Klímaberendezés építési engedély

mpee # 2009.05.28. 14:59

Köszönöm a segítséget!

nanemaaa # 2009.05.28. 14:47

253/1997 Korm rendelet (OTÉK) előírásait lehet segítségül hívni.
A szomszédos telek fölé az oldalhatáron álló épület eresze lóghat át max 50 cm mélységig, a terepcsatlakozás felett max 2,00 m magasságban.
Ebből levezethetö, hogy a klíma nem eresz, ergo nem nyúlhat át a szomszédba. Én ezzel érvelnék a helyedben.

mpee # 2009.05.28. 14:13

Köszönöm a gyors választ, de ezt a hozzászólást én is elolvastam, de ebben társasházban lakó lakosok többségi hozzájárulása szerepel, nem családi házban lakó szomszédok hozzájárulása.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.28. 13:56

Gitron idézte a jszhelyet ebben a topicban 2009. március 28-án, egyet vissza kell lapozni.

mpee # 2009.05.28. 13:42

Kedves Fórumozók!

Érdeklődni szeretnék. A szomszédom 2 éve felszerelt egy klímát a mi udvarunk oldali falára a tudtunk nélkül. Mi nyaralni voltunk és addig az engedélyünk nélkül felszereltette. Ez a készülék az udvar fölött volt. Azóta elromlott, de most újra fel szeretné tetetni,de ezt nem engedjük. Az érdekelne, hogy szabályos -e az ilyen helyre való felszerelése a klímának, vannak-e rá vonatkozó jogszabályok?

nanemaaa # 2009.05.27. 20:10

Épp ezért lakógyűlés! Az aláírásgyúkjtögetés nincs benne törvényben!!!!!

ullapool # 2009.05.26. 20:20

Szerintem jogszerű az aláírásgyűjtés, mert egy lakás klimatizálása pont hogy lakáson belüli átalakítás, ami azzal is jár, hogy egy kültéri egység esetlegesen közös tulajdonú helyre kerül fel (pl. homlokzat), azaz a munka az alapító okiratban közös tulajdonként megjelölt épületrészt is érinti. (21. § )

nanemaaa # 2009.05.19. 14:54

Szerintem az aláírás gyűjtögetés nem jogszerű megoldás. Vagy a társasház dönt a lakógyűlésén, vagy a kk tarthat írásos szavazást az szmsz szerinti eljárással. A többi csak a téma kikerülése...struccpolitika.

A 4/5-öd a lakáson belüli átalakításokra vonatkozik és a lakással közvetlenül szomszédos lakások (mellette, alatta, felette) tulajdonosainak 4/5-ről szól. Az egy egészen más tészta szerintem.

Klímákról annyit érdemes még tudni, hogy homlokzatra csak a homlokzat megjelensésével összhangban, rejtetten, vagy építészeti eszközökkel megoldva lehetséges elhelyezni. Egyébként építési engedély nélkül. Ha már többen vagytok, érdemes felkereseni az eredeti tervezőt, hogy adjon megoldást az elhelyezésekre.

Korana # 2009.05.19. 06:56

Kedves Andi!

Megvolt a közgyűlés! Összesen 20-an voltunk! Végül úgy döntöttem, hogy nem csinálok semmit, elmegyek és az ottani állás alapján fogok cselekedni! Felvetődött a klíma kérdés, melyre a Kk azt mondta, hogy a közgyűlés anno megszavazta a házon történő építéseket! Ő még azt bizonygatta, hogy építési engedély kell hozzá! Mire meggyőztük, hogy már nem lement egy kis idő! Majd közölte, hogy ez a kérdés 2/3-os, ezért gyűjtsük össze mi az összes lakó beleegyezését, mert ezt közgyűlésen nem lehet megszavaztatni! Ez tényleg így van? A társasházi törvényre hivatkozott!
Azonban azt nem értem, hogy ha ezt a tiltást a Közgyűlés szavazta meg, akkor a Közgyűlés miért nem tudja feloldani? Valamint azt tanácsolta, hogy levélben keressek fel mindnekit és szerezzek hozzájárulást, hogy engedélyezik a klíma felszerelését! Mivel többen szeretnénk hangot is adtunk a témának, de ő nem volt hajlandó tovább foglalkozni a dologgal!
Szerinted mi lenne a megfelelő, hogy ezt az ügyet meg tudjuk oldani? Én megírtam egy levelet erről a lakóknak! Ezt szeretném szétdobálni a ládákba! Azonban minek kéne megfelelni az írásos szavazáshoz?

Korana # 2009.05.06. 08:41

Kedves Andi!

