Gépjárművel okozott baleset, kártérítés


Auruun # 2021.10.08. 10:41

Tisztelt Fórumozók!

Szíves segítségeteket, véleményeteket kérem az alábbi kérdés eldöntésében.

Ha a vétlen autót vezető személy az autóját munkába járásra használta, azonban a baleset miatt nem tud vele dolgozni, akkor kérheti-e a kieső időszakra bérelt autó bérleti díjának megtérítését a vétkes autó vezetőjétől és/vagy biztosítójától?

A munkáltatója céges autót nem biztosít részére, kölcsönkérni sem tud másikat, viszont ha nem jelenik meg a munkahelyén, akkor az a munkaviszonya megszüntetéséhez vezethet.
(Munkahelye tömegközlekedéssel nem közelíthető meg.)

Köszönöm a válaszokat.

wers # 2021.10.11. 04:04

kérheti-e a kieső időszakra bérelt autó bérleti díjának megtérítését a vétkes autó vezetőjétől és/vagy biztosítójától?

Kérheti, a biztosító meg is téríti - de kötözködhet, hogy mért ennyiért, miért kellett ilyen sokáig... Na meg nem rolls-roycet

Teljesen mindegy, hogy mire használod, téríteni kell.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.10.11. 04:54

A javításhoz ésszerűen szükséges időre.

wers # 2021.10.11. 06:57

A javításhoz ésszerűen szükséges időre.

Na igen, éppen így volt a vitánk egy esetben egy korábbi munkahelyemen. Ugyanis az kocsi totálkáros lett, találtunk is helyette de csak akkor tudtuk megvenni, miután fizettek - legalábbis az egy részt a kárból. De némi irgumburgum után belátták, hogy első sorban rajtuk múlt, meddig kellett bérelni járművet.

Drilluminati # 2022.05.20. 12:27

Tisztelt Forumolvasó!
Vasárnap volt egy kisebb motoros túránk, ahol a főuton a megengedett sebességgel haladtunk, amikor egy mellékrendű útról (az én vallomásomban közénk) társam (balesetett szenvedő) szerint elénk vágott be egy autó. Az ő vallomása eléggé zavarosra sikerült. Az esemény vége az lett, hogy ő a motorjával az autó bal elejével ütközött. Az autó sofőr állítása szerint ő a forgalmisávban haladt mikor balról sávon belül akarta kielőzni egy motoros. Sajnos miután a társam is a helyszínelőnek a vallomásában azt mondta, hogy a motorjával sávon belül próbálta kikerülni az elé bevágó autót, így a helyszínelő szerinti jogállásban mind a ketten vétkesek. Az úgy a mai napon került a rendőrség közlekedési osztályára, de valószínűnek tartom, hogy vallomások alapján (amennyiben az enyémet figyelmen kívül hagyják), a balesetben mind két fél vétkes. A helyszínen társam orvosi ellátásban részesült, ahol a mentős kolléga szerint könnyű sérüléseket szerzett. Hétfőn, mivel munkába menni nem tudott, így bement kórházba, ahol kivizsgálták rendesen és kiderült, hogy az achilesz ina részlegesen szakadt. Emiatt munkahelyénél táppénzre került, egyéni vállalkozásával pedig szintén nem tud dolgozni. Erre még rájön, hogy ha a biztosító (márpedig ha a társam is hibás) nem fizet a motorban keletkezett (biztosító által felmért) körülbelül 2-300 000 forint kár.

A kérdés így előre az, hogy az előre vizionált eredményre érdemes-e fellebbezni, illetve eredménytől függetlenül van-e lehetőség kártérítést kérni.

Várom válaszukat.
Üdvözlettel:
G. B.

Traffic # 2022.05.20. 13:38

T. Drilluminati!

A társa sérülése 8 napon túl gyógyuló súlyos sérülés, továbbá a helyszíni szemle alapján az autós is felmerül okozóként, ezért büntetőeljárás indul a rendőrségen közúti baleset okozása vétség miatt. A büntetőeljárás keretein belül mindenkit kihallgatnak, nagy eséllyel műszaki szakértőt is kirendelnek a baleseti mechanizmus megállapítása céljából.
Jó lenne, ha a társa értesítené a rendőrséget a szalagszakadásról (bár ők biztosan beszerzik az orvosi látleletét), hogy el tudják rendelni a nyomozást.
A felelősségről (pláne a kártértésről) szerintem még túl korai dönteni, főképp azért, mert nem látjuk a fényképeket, a helyszínrajzot, stb.
A társának jobbulást!

