Brit tanulói vezetői engedély Magyarországon ?


wers # 2021.11.10. 09:16

Ennek így se füle se farka. Ha ez valóban tanulásra kiadott brit okmány, ami nem jogosít gépjármű vezetésre Magyarország területén, akkor mire kellett utánképzést elvégezni??? Akkor ez az eltiltáskor sem lett volna érvényes jogsi. Nem képezünk utó olyant, ami még nincs is.

Ocsem el volt tiltva vezetéstől Magyarországon de megcsinálta az utankepzest.

Szerintem először a kérdező tájolja be magát, merre van észak.

Vagy akkor az első kőrben eljáró hatóság is csak tapogatózott a ködben?

gerbera317 # 2021.11.10. 07:49

Tetszik, hogy végre valaki előásta a jogszabályt, és nem csak a jogérzékét hagyta pislákoltatni. Ezen felbuzdulva most én is megnéztem, és valóban így van: a járművezetés tanulására kiadott brit okmány nem jogosít gépjármű-vezetésre Magyarország területén.
Köszönet fejerm-nek a kutatómunkáért.

fejerm # 2021.11.09. 14:31

Na hülye vagyok,e is van írva :

17. § (1) * A külföldi hatóság által kiállított és érvényes vezetői engedély - kivéve az ideiglenes jelleggel vagy a járművezetés tanulására kiadott okmányokat - Magyarország területén akkor jogosít vezetésre, ha tartalmazza:

Valóban ennyit erről. Öcsikéd ezek után húzza meg magát.

fejerm # 2021.11.09. 14:20

Olvastam ezt a fórumot, de már nem bírtam ki szótlanul és muszáj volt beregisztrálnom.

Szerintem csak óriási szerencséje volt az öcsikédnek és a helyszínen intézkedő rendőröknek volt igaza, csak ezután valami balf@sz rendőrhöz került az ügye, aki azt se tudja arccal merre van előre és jól megszüntette szankció nélkül. Én a helyében befognám és örülnék, hogy nem b@sztak ki egy 90.000 Ft-os bírságot meg esetleg járművezetéstől eltiltást.

Kizártnak tartom hogy a tanulás céljából 20 millió feltétellel adott tanulói jogsi korlátozásai feloldodnak a kiadó ország elhagyásával.
326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet 22.§ csak arról szól hogy 6 hónapig érvényes a vezetői engedély hazaköltözés után, sehol nem oldja fel a korlátozásokat.

Sőt ugyanennél a rendeletnél maradva:
18. § (1) A közlekedési igazgatási eljárásban a külföldi hatóság által kiállított, a 17. § (2) bekezdés a) vagy b) pontjában, valamint (2a) bekezdés a)-c) pontjában meghatározottaknak megfelelő vezetői engedély - kivéve az ideiglenes jelleggel vagy a járművezetés tanulására kiadott okmányokat - akkor tekinthető érvényesnek, ha:

  1. a vezetői engedély jogosítottja nyilatkozik arról, hogy a külföldi vezetői engedély kiadásakor a kiállító országban rendelkezett szokásos tartózkodási hellyel vagy lakóhellyel;
  2. * a külföldi vezetői engedély jogosítottja a magyar vezetői engedély kiadására irányuló eljárás időpontjában megfelel az e rendeletben meghatározott életkori és jártassági feltételeknek.

Tehát ha hol értelmezem az okmányiroda ha pl honosítani akarod akkor nem tekinti az ideiglenes jelleggel kiadott tanulói jogsit érvényesnek. Ezek alapján miért lenne érvényes egy rendőrségi eljárás esetében ?

De valaki javítson ki ha tévedek és rosszul értelmezem a jogszabályt.

Drevan # 2021.11.09. 13:57

Azt mondta az előadó rendőrnő hogy megszünteti és a héten kiküldik a határozatot.

A helyszínen a rendőrök meg közlekedési rendőrökkel is beszéltek és mindenki azt mondta hogy nem érvényes, de jogszabályt egyik se tudott es végül a rendőrnőnek akinek a bírságot mellett volna kiszabni azt mondta megszüntetni mivel nem követett el szabálysértést.

