Parkolas, per

Gabicsek # 2012.02.22. 21:01

Ugyanis nehezen fogja bizonyítani, hogy 5 percnél tovább álltál ott.
Nem tudom, jól rémlik-e, de (rég tettem vizsgát:), ennyi lehet a várakozási idő a várakozni tilos tábla mögött.
De szerintem ezért nem perelhet. Ezért rendőr büntethet.

Véleményem # 2012.02.22. 19:34

Attól függ, történt e rendőri intézkedés azonnal. Ha nem akkor utólag nehezen bizonyítja.
Ilyen kártérítés miatt ne félj, szerintem az nem lesz.

Jennyfere # 2012.02.22. 14:00

Sziasztok!

SOS kérdés, bármilyen megközelítésre kíváncsi vagyok.

Ha olyan helyen parkoltam, ahol ki volt téve a várakozni tilos, rakodás miatt tábla, beperelhet a bolt vezetője, ha miattam nem tudták az áruszállítást lebonyolítani és neki ebből kára származott? Követelhet kártérítést? Ha igen, milyen jogszabály alapján?

Köszi

ObudaFan # 2012.02.21. 19:39

krizsu

Különösebb veszélyt én nem látok. Különösen, ha szabad ott parkolni.

gerbera317 # 2012.02.21. 19:16

Jó-jó, de akkor mi a kérdés?

Solar # 2012.02.19. 19:17

Azt ne felejtsük el, hogy a jogszabály által biztosított határidőt a parkolótársaság felülírta! Azzal, hogy a kérelmet elutasította és abban egy új időpontot tűzött ki, azzal ő maga írta felül a jogszabályt.

gerbera317 # 2012.02.19. 17:54

Solar

Addig emailezgettek itt jobbra-balra, míg végül jön egy fizetési meghagyás (nem emailben), aztán nézhetsz! A pótdíj így is meg úgy is jogos: fizesd ki, és szabadulj meg az ügytől!

gerbera317 # 2012.02.19. 17:51

enverhoxa

Kár is a türelmi időre hivatkozva operálni. A jogszabály egyértelműen fogalmaz, amikor előírja, hogy a türelmi idő a parkolójegy lejárta utánra vonatkozik. A parkolás megkezdésekor nincs türelmi idő, a parkolási díjat azonnal meg kell fizetni, ennek elmulasztása esetén díj nemfizetésről beszélünk.

Irodalom: Kkt. 15/C. § (1)

krizsu # 2012.02.18. 18:33

Tisztelt Fórumozók!
Én is egy tanulságos történetet szeretnék megosztani, és tanácsot kérni az illetékesektől.
2010 nyara 40 fok. Hazavittem az autót, mert úgy gondoltam hogy motorral a nagy forgalomban könnyebben közlekedem. Nem volt időm, így nem álltam be az udvarra, hanem a házunk elötti padkára álltam fel, úgy hogy az autó jobb oldali 2 kereke lógott csak le az útra.Az út egyébként is nagyon széles.Elmentem tovább dolgozni, kb. 1 óra múlva telefonáltak, hogy egy néni rosszul lett a biciklin, és nekiesett az autóm jobb elejének. Hazarohantam, ellátuk a nénit, 180/100 volt a vérnyomása, orvoshoz akartuk vitetni, de nem volt hajlandó. Végül a férje jött és vitte le autóval. Látható sérülése nem volt, annál inkább az autómon. Összetört a indexbúra. behorpadt a jobb eleje. Az összetört üvegek miatt defektem lett. Azt mondták, hogy majd jönnek és rendezik a kárt. Hát nem jöttek.....A horpadások a mai napig rajt vannak az autómón. Az indexbúrát cseréltem, a defektet megcsináltattam, és úgy gondoltam hogy ez miatt a pár ezer ft miatt nem állok le patáliázni egy utcabelivel.
Eltelik háromnegyed év, és mit hallok? Hogy a néni még engem akar beperelni azért, mert meg kell műteni a vállát.... Folyamatosan járat le a városban, hogy rossz helyen álltam, és én vagyok a hibás.
Egy hibát tényleg elkövettem, a forgalommal szemben álltam de:

