Komoly gondok 1 hónapja vett autóval - mit tehetek?


nonolet # 2018.11.21. 10:51

A múlt héten épp a lámpánál álltam, amikor
a szemből jobbra kanyarodó zsiguli alól kiszakadt a bal első kerék.

Mákja volt, mert csak ~15-el haladt ugyebár.
De lehetett volna belőle gyilkos, sőt többszörös gyilkos is.
HA pl. felszalad e miatt a járdára 30-40-el.

Pedig szemre jól nézett ki az autó, gondozottnak.

Azonban az alváz és futómű NEM játék!
Azt illene rendesen javíttatni...

- -

Vidd el te egy új átvizsgálásra!
Valami normális szerelőhöz.

Mondjuk ezt kellett volna tenni már a vétel előtt.

ezmostmi? # 2018.11.21. 06:07
Szabolc
  • Örökösnek teljesen igaza van--
Számomra érthetetlen,hogy pár nappal ezelőtti szétkorhadt alvázat,amelyen kiesik majdnem az utas,hogyan lehet ilyen gyorsan lelkiismeretesen kijavitani? Esetleg,ha van pár lyuk a küszöb részen,vagy fenéklemezen,talán,DE AHOL ILYEN JELENSÉG VAN,OTT A FELFÜGGESZTÉSI PONTOKON FŐLEG VAN,viszont az ilyen helyeken lévő javitásokat nem,vagy csak nagyon hozzáértő szakember vállal,(aki sosem ér rá) Ő is nehezen,mert geometriás problémák,instabil állapot és balesetveszély léphetnek fel,az alváz a jármű legfontosabb eleme, teherhordó szerepe van,nagyon fontos-erre épül minden...az eltakarás-gumigittes-alvázvédés-taknyolás itt már nem segit,ezért javasoltam a mielőbbi autócserét,de mindenekelőtt egy harmadik,független szakember véleményét a javitásról (nem autószerelőt-hanem karosszéria lakatost, vagy egyben a mindkettőt,az a legjobb)
Szomorú örökös # 2018.11.21. 04:38

Szabolcs78

Az eladó, és a műszaki vizsgáztató saját költségükre rendbe hozatták a kocsi alvázát...vita nélkül, azonnal elfogadták a helyzetet...A helyzet megoldódott, és nem nekem került egy vagyonba.

Én azért egy külső szakértő szerelővel megnézetném azt az elvégzett munkát.
Lehet csupa-csupa meglepetésre bukkannál, ha bemennél vele a kocsi alá. ;-)

Szabolcs78 # 2018.11.21. 04:19

Nem!

Hatott a kritika. A jól megfogalmazott kérdések hatására megszólaló lelkiismeretük megoldotta a helyzetet. :-)

A meglepő az volt nekem, hogy vita nélkül, azonnal elfogadták a helyzetet. Lehet, hogy volt már olyan, aki visszavitte a kocsit??? Nem tudom, de nekem igazából mindegy is. A helyzet megoldódott, és nem nekem került egy vagyonba.

nonolet # 2018.11.20. 23:39

Szóval megzsaroltad a még szinte friss vizsgáztatás miatt...
Végül is jó ötlet volt :-)

Szabolcs78 # 2018.11.20. 19:18

Megoldódott! :-)

Megéri elbeszélgetni az ilyen figurákkal.

Az eladó, és a műszaki vizsgáztató saját költségükre rendbe hozatták a kocsi alvázát.

Tanultam a dologból, és örülök a szerencsémnek! :-)

Ettől függetlenül nagyon szépen köszönöm mindegyikőtök hozzászólását!

Szabolcs78 # 2018.11.11. 11:25

Igazad van.
Köszönöm!

ezmostmi? # 2018.11.11. 06:38

Szabolcs,próbáld meg inkább eladni,de a hibákat sorold fel a szerződésben,,,,ha 100-ezreket kell költeni egy 25 éves roncsra,az maga a bukta,mert az értékén nem változtat (mert ami alul rohad,ott a fényezésnél is már vannak problémák,az meg 30-50 ezer/elem,.)....utána vegyél másikat gondos átvizsgálás után.

Szabolcs78 # 2018.11.10. 14:52

Egyben válaszolok mindenkinek:

Köszönöm a hozzászólásokat, megértettem, hogy buktam az egészet. Nem örülök, de elfogadom.

