Vízügy korlátozhatja a behajtást az ingatlanomra?


Majordomus # 2022.04.25. 16:52

Nem utolsósorban hogy karbantartásra is jusson valami a használóktól!

Szomorú örökös # 2022.04.25. 16:49

groszfater

Kinek is kell fizetni ezt az összeget és miért-is?!

A vízügy felé kell fizetni ezt a díjat fizetni és azért, hogy a gáton kialakított, elsősorban üzemi jellegű-használatú utat adott magánszemélyek is használhassák.

groszfater@gmail.com # 2022.04.25. 15:36

"Évi 6000 Ft, szerintem jelképes összeg"
Az, vagy kidobott pénz!
Kinek is kell fizetni ezt az összeget és miért-is?!

Majordomus # 2022.04.25. 14:06

Mert esélyes,hogy belvíz idején is járható az ártérben.

wers # 2022.04.25. 09:52

(egyébként bennem naiv szöszkében felmerül a kérdés, miért a gáton vezet az út?)

wers # 2022.04.25. 09:51

Évi 6000 Ft, szerintem jelképes összeg. Gyanítom nem az ott lakó autósokkal akartak kitolni, hanem ellenkezőleg, épp védik a rendbe hozott utat. Fogadni mernék rá, hogy a mezőgazdasági gépeknek nem ennyi, hanem többszöröse.

Szomorú örökös # 2022.04.24. 11:01

groszfater

Most akkor gát vagy út? Ha gát akkor mit keres ott egy KRESZ tábla?

Nem jártál még soha gátakon? Nagyon sok gáton van kialakítva út, de többnyire mindenhol korlátozva van a ráhajtás - és igen, KRESZ táblával. Sok esetben ellenőrzik is és csúnyán büntetnek, ha nincs egedélye az illetőnek.

groszfater@gmail.com # 2022.04.24. 10:55

„Szabályos behajtani tilos KRESZ táblát helyeztek ki a gát tetején lévő útszakasz elejére."
Most akkor gát vagy út? Ha gát akkor mit keres ott egy KRESZ tábla?
És miért kell gát-felhajtási engedély ha út?
Mi az a hozzájárulási díj, mihez járulsz hozzá, ha ezt a díjat egy 1 személyes kft. gyűjti be?

Szomorú örökös # 2022.04.24. 10:14

a bejelentett lakcíme szerinti otthonába

Alapvetően az önkormányzat követ el hatalmas hibákat, mikor üdülőövezetben állandó bejelentkezési lehetőségeket engedélyez.

Szomorú örökös # 2022.04.24. 10:13

Dorel

a szomszéd reggel elmegy munkába, este menne haza a bejelentett lakcíme szerinti otthonába és a hazavezető úton egy behajtani tilos tábla fogadja. Ha szabálykövető akar lenni, akkor aznap nem is alhat otthon?

Te írtad, hogy az összes futár, kukásautó le se tojja a táblát. Akkor ez egy olyan szomszédnak, aki feltehetően hasonlóan fel van háborodva és nem akar érte fizetni, miért is lenne ez probléma?

Dorel # 2022.04.24. 09:36

Mondjuk azt is nonszensznek érzem, hogy a szomszéd reggel elmegy munkába, este menne haza a bejelentett lakcíme szerinti otthonába és a hazavezető úton egy behajtani tilos tábla fogadja. Ha szabálykövető akar lenni, akkor aznap nem is alhat otthon?

Szomorú örökös # 2022.04.24. 09:32

Dorel

Az évi 6000 Ft-ba kerül.....a tulajdonosok közül többen kijelentették, hogy ők biztosan nem is fogják kiváltani.

Néhány kiszabott bírság után rá fognak ők is jönni, hogy sokkal előnyösebb azt az évi 6000 Ft-ot kifizetni. Mindig az erősebb kutya győz.

Szabályos behajtani tilos KRESZ táblát helyeztek ki a gát tetején lévő útszakasz elejére. Kiegészítő tábla van rajta az alábbi szöveggel: "Kivéve KÖTIVIZIG engedéllyel".

Tehát akkor kerékpárral engedély nélkül is be lehet rá hajtani.

