Parkolas, per

emkorec # 2008.06.12. 15:03

Sziasztok!

Gondoltam leírom mi történt az első tárgyaláson az FKPT ellen, hátha okul belőle valaki. Az előzményeket a Centrumos topikban lehet olvasni.

A lényeg, hogy - ahogy megjósolták - a parkolócég jogi képviselője nem jelent meg a tárgyaláson, így négyszemközt voltam a bírónővel.
Kiderült hogy a rossz címre kiküldött fizetési felszólítás tértivevényére nem azt írta a posta, hogy címzett ismeretlen helyre költözött, hanem azt hogy címzett nem kereste. Ez a felszólítás szakította volna meg az elévülési időt. A következő levél már ugye egy fizetési meghagyás volt amit szintén a régi címre küldtek ki, az már címzett ismeretlen tértivel jött vissza, majd ezután kezdték kinyomozni az aktuális címemet. Én eddig abban a hitben éltem, hogy az elsőt is ezzel küldték vissza (tekintve, hogy valóban nem laktam ott, az értesítés időpontjában már több éve kijelentkeztem).

Innentől picit más a gyerek fekvése, mert az FKPT nem béna volt, azáltal hogy a rossz címre még egy fizetési meghagyást is kiküldet, hanem a posta hibájából téves info alapján döntöttek. Nyilván ha az elsőre azt jött volna vissza, hogy rossz a cím, gyorsan még elévülési időn belül kikeresték volna az új címemet és kiküldik a felszólítást.

Ezt persze én gondolom így, a tárgyalás 10 percig tartott és a bírónő csak annyit mondott, hogy kivizsgálják mikor honnan és hová költöztem és hogy miért ez lett írva a tértivevényre.

Következő tárgyalás október közepe.

luck66 # 2008.06.10. 11:47

itt olvass utána
http://cegvezetes.cegnet.hu/…ek-beszedese

Pontos választ talán csak a jogvégzettek adhatnak,de az Ó véleményük is sokszor különbözik!

luck66 # 2008.06.10. 11:42

én nem vagyok jogász,de ügyvédi iroda,h inkasszál bírósági végzés nélkül?

Pontos választ talán csak a jogvégzettek adhatnak,de az Ó véleményük is sokszor különbözik!

dodger # 2008.06.06. 15:56

Üdv mindenkinek, szokványos eset, szokványos Magyar elintézési mód. Ez tényleg Európa perifériája?
Tisztelt Budapesti Ügyvédi Kamara.
Az után érdeklődnék, hogy milyen lehetőségem van olyan esetben, ha több éve eladtam a gépjárművem. Az eladást követően bő egy évre kényszerátíratással került az új tulajdonos nevére, de a köztes időben szabálytalan parkolások tömkelegét követte el és ebből kifolyólag a parkoló társaság megbízásából egy ügyvédi iroda folyamatosan zaklat? Többszöri megkeresésükre reagálva eljuttattam hozzájuk a birtokomban levő adásvételi szerződést. Ennek ellenére inkasszóval terhelték a számlámat. Abban az esetben, ha panaszt kívánok tenni a nevezett Zelkó és Társai Ügyvédi (az az magukat annak nevező) Irodával szemben, (1136 Budapest, Hollán Ernő u. 4 II/1) ezt önöknél kell kezdeményeznem?
Esetleg tudnak ajánlani olyan jogi söpredékre vagy parazitákra szakosodott panasz fórumot a nagy nyilvánosságon kívül ahol ezt megtehetem?
Tisztelettel Goldfinger László.
A válasz várat magára!!

