Külföldi rendszám-magyar vezető


Georg # 2004.02.16. 07:13

Magyarországi lakhellyel, de külföldi -Német-cégnek dolgozom, mint üzletkötö. Területem Ausztria, Magyarország, Szlovákia. A német cégre bejelentett szolgálati autót kaphatok, amit itthon is használok.
Kérdés, és kérem tapasztalatotokat: egyesek szerint vezethetem az autót, mások szerint nem. Mi a jogi helyzet. Rendőr ismerőseimnek sem tiszta a kérdés

Informaciókat köszönettel veszek

Horváth György

the big cat # 2004.02.16. 10:17

Ha német cégnél németországi munakhelyen dolgozol akkor vezetheted az autót. de ha német cégnél magyarországi munakhelyen dolgozol, akkor nem. A munkahely a munkaszerződésből kiderül. Ha változó munkahelyen vagy akkor bonyolíódik a helyzet. Mindeneseter arra számíts, hogy problémáid lesznek. Mindent megold, ha magyar rendszámú autót kapsz.

Béres-Deák Attila # 2004.02.16. 20:54

Bocsáss meg "Nagy Macska", de ez nem így van! Ha György német rendszámal használja anélkül, hogy ideiglenes behozatal vámeljárás alá vonná az autót akkor bizony a csempészet bűnébe esik, ami szabadságvesztés büntetésen túl a szgk. elkobzásával is jár. Figyelmetekbe ajánlom az 1995. évi C. tv. valamint annak végrehajtási rendeletének ideiglenes behozatalra vonatkozó- amúgy elég bonyolult passzusait.


attika

the big cat # 2004.02.17. 16:50

Attilla megvallom, a jogszabálynak nem néztem utána. De, sajnos már volt részem abban, hogy cégünknél elkoboztak így autót, és ezek után átfogó elelnőrzést tartottak rendszámügyileg. A cég ugyanúgy, mint alenn írt esetben külföldi vállalkozónak minősült, tehét nem volt belföldi jogi személy.

A külföldi alkalmazottak továbbra is vezethették a külföldi rendszámú kocsit. A magyar alkalmazottak közül csak azok, akiknek munkaszerződése formálisan is a külföldi vállalkozó külföldi telephelyére szólt. Belföldi cég természetesen semmi esetre sem tehetné ezt meg. De itt a különbség szerintem a külföldi jogi személyiségben volt. A vámhivatal akkor ezt jóváhagyta. nem tudom azóta változott-e valami.

Béres-Deák Attila # 2004.02.17. 19:31

"Nagy Macska"!
A lényeg a következő. György barátunk kap egy német autót. Odaadják neki, hogy ezzel járja a környező országbeli partnereket. A magyar vámjog szerint amikor a határon megjelenik kérnie kell annak vámkezelés céljából történő árutovábbítását. Ha a külföldi cégének itthon nincs semiféle "adminisztrációs nyoma" akor csak saját neében teheti ezt meg. A saját nevében pedig csak a belföldi forgalom számára történő vámkezelés jöhet szóba. Ha erre vonatkozólag nem tesz vámkezelési indítványt, akkor a csempészet bűnébe esik.


attika

the big cat # 2004.02.17. 21:11

Ha ez így volna, akkor biza az összes külföldön, külföldi cégnél dolgozó és annak autóját vezető honfitársunk bajban lenne a határon. És nincsennek, mert biza mutatják a "Vollmachtjukat" amit a cégtől kaptak, amivel igazolják az autó és saját maguk státusát.

Béres-Deák Attila # 2004.02.17. 21:21

De valószínűleg kiváltják a gjmű nyilvántartó lapot. Bár abban az esetben is csak a külföldi munkahely és a magyarországi lakóhely között illetve magyarosrszági munkavégzésre használhatják. Bővebbet az 1995. évi C. tv-ben találsz.


attika

Georg # 2004.02.18. 06:55

Kedves "Nagy Cica" és Keves Attila.
Köszönöm hozzászólásaitokat, máris tovább jutottam. De még mindig látom a bizonytalanságot, főleg a tisztelt vámszerveinknél. Ha ugy van, ahogy Attila legutoljára irta, még egy, a Schwehati reptéren bérelt autót, amelyet egy magyar honfitársunk bérel, vámkezelni kellene. Vagy lerobbant külföldön, és egy bérautót bérel, hogy hazajöhessen. Lehetne folytatni az értermetlen példákat.
Attila, szeretném megkérdezni, hogy mit jelent a gépjármü nyilvántartási lap, ugy látom hogy ez nem azonos a belföldi formgalomba történő vámkezeléssel.
Még egy kiegészités. Én a külföldi cég társtulajdonosa is vagyok, ha kis %-ban is, de bejegyezve. És természetesen van hitelesitett "Vollmacht"-om.
Köszönöm - várom - hozzászolásaitokat.