Dorel # 2022.04.24. 08:14

Szomorú örökös, osztap,

Nos igen, valószínű akkor az ügyfélfogadás és pereskedés helyett kézenfekvőbb az engedély kiváltása. Az évi 6000 Ft-ba kerül. Csak az erőség sérti az igazságérzetünket és a tulajdonosok közül többen kijelentették, hogy ők biztosan nem is fogják kiváltani.

groszfater@gmail.com:
Szabályos behajtani tilos KRESZ táblát helyeztek ki a gát tetején lévő útszakasz elejére. Kiegészítő tábla van rajta az alábbi szöveggel: "Kivéve KÖTIVIZIG engedéllyel".

groszfater@gmail.com # 2022.04.24. 07:52

"útszakasz elejére kihelyezett egy táblát, mely szerint behajtani tilos,"
Milyen táblát, KRESZ táblát?

osztap # 2022.04.24. 07:36

Dorel,

Szerintem az a (gondolom) évi pár ezer forintos engedély a legjobb megoldás.

Ha nem tetszik, akkor szerintem meg lehetne próbálkozni azzal érvelni, hogy az üdülőtulajdonosoknak szolgalmi joguk van a gátra. Vagy azért, mert a 30 év alatt elbirtoklással létrejött, vagy azért, mert máshogy nem lehet megközelíteni az ingatlanjukat. (Ptk. 5:160-161. §) Ezt aztán bejegyeztetni a tulajdoni lapokra. Akkor nem lehet az üdülőtulajdonosokat kizárni. Díjat sem lehet kérni a behajtásért. De az út/gát fenntartásának tényleges költségeit (használattal arányosan) igen. (Ptk. 5:162. §) Szóval ez sincs ingyen, sőt.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Még ha a Vízügy együttműködő is (azaz egy szimpla felszólításra hozzájárul a szolgalom bejegyeztetéséhez), akkor is ügyvédet kell fogadni a földhivatal miatt, tehát valószínűleg néhány évi gáthasználati díj rámegy. Egy per nyilván drágább és lassabb.

Emellett lehet, hogy vannak speciális szabályok a gátra (egy normál földdarabhoz képest)- ezt külön kéne megkutatni.

Szomorú örökös # 2022.04.24. 07:30

Dorel

Mivel a gát mentén sok szántóföld található, a nevezett gátszakaszt sajnos rajtunk kívül mezőgazdasági nehézmunkagépek, traktorok is használják, nem tudom mennyire jogosan. Ezek a járművek okozzák az igazi kárt az gáton vezető úton, nem mi.

Mi több, a gát folyamatos karbantartását is traktorok végzik sok esetben errefelé is. De ez még nem jelentheti jogosan, hogy akkor bárki autóval is korlátozás nélkül közlekedhessen rajta. Sajnos a gát a vízmű kezelésébe tartozik, neki van joga szabályozni a gátra történő felhajtást. Ha viszont úgy érzitek, hogy átvertek benneteket - leírásod alapján jogosan - akkor amennyiben a vízüggyel nem tudtok megegyezni - én azért előbb ezt próbálnám meg ügyvéddel - bírósági úton kell érvényesíteni a jogotokat, ami jó eséllyel nem az lesz, hogy a továbbiakban is ingyen lehessen végtelenségig használni, hanem az, hogy egy ideig árkedvezményt kaphatnak az felhajtási engedélyre azok, akik ott laknak és ebben a felújításban részesek voltak a használatra. És a gátfelhajtási engedély nyilván kötelező lesz mindenkire, futárokra, kukás autókra (mellesleg ők sem 1-2 tonnásak) egyaránt.

Végső esetben, ha minden kötél szakad, akkor más irányból kell utat kialakítani a nyaralókhoz - kétlem, hogy ez lehetetlen lenne - lehet inkább az lenne a megoldás. Keressétek meg esetleg ez ügyben az önkormányzatot, hátha tudtok velük egyezkedni.

Dorel # 2022.04.24. 07:06

Szia Szomorú örökös!

Köszönöm a válaszodat.

