Nagyon fontos. Nemrég felhívtam egy régi ismerőst szám nélkül, mert figyelmeztetni akartam, hogy a barátja megcsalja. A barát rám gyanakszik, /joggal/, és le akarja nyomoztatni a telefonszámomat. Még akár fel is jelenthet zaklatásért.
Én egyetlen egy hívást kezdeményeztem, és nem zaklattam rendszeresen. Kérdésem: Kiadja-e a szolgáltató neki a telefonszámomat, ill. a rendőrség milyen lépést tehet ellenem?
telefonos zaklatás
- 1
- 2
Menj be a bankba és kérj átütemezést, vagyis a jelenleg fizetendő Ft/hó összeget mérsékeljék - mondjuk 4-5 havi részletfizetés megadásával.
Ha nem lépsz könnyen előfordulhat hogy "eladják" a tartozásodat egy behajtócégnek, na ők aztán tényleg nem fognak békén hagyni téged...
Előfordulhat hogy a jelenleg 2 havi tartozás összege pillanatok alatt felszökik akár duplájára is -járulékos költségek és kamatok stb.- és így tovább, vagyis a nemfizetés miatt adósságspirálba kerülhetsz.
A problémádat telefonon nem lehet elrendezni, valamint a stucc-politika soha nem vezet jóra.
"Mona"
laikus hozzászóló
Üdv Mindenkinek!
A következő a kérdésem:
Tartozok a Budapest Banknak X forinttal, két havi törlesztőrészlettel.
Naponta felhívnak emiatt ketten, vagy hárman a banktól. Eddig körülbelül vagy 30 ügyintézővel beszéltem, akiknek egyesével elmondtam, hogy úgysem fogok tudni fizetni egy bizonyos időpontig, hiába hívogatnak. Elmondtam azt is, hogy nagyon elegem van belőle, hogy egyfolytában zaklatnak telefonon.
Erre az ügyintéző azt mondta, hogy addig fogjuk hívogatni, amíg nem fizet. Ez most mi? Egyértelműen elmondtam, jeleztem a fizetési szándékomat.
Most jelentsem már fel a bankot zaklatásért? Mert még legalább 40szer fognak felhívni.
Laloos75!
Szerintem ha még csak egyetlen egyszer fordult elő, akkor még nem zaklatás. Pláne ha nincs semmi bizonyíték, hangfelvétel, stb. Az én elgondolásom szerint a hölgy vagy tartozik az ismerősödnek, vagy valami nézeteltérés van(volt) közöttük, és a saját számáról hívva már fel sem vette a hölgy. Szerintem ez állhat az ügy mögött. Gondolom a nőt többször kereste és most bevet mindent, hogy megússza a dolgot. Csak kár, hogy a te számodat is belekeverte, de ettől függetlenül ez még messze áll a zaklatástól. Többször ne add neki oda a telefonodat, remélhetőleg amúgy is csak egyszer tetted. A híváslistát meg lekérheted a tel. társaságtól, ahogyan a hölgy is, hogy bizonyítsátok az igazatokat. De az, hogy az ismerősöd egyszer felhívta és akár elküldte "vissza" az még nem zaklatás.
Margaréta!
Szerinted az én esetem akkor még nem számít annak? Ha tudom mit akar az ismerősöm és tudtam volna, hogy mi történt a családban nem adom oda a telefonom.
Tisztelt Fórumozók!
Mi számít pontosan zaklatásnak?! Volt férjem többször hív, már nem veszem fel. Hangpostán hagyott üzenetet ma reggel: "... ha nem rendezed, a hajadnál fogva téplek onnan, ha most odamegyek (munkahelyemre) te büdös szemét rohadt k..va - és ez "változatosan ismételgetve" Mai nap a munkahelyem tulaját is felhívta, hogy idejön, mire a tulaj leszögezte, ha beteszi ide a lábát, bilincsben viteti el. Múlt héten ugyan ezt a szöveget adta elő a főnökömnek (megbeszélés kellős közepén volt egy befolyásos társasággal, akik mindezt hallották).
Kimeríti ez a zaklatás, esetleg a fenyegetés vádját? Elegem van belőle és most már szabályosan félek.
Ja igen. Ez a kétszeri hívás már zaklatásnak számít?
Segítséget kérnék!
Egyik ismerősöm elkérte a telefonomat mondván, hogy lenne egy nagyon fontos hívása munka ügyben és adjam már oda, hívhjon fel egy számot. Én pedig mit sem sejtve segítőkészen oda is adtam. Régóta ismerem megbíztam benne. Telefonált is. Később ismeretlen számról hívott egy hölgy, hogy erről a telefonról zaklatják az édesanyját. Szóhoz sem tudtam jutni a telefonban, mondtam neki, hogy valóban volt erről egy telefon de nem zaklattak senkit csak munkaügyben volt egy hívás. Én pedig, hogy tisztázzam magam visszahívtam a számot de nem vették fel. A hölgy azt is mondta, hogy leadja a számom a rendőrségre.