Majordomus # 2022.05.20. 19:32

Hát,ha elsőbbségadás elmulasztása mellett vágott be slárendekt útvonalról a motoros elé az autó,akkor elég egyértelmű a helyzet.
Itt mm egáll -szerintem -az autós tekjes felelőssége is.

kozmacska68 # 2022.10.14. 16:19

Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem károkozás ügyben.
1 hónapja egy taxis, egy kanyarodási manőver közben hátulról belém jött. Rendőrt hívott, mert szerinte én voltam a hibás. Ugyan valóban záróvonalon kanyarodtam, azért indexeltem, ő akkor is a hátam mögött volt, és nem figyelt. Rendőrt hívott, akik jelezték, ha igénybe kívánja venni a szolgáltatásukat, engem ugyan megbüntetnek, de őt is, mert egyértelműen ő a hibás, annak ellenére,hogy nem szabályosan fordultam meg. Ezért én külön büntetést kapok, azonban ez nem befolyásolja a tényt, nem tartotta be a követési távolságot. Ezt egy térfigyelő is felvette.
Egy hónap után megtudtam, hogy még mindíg nem ismeri el a felelősségét, ezért húzódni fog az ügy, A rendőrség egyértelműen őt hozta ki hibásnak.
Futárként dolgozom, jelenleg kölcsönkért kocsival,mert totálkáros lett a kocsi.
Milyen lehetőségem van, hogy a kiesett napokat megtérítse, mivel a kölcsön autót csak fél napokra tudják nélkülözni.? Jelenleg is miatta áll az ügy, illetve ha nem változtat, akár fél évig is elhúzódhat.
Köszönöm, ha válaszoltok.
Andi

Szomorú örökös # 2022.10.14. 18:35

kozmacska68

Ugyan valóban záróvonalon kanyarodtam, azért indexeltem, ő akkor is a hátam mögött volt, és nem figyelt......engem ugyan megbüntetnek, de őt is, mert egyértelműen ő a hibás, annak ellenére,hogy nem szabályosan fordultam meg......Milyen lehetőségem van, hogy a kiesett napokat megtérítse...?

Ha te is hibás voltál a történetben, akkor nagy valószínűséggel sem ő,
sem a biztosítója nem tartozik neked kártérítési kötelezettséggel, mindenki fizeti a saját kárát.

Majordomus # 2022.10.14. 20:34

Itt nem is a kártérités a lényeg,hanem a kieső jövedelem...

oier676Ghya # 2022.10.29. 05:07

Sziasztok!
Az eset: kerékpáros nagy sebességgel behajt a körforgalomba, már bent van, amikor neki balról a következő behajtónál bekanyarodik elé egy autó. Kerékpáros nekicsattan a gépkocsi bal elejének. Szerencsére nem sérül meg. A kerékpárban kb. keletkezik 20 ezer Ft kár, az autó eleje valamennyire behorpad, megsérül, kár kb 200 ezer Ft. A kerékpáros kijelenti, hogy már bent volt a körforgalomban, mikor kihajtott elé a gépkocsi, és azt is hangsúlyozza, hogy a kerékpárjával nem ment gyorsan. Az esetnek volt min. 2 szemtanúja, mindkettő odajön segíteni. Az egyik jelzi, hogy a biciklis bent volt már a körforgalomban, mikor kihajtott elé az autó, de szerinte nagyon gyorsan ment a kerékpáros. A másik csak annyit jelzett, hogy nagyon gyorsan ment be a körforgalomba a kerékpáros, az autósnak nem volt ideje észrevennie.
A sofőr és a kerékpáros megegyeznek, hogy mivel senkinek nem történt baja, nincs személyi sérülés, így nem kell rendőrt hívni, kezet fognak a 2 tanú előtt, hogy lezártnak tekintik az esetet és mindenki megy útjára. Címet, tel.számot nem cserélnek.
Később, otthon a sofőr a kárfelmérés után úgy gondolja, hogy mégsem ő a hibás, és nem neki kellene megfizetnie az autójában esett kárt. Van-e értelme az utólagos bejelentésnek, feljelentésnek? Van-e bizonyító ereje a 2 szemtanú utólagos vélekedésének, hogy tényleg gyorsan ment a kerékpáros? Rá lehet-e valahogy bizonyítani a kerékpárosra, hogy az ő felelőtlen gyors közlekedése, körforgalomban való gyors behajtása miatt történt az összeütközés?
Tételezzük fel, hogy nincs dashboard kamera felvétel és kültéri kamera felvétel.
Köszönöm a válaszokat.

