!
Hozzáteszem még hogy az elvett jogsimat az okmányirodába fogják küldeni!

neva1970 # 2021.05.04. 08:40

Nagyon szépen köszönöm Wers!

wers # 2021.05.04. 08:20

Nem kell utánképzésen részt vennie (ha jól írtad a tényállást), ha csak egy kategóriára korlátozták a tiltást.

Minden esetre el kell olvasni a kormányhivatal határozatát, ha nem szerepel benne, mint feltétel, akkor nem kell.

neva1970 # 2021.05.04. 08:08

Üdvözlöm! Férjemnek 8 hónapra korlátozták a "B" kategóriás jogosítványát 2021. április 01-től. A többi kategóriát nem bántották. Egy biciklis baleset miatt történt, pedig a biciklis egyszerűen csak megijedt a bekanyarodó autótól és elesett, mert a sarkon lévő bokor miatt nem látta az autót. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben kell-e a férjemnek utánképzésen részt vennie?

Köszönöm előre is a választ!

arpilee # 2021.04.20. 07:30

Sziasztok.

Igen, ugyan ezeket írták le. A határozatban azt írják, hogy a 11 hónap akkortól érvényes, amikor igazoltattak, és magukhoz vették a jogsimat, nem a határozat kézbe vételétől. Ezek szerint 2 hónap eltelt. Amúgy kösz a gyors választ. De majd még telefonon vagy személyesen érdeklődök.

wers # 2021.04.20. 03:50

StGBaz a német büntető törvénykönyv.

Arról szól,hogy mikor kell elvenni a jogosítványt ill. a vezetési jogosultságot felfüggeszteni Németországban. A 69b szól a külföldi vezetői engedélyekről, leírja, hogy azt visszaküldik a kiállító ország hatóságának.

Gondolom ezeket írták le a határozatban is, és hivatkoztak a joghelyre.

Ha megkapod a fizetési felszólítást fizesd ki. Szerintem ennyi. Gyanítom a határozatban megjelölték, hogy mikor telik le szerintük a 11 hónap.

arpilee # 2021.04.19. 13:50

Mégegyszer átolvastam. Azt írja 11 hónapig eltíltás és
anzuwendende vorschriften(vonatkozó előírások): 69,69a,69b StGB. Ez nem tudom mit jelent. A pénzbüntetésnél azt írja, hogy 2 hét múlva ha nem fellebbezek, jogerős lesz a határozat, fognak küldeni egy Zahlungsaufforderung-ot(fizetési kérelem)és csak akkor fizessem ki. Részletfizetésnél azt írja kérést kell írni.