Autó adásvétel átverés


mormolade # 2022.10.21. 21:03

Vásároltam egy autót aminek a tejesítménye nem az amit a kereskedő mondott és rakott ki a szélvédőre tájékoztatásba 55kw 66kw helyett, és az extrák közül sincs meg mindegyik amit mondott és szerintem műszaki vizsgán is csak mutatóba volt. Az autó átadására mondta hogy minden extrát megmutat hogy kell használni de nem volt ott az átadásnál. Ezt az autót külföldről hozták be és az én nevemre csinálták a papirokat névre írva kaptam meg.

gylab # 2022.06.02. 05:54

Ha a vevő nem veszi nevére a járművet, akkor nem kerül le az előző tulajdonosról, az akár beviszi a szerződést, akár nem. Így a jogosulatlan úthasználat, teljesítményadó is az előző nevén landol. Az úthasználatra egyszer lehet méltányosságot kérni az adásvételivel, másodszor azt sem. Az adó kötelezettje is az országos gépjármű nyilvántartás szerinte üzembentartó, ill. hiányában tulajdonos. A biztosítást felmondtam a szerződést mellékelve. Ezt reaktiválták a következő szinkronizálásnál, mivel a nyilvántartás szerint az én nevemen volt a jármű. Ezeket a köröket én is megfutottam, az adót is végrehajtásban vitték el két évig, mert nem voltam hajlandó megfizetni. Érdemesebb bontóba vinni, ha átveszik, majd az igazolással kivonni. Esetleg külföldi nevére iratni, azzal is ki lehet vonni forgalomból.

drbjozsef # 2022.06.01. 18:46

Zoltanuss,

Ne keverd a tulajdonjogot, meg a műszaki alkalmasságot, esetleg a döntés szerinti ideiglenes forgalomból kivonást.

Lejárt műszakival is el lehet adni egy autót, miért ne, a tulajdonos személye változik, a műszaki meg marad lejárva nyilván.

Igaz e az hogy ha majd a lejár a műszaki (júl 1 után ) akkor automatikusan a biztosítás is megszűnik ?
Nem, így nem igaz. Ha ideiglenesen (6 hónapra, egyszer 6 hónapra hosszabítható) kivonod a forgalomból, akkor automatikusan szünetel a biztosítás, mert az okmányiroda értesíti a biztosítót. De egy év után újra indul, ha nem szólsz a biztosítónak! Ha nem fizeted, az vaskos fedezetlenségi díjba fog futni... akkor is, ha továbbra is műszakilag alkalmatlan a forgalomra az autó. Az a biztosítót nem érdekli.

Ha eladja a tulaj, akár olcsón valami neppernek, vagy bármi gyanús alaknak, akkor egy jó tanácsom van (már persze azon túl, hogy alaposan ellenőrizze a vevő papírjait és hogy helyesen töltötte ki az adásvételit a személyes adataival, és hogy az adásvételi is megfeleljen az elég szigorú alaki-formai követelményeknek a gépjármű nyilvántartási bejegyzéshez) : írja bele a szerződésbe, és CSAK ÍGY adja el bárkinek is, hogy az "Eladó a gépjármű tekintetében kizárja a Ptk. szerinti szavatossági jogokat, a gépjárműre semmilyen szavatosságot, garanciát nem vállal, a vevő ennek tudatában vásárolja meg a gépjárművet."
Ezt mint magánszemély eladó megteheti, és akkor a sok csaló nem zaklathatja, hogy ezmegaz elromlott és fizessen százezreket vissza mert csak. El lehet őket hajtani.
És jelentse be az eladást időben, 15 napon belül az okmányirodában (lehetőleg 2 napon belül).

Majordomus # 2022.06.01. 18:15

De miért kell egy roncsot megvenni?
Már 1millióért jó állapotu működőképes autót lehet venni műszakival.

Szomorú örökös # 2022.06.01. 15:55

Zoltanuss

A bibi az, hogy e hónap végén lejár a műszakija (mint vagy legalább 1,2 -1,4 millió másiknak is ). Tehát csak jogilag nem használható.

Az új tulajnak helyből már a szerződéskötés után nem lesz használható, mert a műszaki vizsga moratórium nem vonatkozik az új kötésű szerződésekre, kizárólag a mostani tulajdonos által elvégeztett műszaki vizsgákra érvényes, én úgy tudom. Tehát neki helyből műszaki vizsgával kell indítani, ha menni akarnak akár egy métert is az autóval.

Zoltanuss # 2022.06.01. 10:09

Egyik rokon autó eladás előtt áll.

Régi autó, de még üzem képes. A bibi az, hogy e hónap végén lejár a műszakija (mint vagy legalább 1,2 -1,4 millió másiknak is ). Tehát csak jogilag nem használható.
A kérdés, a dilema az, hogy a vevő mire használná , Megsemmisítésre vagy műszaki vizsga után tovább használatra.
Állítólag van 4 példányos nyomtatvány amit ki kell tölteni.
Mennyi marad az eladónál és mennyi a vevőnél.
A kocsira van érvényes biztosítás. Igaz e az hogy ha majd a lejár a műszaki (júl 1 után ) akkor automatikusan a biztosítás is megszűnik ?

egyenlőre csak a pofátlan jelentkezők bukkantak fel..... majd nullát adnának érte.