• nem az úttesten, csak az a 15 centi lógott le az útra.
  • Ha nem az autómra esik akkor a kiálló útpadkára, ahol a fejét beverve nagyobb baj lett volna
  • Én nem gondolom úgy hogy 80 évesen a 40 fokban, vérnyomásproblémával el kellett neki indulnia

Érthetetlen számomra a dolog.Ki mit szól hozzá?
krizsu

Solar # 2012.02.16. 17:56

Tisztelt Fórumozók,

olyan ügyben írok, ami szintén tanulságos lehet.

Az alap egy parkolási bírság, amíg elmentem pénzt váltani megbüntettek. Írtam egy méltányosság kérelmet, elküldtem a jegyet, de nem fogadták el. A büntetés után volt 7 perccel, mondom jó, befizetem akkor a büntetést. És itt jön a pikantéria. A társaság ugyanis emailben küldte el a beszkennelt elutasítást és új határidőt szabott az alapbüntetés megfizetésére. És itt jönnek a kérdések. Amennyiben fizetési határidőt határoznak meg, úgy az a kézhezvételtől számítódik. Ezt maga a szkennelt anyag is tartalmazza. De egy email esetében mi a kézhezvétel? Hiába küldik ki, ha nem vagyok elérhető és nem látom. Az ajánlott levélnek és a tértivevénynek pont az a fő célja, hogy az átvételt egyértelműsítse. Én az emailt jóval később olvastam és be is fizettem az alapbüntetést, de társaság a nagyobb összeget követeli rajtam. Azt a tényt se felejtsük ki, hogy 5 naptári nap a fizetési határidő, s ez a karácsonyi ünnepekbe is beleesett, így maga 2-3 nap lett volna (az 5 nap elején), amikor egyáltalán fizetni tudtam volna. EZ a meghatározás már maga szerintem tisztességtelen. A társaság "rugalmasságát" meg meg se említsük. Véleményem szerint ha a jogszabályi előírásoknak megfelelően kiküldte volna hivatalos levélként, akkor nem lenne apelláta, ott fehéren feketén kiderül a fizetési határidő, de az emailnél hogyan? Az hogy elküldte még nem jelenti azt, hogy megkaptam és kézhezvettem, elolvastam.

Mikman # 2012.02.05. 23:18

enverhoxa,

véleményem szerint ezt az ön "sara", mégpedig azért mert bizonyítani kell, hogy a türelmi időn belül (ami 1 óránál rövidebb időre történő díjfizetés esetén 5 perc) ön megpróbálta megvásárolni a parkolójegyet és kifizetni a parkolási díjat. mivel a leírásból kiderül, hogy nem vásárolta meg a parkolási jegyet, ezért a jószándékot - vagyis hogy ön a közelben levő parkolóautomatából a parkolójegyet ön megpróbálta megvásárolni és a parkolási szolgáltatást megfizetni - sajnos nem tudja bizonyítani. tehát a parkolási szolgáltatás igénybe vételekor a parkolási díj nem lett kifizetve. a parkolási időtartam végéig (este 6h-ig, vagy 8h-ig) a közútkezelő önkormányzat szedhet parkolási díjat.

