Kárrendezés

n.gabor75 # 2010.07.19. 21:58

Tisztelt Fórum!

Segítségüket szeretném kérni az alábbi kérdésekben:

4 hete összetörték 96-os évjáratú autómat. A Biztosító 2 hétre rá mondott egy egyezségi összeget 115e Ft-ot, melyet nem fogadtunk el, és kértük, hogy küldjék el a kárrendezéssel kapcsolatos számításokat. Ez mind a mai napig nem történt meg. Többszöri telefonálgatás után mondtuk, hogy kénytelenek leszünk a felügyeleti szervhez fordulni, mely hatásosnak bizonyult. Még aznap közölték - visszahívtak-, hogy az autó kárkori értékét 195e Ft-ban határozták meg (gazdasági totálkárra vették). Ezt nevetségesnek tartottuk, mivel ezen évjáratot 300e Ft felett árulják. Erre 3nap mulva jelentkeztek ismét,hogy felülvizsgálták számításaikat, és a fenti összeget 221e Ft-ra módosították. (Mindez szóban, telefonon, semmi hivatalos levél).

Kérdés:

1. az autó kárkori értékét mi alapján kell a Biztosítónak meghatároznia, erre van-e vmilyen törvény, rendelet, jogszabály?
Hogyan tudom érdekeimet érvényesíteni, hogy "közel" a piaci árat megkapjam, mivel a 2009. évi LXII. törvény-ben nem találtunk erre vonatkozó leírást.
(A törvény 31-es paragrafusa kimondja, hogy 15 napon belül a Biztosítónak megfelelő kárrendezési ajánlatot kell adnia, ha az összes dokumentum a rendelkezésükre áll.)
2. Mennyire hivatalos a telefonos tájékoztatás?
3. Ha bérautót szeretnénk igénybe venni, akkor azt hogy téríti a Biztosító.

Gyors válaszukat előre is megköszönve.
Tisztelettel:
n.gabor75

SunshineS # 2010.08.03. 18:24

Tisztelt Fórum!

A következőkben szeretném a segítségüket kérni:

Körülbelül egy hónapja véletlenül beletolattam egy autóba egy parkolóban.Kezdő vezető vagyok,bepánikoltam,és elhajtottam.Barátnőmmel voltam,akinek a nevén van az autó.Tudom,hogy nem szabadott volna ilyet tenni,de hibáztam.Most előkerült a kocsi tulajdonosa.Kérdésem igazából csak annyi lenne,hogy milyen opcióim vannak?(1 hónapja végzetem a főiskolán,jelenleg munkanélküli vagyok).
A válaszokat előre is köszönöm!

pocinger # 2010.09.10. 14:04

üdvözlök mindenkit
egy honapja belémjött egy auto volt kint a kárszakértö a kocsi gazdasági totálkáros (opel omega b 94 kiadás).
a biztositot töbször hivogattam, a mai nap folyamán megálapitották hogy kifüzetésre kerül a károm. egész idáig nem tájékoztattak rola menyit kapok. mire kiderült hogy 170 ft kapok és a roncsérték 70 forint és ez az öszeg 4 napn belül a számlámon lesz. de ez az öszeg meg sem közeliti a kocsim piaci értékét mit tehetek? elöre is köszönöm

guba # 2010.09.11. 17:47

Vitathatod, de nem biztos, hogy érdemes. http://www.hasznaltauto.hu/…_000-4090776

guba # 2010.09.11. 17:50

A link nem sikerült, de a lényeg, hogy ebben az árban lehet jó állapotú, ilyen típust találni.

pocinger # 2010.09.13. 16:16

Nincs rá mod ,hogy valamit tegyek amivel több pénzt csikarhatok ki belölük? Szerintem abszolut nem tükrözi a 170ezer forint a kocsim értékét.

guba # 2010.09.13. 17:46

240 ezer. Vitathatod, próbálj velük egyezkedni!

pocinger # 2010.09.13. 19:57

De hogyan egyezkedni tök kuka vagyok ehez a témához mit mondjak nekeik?