Szóval erről ennyit :)

gerbera317 # 2021.11.09. 10:40

veszel 15.000 Ft-ert egy tanulói jogsit
:-) A nyolcvanas évek végén, de még a rendszerváltás előtt már gyakran járkáltunk ki Ausztriába, vásárolni, főleg a Metro-ba. Akkor ott csak vállalkozói igazolvánnyal lehetett vásárolni. Akkor jött képbe az úttörőigazolvány, meg a MÁV-os arcképes igazolvány. Mondjuk azt, hogy bármi megfelelt, ami nem az útlevél volt. A Metro-ban ez elment, de jogsinak már nemigen fogadták volna el ezeket. Azért nem, mert amit jogsiként fel kell mutatni, annak jogsinak kell lennie, és ami nem jogsi, azt nem fogadják el jogsinak.
Kisöcsi rendőrei tudtak valamit, hogy az a jogsi nem jogsi. A felhívott rendőrnő meg csak a jogszabályt idézte, illetve tett egy felelőtlen ígéretet. (Igaz, 7:14-kor még jövő időben írtál az eljárás megszüntetéséről, 9:54-kor pedig már múlt időben. Honnan vagy ilyen jól értesült? De ha kiderül arról a jogsiról, hogy valójában nem jogsi (mert az angolok szerint sem az), akkor gondban lesz kisöcsi.
Sebaj, kár is ezen vitázni. Szépen megvárjuk az eredményt, csak te ne felejts el beszámolni róla.

Drevan # 2021.11.09. 09:54

Nem kérdeznek semmit, csak a pénzt kell letenni, meg azt mondani hogy te jogsit akarsz szerezni és ehez gyakorolni akarsz. Jah meg igazolni kell hogy fél évet töltöttel UK-n belül 1 év alatt, de ezt okosba meg lehet oldani.

Most rakerestem neten és minden UK oldal azt írja, amit a rendőrök mondtak, meg másik tesóm is mondta vagyis egyedül nem lehet vezetni, országot nem lehet elhagyni, stb mondjuk jogi rendelkezést errol nem találtam, nem tudom hol vannak UK jogok.

Angliai jog meg nem érvényes Magyarországon, szóval hiába van ott korlátozva és kimondva pl hogy egyedül nem lehet vezetni.

Magyar jog csak annyit mond hogy külföldi vezetői engedély érvényes itt is és pont és nem kokretozalja hogy csak akkor lehet vezetni ha ül melletted valaki érvényes jogsival. Így mondhatni a magyar jog szabályozatlansaga feloldja a korlátozást amit a britek meghatároznak.

Gondolom ez olyan, mint az eltiltás. Másik tesóm magyarorszagon el lett tiltva bódult állapotban vezetés és közúti veszélyeztetés miatt 10 évre, jogsija sose volt, de kiköltözött Angliába és kikérte ezt a tanulói jogsit és többször is megállították amikor gázért és munkásokat szállított és sose bírságoltak meg, mert Angliában nincs eltiltva és mindig ül mellette olyan akinek papíron van jogsija.

Szóval igen, Angliában mondhatni veszel 15.000 Ft-ert egy tanulói jogsit és ha okosan csinálod akkor azzal 10 évig Magyarországon bármilyen korlát nélkül tudsz vezetni, mert semmi jogszabály nem tiltja és a rendőrök is megszüntették az ügyet.

gerbera317 # 2021.11.09. 09:23

a kiállító országban hozott minden korlátozás feloldódik és ugyanolyan jogaid lesznek
Ezt is mondták? Eléggé hihetetlenül hangzik.
bemegyek UK-ban a DVLA-hez, kitöltok egy papírt és 15.000 Ft-rrt kapok egy tanulói jogsit
És még csak meg sem kérdezik, ismered-e a jobbkézszabályt?

wers # 2021.11.09. 09:20

Egy brit tanulói jogosítvány 15.000 Ft és fél évente úgy is ki kell utaznom 1-1 hétvégére, szóval a fel év is újraindul.

Nem így van ez. Nem elég kirándulgatni. Az számít, hogy életvitelszerűen hol élsz. Ez be kell jelenteni a hatóságnak. A külföldre költözést is és a hazaköltözést is.

Mi szerepel a magyar lakcímkártyán a lakóhely sornál?

Olvasd el újra törvényt: „Az a magyar állampolgár, aki külföldi hatóság által kiállított vezetői engedéllyel rendelkezik, a hazatérés bejelentését követő hat hónapon belül köteles magyar vezetői engedélyt kiváltani.

A rendőr simán látja a státuszodat, és hogy mikor jelentettél be magyar lakóhelyet.