Autót vezetni talán tudok, amúgy nem értek hozzá. Alá pedig sehogy se tudtam menni, igaz ezt nem is erőltettem (Tudjátok: friss vizsga ... ). Ráadásul felénk nincs lépten-nyomon akna.

Akármilyen szemét dolog is, ami pénzem volt, azt elvitte a vételár + átírás, így hogy miből fogom helyrehozatni, még a jövő zenéje.

nonolet # 2018.11.10. 10:41

Szabolcs78

Felelőtlen vevő voltál >> buktad a bulit.

Ennyi.

- -

Tényleg azt hiszed ennyi pénzért és ilyen öregen jó autót lehet venni?!

Ehhh naiv gyerek vagy még.

drbjozsef # 2018.11.10. 06:50

Szabolcs,

veszel egy 24 éves autót, és nem nézed meg alulról az alvázát? NE viccelj már, egy két éves autót is megnézek alulról. Ez rohadt messze van a kellő gondosságtól, de majd legalább legközelebb okosabb leszel.

Próbálkozhatsz az eladónál, de ez tanulópénz lesz...

drbjozsef # 2018.11.10. 06:47

Azt már tudom, hogy ami 6 hónapon belül kijön hiba (és nem kopó-fogyó alkatrész), azt automatikusan eltitkolt hibának kell tekinteni, és az eladó felel értük.

Rosszul tudod.

Fogyasztói szerződésnél számít a 6 hónap, de ott is csak a fordított bizonyításnál. De ez mindegy is, rád nem vonatkozik, mert magánszemélytől vásároltál.

Bármilyen igényed van, neked kell bizonyítani, hogy a hiba fennállt a vásárláskor is.

Rád az vonatkozik, hogy a vásárláskor meglévő hibákért felel az eladó. De vannak ezek alól kivételek.

Ilyen például az, ha a vevő a hibát ismerte, vagy a kellő körültekintés mellett ismernie kellett.

Egységes a bírói gyakorlat abban, hogy amennyiben a gépkocsi életkora, futásteljesítménye, általános állapota (használtsági foka) alapján következtetni lehet bizonyos hibákra, az ezzel járó kockázat a vevőt terheli és az eladó mentesül a szavatossági felelősség alól.

Véleményem szerint egy ilyen korú év értékű autónál ez a hiba nem különösebben ritka, ráadásul - ha az eladó nem rejtette el pl. festéssel szándékosan - kellő gondosság esetén (24! éves autó) ez egy egyszerűen felismerhető hiba.

Természetesen felszólíthatod írásban az eladót a - szerinted - hibás teljesítésből fakadó károd megtérítésére, vagy akár az autó kijavíttatására, de ha erre önként nem hajlandó (akár egy fizetési meghagyás után se, annak ellentmondva), neked kell pert indítanod ellene.

Szerintem nem lenne túl sok esélyed nyerni.

ezmostmi? # 2018.11.10. 06:28

25 éves autót minimum aknáról,vagy csápos emelőről is nézünk,a vizsgát felejtsük már el vételkor....magunknak kell ott azonnal levizsgáztatni(magunknak),,majd mérlegelni,Valóban nem voltál körültekintő,sajnos ebbe a hibába esnek sokan,mert "ÓCCÓKOCSI" friss műszakis-csak a végéig menjen,oszt eldobjuk"..200 ezerért csak kilósvasat adnak,ez valóban tanulópénz,ahogy örökös is mondta..de ,ha belemerülsz,akár duplázhatsz is,vagy még rosszabb lesz,..9 éves autómat mikor eladtam,már lekérdezve,rétegvizsgálóval,szerelővel,kompressziómérővel,nagyitóval érkeztek,,,20 perc múlva többet elmondtak az autómról,mint magam,,ők átnézték-vitték,,ennyi

Szomorú örökös # 2018.11.10. 05:04

Szabolcs78

A legkevesebb, hogy visszaveszi a rozsdagyűjteményét.

Próbálkozni lehet, de félek, hogy lyukra fogsz futni. Ha roncsot veszel magánszemélytől, mert nem voltál elég körültekintő, akkor sok esélyed nincs. És mint írtam, NEKED kell mindent alátámasztva bizonyítani, nem neki. Az, hogy elviszed a szerelődet majd a jogi eljárásban, az kevés lesz. Illetve nagyon sok lesz inkább...amit neki kell kifizetned érte, ha egyáltalán bevállalja.