Kérdésem: lehet-e ebből nekem valami problémám. A telefonomról ezt a számot úgy sem fogja senki sem hívni.
Válaszát köszönöm előre is.
(És elnézést, hogy belekontárkodom más fórumába, de egyrészt nem találtam a kérdésem profiljának megfelelő fórumot, másrészt nem jöttem még rá, hogyan lehet új fórum-témát indítani.)
Üdvözlet Mindenkinek!
Nem pusztán telefonos, hanem interneten is megjelenő zaklatással kapcsolatosan kérnék segítséget. Egy nő ismerősömnek volt egy barátnője. Ám ez a barátnő egyre "furcsábban" kezdett viselkedni. Mivel nem régóta ismeri az ismerősöm, így eleinte nem tűnt fel, hogy valami "bibi" van a nővel, azaz eleinte minden szavát elhitte. Később kezdett előtte világossá válni, hogy "kitalál" dolgokat, és ezen kitalációkkal másokat is bajba kever. (Menetközben az is kiderült, hogy pszichiátriai kezelés alatt is állt, suicid kísérlete is volt.) Ismerősöm megpróbálta vele megszakítani a kapcsolatot, erre válaszként feljelentette, hogy bántalmazta őt, és egyéb okokkal is feljelentést tett ellene. E-mailben és egy közösségi portálon nyilvánosan is szidta, obszcén szavakkal illette az ismerősömet, illetve később az ismerősöm ismerőseit.
A rendőrségen gyakorlatilag elbagatellizálták a dolgot, és azt kérték, bizonyítsuk, hogy többször, ismétlődően megjelentek a fenyegetések. Miután a közösségi portál moderátorának jelezte az ismerősöm a szabálysértő megnyilvánulásokat, figyelmeztették az illetőt, aminek következtében nem ír már ki nevet, de ugyanúgy folytatja a mocskolódást, és - véleményem szerint - továbbra is egyértelmű, hogy ki a címzett.
A csúcs az az, hogy azt gondolom, az e-mailekkel, a portálon meglévő üzenetekkel az ismerősöm bizonyítja a zaklatás tényét. De ez nem elég. A koholt vádak alapján viszont eljárás indíttatott az ismerősöm ellen.
Segítséget szeretnék kérni, mit lehet ez ügyben tenni. Élhet-e feljelentéssel az ismerősöm, ismert vagy ismeretlen tettes ellen tegyen feljelentést? Verbálisan a rendőrség is elismerte, hogy a vádakat, amelyekkel ismerősömet vádolja az illető, nem tartja megalapozottnak. Ennek ellenére folyik a nyomozás. És úgy érzem, hogy ugyanakkor ismerősöm hiába szolgáltat alapot a vádjához, nem hajlandóak foglalkozni vele.
Minden segítséget tisztelettel megköszönök!
A telefonszámom, kb 10x volt már cserélve.
Mindenféle ürügyel, illetve sajnáltatással megtudja.
A rendőrségen a feljelentést megteszem, csak senki nem fog egy lépést se tenni.
A kamera felszerelése jó ötlet, mivel talán azt is fel tudom használni a rendőrségen.
Akkor a telefontémát kitárgyaltuk, illetőleg új telefonszámot kell kérni/használni - legalább is átmeneti időre.
Az ajtóból meg elzavarni, mi mást lehetne tenni. Vagy a sokadik eset után feljelentést lehet tenni a rendőrségen., "az" eset mínősítését majd ők megoldják, azon nem kell külön a fejedet törni.
Amúgy pár száz forintért kukucskálót fúrni az ajtóra, illetve 20 ezer forint körüli összegért lehet kapni mini ipari kamerát és hozzávaló belső monitort - így akárkinek nem kell ajtót nyitni.
Rendben van ezt tudom, de mi van akkor ha relytett számról hív, s bárki lehet az, és a másik személyt is ezzel kizárom, és attól független, még megjelenik személyesen zaklatni az ajtómban.
Még az egyszerűbb mobiltelefonokon is beállítható perc pillanat alatt a "rosszakaró" telefonszámok kizárása.
Szeretnék segítséget kérni az ügyemben hátha tudna valaki tapasztalatot cserélni velem.
Az "ügyem" röviden a következő:
8 éve tart hogy anyukám megbetegedett, mániás depresszióval kezdődött, ma már üldözési mániába csapott át.
20 évesen elköltöztem otthonról saját lakásomba, onnan az életem a mélypontra sülyedt.Anyukám, nem hagy szó szerint élni.( többször elvert, zaklat telefonon, munkahelyemen hivogat, ebből kifolyóan munkahelyeket cseréltem, testileg-lelkileg zaklat, és bántalamaz, trauma ügyeleten kötöttem ki, és mivel 8 napon belüli sérülést szenvedtem el, ezért papírt sem ítak róla, rendőrségen jártam azt mondták több eset, és "véres" eset kell ahhoz hogy lépni tudjanak.)
mindent kipróbáltam már, ami létezik, orvosi segítség, gyámhatóság...édesapám nem hajlandó lépni ez ügyben.
mit lehet ez ügyben tenni?