ases # 2008.05.06. 15:46

Segítséget szeretnék kérni tőletek

Csak röviden

Két éve eladtam 1 vw caddy tip autót egy magyarországon dolgozó amerikai állampolgárnak,ahogy kell 15 napon belül okmányiroda bejelentés érkeztetik oké.
2006 dec 1 óta nem fizet parkolási díjat,naponta vagy minden másnap faxolok különböző parkolási társaságoknak.
Kezdtem beletörődni a sorsomban amíg meg nem megkaptam az első bírósági idézést...
Mai napon szinte teljesen nyugodtan bementem a XIX.ker bíroságra,hittem úgyanis ha bemutatom az adás-vételi szerződés eredeti példányát rögtön vége....de sajnos nem.A bíró úr nagyon kedves volt,látta a jogi tudásom hiányát,segíteni szeretett volna de nem tudott,azt mondta egyetlen megoldás létezik, ha a vevő kifizeti a bírságokat.Amennyiben nem,nekem kell fizetni!!Ami elég nagy gond ,mivel 174 alkalommal faxoltam összesen,és a tartozási összeg eléri a 1,2 millió forintot.

ha bárki tudna segíteni nagyon megköszönném

üdv ases

ksstomi # 2008.05.01. 06:32

hozzászólás törölve

Bandi_1 # 2008.05.01. 06:15

Jajj..! Nem Te írtad el, hanem a kérdező! Bocs!

Az én ismerősöm is ilyen megkésett felszólítást kapott, és a bíróság elfogadta.

Miért fogadja el sorozatban a Bíróság?
Egyszerű ügy jó pénz?

Miért nem a törvények szerint jár el a bíróság?

Ha nem a törvények szerint jár el, akkor ez lelkiismeret lenne? Milyen lelkiismeret ez?

Bandi_1 # 2008.05.01. 06:11

Kedves Egyjogász!

Elírtad a törvény hatálybalépését.
2006. december, nem 2007.december.

http://www.obh.hu/…00601495.pdf

Nem mindegy!!! :-
  • (
excreator # 2008.04.30. 06:26

Sziasztok!

Egy kérdésem volna, nem tudom tudtok-e segíteni. Ma reggel parkoltam kb 5 percet egy pécsi parkolóban - ennyi időre jegyet nem vettem - és mire visszaértem a két buzgó úr pont neki állt volna büntetni. Szóltam, hogy csak 5 perc voltam és már megyek is. Semmi papírt és büntetést nem írtak még - még csak a szélvédőm mögé tekintgettek, de az úr miközben álltam kifelé a kocsival erőteljesen fotózgatta az autómat. Én a szélvédőmre illetve kézbe nem kaptam semmit. Ezért ezt lefotózni sem tudták.

Kérdésem, várjak-e postán valamit és fizessek, vagy sem.

Köszönöm, ha kapok választ.

luck66 # 2008.04.24. 12:21

SZIASZTOK
ha esetleg van olyan itt,aki valóban jogi végzettséggel rendelkezik,válaszolhatna:
mi a teendő,ha a felszólítás:
1, sima levélként érkezik

2, ajánlott levélként/neked aláirni nem kell,postás ráírja a kézbesitési időt és a ládába dobja

3,tértivevény/aláirtad,átvetted ez nem lehet vitás

4, ha a levél fénymásolt vagy nyomtatott,az aláirás és a bélyegző szintén, az mennyire számit hivatalosnak

előre is köszi

balinta # 2008.04.24. 11:35

Még mindig Centrum és társai!

Az engedményezési szerződés (Centrum Parkoló Zrt. és Creditexpress között) előtt átutaltam (banki igazolás van!) a 99e ft-os büntetést. Ennek ellenére folyamatosan kapom a fenyegető felszólítókat T. B. G. ügyvédtől. Neki már elküldtem az iratok másolatát, (banki igazolás, felszólító másolatok Centrumtól még anno). Centrum NEM UTALTA vissza a pénzt, vélelmezem akkor elfogadta. 2007. 12. hóban utaltam.
T. B. G.-nek mindezeket többször megírtam ajánlott levélben és e-mailben is. Szóval mi a teendő?

kea4 # 2008.04.16. 21:05

Zorbaa!