gerbera317 # 2022.10.29. 07:11

körforgalomba, már bent van, amikor neki balról a következő behajtónál bekanyarodik elé egy autó
A körforgalomba csak jobbról lehet behajtani.
már bent volt a körforgalomban, mikor kihajtott elé a gépkocsi
A körforgalomban nem lehet kihajtani senki elé csak behajtani.
az ő felelőtlen gyors közlekedése, körforgalomban való gyors behajtása miatt történt az összeütközés
A körforgalomba történő behajtás sebessége és a következő bejáratnál történt ütközés között mi az ok-okozati összefüggés?

Kovács_Béla_Sándor # 2022.10.29. 07:14

Nem éppen jogi kérdés.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.10.29. 07:15

A körforgalomba csak jobbról lehet behajtani.
Kivéve, ha a forgalommal szemben haladsz benne. :D Na, abból viszont tényleg lehet baj.

Szomorú örökös # 2022.10.29. 07:45

oier676Ghya

Rá lehet-e valahogy bizonyítani a kerékpárosra, hogy az ő felelőtlen gyors közlekedése, körforgalomban való gyors behajtása miatt történt az összeütközés?

Irreleváns, hogy a kerékpáros mennyivel haladt. Bent volt már a körforgalomban, neki volt egyértelműen elsőbbsége.

gerbera317 # 2022.10.29. 12:08

Egy biciklis akkor megy gyorsan, ha 25 km/h fölötti sebességel halad. Az pedig igencsak ritka. Ha egy autó ennyivel megy körbe, mindenki anyázik, hogy mit töszmörög annyit. Tudom, mert én is lassan járok körbe,mert ez az ideális sebesség.
A kérdező nem akarja összekapni magát, és normális magyarsággal közölni, hogy mi történt valójában?

Majordomus # 2022.10.29. 20:10

A gépjárművezető álláspontját nem értem.
Ha megsértette az elsőbbségadás szabályait akkor mit akar?

.
Kérdés persze hogy tudja e bizonyitani az igazát.
Egyébként fizikailag
lehetetlen a biciklist úgy elgázolni ha nincs benne a körforgalomban. Akkor miről beszélünk?

VZoli77 # 2023.05.26. 14:31

Segítséget szeretnék kérni egy adott helyzetben. Szerencsés kimenetel mellett de sajnos részben pillanatnyi figyelmetlenség miatt szűknek bizonyult előzésemből enyhe ráfutásos koccanásom lett egy tehergépjárművel. Az eseményt magát alíg észleltem, nagyon enyhe imbolygás volt csupán, de tudatában lettem annak, hogy valószínűleg összeértünk. Illetve mögöttem haladva néhányszor rámvillogott. Az eset bár maga elég veszélyes, de annyira enyhe kimenetelűnek tűnt, hogy nem kívántam azonnal vészsávon kiállni, hanem a lehajtó felé továbbmentem, több 100 m-t ő mögöttem , azonban a lehajtónál , amikor leindexeltem, elhagyott. Utólagosan észrevettem, hogy a kocsimon a hátsó lökhárító sarkánál és a lámpabúrán festéknyomok vannak, vagyis neki láthatóan kára keletkezett, amit észlelni fog, nekem viszont nem lett károm. Ilyenkor mi a teendő, hogyan mérsékelhetőek a lehetséges következmények, sajnos semmi adatom nincs az érintettről.

drbjozsef # 2023.05.26. 17:14

VZoli77,

Megjegyezhetted volna a rendszámát, és megkereshetted volna te.
Ha nincs adatod, nem tudsz mit tenni. Ha ő feljelentést tesz, és megkeresnek akkor meg már késő.

Várakozáson kívül nem tehetsz mást.

Majordomus # 2023.05.26. 20:46

Ha szerencséd van,ő sem irta fel a rendszámodat!