Kérek mindenkit aki tud segítsen, a mai napon közel 100 hívásom volt anyukámtól.
A zaklató soha nem úgy éli meg, hogy ő zaklatná a másikat, szóval ebből nem lehet kiindulni.
És mi lenne, ha befizetné? Nem az lenne a legegyszerűbb megoldás? (bocs) :D
Hát akinek hiányzik a pénz - vagy annak egy része - az bizonyára nem úgy éli meg a dolgot, hogy "zaklatja" a másikat, hanem hogy ekként hívja fel a figyelmét az időben történő és maradéktalan teljesítésre.
Persze ha az egyazonos tartalmú sms-ek ismétlődnek, akkor azt tényleg zokon lehet venni. Esetleges fizetési nehézség esetén válasz sms-ben lehet némi türelmet kérni, bár azt nem kötelező megadni, mert a fizetésre kötelezett akár a saját kárára is köteles a teljesítésnek időben és hiánytalanul eleget tenni.
A beérkező sms-eket egyébként akár olvasás nélkül is automatice ki lehet gyomlálni, az esetleges rosszaakaró (= zavaró) telefonhívását blokkolni.
Monalisa
laikus hozzászóló
Ha a párom kap éjszakánként és korán reggel smsseket,hogy azonnal menjen be a bankba és fizesse be a tartásdíj hátralékát,akkor az zaklatás vagy nem? A tárgyhóról van szó,aminek első felében a kötelezés fele át lett utalva.A hónap elejét túlfizetéssel kezdtük.Mikortól számít zaklatásnak a gyakorlatban?
(az ide illő jogszabályt már elolvastam,de nem egyértelmű nekem)Az is érdekelne,hogy mi van akkor ha a zaklatás az utóbbi 5 évben folyamatos,eddig levélben történt.Csak az számít,ami 2008 január 1. után történt?
Csibe! Vedd fel a beszélgetést és hívd fel a figyelmét hogy nem te vagy a célpont és rossz helyen járnak! Aztán jelentsd fel, ha többszörre sem érti meg. ingyen van! :-)
A Zaklatás törvényi tényállása:
„176/A. § (1) Aki abból a célból, hogy mást megfélemlítsen, vagy más magánéletébe, illetőleg mindennapi életvitelébe önkényesen beavatkozzon, rendszeresen vagy tartósan mást háborgat, így különösen mással, annak akarata ellenére telekommunikációs eszköz útján vagy személyesen rendszeresen kapcsolatot teremteni törekszik, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.”
Sziasztok
Látom nincs túl nagy mozgás ebben a témában, de azért írok, hátha beindul.
A problémám gyakorlatilag ugyanaz, mint az előttem hozzá szóló Royalnak, annyi különbséggel, hogy a telefonszámom egy privát szám, nem céges, előfizetéses. Ugyancsak hívásokkal és sms-ekkel zaklatnak egy számomra ismeretlen nő tartozásával kapcsolatban. Szóban többször megígérték, hogy törlik a számom a listából, de eddig a 2 év alatt nem sikerült nekik. Már írtam a cégnek e-mailt is, amiben kértem, hogy töröljék a számomat, de hatástalan. Lehet ilyen ügyben valamit csinálni, vagy egyszerűen kérjek a szolgáltatómtól másik számot (bár gondolom ez sem olyan egyszerű).
Várom válaszotokat!
Sziasztok!
Adott egy céges telefon, amit egy ex-kollégámtól "örököltem", aki előttem töltötte be azt a poziciót, amit most én. Ezen a telefonon cirka egy éve elkezdett néhány ismert pénzintézmény erősen érdeklődni elődöm felöl -nyilván valami tartozás végett- aki kontaktként adta meg anno a céges számot. Eleinte havonta 2-3x kerestek, utóbbi időben ez megsürüsödött heti 2-3 alkalomra, és mostmár SMS-ekkel is gyakorta bombáznak. Én az ügyintézőknek minden alkalommal türelmesen, utóbbi időben egyre türelmetlenebbül elmondtam, hogy ez egy céges mobil, és akit keresnek, azmár idestova 1 éve nem dolgozik a cégnél, legyenek szivesek törölni listájukból ezt a számot, és a zaklatást befejezni. (az elődöm is értesült már ezekről a telefonokról) De a szavak ezeddig hatástalannak bizonyultak, én pedig már nem nagyon tudok átlépni a lassan mindennapossá váló kéretlen telefonokon és SMS-eken.
Mi a teendő? Ki jogosult eljárni az ügyben, a cég, vagy akár én is? Nem akarok komoly felhajtást, csak elérni, hogy békénhagyjanak.
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02