Nem vagyok parkolási szakértő (sem), de úgy gondolom, hogy a BöP az adott helyzetben olyan felvétellel kellene rendelkezzen, amely vitathatatlanul a második jegy időtartama alatt készült (és nem korábban), továbbá a saját kocsid felismerhető rajta, és a szélvédő mögött jól láthatóan NINCS ott a második jegy. Ekkor buktad. Ha ilyen felvétel nincs, akkor a józan ész alapján ők bukták. Sajnos a t. bíróságok nem szükségképpen a józan ész nevében hirdetnek ítéletet.

Üdvrivalgással:
KEA.

zorbaa # 2008.04.16. 13:16

T. Felhasználók!

Nekem a következő problémám van. BöP-től kaptam egy fizetési felszólítás, mely szerint 2008.02.20.án 16:47kor nem rendelkeztem érvényes parkolójeggyel. na most a sztori a következő: vettem aznap egy jegyet, ami 16:19-ig volt érvényes, és mivel tudtam, hogy nem végzek, ezért 16:13kor váltottam még egyet, ami 17:28ig érvényes. Ezt leírtam a parkolótársaság vezetőjének is, mire ő (nem ezekkel a szavakkal), de azt írta, hogy szerinte nem volt a szélvédőn, ezért nem érdekli, fizessek. na most nálam meg van az érvényes jegy, ezt el is küldtem nekik beszkennelve, és most küldtek még egy felszólítást, hogy irgumburgum ha nem fizetek, perelnek. ilyenkor mit tudok tenni?

köszönöm a segítséget!

Goodwitch # 2008.04.14. 10:33

Mire gondolsz?

Ha tudsz kárt bizonyítani, akkor persze lehet, ugyanebben a perben jelentsd be az igényedet, mondjuk kiesett munkanap munkabére erejéig, esetleg utiköltség.

Goodwitch

Éfácska # 2008.04.14. 09:50

Valaki tudna nekem segíteni a lenti problémám megoldásában?

Éfácska # 2008.04.11. 16:08

Üdv Mindenkinek!

Az én esetem a következő:

Fizetési meghagyást kaptam januárban a Debreceni Bíróságtól, hogy 2006. novemberében rossz helyen parkoltam és nem fizettem ki a büntetést. Mivel nem tudtam ilyen esetről (nem kaptam Mikulás csomagot), ezért elmentem a levelen megnevezett ügyvédnőhöz, érdeklődni és kértem, hogy mutasson fotót. Kis keresgélés után diadalittasan muatatott egy fotót, amin nem az én autóm volt. Az én rendszámom xxx-698, a fotón szereplő autóé pedig xxx-689, és a Suzukim helyett egy Renault volt. (Korábban már volt Mikulás-csomagom a DKV-tól, azt rendeztem is, tehát gondolom, benne voltam az adatbázisukban.) Ezen észrevételeimet jeleztem az ügyvédnőnek, aki megpróbálta az én autómról készült fotót megtalálni az adatbázisában, sikertelenül. Ezután azt a felvilágosítást adta, hogy ellentmondást kell benyújtanom a Bíróságra, jelezve a problémáimat. Ezt megadott határidőn belül meg is tettem, ma pedig kaptam egy idézést a tárgyalásra. Az írják, hogy a fizetési meghagyásos eljárás ellentmondás folytán perré alakult.

Biztos vagyok benne, hogy nem én vagyok a hibás, mivel nem tudták hitelt érdemlően bizonyítani, hogy az én autóm parkol ott. Tehát a DKV lesz a "vesztes" reményeim szerint.

Lehet-e ilyen esetben kártérítést vagy valamilyen kompenzációt kérni a DKV-tól, és ha igen, akkor ennek mi a módja?

Köszönöm a segítséget előre is.
Éfácska Debrecenből

kea4 # 2008.04.09. 11:13

Köli!

"csak 2008. jan. 31-én kaptam kézhez" - nem a levél keltezése számít, hanem a postára adás dátuma postabélyegző formájában a borítékon.