Wazuka # 2023.06.12. 05:05

Sziasztok,

segítséget szeretnék kérni. Pénteken totálkárra tették a kocsinkat. Az ember nem ismerte el, rendőrt hívtam, majd jött tűzoltó mentő. Mire a rendőr kiért már csomagoltak minket a mentőbe, édesanyámat riasztottam időben a helyszínre, aki oda is ért, miután elvittek minket. Kiderült egy kamerafelvételből, hogy ő a hibás, a rendőr eljárt, a kocsinkat elszállították. Nyilván baleseti bejelentő nem készült, anyu azt tudta meg hogy majd jön a hivatalos papír az ügyről valamikor. Nah hazaértünk a kórházból. Felhívtam emberünket, hogy hogyan szeretné rendezni a kárunk, kifizeti megegyezés szerint, vagy járjuk vévig a hivatalos utat a rendőri dokumentum kíséretével. Ő még mindig nem ismerte el a hibáját, nem addott meg semmilyen adatot, csak a személyigazolványa és a rendszáma van meg, amit édesanyám szerzett meg a helyszínen, mert egyébként simán lelépett volna. Azt mondta a megegyezést elbuktuk mert rendőrt hívtam, de még jó h azt hívtam ha nem ismerte el a helyszínen a hibáját. Okés, letettük. Majd pár óra múlva visszahívott, h ő egyeztetett az ügyvédjével, ad 100 ezret ha ügyvéd elé megyünk, ott elismeri a vétségét és azért h ne járkáljunk bíróságra 3 évig adja a 100 ezret mi meg menjünk be a az ügyvédi papírral a biztosítóhoz és az kifizeti a totalcar-t.
A kérdésem az, ha ő ad nekünk valami kompenzációt (ami persze a kárunkat bőven nem fedezi, min 300 ezres kárról beszélünk, hálisten csak karosszéria, de sajnos az ajtó lejött), a biztosító ennek tudatában fog még nekünk egyáltalán fizetni?

Előre is köszönöm, ha valaki tudna segíteni.

Szomorú örökös # 2023.06.12. 05:44

Wazuka

pár óra múlva visszahívott, h ő egyeztetett az ügyvédjével, ad 100 ezret ha ügyvéd elé megyünk, ott elismeri a vétségét és azért h ne járkáljunk bíróságra 3 évig adja a 100 ezret mi meg menjünk be a az ügyvédi papírral a biztosítóhoz és az kifizeti a totalcar-t.

Ha a kamera és a rendőrség szerint is egyértelműen ő hibázott, akkor szerintem elég, ha megvárjátok onnan a jegyzőkönyvet - jó esetben 30 nap. Azzal már mehettek a biztosítóhoz a kárt rendezni. Ne engedjetek a másik félnek, szerintem trükközni akar, hogy megússza a bírságot, pedig sem így, sem úgy nem fogja megúszni, hogy megbüntessék. Egyértelműen már folyik a rendőrség vizsgálata, várjátok ki türelmesen.

a megegyezést elbuktuk mert rendőrt hívtam

Ezek után ügyvédhez hív mégis benneteket, hogy megússza az eljárást?
Nagyon vicces ez a csóka, de ezt már nem fogja tudni megtenni!

Wazuka # 2023.06.12. 06:25

Szomorú örökös,

én is azt gondolom h sumák a dolog, fel is hívtam a rendőrkapitányságot, hogy megkérdezzem honnan kaphatok valami doksit, azt a tanácsot kaptam h írjak emailt nekik és kérjem ki mielőbb a jegyzőkönyvet. Ezt is fogom tenni.

Köszönöm szépen

drbjozsef # 2023.06.12. 09:03

Wazuka,

Te dolgod eldönteni, ér-e 100ropit a 3 év bíróságra járkálás.
Tekintve, hogy ez egy erősen információhiányos döntés (Miért 100ezer? Miért 3 év? Hány éves a kapitány?), én pont leszarnám, és elhajtanám az illetőt. Azt feltételezem tudod, hogy valójában nincs vele dolgod, mert a kötelező biztosítójának minden jogos igényedet térítenie kell. Ezért van. Nem csak az autód javítását, de a kórházi kezelést, a nem vagyoni károdat, a sérelemdíjadat. Ha van. Mindent. Az viszont szintén tény, hogy a kötelező biztosítók ezt nem kedvelik, szóval ha már pereskedsz, pereskedj a biztosítóval.

Wazuka # 2023.06.12. 11:21

drbjozsef,

nem hajlunk az ő szavára. köszönöm a megerősítést.