Menj el oda, fényképezzél körül mindent, főképp ahol táblának kellene lenni szerintük az utca elején. Majd vedd a fáradtságot és személyesen menj be a céghez, és kérdezd meg, hogy minek alapján állítják, hogy az az utca fizetős, és mikortól valamint hol a tábla? Vidd be a fotókat, és ha aggódnak nyomd az orruk alá. A kiküldött levelet pedig hagyd ott náluk a csekkel együtt. Valamint kérd a bizonyítékot arról, hogy mikor parkolt a kocsid, és mikor bűntettek meg! Valamint a kihelyezett mikuláscsomagról van -e nekik a te általad átvételt igazoló irat. Valamint kérdezd meg, hogy mondják meg, hogy milyen törvény alapján lehet egy levelet kézesítettnek tekinteni abban az esetben, ha az egy nyitott csomagban és közterületen őrizetlenül hagyott gépkocsi szélvédőjére van téve!!
Ha ezekre mindegyikre tudnak válaszolni és az szószerint megállja a helyét ők győztek! Ezt viszont kétlem!!!! Ilyen törvény NINCS! Ez kb olyan mint ha a postás az utca végén egykupacban letenné a leveleket és majd ha TE arra mész felveheted! Van egy ZÁRT postaláda oda dobják be a leveleket a postások is, ha azt akarod hogy meg is kapd, akkor zárhatónak kell lenni, nehogy más kivehesse! A kocsi nem postaláda!!! Vagy találsz rajta POSTA feliratú nyílást?? Ezen agonizálnak hogy fizess, fizess, de senki sem nyitja ki a száját, inkább fizet! MIÉRT??
Parkolas, per
Üdv!
Segítséget szeretnék kérni egy parkolási üggyel kapcsolatban.
A mai napon 2008.július 29-én egy levelet kaptam amiben közölte a pécsi xy parkolási társaság, hogy 2008.06.10-én díjfizetés nélkül parkoltam. A pótdíjfizetési felszólításnak nem tettem eleget, ezért a bírság megnövelt összegét 2008.07.18-ig fizessem be.
Az esetben az az érdekes, hogy a fent nevezett hely nem fizetős, sosem volt az (se tábla, se autómata, se kék vonal), a szélvédőmre piros csomagocska nem került, illetve ha 07.18-ra kellene befizetni az összeget akkor miért 29-én szerzek róla tudomást, levélben.
Kérdésem a következő: egyszerűen fizessem be az összeget és felejtsem el az egészet, vagy érdemes kezdeményezni valamit az ügyben?
Előre is köszönöm.
3 kérdésem lenne ami a Centrum Parkoló Kft büntetéseit illeti.
Elözménye, hogy súlyosan nem foglalkoztam a büntetésekkel 2007 szeptember óta, szóval 1 év alatt elég sokat halmoztam fel magamnak. Semmire nem válaszoltam természetesen amit küldtek simán postán (nem tértivevényesen) - A creditexpress sem tudod kibillenteni érdektelenségemböl. Kérdéseim most tehát:
1. Ma már egy év az elévülés csak. Amit újra indit a bírósági felszólítás? Vagy bármilyen válasz a részemröl? Jól értem´? Ha letelik az idö tehát hivatkozhatok a bíróságon elévülésre? Mekkora az esélye annak hogy sikeresen letelik az egy év felszólítás nélkül?
2. Ha már megtörtént a bírósági felszólítás, van még esély arra, hogy megegyezzek a céggel perköltségek kifizetése nélkül? Mennyire szokott a Centrum, vagy akár a Credit hajlani a megegyezés felé?
3. Egy pervesztés esetén mire lehet számítani? Ha mondjuk a büntetések 2-3százezer körül vannak, úgy akár eltolódhat félmillióra is? Mi van ha valakinek nincs vagyona, csak az autó, és egy lakása, amin van haszonélvezet? A haszonélvezettel terhelt lakásra indithatnak e végrehajtást?
Elöre is köszönöm ha valaki tud valami okosat mondani...
Foxy
Kedves Fórumozók!