Üdvrivalgással:
KEA.

luck66 # 2008.04.09. 07:33

Köszönöm a válaszod!
azt nem tudom,hogy azzal mi van,hogy a gépkocsi forgalomból való kivonása után jött az első levél 2006.máj-ban,azóta semmi, én akkor elküldtem a papírokat,de semmi hiv, választ nem kaptam.
Az átiratásról annyit: adásvétel után postán küldtem be a papirt az okmányirodának,ami nincs meg.Miután a kocsit kiv. a forg.-ból a a mi okm. irodánk hivatalból átküldte a papirokat a vevő polg.m. hiv-hoz,és a vevő hivott,hogy ez mi,mert ő már eladta a kocsit/ez is érdekes/.
mivel most sima levél jött

• kell rá válaszolni?
  • erre nem vonatkozik az elévülés?

ha beperelnek és biróságra kell menni kérhetek-e költségtérítést,rokkant vagyok csak kisérővel tudok utazni

válaszod köszi

Egyjogász # 2008.04.08. 20:40

Én úgy tudom, hogy a gépjármű tulajdonjog-változását a közlekedési igazgatási hatóság nyilvántartásba veszi, melyről törzskönyvet állít ki.

A gépjármű tulajdonjogában bekövetkezett változás bejelentését a változástól számított 15 napon belül a régi tulajdonosnak a tulajdonjog változásáról készült okirat (adás-vételi szerződés) benyújtásával (megküldésével) kell teljesíteni.

Így ha eladtad a kocsidat, de azt nem jelentetted be (ill. nem jelentette be senki) a hatóságnak, akkor a nyilvántartásban vélhetően te voltál feltüntetve tulajdonosként a szabálytalan parkolások időpontjában is.

A parkolási társaság pedig innen kéri le az adatokat, és azt cseszegeti, aki a parkolások időpontjában a hatósági nyilvántartásban tulajdonosként szerepel.

Vélhetően ez történik a te esetedben is, azonban szerintem ha adás-vételi szerződéssel igazolod, hogy a parkolások előtt eladtad a kocsit, szerintem ezt figyelembe kell venniük.

Vélhetően most az lehet, hogy egyszerűbb a hatósági nyilvántartásban szereplő tulajdonost felszólítgatni, mint az új tulaj után nyomozni a szerződés alapján.

Azt nem tudom, hogy ilyen esetben a hatósági bejelentés elmulasztását a hátrányodra értékeli-e a bíróság, ilyen esetem még nem volt, az utóbbi időkben éppen az ilyen ügyek miatt mindenki rohan "leíratni" magáról a kocsit, nehogy más szabálysértése miatt vele szórakozzanak.

luck66 # 2008.04.08. 18:39

T. Egyjogász

kérlek,ha tudsz segíts nekem is,a gondomat a centrumos topikba írtam le.

előre is köszi: luck66

mauglix # 2008.04.08. 13:14

Üdvözlet!

Ha szabálytalanul parkoló autóról a tulajdonos engedélye nélkül megjelentetnek az interneten egy fotót, amin jól olvasható az autó rendszáma, akkor a tulajdonosnak segít-e valamilyen jog (mint pl a képmáshoz való jog vagy ehhez hasonló), hogy leszedesse ezt a számára sértő fotót. Csak az autó látható rajta, felismerhető személy nem. Vagy a megjelenítő hivatkozhat arra, hogy az utcát szabad fényképezni és a rendszám alapján meg nem lehet beazonosítani a tulajdonost vagy a használót?

Okozhat-e kárt egy ilyen fotó a tulajdonosnak, vagyis meg lehet-e utólag bírságolni csupán az interneten megjelent fotó alapján?

Előre is köszönöm a segítséget.

Egyjogász # 2008.04.08. 13:08

Ja egyébként ha jól vettem ki, a fizetési meghagyás ellen ellentmondást terjesztettél elő, ilyenkor általában a felperest (adott esetben a parkolási társaságot) szokta kötelezni a bíróság, hogy az illetéket egészítse ki 6 %-ra, illetve adja elő részletes álláspontját, csatolja bizonyítékait.

