Eladás-várlás


reménykedő # 2004.05.26. 05:11

Sziasztok.
Tudna nekem segíteni valaki? Kezdem az elején.
Van egy ismerősöm aki külföldön él kb. 2 éve amikor hazajött 2 hetes szabadságára vásárolt egy autót, hogy tudjon vele rohangálni. Megvette megkötöték a szerződést (az elladó bejelentette, hogy eladta) majd az ismerősöm 2 hét után visszautazott külföldre úgy, hogy az autót nem íratatta át a nevére és az autóval kapcsolatban semilyen intézkedést nem tett. Majd télen megint hazajött és akkor eladta az autót. Aki megvette az autót az sem tudta átíratni mivel eredeti tulaj már kijelentette az ismerősöm pedig még nem jelentette be. Igy az autó már 2 éve áll és nem lehet vele közlekedni mivel egyik fél sem mer lépni mert fél a büntetéstől. De az ismerősömnek kb. 2 hete folyamatosan érkeznek levek mindenhonnan, hogy most az autóval mi van, miért nincs leadva a rendszám és hasonlók. A kérdésem az lenne, hogy az ismerősöm hogyan mászhatna ki a bajból és lehetőleg minnél olcsóbban meguszni ezt a \"kalandot\". Én voltam az eyik tanú az adás-vételin amikor télen az ismerösöm eladta, nekem származhat valami bajom az ügyből?
Válaszotokat előre is köszömöm.

Zoltán György # 2004.05.26. 07:39

Nem, neked nem származhat bajod, hisz te csak azt igazolod, hogy az aláírás az arra jogosulttól származik.
Késedelmes átírás esetén emelt összegű átírási illetéket kell fizetni!
Plusz Eredetiségvizsgálat, biztosítás.
Ha esetleg szabálysértési eljárást kezdeményezett a hatóság, akkor is a legegyszerübb, ha az előadóval megbeszélitek, hogy két hét után hirtelen el kellett utaznia és megfeledkezett róla, akkor.
Most hogy visszajött szeretné rendezni a hivatalos részét és eladni, mert nincs rá szüksége.
Az Eredetiségvizsgálat 30 napig érvényes, tehát azt mindkét átíráskor fel lehet használni.

"ismerősömnek kb. 2 hete folyamatosan érkeznek levek mindenhonnan, hogy most az autóval mi van, miért nincs leadva a rendszám és hasonlók."
Már miért adnám le a rendszámot? Az az én tulajdonom!
Kik irogatnak és honnan?

reménykedő # 2004.05.26. 13:47

Az okmányirodából küldtek papirt mert akitöl az ismerösöm megvette (és nem íratta át a nevére) annak küldtek csekekt, hogy fizesse ki a súlyadót meg egyébeket. Õ pedig szólt, hogy az autót már 2 éve eladta. Közbe már lejárt rajta minden papir. Emiatt küldözgetnek papírokat.

reménykedő # 2004.06.02. 05:46

Az a legjobb, hogy kiderült egyik félnek sincs már meg a szerződés, az ismerősömnek se, akinek meg eladta állítólag neki se. Ha most újraírjuk 2 évvel ezelőtti dátumon az baj? És ha az aki az ismerősömtöl megvette és nem akarja újraírni ( mivel ő sem íratta át) akkor mi a teendő?

the big cat # 2004.06.02. 13:13

Írjátok újra a szerződéseket, és antedatáljátok. Ez szabályos.

moltic # 2004.06.14. 15:10

Sziasztok.

Hasonló problémával küzdök én is!
3 éve vásároltam egy autót. 15 napon belül tul is adtam rajta úgy hogy uj adásvételit irtunk és még odaadtam az én általam irott adásvételi papirt is hogy át tudják iratni az autot.Nem tudom hogy ez eddig jogilag rendben van-e de szerintem igen. Múlt héten kaptam egy papirt az okmányirodától miszerint nekem van 3 éve egy gépkocsim és legyek szives irassam át. Más már nem hiányzik a történetből minthogy az én papirjaim az évek során elkallódtak és fogalmam nincs még arról sem hogy kinek adtam el az autót. A tanum aki akkor aláirta a pappirt az még megvan!
Kérdésem az lenne hogy hogyan bizonyitsam hogy nincs autóm?
Mi a teendőm ebben a helyzetben?
Előre is köszönöm!
Sürgőss lenne a válasz.!

flowman # 2004.06.28. 20:35

Sziasztok.

Van egy féligmeddig üzemképtelen autóm, amit eladtam egy emberkének. Fizetett, átadtam a forgalmit, az autót nem tudta elvinni még akkor. Adásvételit még nem irtunk. Közben elvitte (telephelyről) az autót, úgy, hogy érdekes módon senki sem látta (fényes nappal egy forgalmas cégnél). Felhivtam, mondta, hogy elfoglalt, de majd beugrik és megirjuk. Vajon mennyire van okom félni, hogy valamivel átver???
És mit tegyek ha pár nap múlva is halogatja???
Mellesleg csak egy telefonszámot tudok róla.
Ha most akármit csinál az autóval, akkor engem fognak felelősségre vonni???
Számít az, hogy 5 ember tudja tanusítani, hogy átadtam a forgalmit, és megkaptam a pénzt??? (egészen kicsi értékről van itt szó)
Köszönöm a hozzászólásotokat!
flowman

kz74 # 2004.07.13. 09:07

Flowman, moltic!

Az okmányirodánál lehet kérni a jármű hivatalból történő forgalomból kivonását:(persze ehhez min. a rendszámot tudni kell) büntetőjogi felelősséged tudatában kijelented, hogy az autóhoz ma már semmi közöd. Ezután megindítják a forgalomból kivonást és a jármű körözés alá kerül. (Annak következményeit már vállalhatja az aki olyan laza csávó volt, hogy megvette de nem íratta át!).
A feleségem volt férje még 8 éve vett a nejem nevére egy autót (amiről ő nem is tudott) és mostanában jöttek a feleségemnek címezve kül. féle papírok. Azonnal irány az okmányiroda, és elintéztük a fentieket. Attól kezdve, hogy megtetted a nyilatkozatot, téged nem terhel semmiféle felelősség (remélhetőleg korábban nem történt semmilyen esemény amiért neked kell elvinni a balhét).