egy dolgot azonban megpróbálhat. az önk.tv. 41$ (3).bek. szerint a gépjármű tulajdonosa (üzemben tartója) a bekezdésben meghatározott türelmi idő után várakozási díjkülönbözetet és pótdíjat kell, hogy fizessen (ez a 13.kerületi önkormányzati rendelet, kérem, ellenőrizze a kékgolyó utcához tartozó önkormányzat parkolási törvényében ugyenezt, lehet eltérés). mivel az ön esetében a türelmi idő végeztével a parkolási díjfizetési időtartamnak vége lett, csak az alapdíjat jogosultak követelni, a díjkülönbözetet és egyéb pótdíjat nem. ehhez azonban ragaszkodnia kell ahhoz, hogy valóban 17:56h-kor (és nem korábban) állt meg a gépjárművel parkolás céljából, illetve ha ezt nem hiszik el, ennek az ellenkezőjét kell, hogy bizonyítsa az önkormányzat jogi képviselője.

megpróbálhatja perre vinni a dolgot, javaslom, hogy ügyvéd véleményét kérje ki előtte, mert a fenti csak az én saját véleményem volt!

Véleményem # 2011.12.08. 22:47

tkonkoly

Miután megkaptad a határozatod, fellebbezhetsz és bizonyíthatod hogy ott meg lehet állni szabályosan és nem szegtél Kreszt!

enverhoxa # 2011.12.08. 20:35

Kedves Olvasók

Én a fizetőparkolással kapcsolatba kérdeznék.

Vidéki vagyok úgyhogy mikor megálltam a XII.ker Kékgolyó utcába 17:54-kor rögtön az automatához siettem megnézni/megkeresni az automatán mert nem tutdam 6-ig vagy 7-ig kell fizetni. Az gépen nem találtam semmit sem a kijelzőn, felhívtam az ismerősöm akihez mentem azt mondta 6-ig úgyhogy ne foglalkozzak vele meg 5 percre úgy sem lehet jegyet venni. Körbenéztem ekkor már kb. 17:56 volt ember nem volt a környéken így leléptem. Mire visszaértem 17:58-al ott volt a büntetés, a kérdésem ez jogilag támadható-e, hogy ha 5 perccel a parkolási idő vége előtt leparkolok jegyet már nem tudok venni és 2 perccel 6 előtt meg megbüntetnek (valszeg a kapualjba/kukába elbújó erre vadászó őrök)....nagyon felháborodtam és feldúlt a dolog mert gusztustalannak tartom ezt a dolgot.
Előre is köszönöm!

tkonkoly # 2011.12.08. 10:43

Kedves Fórumozók,

Pár napja a Róbert károly és az Angyalföldi út sarkán parkoltam, a területre autófeljáró is van rendesen betonnal kiépítve. Nap mint nap leaglább 20-30 autó is áll ott.

http://imgfrm.index.hu/…09604901.jpg

A bírság szerint járdán parkoltam, de véleméynem szerint a járda az a pirosan jelölt íven kivül értelmezhető, az ív mentén szegélykő is van ami szerintem elválasztja a járdát a "parkolótól"

Korábban megkérdeztem egy parkolóőrt h lejhet e ide parkoli azt a választ kaptam igen. Méágis a rendőrség megbűntett.. (nem tudom h valyon az összes körülöttem levő autó így járt-e)

Előre is köszönöm.

gerbera317 # 2011.12.06. 22:47

danimo

Ez a táblaegyüttes azt jelzi, hogy a táblát követő 10 méteren belül 8 és 10 óra között a kijelölt rakodóhely szabadon hagyása érdekében tilos várakozni (15. § (6) bek.). 8-10 órán kívüli időszakban, valamint 10 méter után bármikor szabad várakozni. Bájos gondolat a közterületes részéről, hogy az este 8-10 óra is 8-10 órának tekintendő, de nem gondolnám, hogy ez egy bírságolásnak alapjául szolgálhat.

(Akármikor is készült a fotó, az a bordó Renault tök szabálytalanul várakozik ott, mert a járdán áll, de ha az szabadna is, legfeljebb a járda felét foglalhatná el, de azt is csak akkor, ha másfél méter szabadon marad. Bocs az elkalandozásért.)

Szerintem az eseted teljesen védhető, úgyhogy én belevágnék.