György

Béres-Deák Attila # 2004.02.20. 21:19

A bérelt autóval kapcsolatban külön rendelkezik a vámtörvény végrehajtási rendelete. A gjmű nyilvántartási lap hivatott igazolni, hogy a meghatározott esetekben az egyvégtében itt tartózkodás nem haladja meg a 6 hónapot. A "Vollmacht"-od magyar vámjogilag nem releváns.


attika

Piszkos Fred # 2004.02.24. 22:49

És kedves kollégák, mi lesz május 1 után? Amikor gyakorlatilag nem lesz vám, merthogy a vámunió tagjai leszünk? Akkor mi lesz a helyzet? Szerintem simán használhatja a külföldi autóját Mo-on. Ja és ki és hol fogja elenőrizni azt, hogy hol és mikor lépte át a nemlétező hetárt?

igen? # 2004.02.25. 07:56

Határok még lesznek egy jó ideig, sajnos.

the big cat # 2004.02.25. 08:42

De vám nem lesz, és ebben az ügyben ez a kulcskérdés.

Georg # 2004.03.01. 05:16

Az 1996 évi C törvényt ugyan megtaláltam, de a gjmü nyilvántartási lapra, és az ezzel kapcs. végrehajtási utasitásra sem találtam utalást. Ahogy Béres-Deák Attila irja, ha hathavonta elhagyom az országot, és lepecsételtetem a nyilvántartási lapomat, akkor semmi gond. És én nem hat havonta, hanem kéthetente megyek külföldre a német rendszámu kocsimmal. Hiszen ez a lényeg, ez nem bérelt autó, hanem szolgálati kocsi. A határon semmi esetre sem kérhetem - az előirás szerint - a vámkezelését, mert nem akarom belföldi forgalomba helyezni.
És tényleg, mi lesz május elseje után?

Béres-Deák Attila # 2004.03.03. 18:17

Ne az 1995. évi C. tv-ben keresd, hanem e törvény részletes szabályairól szóló 10/1996. (III.25.) PM. rendeletben .


attika

Karel von Bahnhof # 2004.03.12. 12:53

Sziasztok! Tényleg jó lenne tudni, mi lesz a pontos gyakorlat május 1. után. Érdekelne az is, hogy de iure mi lesz a helyzet, bár a de facto kicsit fontosabb...

cifra # 2004.03.13. 23:34

Üdvözlök mindenkit!

Szeretném megtudni,hogy ha a testvérem Magyarországon van belga rendszámu saját autójával,azt én itt használhatom-e?

Vagy ha vesz kint a nevemre egy autót,amit én nem akarok "magyarositani",akkor használhatom-e azt itthon,ugyebár belga rendszámmal?

Előre is köszönök minden választ!

Tomazo # 2004.04.28. 22:55

én most tervezem, hogy magyaroszági vállalkozásomat bövítem külföldi (német) telephellyel.
Annak szeretnék utánanézni, hogy ilyen esetben vehetek és használhatok-e kint autót...?
és általában ha pl. egy német cég magyarországon tevékenykedik, akkor mindenben a magyar elöírások vonatkoznak rá, gondolom. Ez így lehet fordítva is?
És mi lehet pl. az áfavisszaigényléssel, úgy tudom, németországban visszaigényelhetö a személygépkocsik után az áfa...

fannta # 2004.05.02. 20:25

Hello ,

Hasonlo jellegu kerdesem nekem is lenne . Most majus 1.-tol van valami valtozas a kulfoldi rendszamu auto es magyar allampolgar mint vezeto teren , vagy tovabbra is valtozatlan a helyzet ?

üdv.