Segítségeteket kérném a következő témában:
egy belvárosi csomópont felújítása miatt az útszakasz egy részét mindkét irányban lezárták, a lezárás két végére "mindkét irányból behajtani tilos" (kivéve építési járművek) tábla került. Ezzel (pár méter híján) a lezárás alá esett egy gyógyfürdő belső, udvari parkolójába vezető gépkocsibehajtó és közvetlenül mellette az épület bejáratánál található mozgáskorlátozottak részére fenntartott parkoló is. (utóbbi helyett nem is jelöltek ki a közelben másikat) Ismerősöm (mivel szabad parkolóhely több utcával odébb lett volna) esti órákban a "behajtani tilos" táblát megkerülve beállt a mozgáskorlátozott parkolóba, a szélvédő mögött elhelyezte a mozgáskorlátozott igazolványt, bekísérte párját gyógytornára (a hölgy nagyon nehezen, csak segítséggel tud járni) és pár perc erejéig otthagyta az autót. Mire visszaért, egy "tiltott helyen várakozik, feljelentem" üzenetet talált a szélvédőn.
Kérdésem tehát az lenne, hogy:
- valamilyen jogszabály rendelkezik-e a mozgáskorlátozottak részére fenntartott parkolóhelyekről? (pl. hogy van-e, ahol kötelező kialakításuk)
- "behajtani tilos" tábla megsértése esetén hogyan lehet "tiltott helyen várakozik" című felszólítást elhelyezni a szélvédőn? (mert ha valóban tiltott helyen várakozik a jármű, tudtommal a mozgáskorlátozott igazolvány elhelyezésével ez nem szabálytalan)
Bárki segítségét, válaszát előre is köszönöm!
Hello!
Tudna valaki segíteni a következöben? Ausztriában, Bécsben parkolt az édesanyám a magyar rendszámú kocsijával és megbüntették, mert nem vett parkolójegyet.
- Az utca elején nem volt tábla, amely jelezte volna, hogy ott is kell venni jegyet.
- Anyám elvesztette a cetlit, így nem tudjuk, hogy hová és mennyit kell befizetni. (Öszintén szólva, ha meglenne, sem fizetnénk be, mert nem tartjuk jogosnak, mivel nem volt tábla.
Kérdés: ha legközelebb ugyanazzal az autóval Ausztriában közlekedünk, és mondjuk megállít a rendör, lehet-e valami gondunk abból, hogy nem fizettük be a büntetést? Ill. behajthatja-e az osztrák állam a büntetést Magyarországon, mondjuk az APEH révén?
Elöre is köszönöm a választ!
Köszönöm a választ a meghatalmazással kapcsolatban. Még egy kérdésem lenne. A jogerős ítélet ellen kifogással élhetek el, vagy ha nem értek egyet az ítélettel perújítással. Ugyanis én bizonyítottam, hogy azon a napon munkahelyemen dolgoztam, amelyik napra a büntetés szól.Tehát én nem parkolhattam a gépkocsival.Ennek ellenére a bírónő engem marasztalt el 2oo8 márciusában hozott ítéletében és jogerős lett 2008.május hónapban.
"19/2005. (IV. 22.) Főv. Kgy. rendelet
41. § (1) A várakozási övezetekben a közúti várakozóhelyeken, illetve a fizető várakozóhelyeken a parkolásüzemeltető jogosult jelen rendeletben meghatározott díjfizetési feltételekkel történő várakozást ellenőrizni.
(2) A várakozási övezetekben közúti várakozóhelyeken díjfizetés nélkül várakozó gépjármű tulajdonosának a (3) bekezdésben meghatározott türelmi idő letelte után várakozási díjkülönbözetet és pótdíjat kell fizetnie.
(3) A türelmi idő egy óránál hosszabb időre történő díjfizetés esetén 15 perc, egyéb esetben 5 perc. "
Ez edig rendben is van!
A történet röviden: Nem fizettél parkolójegyet, odatesznek egy borítékot ( mikuláscsomagot ) az ablakodra és ebben a borítékban van benne a csekk is.