Gabicsek # 2011.12.06. 19:19

Azért írták, hogy tanúként kellett volna idéztetni, mert a tanúnak kötelessége megjelenni.

Csaba5232 # 2011.12.06. 12:13

Csak azt nem értem, ha perbe hívtam (vagy tanúnak) miért nem jött el, illetve annak megjelenése nélkül itéletet is hírdettek!
Azért nagyon szépen köszönöm a megnyugtató választ!
További szép napot kívánok!

Lhotse # 2011.12.06. 11:57

Részletes tanácsot az ügy teljes ismerete és megbízás hiányában nem adhatok, de valószínűleg neked kell fizetni. Utólag behajthatod a kölcsönbevevőn. A perbehívás jó húzás volt, de én ragaszkodtam volna a tanúkénti idézéshez is. Szerintem alapvetően nincs okod kétségbeesni, hiszen a kölcsönbevevővel szemben nem rosszak a pozícióid. (Az elmondottak alapján.)

Csaba5232 # 2011.12.06. 11:50

Valamit nagyon elronthattam! Ezt elmagyaráznád részletesebben? Illetve mi a jövőre mutató feladatom, hogy ne én fizessek, hanem a tényszerűen ismert elkövető!

Lhotse # 2011.12.06. 11:43

Na ja, valószínűleg másodfokon is elveszíted. A kölcsönszerződés ebben az esetben csak az abban részt vevő feleket kötelezi, így annak alapján valószínűleg érvényesítheted a követelést a kölcsönbe vevővel szemben. Már késő, de tanúként kellett volna idéztetni a kölcsönbevevőt.

Csaba5232 # 2011.12.06. 11:26

Kecskeméten 2010 nyarán. A kocsi pedig 2010 január és 2011 január között okirattal bizonyítottan hivatalos papírokkal alátámasztva kölcsönvevőnél volt és még csak kisérletet sem tett a jármű visszaadására! A szerződés 1 pontja pedig kitér az ilyen szabálysértések egyoldalú (kölcsönbe vevő) rendezésére. A bírónő mégsem vette ezt figyelembe. Mit lehet ilyenkor még tenni? Másodfok? Új per? Fizetési meghagyás? Egyik sem gyors, de én fizessek be 35.000,- Ft-ot szinte azonnal!

Lhotse # 2011.12.06. 11:17

Budapesti a parkolás? Mikor történt a parkolási esemény?

Csaba5232 # 2011.12.06. 10:37

Első fokú volt, tehát lehetne bogarászni, hogy miért nem vizsgálta az első fokon eljáró bíró a kölcsön adásvételi szerződés tartalmát, annak hatályát. Így növelik a bevételt a bíróságoknak???

De megnyugtat, ha közjegyző útján fizetési meghagyással is behajthatom az összes költséget! Mondjuk már egy jogerős fizetési meghagyás, árverés, stb van nevezett személy ellen a javunkra, de ez nem szabálysértésből adódik!

Lhotse # 2011.12.06. 10:30

Feltételezem, hogy jogerős másodfokú pervesztés volt most. Egyszerű: a kölcsönvevővel szemben valamennyi károd (pótdíj, parkolási díj, költség, stb.) érvényesítheted, akár bírósági (közjegyzői) úton is.

Csaba5232 # 2011.12.06. 10:03

Ma volt a tárgyalás és itéletet is hírdettek. Tudom, hogy nem adhattam volna kölcsön az autót, de ezt a bíróság az esemény bekövetkezte miatt nem vizsgálhatja! Az egy másik sztori...

A parkolót üzemeltető cég próbálta behajtani rajtam a pénzt és így lett belőle per.

Egyszerűen nem vette figyelembe a bírónő, hogy alakilag és tartalmilag szabályos kölcsön adásvételi szerződés ideje alatt a másik fél követte el a cselekményt. A kölcsönbe vevőt perbe hívtam, megidézték, de az el sem jött! Na innen hogy tovább???