Atis77 # 2010.09.14. 04:59

pocinger
szerintem értékeltesd fel egy márkaszervizben. tuti hogy többet ér az a haverom szétrohadt F-asrtájára 280at fizettek ki és 140 volt a roncsérték, 95 ös de lepüsztult gép volt ugyszinén GTK-s.

isihawaii # 2010.09.16. 15:32

Szép Napot !
Szeretnék segitséget kérni egy ügyben !
A minap bent voltam egy üzletben és a kocsim a parkolóban.Az üzletnek volt füves területe és egy külsös cég elkezdte lenyirni a füvet,igenám csak a kocsim kis tulzással ugy nézet ki mint a dzsungel ráadásul 4-5 helyen kavics is rápantatt ahol behorpadt.Felvettem a főválalkozóval ő tovább küldött az alválalkozóhoz mert az ő emberei voltak,elmondta megkérdi az embereit mi történt de azt is mondta bárhol olyan lehetett a kocsi nem biztos,h miattuk lett ilyen,de van tanum akik látták.És nem csak az én kocsim másé is olyan lett.
Tudod ez legyen a legnagyobb problémám de hiába vigyázz az ember a saját kocsijára amikor más meg osszeba.....a neki.
Ha nem tududkn megegyezzni akkor mit tegyek??
köszönöm !!!!!

Roni80 # 2010.09.21. 08:16

Tisztelt Fórum!
A következő ügyben szeretném a segítséget kérni:
2010 04 26-án volt egy balesetünk későn fékeztünk és belementünk egy kocsiba amely ennek hatására neki löködőtt az előtte állonak,a mi kocsinkat és amibe belementünk egy wolsvagent totálosnak minősített a biztosító ugyanugy fél fél millió forintot itélt meg már ezzel is voltak bajaim mert a mi autonk egy 5 éves suzuki az övé meg 14 éves volt de ezt elfogadtam, ezzel szemben aminek a wolsvagen nekilöködőtt(egy opel astra) csak pár felületi karcolás lett a hátulján még meg is voltunk nyugodva hogy nem lett nagy baja csak fényezni kellet volna a hátsó lökháritót a biztósitó mégis fél milliót kifizetett neki mi erről tegnap kaptunk tájékoztatást. Kérdésem hogy lehet hogy a totálos autó is annyit kapott mint aminek csak karcolásai lettek ráadásul a gyerek csak 3 héttel később jelentette be.Mondtam a biztosítónak hogy ezt nem hagyom annyiban és fellebezek de hogy fogjak hozzá????
Mit lehet ilyenkor tenni?Bár a biztósító azt mondta hogy már kfizették és nem kérik vissza a pénzt de szerintem ez akkor sem volt korrekt mondtam hogy ha fél milliós baja van akkor nem megy vele csak ugy el a helyszinről hanem trénerrel visszik mint a másik kettőt.Kértem adják ki a fényképeket amiket a szakértő csinált de hogyan bizonyitsam be hogy mondjuk azok a sérülések nem a balesetben keletkeztek.A balesetnél készült rendőrségi fotók is kikérhetők??Vagy csak ügyvédnek adják ki?
Van valami szervezet ahová lehet segítségér fordulni?
Már meg sem emlitem hogy amit nekünk megitéltek a cascora még ki sem fizették várjáka rendőrségi papirt amit persze nem küldenek igy saját zsebből csináltatuk meg.Persze nekik azonnal fizettek.
Előre is köszönöm a segítséget!!!

monyez # 2010.09.23. 08:34

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni. Autómmal kátyuba mentem, mely következtében autómban kár következett be. Tekintettel arra, hogy a szakadó eső miatt nem igazán lehetett észrevenni a kátyút nem sok esélyem volt kikerülni.
Az Önkormányzat nem hajlandó fizetni, és arra kért, hogy én bizonyítsam, hogy az útviszonyoknak és látási viszonyoknak megfelelően haladtam.

Kérdésem mit lehet ilyenkor tenni? És mégis hogyan lehet ezt bizonyítani??? Hiszen a kijelölt sávon belül haladtam a megengedett sebességgel. Mit kellett volna tennem?

Előre is köszönöm a segítésget.

Üdv
Monyez

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.23. 09:03

arra kért, hogy én bizonyítsam, hogy az útviszonyoknak és látási viszonyoknak megfelelően haladtam.
Nekik kell bizonyítaniuk, hogy nem. Neked a kátyút kell bizonyítanod, a kárt meg a kettő közötti ok-okozati összefüggést.
(Abba most nem megyek bele, hogy ezt sem számukra kell bizonyítanod, hanem vita esetben a bíróság számára. Ők nem kérhetnek tőled bizonyítást. Kettőt tehetnek: fizetnek vagy vitatják a tartozást.)

sió # 2010.09.23. 09:04
  • .1 visszamész, és jó látási körülmények között, lefényképezed a kátyút, lehetőleg viszonyítási alappal. Pl. beleállítasz egy 2 L es ásványvizes flakont. Ha pl. félig látszik csak ki, akkor minden ügyintéző látja, hogy mekkora kátyú.
  • .2 vélhetőleg voltál olyan dörzsölt, hogy bejelentettél tanut. Ha nem akkor utólag is megteheted. Név, cím, telefonszám.
  • . 3 számlaképes helyen megjavíttatod az autódat, ahol előre megkérdezed hogy ráírják-e a számlára megjegyzésként hogy mit tapasztaltak, és azt vélhetőleg mi okozta.