Szerintem senki nem várhatja el, hogy csak az ő kedvedért extra fenntartási költségei legyenek a gátnak

Alapesetben logikus lenne a magyarázatod. De a mi esetünk kicsit összetettebb.
Mivel a gát mentén sok szántóföld található, a nevezett gátszakaszt sajnos rajtunk kívül mezőgazdasági nehézmunkagépek, traktorok is használják, nem tudom mennyire jogosan. Ezek a járművek okozzák az igazi kárt az gáton vezető úton, nem mi. Az évek alatt ezek a nagygépek teljesen szétnyomták, tökretették az utat a gáton, annyira, hogy gépjárművel komoly nehézségek árán lehetett csak közlekedni rajta.
Az itteni lakók közössége felvette a kapcsolatot a vízüggyel, szépen kértük őket,hogy javítsák meg az utat, de erre nem voltak hajlandóak. Ezután úgy döntöttünk, hogy mi magunk összedobjuk rá a pénzt és megcsináltatjuk. Így is lett. Több mint 400 ezer Ft-ot költöttünk el az általunk is használt, 1000 m-es gátszakaszon vezető aszfaltút javítására, rendehozatalára. Természeresen a javításhoz kértük a vízügy engedélyét, a munkálatok során a vízügy emberei is jelen voltak és az ő iránymutatásaikat követve lett elvégezve a munka, hogy az megfeleljen az ő belső előírásaiknak is, a végén pedig elfogadták az elkészült javítást.
Végre újra lehetett közlekedni rendesen a gátszakaszon, öröm és boldogság, erre pár héttel később a vízügy kitette a behajtani tilos táblát!

Azok a telektulajdonosok, akik összedobták ezt a pénzt és megszervezték az útjavítást most felettébb átverve érzik magukat, hogy a saját pénzünkből csináltatjuk meg az utat, majd rögtön utána kitiltanak róla bennünket és csak extra sarc megfizetésével használhatnánk ha nem akarunk szabálysértést elkövetni! Ez így teljesen rendben van jogilag, nem lehetne ez ellen fellépni valamilyen formában?

Szomorú örökös # 2022.04.24. 05:46

Dorel

Az lenne a kérdésem, hogy jogilag támadható-e ez az intézkedés (gátszakasz engedélykötelesség tétele) és ha igen, akkor milyen formában? Vagy teljesen rendben van, hogy 30 év elteltével hirtelen sarcot akarnak szedni mindenkitől, aki életvitelszerűen ott él vagy ott végezne szolgáltatást és nincs mit tenni, köteles (lenne) mindenki kiváltani a gátfelhajtási engedélyt, ha nem akar szabálysértést elkövetni?

Miért csodálkozol ezen? Nagyon sok töltésen vezető úton engedély szükséges ahhoz, hogy kisebb járművek közlekedhessenek rajta. Miért lennétek ti kivétel csak azért, mert téged és néhány ott lakót ez zavar és úgy gondoljátok, hogy - csakis szerintetek - ezt jogellenesen szabályozták engedélykötelességgel. Ajánlom figyelmedbe ezt az oldalt:

https://gatfelhajtasiengedely.hu/…szabalyzata/

A tulajdonosok között vannak jópáran, akik életvitel szerűen itt élnek, bejelentett állandó lakcímet létesítettek a kérdéses területen.

Szerintem senki nem várhatja el, hogy csak az ő kedvedért extra fenntartási költségei legyenek a gátnak a járműforgalom miatt csak azért, mert sokan életvitelszerűen odaköltöztek egy gyakorlatilag üdülőterület minősítésű nyaraló-övezetbe. Kizárt dolognak tartom, hogy a holtág melletti rész belterületi lakóterület lenne, innen kezdve mindenki csakis a saját felelősségére költözhetett oda. Ne feledd, a gátat nem közlekedésre találták ki. Sok évvel ezelőtt az 51-es főutat is inkább levezették a Duna-töltésről Kalocsa és Dunapataj között, mert egyrészt nagyon káros volt a gátra nézve, másrészt meg iszonyatosan balesetveszélyes volt rajta közlekedni.