Sajnos a Kképviselő nálunk nem az általános kategőriába tartozik! Minden újra nemet mond, és csak a saját akaratát viszi végig a lakókon! Mivel sok öreg lakik házban, tőlük mindig begyűjti a meghatalmazást és innentől kezdve nem tudsz mit tenni!Sajnos nem a ház érdekeit tartja szem előtt, hanem a sajátját!
Ráadásul Ő is a házban lakik. Sem az új szolgáltatókat nem engedi be a házba, sem a klíma kérdést! Alapból mindent ellenez, amivel munkája, illetve dolga lenne! A fűtéskorszerűsítés témában is szid minden politikust és párt, de egy szalmát nem tesz keresztbe! Sajnos az idősebb lakókat meg tudja vezetni és elhiteti velük, hogy amit Ő mod az így is van! Mindenki hülye, csak neki van esze!
Több éve Ő a Kképviselő és nem lehet kirobbantani!
Sajnos azok, akik élhetőbb körülményeket és korszerű lakásokat szeretnénk még kisebbségben vagyunk!
Ezért próbálom valamilyen jog csavarral megállítani és esetleg elfogadtatni az új dolgokat! Reménykedtem benne, hogy jogilag van valami hiba az általa kiadott papírokban és így a közgyűlésen jelen lévő kb 15 fő (a 144-ből), és a nálunk lévő néhány jogilag megfelelő meghatalmazással át tudunk vinni néhány újítást!

nanemaaa # 2009.05.05. 14:18

Attól, hogy nincs előre nyomtatva a tanuzás helye, még nem lehetetlen, hogy utólag aláíratják az összeset. Persze, ha a tieid már eleve így készülnek az nem hátrány. ;)
Klíma kérédsnek elméletileg benne kellett volna lennie a napirendben, de nem kizárt, hogy a közgyűlés ott helyben döntsön a napirendbe vételéről.

Korana # 2009.05.05. 08:15

Kedves Nanemaaa!
Tegnap megkaptam a meghívót a közgyűlésre! A meghívó végén található a meghatalmazás a Kképviselő számára, melyet a lakók egy részével biztos alá tud majd iratni! Válaszod alapján úgy veszem ki, hogy az általa írt meghatalmazás hibás:

1. nincsenek rajta tanuk!
  2. nem írja, hogy az ismételt közgyűlésre is meghatalmaznák!

A pontos szöveg így szól:

" Meghatalmazás
Alulírott meghatalmazom ......-t, hogy a 2009. május 16-i közgyűlésen elfoglaltságom miatt helyettem szavazzon, illetve képviseljen.
Dátum:
Meghatalmazó aláírása és a meghatalmazott aláírása”

A meghívóban meg van hírdetve az ismételt közgyűlés időpontja is!
Ha a mi meghatlamázunkat nézzük és abban pontos időpontot, 2 tanú aláírását is beletesszük, akkor a miénk érvényes lehet az Ővével ellentétben?

MEGHATALMAZÁS

Alulírott………………………………………….………………………………………………., mint a ………………………… Társasház ……………….. szám alatti lakásának tulajdonosa, meghatalmazom:

………………………… Társasház …………………….szám alatti lakost, hogy a Társasház 2009. évi május hó 16 napján 9:00 órakkor kezdődő és az esetleges határozatképtelenség miatt megismételt 2009. évi május hó 16 napján 9:15 órakkor megtartandó közgyűlésen teljes jogkörrel képviseljen."

Valamint, ha a klímával kapcsolatban szeretnénk döntést kérni a Közgyűléstől, akkor erről írásban értesíthetem a lakóközösséget és ebben a levélben kérhetem a Kképviselőt, hogy vegye fel a napirendi pontok közé, vagy ennek más jogi követelménye is van?

nanemaaa # 2009.04.02. 11:54

OK... de ne feledd, az álktalad közzé tett nyilatkozat nem meghatalmazásra irányul!
És ha nem a meghatalmazó saját kezű írásával készül az egész okirat, akkor 2 tanu is kell!

Korana # 2009.04.02. 08:19

Sajnos nem egyszerű a helyzet, de én is azon dolgozom, hogy a meghatalmazások meglegyenek és le tudjuk győzni a közösképviselőt!
Akkor ezen leszek és gyűjtöm szorgalmasan!
Köszönöm a segítséget!

nanemaaa # 2009.04.02. 08:06

Ha a meghatalmazott jelen van, akkor az olyan, mint ha a tulajdonos lenne jelen.
Ha így áll a kérdéshez a kk, akkor félre a lovagiassággal, és te is szerezz magadnak meghatalmazásokat. Azok még mindig többet érnek, mint egy "hozzájáruló nyilatkozat"... hiszen nem győzöm hangoztatni, hogy az nem elfogadott döntési mód a társasházi törvény szerint.