Majd ha nem fizeted be, évek múlva közlik veled hogy a pótdíjat is be kell fizetned az eredeti díj büntetési pótdíj többszörösével növelten!!!!???
Nos akkor MI van ha a borítékot elfújja a szél vagy a suhancok leveszik, vagy éppen más ki akar szúrni veled!!!! Bizonyítani tudják a boríték általad való személyes átvételét??? Mert erre, a borítékban a szélvédőre "kézbesített" levélre hivatkoznak akkor amikor a pótdíj a késedelmi díjjal növelt részét kérik tőled! Milyen törvény által tekinthető kézbesítettnek egy "közterületen szélvédőre helyezett" küldemény! A videó vagy a fénykép NEM törvény, az csak részbizonyíték ( mert hát hamisíthatják is, mivel a fényképezőben nincs benne olyan funkció, ami az idővel való manipulálást lehetetlenné tenné vagy mint például nincs benne rádióvezérlésű atomórához szinkronizáló egység sem )
Azt hogy TE átvetted a csomagot MIVEL bizonyítják???? Mert ha nincs bizonyítva, akkor milyen alapon állítják hogy TE átvetted és nem fizetted ki!!!!??? Mert ha TE nem veszed át , természetesen ki sem tudod fizetni!!!
Hello 1 kérdésem lenne! Szeretnék jogi választ arra, hogy a garázsom előtt állva megbüntethet-e a közterületfelügyelő úgy, hogy zsákutca legvégén van a garázsom, és várakozni tilos tábla tiltja a másik oldal parkolását. Az én oldalamon nincs tiltó tábla, igaz én a "menetiránnyal szemben",orral a garázsom felé parkoltam?..!!..??
Olvassátok el a "Centrum Parkoló/per" c. topicot, azon belül is a # e-mail 2008.07.06. 14:33-kori beírást., lehet, hogy fele pótjegy csalás a Centrumnál!
zoole
Téged a bíróság tájékoztatni fog, hogy a pered ad-akta, vagy folyt. köv.
Hahó?hahó
Akkor ezek szerint a 2003-as fkpt ügyem,aminek 2008 áprilisában volt az első tárgyalása,és oktoberben a második lesz.Nem lesz meg tartva,mert 2007-ben vitték biroságra?Vagy nekem még le kell sakk-oznom ezt a tárgyalást?
Gajuma, köszönöm, akkor már értem, mért a 6. percben tette az az éber ember a szélvédőre a büntetést :)
macsek
19/2005. (IV. 22.) Főv. Kgy. rendelet
41. § (1) A várakozási övezetekben a közúti várakozóhelyeken, illetve a fizető várakozóhelyeken a parkolásüzemeltető jogosult jelen rendeletben meghatározott díjfizetési feltételekkel történő várakozást ellenőrizni.
(2) A várakozási övezetekben közúti várakozóhelyeken díjfizetés nélkül várakozó gépjármű tulajdonosának a (3) bekezdésben meghatározott türelmi idő letelte után várakozási díjkülönbözetet és pótdíjat kell fizetnie.
(3) A türelmi idő egy óránál hosszabb időre történő díjfizetés esetén 15 perc, egyéb esetben 5 perc.
kedves hozzáértők,
parkolási bírság témakörben tennék fel egy kérdést:
tegnap a 8. kerben (Centrum Kft) parkoltam, 17.00kor. Azt hittem, hamar végzek, 17.50ig váltottam parkolócetlit. A parkolásért abban az utcában 18.00ig kell fizetni. Ez alatt a fennmaradó 10 perc alatt (17.56-kor) természetesen megbüntettek, 2310 Ft-ra. Egy jogász ismerősöm felbátorított a sztori hallatán, hogy szerinte van olyan jogszabály (csak nem emlékszik a számára), mely a parkolójeggyel rendelkezők számára 10 perces türelmi időt biztosít, ami alatt nem lehet még büntetést kiszabni. Ez pont ráillene az én esetemre is, ha biztosan tudnám, hogy létezik ilyen rendelkezés, ill. hogy milyen számon hol találom, hogy hivatkozhassak rá..