Megjegyzem ahol én lakom, itt is sokan kiköltöztek nyaralókba és mindig cirkuszolnak, hogy a közeli szabadidő központban egy tó mellett túl hangos rendezvényeket szerveznek nyáron - megjegyzem nem is olyan vészes ezeknek a hangja. Nos nekik se mondta senki, hogy a nyaralóövezetbe költözzenek életvitelszerűen. Erre ők azt válaszolják rendre, hogy „bocsi, erre volt pénzük”. Na de ezt ki nem tojja le? Lakóövezetben kell lakni, ha pedig nem ezt választják, akkor nem kell hőbörögni, ha egy szabadidőközpont rendeltetésszerűen működik a közelben.

Napi szinten érkeznek futárszolgálatok gépjárművei az ingatlanokhoz, hogy küldeményeket kézbesítsenek. Rendszeresen járnak ki ételszállító cégek, pl, pizzafutárok gépjárművei. Valamint a hullakgazdálkodó cég kukásautói is rendszeresen bejárnak a területre elszállítani a hulladékot. Megkérdeztem a fenti cégek sofőrjeit és közülük senki sem rendelkezik gátfelhajtási engedéllyel, de nem is foglalkoznak vele, nem érdekli őket.

Majd ha komolyan veszik a felhajtási tilalmat és elkezdik ellenőrizni a rajta közlekedőket, illetve bírságolni őket, ha nincs rá engedélyük, akkor utána vagy nem fognak többé oda kimenni - de gondolom utána majd őket fogod ezért támadni - vagy inkább az engedély kiváltását választják. Nem mellesleg nem hinném, hogy túl horribilis összeg lenne éves szinten kiváltani azt a fránya engedélyt, hogy szabályos légy a továbbiakban. Ha továbbra is csak vered az asztalt, akkor egy idő után ez drága mulatság lehet.

Dorel # 2022.04.23. 20:16

Sziasztok!
Az alábbi esettel kapcsolatban lennék kíváncsi a véleményetekre.
Tulajdonosa vagyok egy holtág melletti teleknek immár 30 éve. Több mint 80 telekszomszédommal együtt járművel csak egy bevezető úton tudjuk megközelíteni az ingatlanunkat és ez az bevezető út kb. 1000 m szakaszon egy Körös menti gáton vezet.
Eddig semmi nem akadályozta a telkek megközelítését, ám nemrég a KÖTIVIZIG a gáton vezető útszakasz elejére kihelyezett egy táblát, mely szerint behajtani tilos, kivéve KÖTIVIZIG engedéllyel.
Tehát 30 év tulajdonjog után egyszer csak gondol egyet a vízügy, és egyik napról a másikra kitalálják, hogy mostantól sarcot szednek azért, hogy megközelíthessük a saját ingatlanunkat.

A tulajdonosok között vannak jópáran, akik életvitel szerűen itt élnek, bejelentett állandó lakcímet létesítettek a kérdéses területen. Napi szinten érkeznek futárszolgálatok gépjárművei az ingatlanokhoz, hogy küldeményeket kézbesítsenek. Rendszeresen járnak ki ételszállító cégek, pl, pizzafutárok gépjárművei. Valamint a hullakgazdálkodó cég kukásautói is rendszeresen bejárnak a területre elszállítani a hulladékot. Megkérdeztem a fenti cégek sofőrjeit és közülük senki sem rendelkezik gátfelhajtási engedéllyel, de nem is foglalkoznak vele, nem érdekli őket.
Szóval jelenleg a telektulajdonosokon kívül a fenti közfeladatokat ellátó cégek sofőrjei is mind szabálysértést követnek el, amikor behajtanak a területre, hogy a szolgáltatást el tudják végezni.

Az lenne a kérdésem, hogy jogilag támadható-e ez az intézkedés (gátszakasz engedélykötelesség tétele) és ha igen, akkor milyen formában?
Vagy teljesen rendben van, hogy 30 év elteltével hirtelen sarcot akarnak szedni mindenkitől, aki életvitelszerűen ott él vagy ott végezne szolgáltatást és nincs mit tenni, köteles (lenne) mindenki kiváltani a gátfelhajtási engedélyt, ha nem akar szabálysértést elkövetni?