Korana # 2009.04.02. 06:50

Mivel a velem egyetértők legtöbbje dolgozik, nem tud megjelenni egy délutáni időpontban meghírdetett lakógyűlésen!
Ha az etikusságról beszélünk, az etikus, hogy a közös képviselő meghatalmazásokat irat az idősebb lakókkal, és ezt az Ő nevére teszi, így máris többségben van bármilyen kérdés esetén!
Az újból összehívott lakógyűlésen csak a jelen lévők száma az érdekes, vagy ekkor is él a meghatalmazás?
Ezért szeretnék hozzájáruló és meghatalmazó nyilatkozatokat íratni, hogy a közös képviselő ne dönthessen önhatalmúlag a társasház kérdéseiben!
Ez vonatkozik a közös költség összegére is, mert irreális százalékokkal emelgeti évről évre a saját "fizetését"!
A tavalyi évben 10%-os "béremelést" fogadtatott el, és nem hiszem, hogy bárkinek volt a tavalyi év folyamán ekkor fizetésemelése!

nanemaaa # 2009.04.01. 14:13

Ha a téged támogatni szándékozókat nem tudod meggyőzni a részvételre az elég gáz. Az viszont esetlegesen megoldható, ha valakit meghatalmaznak az adott kérdésben teljes jogkörrel történő eljárásra (vélhetőleg azért nem téged, mert erősen nem lenne etikus), s majd ő szavaz helyettük a meghatalmazók tulajdoni hányada szerinti szavazati aránnyal. Ehhez viszont az általad készített nyilatkozat nem megfelelő, mivel nem hozzájárulás, hanem meghatalmazás kellene......két tanu aláírásával.

nanemaaa # 2009.04.01. 14:06

Nem szükséges, és nem is jogszerű (persze tudom, hogy sok helyen így csinálják). Lakógyűlést kell tartani. Nem baj, ha kevesen jönnek el, akkor ki kell tűzni a megismételt lakógyűlést. Ott már aki bújt aki nem alapon megy a buli, a megjelenteket kell 100 %-nak kezelni, s az ő szavazati arányuk dönt.

Korana # 2009.04.01. 11:55

Ezt tudom, de ha a lakógyűlésen nem jelenik meg 10 főnél több és a közös képviselő nyilatkozatokat gyűjt az idősebb lakóktól, akkor nekem is kell ilyet gyűjtenem, mert a kérdéssel kapcsolatban azok, akik ezt szeretnék elérni nem lesznek jelen!

Szükségem van írásos meghatalmazásra, vagy hozzájárulásra, hogy a kérdést végig vigyem a lakógyűlésen!

Addig amíg a közös képviselő a markában tartja az időseket, akik természetesen ráérnek megjelenni a kihírdetett időpontban esélytelen vagyok célom elérésében!

Ezért gondoltam megoldásnak az írásos nyilatkozatot, amely megfelelő db-számban erősebb lehet a közös képviselő csapatánál!

nanemaaa # 2009.04.01. 10:19

A társasház a döntését a lakógyűlésén - szavazással - hozza. Ha az ügy megkívánja a közös képviselő az szmsz-ben meghatározott rend szerint tarthat írásos szavazást is.
Ezek alapján tök mindegy, hogy te milyen nyiltkzatokat gyűjtesz.

Korana # 2009.04.01. 09:37

Ha ezt a nyilatkozatot íratom alá a lakókkal, akkor ez megfelel jogi szempontból is?

HOZZÁJÁRULÓ NYILATKOZAT

Alulírott…………………………………………………………………………………………………, a Budapest _________________________Társasház……………….. szám alatti lakos, mint a Társasház társtulajdonosa nyilatkozom, hogy a társasház homlokzatán klímaberendezés elhelyezéséhez- figyelemmel a 253/1997. (XII. 20.) Korm. Rendeletre - hozzájárulok és azt nem ellenzem:

Budapest, 2009. …………………………..

Tulajdonos neve: ___________________________________________

Lakás helye: ___________ em._______________ ajtó

Tulajdonos aláírása: _________________________________________

Korana # 2009.04.01. 09:24

Van esetleg egy minta arról, hogy milyen jogi szablyoknak kell megfellenie a tulajdonosi hozzájárulásnak, melyen összegyűjtöm az aláírásokat?

Kerestem a neten, de nem találtam! Gondolom hivatkozni kell a törvényre is!

Az iratminták között sem volt!

gitron # 2009.03.31. 14:29

Az említett szabály 2008. szeptember 1-től van életben. Ha valaki korábban helyezte el, arra nem vonatkozik.

Korana # 2009.03.31. 14:13

Igen értem!
Mivel nekünk nics erkélyünk, valami egységes megoldást kell kitalálni a társasháznak, ami minden klímát szerelőt érint és nem rondítja a ház homlokzatát! Azt még nem tudom, hogy ez hogyan kivitelezhető, de gondolom a klímaszerelőnek lesz ötlete!

A mellettünk lévő házakon csak ki van akasztva! Kaphatnak valami bűntetést? Mondjuk tényleg randa, de hát a több mint 30 éves panel házakon mi szép? Azt már nehéz elrondítani!

gitron # 2009.03.30. 08:56

Ugye elolvastad, amit beidéztem?
Takartan lehet elhelyezni - többek között. Terhát az nem megy, hogy eddigi szokás szerint "kiakasztom" a homlokzatra.