Szabolcs78 # 2018.11.10. 04:54

Az alvázról beszélek, nem a kocsi oldaláról-hátsó ajtajáról. Az alváz, míg alá nem mászunk, nem látszik.

Kereskedő, vagy sem, rondán átvert. A legkevesebb, hogy visszaveszi a rozsdagyűjteményét.

Szomorú örökös # 2018.11.10. 04:50

Szabolcs78

Bestiálisan szét van korrodálódva a kocsi alváza a hátsó ülések vonalától hátra, mindenhol.

Ezt bizony kívülről is látni, ha valóban így van.

A szerelő szerint képtelenség, hogy ezek a műszaki óta eltelt 4 hónapban keletkeztek. Szerinte ez a kocsi ebben az állapotában nem is kaphatott volna műszakit.

Hidd el, van az a pénz... :-(

Azt már tudom, hogy ami 6 hónapon belül kijön hiba (és nem kopó-fogyó alkatrész), azt automatikusan eltitkolt hibának kell tekinteni, és az eladó felel értük.

Csak épp azt nem tudod - ahogy én tudom - hogy mindez csak akkor igaz, ha kereskedésből vásárolod az autódat. De a bizonyítás feladata akkor is a tiéd (szerintem nehéz lesz). Márpedig ha kellő alapossággal átnézted az autót, akkor ezeket már a vételkor látnod kellett volna. De leírásod szerint vagy olyan „okos”, hogy le fogod támadni a volt tulajt ezért (próbálkozni lehet). Na az lesz az igazi tanulópénz, amit majd az eljárásért fizetsz.

Szabolcs78 # 2018.11.10. 04:43

Azt már tudom, hogy ami 6 hónapon belül kijön hiba (és nem kopó-fogyó alkatrész), azt automatikusan eltitkolt hibának kell tekinteni, és az eladó felel értük.

Szabolcs78 # 2018.11.10. 04:39

Nem, ezt átverésnek hívják.

Szomorú örökös # 2018.11.10. 04:28

Szabolcs78

Körbejártam, megnéztem kívül-belül, beindítottam

Ezek szerint mégsem voltál elég alapos.
Ezt hívják tanulópénznek, kénytelen leszel lenyelni.

Szabolcs78 # 2018.11.10. 02:31

Autószerelő által becsült összeg. Nem karosszériás véleménye.

4 hónappal műszaki után még nem kéne egy lyuknak se lennie, nemhogy ennyinek.

Az összeg pedig annyira azért nem kevés. Nekem legalábbis nem.

Atis77 # 2018.11.10. 01:52

H csak 100e ft a javítási költség akkor nem lehet annyira szétrohava. Annyiért már küszöböt sem cserélünk. Amúgy meg 25 ées autótól 200e ft ért csoát ne várjunk.

Szabolcs78 # 2018.11.10. 00:42

Nem kereskedésben vettem az autót, hanem közvetlenül a tulajtól, magánszemélytől.

A szerződésbe egy szót se írt az autóról, szóban se említett erről a problémáról egy szót se.

Szabolcs78 # 2018.11.10. 00:30

Üdv!

Borzasztó ideges vagyok, mert az egy hónapja, 210.000 ft-ért vett, 94-es kiadású autómról, amit ez év júniusának végén műszakiztatott le az előző tulaj, elég ronda dolgok derültek ki.

Ő csak annyit mondott az autóról, hogy jó, csak öreg.
Körbejártam, megnéztem kívül-belül, beindítottam, tetszett,másnap el is hoztam.

Pár hét múlva észrevettem, hogy a teletankolt autóból folyik a benzin. Fölhívtam a tulajt, azt mondta, nem tud hozzászólni.

Tegnap tudtam szerelőhöz vinni az autót, levette a tankot, ami szerte szét van korrodálódva. Hívott egyből, menjek, nézzem meg a kocsit.

Bestiálisan szét van korrodálódva a kocsi alváza a hátsó ülések vonalától hátra, mindenhol. A hátsó lökhárító öröm, hogy nem esik le. Tenyérnyi-kéttenyérnyi lyukak vannak szerte szét! Van, ahol ronggyal van kitömve ...

A szerelő szerint képtelenség, hogy ezek a műszaki óta eltelt 4 hónapban keletkeztek. Szerinte ez a kocsi ebben az állapotában nem is kaphatott volna műszakit.

Javítási költsége 100.000 ft körül várható, ha egyáltalán ki lehet hegeszteni.

Mit kérhetek-követelhetek az eladótól?