Súlyadó - nagyon régi történet...


Egonka # 2004.02.01. 15:39

Köszönöm a válaszokat, ezekszerint ezt bebuktam. No mindegy, legközelebb résen leszek.

Bubó # 2004.02.01. 09:58

Kedves Egonka!
Az okmányiroda - legalábbis utoljára - az 1991. évi CXXXII. évi törvény szerint járt el.
A 2. § szerint: ameddig a jogszabályokban meghatározott módon nem jelentetted be a tulajdonosváltozást, addig te vagy az adókötelezettség alanya. Sajnos az 1997-2003. évi súlyadót rajtad fogják behajtani.
Esetleg próbáld meg a vevődtől követelni az általad befizetett súlyadót, főleg, ha a szerződésben szerepelt a súlyadóra való utalás.
Adás-vétel esetén szoktak ugyanis egy olyan pontot is bele foglalni a megállapodásba, hogy a súlyadó fizetési kötelezettség a tárgyévben az eladót, a következő évtől a vevőt terheli.
Üdv.

the big cat # 2004.02.01. 05:33

Az adásvétel létrejött azal a dátummal, amivel eladtad, ez nem is kérdés, az okmányiroda vagy korábban a rendőrség bejegyzése deklaratív jellegű volt, nem érintette a tulajdonjog változásának valós időpontját. Az okmányiroda a tulajdondos változását az adásvételi szerint kötelse bejegyezni.

De! Mivel elmulasztottad kijelenteni az autódat a súlyadó alól, ezért a súlyadót rajtad behajthatják.

A srác is mulasztott, merta kocsit neki kellett volna átíratni, de ez legyen az ő nyomora, rajtad csak a súlyadót hajtahtaják be, azt viszont jogosan.

(Egyébként a szabálysértési bírságot a szabálysértőn, és nem az autó tulajdonosán hajtják be)

Egonka # 2004.01.31. 21:36

Sziasztok,

Van egy régi vitám a helyi önkormányzattal, kiváncsi lennék a véleményetekre.
A történet a következô:
1997-ben eladtam az autómat egy helyi srácnak, adás-vételivel ahogyan kell. Ô természetesen nem iratta át, én pedig nem küldtem a másolatot a rendörségnek. Természetesen az önkormányzat rajtam akarta behajtani a súlyadót, igy 2000 nyarán elmentem, hogy lerendezzük a dolgot. Azonban az ügyintézô nem volt hajlandó elfogadni az adásvételit, mert jóval a 15 nap után lett bemutatva. Azt javasolta, hogy irjunk egy új adásvételit mostani dátummal. Én ezt nem voltam hajlandó elfogadni, mert ha az autóval bármilyen szabálysértést elkövettek, akkor rajtam fogják behajtani. A másik meglehetôsen nyomós ok, hogy a srácot idôközben lecsukták jó hosszú idôre, tehát ha akarnám se tudnám újrairatni az adás-vételit. 2003 végén idézést kaptam tôlük, hogy jelenjek meg az irodában, mert ha nem, elôvezettetnek. Utánnajártam az illetékes okmányirodában, hogy mi a teendô ilyenkor, azonban nem tudtak mit mondani, csak azt, hogy mutassam be nekik az adás-vételit és akkor ôk a nyilvántartásba veszik az új tulajt. Igy megjelentem a lepcsételt adás-vételi papirral az önkormányzatnál, ahol meglepetésemre nem az eladás dátumát, hanem a bemutatás napját akarják figyelembe venni.

Kérdés : vajon ennek igy kell lennie?