Jól értem, a te esetedben, téged, mint alperest köteleztek erre? Ez kissé furcsa lenne.

Egyjogász # 2008.04.08. 13:04

Azt mindenképpen a parkolási társaságnak kell bizonyítania, hogy postára adta, gondolom a feladás bizonyítására be fognak tudni csatolni egy postakönyv fénymásolatot.

(Az más kérdés, hogy mi van, ha azt mondod, hogy csak egy üres borítékot kaptál, volt már olyan ügyvéd kolléga, aki az átvételt igazoló tértivevényre is azt mondta, hogy igen, átvettek egy borítékot, de abban nem volt semmi. Más kérdés, hogy ezt a bíró beveszi-e vagy sem.)

Az ajánlott küldeményről a posta egy értesítést hagy, ha a kézbesítés azért volt eredménytelen, mert a címzett az iratot nem vette át (az „nem kereste” jelzéssel érkezett vissza), az iratot - az ellenkező bizonyításáig - a postai kézbesítés második megkísérlésének napját követő ötödik munkanapon kézbesítettnek kell tekinteni.

(Ezzel kapcsolatban sokszor hallottam már arról, hogy a postai értesítőt a reklámanyagok miatt nem vette észre valaki, így nem is tudta, hogy kapott küldeményt, viszont az a fentiek miatt kézbesítettnek minősül.)

Ha a parkolási társaság bizonyítja a postára adást, viszont 100 %-ig biztos vagy benne, hogy nem kaptál semmit, esetleg még a posta megkeresését lehet indítványozni, hogy mi történt a küldeménnyel.

Egyébként az ügy érdemében szerintem indítványozd, hogy a parkolási társaság fénykép vagy videofelvétellel bizonyítsa, hogy tényleg ott álltál, ahol állítja, illetőleg azt is, hogy a kocsi szélvédője mögött nem volt érvényes parkolójegy, ill. hogy rátették a kocsira a "mikuláscsomagot", ezzel értesítttek a bírságolásról.

Mivel 2002-ben még valószínűleg nem készítettek fényképfelvételt, ilyenkor jöbbek a rendszereikből kinyomtatott "hiteles" adatokkal és arra hivatkoznak, hogy az csak akkor kerülhetett be a rendszerbe, ha tényleg ott parkoltál. Ez szerintem, (ill. több más jogász szerint is) nem bizonyíték, úgy hogy indítványozd, hogy ezt a bíróság ne fogadja el, mivel egy belső rendszerből kinyomtatott cetli nem bizonyít semmit (ill. számtalan tanulmány van arról is, hogy a rendszerükbe hogyan kerülhet be úgy is egy kocsi adata, ha nem is parkolt valahol), de sajnos van olyan bíró, amely elfogadja ezt bizonyítéknak, szerintem teljesen megalapozatlanul :(

köli # 2008.04.08. 12:44

Az FKPT küldött nekem egy másolatot a felszólításból a bírósági fizetési meghagyással együtt, én viszont ezt a felszólítást a postástól sosem vettem át. Mit gondolsz, megállja ez az indok a helyét egy tárgyaláson vagy pedig a postánál ezt nekem kell bizonyítani, hogy nem vettem át ilyen levelet? Elég furcsa lenne, ha ez így múködik:)!

Egyjogász # 2008.04.08. 12:32

Nem, a 2006. évi CX. tv. 2006. december 22-én lépett hatályba.

Ezért volt az (legalábbis én így hallottam), hogy 2007. február 20-22-i dátummal küldték ki ezerszámra a jogvesztő határidőt megszakítő felszólításokat.

Nekem inkább az a furcsa, hogy 2007. február-márciusában te nem kaptál ilyet, mert úgy tudom, hogy a teljes, rendszereikben lévő állományra kinyomták ezt a parkolási társaságok.