Ha ezek után ahhoz az útfenntartóhoz fordulsz aki felelős az út állapotáért, akkor a károdat meg kell térítenie az útfenntartónak.

Fontos hogy tudd ki az útfenntartó. Vannak olyan esetek amikor egy városon belül két egymásba torkolló utca más útfenntartóhoz tartozik.

andy.r # 2010.10.01. 00:34

Tisztelt Szakértő(k)!

Az alábbi kérdésben kérnék segítséget:
Autóbaleset során egy 12 éves Seat oly módon megsérült, hogy gazdasági totalkárra vették (300eFt-ban határozták meg az értékét, melyből a roncsértéket még levonva kb. 200eFt marad), illetve mivel az autó javítható, gyorskárként 188eFt-ot fizetnek, ami nem fedezi a kb. 240eFt-os költségeket. A kérdésem, hogy megteheti-e a vétkes biztosítója, hogy olyan kártéríts fizet, ami nem fedezi a kiadásaimat? Másik kérdésem az, hogy milyen egyéb kártérítési igény nyújtható be? Pl. amíg az ügy húzódik, addig nincs gépjárművem, igényelhető-e valamilyen összeg másik gépjármű biztosítására? Továbbá az autó frissen volt műszakiztatva, 70eFt volt a műszaki és a javítás-karbantartás, tehát nekem mindenképpen többet ér a megállapított összegnél az autó. És még az is felmerült bennem, hogy esetleg kell-e újra műszakiztatni (az alváz is sérült), eeben az esetben ennek a díját is ki kellene fizetnie?? A baleset során személyi sérülés nem történt, de a 2 és fél éve kisgyermekemnek ez valószínűleg nagy traumát okozott, amire a viselkedésébő következtetek -erre benyújtható kárigény?
A választ előre is köszönöm!
Maradok tisztelettel.
R.

guba # 2010.10.01. 10:55

Az autóban keletkezett tényleges károdat követelheted, de ha jól emlékszem, kötelezőre következmény-károkat nem térít a biztosító.

csabka # 2010.10.13. 16:22

Tisztelt Szakértök!

Az alábbi esetben kérném a segitségüket. Volt egy koccanásom,nem nagy kár igaz,én csak részben ismertem el a vétségemet,szerintem mindketten hibáztunk,betétlap,és rendörí intézkedés sem történt csak telefon számot cseréltünk.Az uríember megjavítatta az autoját és követeli a javitási költségét.Kérdésem a következő kell fizetnem vagy várjam meg míg lesz belőle "valami".
Előre is köszönöm a segítséget

tigerfilm # 2010.10.18. 11:08

Tisztelt Jogi Fórum Szereksztősége!

A következő kérdéssel szeretnék Önökhöz

2010. január elején egy 3mas koccanásos balesetben vettem részt mint vétlen fél. Autómat a hosszasan elhúzódó rendőrségi ügyek miatt, előzetesen az Allianz Biztosítónál között CASCO-m alapján megcsináltatattam. Az önrészem 200.000 Ft volt. Az itt kifizetett önrészemet a rendőrségi határozat alapján a vétkes félnek kellene kifizetnie. Ezen határozat szerint a balesetért a KÖBE Biztosító ügyfele a felelős, de az ítélet kitért a másik , POSTA Biztosító ügyeflének vétkes magatartására is. Azonban az ítélet alapján egyértelűen a KÖBE ügyfele a felelős. Felvettem a KÖBE Biztosítóval a kapcsolatot, ahol közötlék, hogy az ő ügyvédjük felül bírájla a rendőrségi határozatot és felelősség megosztást javasol a Posta biztosítóval közösen. Ezt azt jelentené, hogy az önrészem 50-50%-át a 2 biztosító fizeti meg. A KÖBE természetesen át is utalta az önrész 50%-át, de Posta Biztosító hallani se akar a kármegosztásról, mivel a rendőri határozat alapján az ő ügyfelük nem vétkes.
Hosszas levelezést folytattam mindkét biztosítóval, majd egy ügyvéddel is. Utóbbi azt tanácsolta, hogy jelentsük fel a biztosítót és polgári peres úton kérjük vissza a pénzt. Viszont ha elvesztem a pert akkor a perköltséget nekem kell megfizetnem. Mint egyszerű állampolgárnak elég kevés esélye lenne meggyőznöm rgy bíróságot, hogy kinek van igaza. Tulajdonképpen, ha rossz biztosítót perelek be akkor nekem kell fizetnem... Abból a pénzből amit a másik biztosítótól kellene hogy megkapjak.
Mit lehet ilyen esetben csinálni?
Előre is köszönöm válaszukat

guba # 2010.10.19. 05:40

A KÖBE biztosító, ha nem ért egyet a határozattal, akkor igénybe vehet jogorvoslatot, de nem bírálhatja önhatalmúlag felül. Vele szemben követeljél.