Tomazo # 2004.05.10. 07:21

most kérdeztem valakit, aki a barátja amerikai rendszámú autójával jár, és állítólag a rendörök nem szólnak érte, mert állítólag "nincs rá jogszabály".
érdekes.

alorinc # 2004.09.08. 09:41

Természetesen van változás! Mivel Eu tagok lettünk, így Eu-s rendszámmal ellátott gépjárművet vezethetünk, pusztán igazolni kell, hogy az autó tulajdonosa engedélyezte az autó használatát (meghatalmazás). Nincs időkorlát, tehát akár életünk - illetve az autó élete - végéig közlekedhetünk vele a fenti állapotban.

Harmadik ország rendszámával ellátott autónál a helyzet változatlan.

hercseg # 2005.04.14. 19:26

sziatok!

pár kérdésem lenne, külföldi rendszámú autóval kapcsolatban.
szlovák rendszámú autóval(szgk) közelekedhetek magyarországon magyar állampolgárként?
az autót már átírattam, az én adataimmal kitöltött szlovák forgalmival rendelkezik.
régebben /4éve kb/német rendszámú autóm volt, akkor még a határról be kellett szereznem szgk-útlevelet,amely 3 hónapig volt érvényes.azóta megszűnt a határ, eu-tagok lettünk, a szabályozás hogyan alakult?
azaz kell-e autó-útlevelet vagy hasonlót beszerezni?

a válaszokat előre is köszönöm!

tisztelettel:hercseg

kiskat # 2005.06.15. 15:43

Sziasztok!

A kérdésem a következő: ha az USA-ból behozott, USA-rendszámmal rendelkező kocsit az USA-beli tulajdonos magyar barátja szeretné használni, mi a teendő?

A VPOP-nál azt mondták, hogy külföldi tulajdonos is csak fél évig használhat Magyarországon külföldi rendszámot abban az esetben, ha pl. munkavállalói szerződéssel ide rendelik dolgozni. Ez azonban azt feltételezi, hogy a jármű tulajdonosa is az országban tartózkodik, esetemben azonban a tulajdonos az USA-ban tartózkodik, de van egy amerikai állampolgárságú rokona Magyarországon, aki szükség esetén tud itt intézkedni.

A másik megoldás az eseti megbízás lehet, amikor a külföldi tulajdonos rövid időre belföldinek engedi át a jármű vezetését. Ez azonban nem megoldás, mert rövidtávú lehetőség.

Segítségeteket előre is köszönöm!

Két Lotti # 2005.06.21. 11:32

Magyar állampolgár (és eu-s is) külföldi regisztrált gépjárművet 30 napon belül köteles itthon regisztráltatni. Bocs, de lehet, hgoy 60 nap nem emlékszem pontosan, bármelyik okmányiroda megmondja...

Szóval, ez egy jogi kötelezettség. Azt ne kérdezt, hogy a rendőr, aki megállít igazoltatni, az honnan tudja, hogy Te mikor vetted az autót. De ez az előírás létezik.


Ügyvéd - Társasági szakjogász

Law1 # 2005.07.01. 07:27

....... kivéve ha a magyar, illetve EU's állampolgár az adott országban bejelentett lakcfímmel rendelkezik. eGY Münchenben élő magyar állampolgártól senki nem várja el, hogy a balatoni nyaralása alatt bármit is átírjon. ;-)

Zummike # 2005.07.01. 09:25

hali! csak egy kicsit nagy a fejetlenség ebben a témában. én beszéltem az autóklubbal, ORFK-val, BRFK-val, VPOP-val, szinte mindenkivel, de ahány hely, annyi válasz. Az autóklub szerint nem lehet magyar állampolg-nak külföldi frsz-ú autót vezetnie, még meghatalmazással sem!!!(érdekes egy álláspont). A VPOP-nál azt mondták, hogy nyugodtan, ha van meghatalmazás, ORFK, BRFK: közúti ellenőrzéskor ha van meghatalmazás, akkor a rendőr nem köthet bele (pl. honnan tudja, hogy az autó mikor jött át a határon? pecsételés már nem nagyon divat, egyébként is jöhetett az autóval bárki más, nem az éppen aktuális sofőr). Én írtam egy magyar-angol meghatalmazást, innentől pont az ügy végére.

ja, az okményirodák semmit nem tudnak e tárgyban (többel is próbálkoztam, Bp-en, vidéken, mindenhol azt mondták, hogy ezt ők nem tudják)

üdv