Gépjárművel okozott baleset, kártérítés


Majordomus # 2022.05.20. 19:32

Hát,ha elsőbbségadás elmulasztása mellett vágott be slárendekt útvonalról a motoros elé az autó,akkor elég egyértelmű a helyzet.
Itt mm egáll -szerintem -az autós tekjes felelőssége is.

Traffic # 2022.05.20. 13:38

T. Drilluminati!

A társa sérülése 8 napon túl gyógyuló súlyos sérülés, továbbá a helyszíni szemle alapján az autós is felmerül okozóként, ezért büntetőeljárás indul a rendőrségen közúti baleset okozása vétség miatt. A büntetőeljárás keretein belül mindenkit kihallgatnak, nagy eséllyel műszaki szakértőt is kirendelnek a baleseti mechanizmus megállapítása céljából.
Jó lenne, ha a társa értesítené a rendőrséget a szalagszakadásról (bár ők biztosan beszerzik az orvosi látleletét), hogy el tudják rendelni a nyomozást.
A felelősségről (pláne a kártértésről) szerintem még túl korai dönteni, főképp azért, mert nem látjuk a fényképeket, a helyszínrajzot, stb.
A társának jobbulást!

Drilluminati # 2022.05.20. 12:27

Tisztelt Forumolvasó!
Vasárnap volt egy kisebb motoros túránk, ahol a főuton a megengedett sebességgel haladtunk, amikor egy mellékrendű útról (az én vallomásomban közénk) társam (balesetett szenvedő) szerint elénk vágott be egy autó. Az ő vallomása eléggé zavarosra sikerült. Az esemény vége az lett, hogy ő a motorjával az autó bal elejével ütközött. Az autó sofőr állítása szerint ő a forgalmisávban haladt mikor balról sávon belül akarta kielőzni egy motoros. Sajnos miután a társam is a helyszínelőnek a vallomásában azt mondta, hogy a motorjával sávon belül próbálta kikerülni az elé bevágó autót, így a helyszínelő szerinti jogállásban mind a ketten vétkesek. Az úgy a mai napon került a rendőrség közlekedési osztályára, de valószínűnek tartom, hogy vallomások alapján (amennyiben az enyémet figyelmen kívül hagyják), a balesetben mind két fél vétkes. A helyszínen társam orvosi ellátásban részesült, ahol a mentős kolléga szerint könnyű sérüléseket szerzett. Hétfőn, mivel munkába menni nem tudott, így bement kórházba, ahol kivizsgálták rendesen és kiderült, hogy az achilesz ina részlegesen szakadt. Emiatt munkahelyénél táppénzre került, egyéni vállalkozásával pedig szintén nem tud dolgozni. Erre még rájön, hogy ha a biztosító (márpedig ha a társam is hibás) nem fizet a motorban keletkezett (biztosító által felmért) körülbelül 2-300 000 forint kár.

A kérdés így előre az, hogy az előre vizionált eredményre érdemes-e fellebbezni, illetve eredménytől függetlenül van-e lehetőség kártérítést kérni.

Várom válaszukat.
Üdvözlettel:
G. B.

wers # 2021.10.11. 06:57

A javításhoz ésszerűen szükséges időre.

Na igen, éppen így volt a vitánk egy esetben egy korábbi munkahelyemen. Ugyanis az kocsi totálkáros lett, találtunk is helyette de csak akkor tudtuk megvenni, miután fizettek - legalábbis az egy részt a kárból. De némi irgumburgum után belátták, hogy első sorban rajtuk múlt, meddig kellett bérelni járművet.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.10.11. 04:54

A javításhoz ésszerűen szükséges időre.

wers # 2021.10.11. 04:04

kérheti-e a kieső időszakra bérelt autó bérleti díjának megtérítését a vétkes autó vezetőjétől és/vagy biztosítójától?

Kérheti, a biztosító meg is téríti - de kötözködhet, hogy mért ennyiért, miért kellett ilyen sokáig... Na meg nem rolls-roycet

Teljesen mindegy, hogy mire használod, téríteni kell.

Auruun # 2021.10.08. 10:41

Tisztelt Fórumozók!

Szíves segítségeteket, véleményeteket kérem az alábbi kérdés eldöntésében.

Ha a vétlen autót vezető személy az autóját munkába járásra használta, azonban a baleset miatt nem tud vele dolgozni, akkor kérheti-e a kieső időszakra bérelt autó bérleti díjának megtérítését a vétkes autó vezetőjétől és/vagy biztosítójától?

A munkáltatója céges autót nem biztosít részére, kölcsönkérni sem tud másikat, viszont ha nem jelenik meg a munkahelyén, akkor az a munkaviszonya megszüntetéséhez vezethet.
(Munkahelye tömegközlekedéssel nem közelíthető meg.)

Köszönöm a válaszokat.