Lejárt kötelező biztosítás és műszaki


drbjozsef # 2023.03.14. 08:01

pibe,

Hú, itt lehet baj.
Forgalomból ki nem vont járműre kell fizetni a kötelező biztosítást. Azért kötelező. Használnod nem kötelező az autót, de fizetned igen, ha nem vonatod ki. Ha nincs üzembentartó, akkor a tulajdonos az.
A szerződés nélküli időszakra a mabisz fedezetlenségi díjat követelhet, ami elég borsos, napi 600-1300 forint autótól függően, vagyis már most több százezer forint hátralékod van. Amíg azt nem rendezed, nem köthetsz új biztosítást, ha pedig eladod, behajtják rajtad utólag.

Vagy minél előbb add el, vagy vonasd ki a forgalomból minél előbb. (az eladáshoz nem kell, hogy műszakija legyen, legfeljebb csak tréleren szállítható)

pibe # 2023.03.13. 16:05

Sziasztok

Édesapám elhunyt egy éve, autója az én nevem van (ő volt az üzembentartó). Akkor a halál tényét jeleztem a biztosítónak, törölték is a biztosítást. Közben lejárt a műszaki is, bevallom az elmúlt egy évben nem foglalkoztam a dologgal, az autó azóta is a kertemben áll, nem közlekedtünk vele és nem is tervezzük. Szeretném végre eladni, a kérdésem az lenne, hogy ilyenkor mi a teendő? Csak simán egy adásvételivel eladom?
A másik opció, hogy kivonatom a forgalomból, és leadom egy bontóba.
Melyik megoldás lehet jobb abból a szempontból, hogy egy éve se műszaki, se kötelező biztosítás nincs? Kiderül-e ez egyáltalán, van-e valami büntetés ilyen esetben?
Az, hogy pénzügyileg melyik éri meg jobban, természetesen majd átgondolom.

Köszönöm előre is