tigerfilm # 2010.10.19. 08:45

Köszi a válasz. Amúgy érdekes hogy az én biztosítóm is ezt javasolja, a MABISZ pedig a kármegosztást tartaná jogszerűnek... :)

Lili** # 2010.12.17. 09:23

Kedves fórumozók!
Történt pedig, hogy piros lámpánál a mögöttem álló terepmászó nekemkoccant hátulról. Kikászálódunk a gépjárművekből, nem jelentős a kár, bár látható. Úr közli, hogy ad egy névjegyet, mire én közlöm, hogy nem ismerkedni akarok, hanem betétlapot. Megbeszéljük, hogy az x kúton találkozunk és rendezzük sorainkat. Ha elég optimista lennék, még mindig ott ácsorognék.
Elég az hozzá, hogy feljelentés megtörtént, majd így 8 hónap távlatából küldenek egy végzést, hogy megbüntették az illetőt 10ezer magyar forintra.
A hivatkozott paragrafusok alapján arra jutottam, hogy ezért:
"c) úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse, másokat közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzon, és ne zavarjon.
A másik hivatkozás:
(3) Ha a rendőrhatóság értesítése a (2) bekezdésben foglalt rendelkezés értelmében nem kötelező, de valamelyik érdekelt a baleset miatt rendőri intézkedést kíván, és a rendőrhatóságot (a legközelebbi rendőrt) haladéktalanul értesíti, a balesettel érintett járművek vezetőinek a rendőri intézkedést meg kell várniuk.
A rendőrhatóság értesítése, illetve rendőri intézkedés hiányában az érdekeltek kötelesek személyazonosságukat és a kötelező felelősségbiztosításuk fennállását hitelt érdemlően igazolni. Ha a baleset folytán megrongálódott jármű vezetője nincs jelen, a károkozó köteles személyi adatait és biztosítója nevét erre alkalmas módon a helyszínen hátrahagyni, és az esetet a felelősségbiztosítási jogszabályok rendelkezéseinek megfelelően a biztosítónak bejelenteni.

Ez utóbbi nem bizonyítható, megszüntette az eljárás ezen részét.

Egyik kérdésem, hogy ezek után hogyan jutok a betétlaphoz vagy a kártérítéshez, másik pedig, hogy ha a második pont nem bizonyítható, akkor az elsőért hogy lehet megbüntetni? Vagy fordítva, ha az elsőért megbüntetik, akkor hogy lehet, hogy a második dolog nem bizonyítható?
A végzésből egyébként nem derül ki, hogy mit vallott az emberünk.

Előre is köszönöm a válaszokat!

Rexor # 2010.12.17. 09:50

Túlbonyolítod a dolgot. Ha jól értem őt hozták ki vétkesnek. A rendőrségi papírral elmész a biztosítójához és kéred a károd megtérítését (gondol már saját költségre kijavítottad az autót és erről kértél számlát is).

Lili** # 2010.12.17. 10:02

Köszönöm, Rextor.
Úgy gondolom, az ütközésben vétkesnek kiáltották ki, de a betétlap, adatfelvétel elmulasztása nem bizonyítható.
Nem csináltattam meg a sérülést, egyrészt, mert nem befolyásolja a működést, másrészt, mert nem vet fel a pénz, és ennél gyorsabb ügymenetre számítottam.
Azóta valaki azt mondta, hogy 3 napon belül kellett volna jeleznem a saját kötelezős biztosítóm felé. Igaz ez?

Lili** # 2010.12.17. 10:16

Elnézést, Rexor. :)
Egyébként meg honnan tudjam, melyik a biztosítója? Menjek el az összeshez?... ?

Rucskadani # 2010.12.19. 15:44

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy a napokban okoztam egy autóbalesetet, betétlapot kitöltöttük, ő volt is bent a biztosítómnál, és fizetik neki a kárt.
Azonban felhívott, hogy fizessek neki 40.000 ft-ot néhány napon belül, mivel neki bérautóra van így szüksége a másik autó javítási ideje alatt. Hozzá tette, ha nem fizetek polgári pert kezd az összegért.
Azt szeretném megtudni, hogy köteles vagyok e számára ezért fizetni, ha igen, milyen formában?

Válaszát várom!
Előre is köszönöm!