Ha hallottatok már erről, kérlek benneteket, osszátok meg velem is a forrást.
Köszönettel,
coolasa
macsek
köhh köhh ez a jó: http://www.jogiforum.hu/hirek/18066
kedves mindenki,
ahogy gondolom jó sokan mások, nekem is a parkolással kapcsolatos új rendeletről lenne kérdésem.
2005 és 2007 nyara közötti időszakban előfordult hogy megbüntettek...erről mostanra kaptam egy elég súlyos bírósági fizetési meghagyást...egy másik fórumozóhoz hasonlóan azóta én is elköltöztem, de bedobta a postás a tértivevényes bírósági levelet és csak eljutott hozzám..mit kell ilyenkor tenni? mire vonatkozik az egy éves elévülés?
nagyon köszönök előre is minden segítséget, linket, site tippet, bármit - nagyon fájna kifizetni nekik...
szép estét/napot mindenkinek!
Én azért kíváncsi lennék a törvényhely pontos megjelölésére...
Köszönöm közben megtaláltam...
Sziasztok!
Valaki meg tudná adni az előttem lévő hozzászólásban szereplő idézet melyik törvényben van benne? A KERIDENT-tel vitázom már fél éve, lehet hogy per lesz, ezért kellene...
köszi
tatti
Azokat a folyamatban lévő pereket, amelyeket eredetileg egy éven túl kezdeményeztek a parkolási társaságok, csütörtöktől már megszüntetik a bíróságok.
A törvénymódosítás pontos szövege
A keresetlevelet (fizetési meghagyást) a bíróságnak... akkor is idézés kibocsátása nélkül el kell utasítania, illetve a perindítás hatályainak beállta után a pert...a bíróság akkor is köteles hivatalból, az eljárás bármely szakában megszüntetni, ha a közút területén vagy a közút területén kívüli közterületen létesített, illetve kijelölt várakozóhely jogosulatlan használata folytán keletkezett igények érvényesítésére a keresetlevelet (fizetési meghagyást) a jogosulatlan úthasználattól számított egy éven túl nyújtották be. E határidő elmulasztása esetén igazolásnak helye nincs .
Pontos választ talán csak a jogvégzettek adhatnak,de az Ó véleményük is sokszor különbözik!
Csak mától??
egy jó hír: mától a bíróság elutasítja azokat a kereseteket,amelyeket 1 évvel a cselekmény után nyújtanak be
Pontos választ talán csak a jogvégzettek adhatnak,de az Ó véleményük is sokszor különbözik!
Sziasztok!
Mi a véleményetek mekkorák az esélyeim a perben a parkolótársasággal szemben?
Parkolásomkor nem volt érvényes jegyem, de rokkantkártyára hivatkozva (ami lecsúszott és már nem volt látható) kérelmet terjesztettem elő, hogy ne fizessem meg a büntetést. A 8 napon belül írt kérelmemben kértem a parkolótársaságot, hogy 8 napon belül vizsgálja ki az ügyet mert külföldre kell utaznom, de sajnos nem vették figyelembe mert kb. 30 nap múlva kaptam meg az elutasító levelet. Hazaérkezésem után, a már a feleségem által korábban átvett levelet 16 nappal utána olvasva az elutasítást úgy döntöttem, befizetem a büntetést. Ekkor választ kaptam, hogy mostmár többet kell fizetnem, mert az elutasítást követően 8 napon belül kellett volna megfizetnem a büntetést, de ezt az elutasító válaszlevelükben nem írtak.
Én nem fizettem többet és perré alakult az ügy...
Szivesen fogadnék tanácsokat, hogy fel tudjam venni a kesztyűt a parkolótársasággal szemben.
Üdv.
Végre egy jó hír:
A Fővárosi Közterületi Parkolási Társulás visszavonta keresetét a BKKB-n indított perében!!!!
nem véletlenül kell az iratokat - az összeset - beleértve a tértivevényeket is - megküldeni az alperesnek.
Érdemes kérni ha nem csatolta volna a bíróság az idézéshez. Lehet kérni a tárgyaláson is.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02