Drevan # 2021.11.09. 07:14

Na hívta is az előadót tegnap és elmondta neki a rendőrnő az igazgatási osztályon hogy a 326/2011 kormány rendelet 22. pontja alapján a külföldi vezetői engedély 6 hónapig érvényes hazakoltozes után tehát megszüntetik a szabálysértési ügyet ! :)

Tehát úgy néz ki hogy Angliában ha kikersz egy tanulói jogsit mert azt mondod hogy te vezetni akarsz akkor azzal te hazavezerhetel és ahogy belepsz a magyar határon akkor a kiállító országban hozott minden korlátozás feloldódik és ugyanolyan jogaid lesznek mint egy végleges, rózsaszín magyar jogsival :)

Egy brit tanulói jogosítvány 15.000 Ft és fél évente úgy is ki kell utaznom 1-1 hétvégére, szóval a fel év is újraindul. Nincs jogsim de ezek alapján meg se éri magyar jogsit csináltatni 200.000 Ft-ert, bemegyek UK-ban a DVLA-hez, kitöltok egy papírt és 15.000 Ft-rrt kapok egy tanulói jogsit aminek korlátai feloldodnak Magyarországon és 10 évig érvényes.

Jovoheten utazok és csináltatok is, végre nem kell majd félnem amikor megeloznek a rendőrök :) köszönöm mindenkinek a segítséget, tesó már keresett is ügyvéd urat hogy pereljen.

gerbera317 # 2021.11.08. 12:21

Tőled tanultam, Doktor! Tovább mennék: szerintem kell is. Jóllehet, egy kártérítési pert nem feltétlenül kell megnyernie a felperesnek, de legalább az ítélet indoklásából kiderül, mi az igazság a brit rózsaszín és zöld jogsik körül.
Ellenben van egy olyan sejtésem, hogy a kártérítési keresettel előbb meg kellene várni a szabálysértési határozatot, szükség esetén pedig annak jogorvoslati határozatát is, mert ugyanez ezekből is kiderülhet.
Az elúszott álláslehetőség pedig... nos, nem tudom, valaha is be tudná-e bizonyítani kisöcsi, hogy azt az állást ő kapta volna, ha meg tudott volna jelenni az állítólagos állásinterjún...

drbjozsef # 2021.11.08. 11:45

Persze.
Gonosz vagy. :)

gerbera317 # 2021.11.08. 09:44

Hol van leírva az hogy a zöld tanulói brit jogsi nem érvényes Magyarországon?
Valószínűleg Nagy Britanniában. Nem így, szó szerint, hanem ha igaz, hogy a zöld színű tanulói jogosítvány van ami elmondásuk alapján csak Anglia területén érvényes de ott is csak úgy ha ül mellette valaki érvényes jogsival, akkor nyilvánvaló, hogy az más országban sem jogosít többre, mint amire Nagy Britanniában. És ha azt tőle Angliában, egy hasonló helyzetben elvennék, akkor itthon pláne el kellett venni.
A vége az lett hogy bevitték engedély nélküli vezetés miatt
Valószínűleg ez csak a hivatalos verzió, de igazából nem emiatt állították elő.
Tudunk most kártérítés miatt perelni?
Persze.

Drevan # 2021.11.08. 08:32

Senki semmi ötlet ? :(

Drevan # 2021.11.03. 06:50

Sziasztok!
Ocsem el volt tiltva vezetéstől Magyarországon de megcsinálta az utankepzest. Az okmányirodában nem magyar vezetői engedélyt adtak neki hanem a brit jogosítványát adtak vissza és azt mondták azzal vezethet.
Pár nappal azután megállították a rendőrök és Ő átadta a brit jogsijat.
A rendőrök kinevettek és azt mondták hogy azzal Magyarországon nem vezethet. Ocsem kérdőre vonta őket és olyasmit magyaráztak hogy rózsaszín brit jogsi jó lenne, de neki zöld színű tanulói jogosítvány van ami elmondásuk alapján csak Anglia területén érvényes de ott is csak úgy ha ül mellette valaki érvényes jogsival.

Amikor öcsém kérdezte hogy akkor az okmányirodában miért mondták azt hogy érvényes azt válaszoltak hogy "mert fogalmuk sincs róla hogy ez milyen jogosítvány". Ekkor öcsém leordította őket hogy paragrafus alapján mondják meg hol van leírva hogy ez csak anglian belül érvényes és nem jó Magyarországon akkor csak valami bécsi egyezményről kezdtek makogni.

A vége az lett hogy bevitték engedély nélküli vezetés miatt és ezért nem ért oda az állásinterjúra és nem kapta meg a munkát amit akart.

Kérdésem:
Hol van leírva az hogy a zöld tanulói brit jogsi nem érvényes Magyarországon ?

Kerestem a neten és 326/2022 kormány rendelet 22. pontjában én azt találtam hogy hazakoltozes után is 6 hónapig érvényes a külföldi vezetői engedély.

Mi alapján mondták azt hogy nem érvényes és vitték be ocsemet ? Tudunk most kártérítés miatt perelni ?
Köszönöm !