A tulaj előzetes kalkulációja alapján 150 eft lenne a vizsga. Ha ad valaki 100 -at, lenne egy használható autója.

drbjozsef # 2022.06.01. 08:31

dragonkalo,

Kellenek ennek elintézéséhez papírok.

Meg kellene keresned a vevődet, akár tértivevényes levélben, hogy vagy adja vissza az autót és te visszaadod a 1/3 vételárat, és a szerződéstől elálltok, vagy fizesse ki a hátralévő 2/3 vételárrészt, és kössétek meg a gépjármű nyilvántartási bejegyzéshez alkalmas adásvételi okiratot (legalább aktuális minta alapján, mert pontos alaki követelményei vannak). Tűzzél neki erre határidőt, mondjuk kézhezvételtől 15 napon belül, ha nem, akkor bírósághoz fogsz fordulni, illetve feljelentést teszel a rendőrségen.

Ha egyikre sem hajlandó a fenti két lehetőség közül, akkor nincs más jogi megoldás, mint hogy pert indíts. Nem lesz az se olcsó, se gyors. De más megoldás nem nagyon van, ha az illető nem együttműködő. (a rendőrségi feljelentés legfeljebb fenyegetésnek jó, azt nem tenném meg, valójában nincs értelme.)

dragonkalo # 2022.05.31. 16:28

Üdv, előre jelzem, hogy már régóta tisztában vagyok a hülyeségemmel de már nem tudtam visszacsinálni, e-dolog tudatában olvasandó a történet.
Még 2019 szeptemberben vettem brutálisan túlárazottan(erre utólag jöttem rá nyilván) egy "havertól" egy autót hirtelen felindulásból és tapasztalatlanságból, aminek az átírását húztam halasztottam egy ideig amíg végül pont akkor történt egy dolog ami megakadályozta ezt is illetve a szabadságot is egy rövidebb ideig, ebben az időben egyik barátom apjával jóban voltam sokszor besegített másik autóknál vagy elintézett ezt azt, kitalálta 2019 december végén ,hogy neki kell az a kocsi, addigra én már csomó pénzt elköltöttem rá(de hogy minek), folyamat előjött valami probléma ugyanakkor továbbra se volt átírva a kocsi csak lógott a levegőben. Megbeszéltük, hogy lerakja egy szerelő haverjánál és majd később rendezzük a pénzt stb. amivel én már alapból rosszul jártam, de ezerféle dolog történt minden nap és nem tudtam ezzel foglalkozni(jogsi hiányában). 2020 nyarán kaptam egy NAV-os értesítőt miszerint illetéket kell kifizessek erre a kocsira, kifizettem majd 2020 ősz elején mondta, hogy megérkezik a pénz amit egy örökségből kap, és hogy talizzunk adjam le az aláírt adásvételit hogy majd viszi és atiratja, én akkor nagyon kétségbeesett helyzetben voltam, nagyon kellett a pénz, szóval odaadtam neki(sajnos) , a pénz azonban ezután 2021 tavaszig nem érkezett meg, akkor pedig első körben kiszúrta a szemem a megbeszélt összeg harmadával, aztán teljesen eltűnt néhanapján el lehetett érni , és mindig bizonygatta, hogy odaadja és a szokásos szövegek. Azóta semmi papír vagy értesítő nem érkezett nekem a kocsiról viszont se a pénzem nem kaptam meg és szerintem a kocsi se lett átiratva se még mindig, konkrétan azt se tudom hol lehet és emiatt napi szinten tudok ideges lenni. De teljesen tehetetlennek érzem magam, és most kéne egy kocsit vennem majd azonban így nem merek, hiszen mi van ha valami rettenetes méretű NAV-os vagy valamilyen összeg a nyakamba hullik amikor megpróbálom átiratni. Mit tudok tenni ebben a helyzetben? Szinte lehetetlen szót érteni az emberrel , szerintem orvosi eset mentálisan,csak régen megbíztam még benne sajnos.
Tehát összegzem:
nála van: kocsikulcs,forgalmi,törzskönyv, és elméletileg egy általam aláírt adásvételi (ha nem hagyta el valahol)
kocsi helyzetét nem tudom és a fiával sincs közeli kapcsolatban már
Nálam van: a régi adásvételi amikor a haveromtól megvettem
Az autó nem lett soha átiratva, de ugye a 2019-es eladási lejelentésen nyilván én szerepelek, tehát az autó ideiglenesen forgalomból kivonva 2 és fél éve lóg a levegőben elméletileg az én nevemen akkor.
Mire kell számítsak(büntetés akármi) illetve mit tudok tenni, hogy megszabaduljak ettől az egésztől? Már a pénz se érdekel csak legyen nyugtom ettől .