Bontott auto alkatrész garancia


Atis77 # 2011.07.01. 18:59

A váltót szétszedtem és átnézem mielőtt eladtam, ez a foglalkozás mellékkereset. A srác szerelője szerint a 3. fokozat szinkronja tört el vagy mifene, és annak a darbja ütötte ki a harangot. Olaajat természetesen raktunk bele ujat. Proba uton semmi gond nem volt vele és több mint 1000km ert ment vele. Szerződés nem volt, de úgy tudom bontóban se adnak csak beépitési garaniát, azaz hogy ha a beépités után működik akkor a dolog le van zárva. Egyébként megbeszéltük a dolgokat, vett egy másikat, én annyit ajánlottam fel neki hogy legközerlebb ha kell féláron vihet alkatrészt.

guba # 2011.06.30. 07:05

Ha bontásból élsz, akkor eleve zárd ki szerződésben a szavatossági igényeket, és lehetőleg ne szereljél be semmit. Ha meg szerelésből élsz, akkor meg soha ne te adjad a beszerelendő használt motyókat, vagy csak olyasmit szereljél be aminek a minőségét garantálja valaki.

guba # 2011.06.30. 07:02

Hosszan el lehet vitatkozni rajta, de jogos lehet. A használt alkatrész vonatkozásában is szavatossági kötelezettséged van, mint eladónak. Főképpen, ha ezt foglakozás körében teszed. Ha pedig a váltó ilyen durva módon adta fel a harcot, akkor valószínű, hogy vagy eltört, vagy megszorult valami. A legvalószínűbb, hogy nem volt benne olaj, de ha te szerelted be, akkor erre sem hivatkozhatsz.

Atis77 # 2011.06.28. 20:58

Üdv

Ez év máj. 15. én eladtam egy bontott sebességváltót , amit a vevő kérésére fel is szereltem, kapott még egy pár alkatrész ingyen (tartó bak és egy elektronika az ablakemelőkhöz). Az alku tárgyába nem volt hogy be is szerelem a váltót, de megtettem. Miután kész lett a kocsi kivittük egy próba útra, minden megfelelően működött, a vevő kifizette a vételárat megköszönte és hazament a kocsival, majd múlt héten szombaton jött másik alkatrészért, és haza felé a fent említett váltó szétesett kilyukadt a váltó ház. Azt követeli rajtam hogy fizessem vissza vétel árat, ami kb. annyi volt mint amit egy szerelő csak a cseréért elkér. Szerintem nem jogos, mert bontott alkatrészt vett, a bontóban se adnak több hónap garanciát egy alkatrészre. Most azzal fenyeget hogy eljön hozzám és kiveri belőlem a pénzt (azaz elbeszélget velem vagy gyűjtsek pénzt) Mit tegyek 1,5 hónap után szerintem nem jogos a követelése. Annyit mondtam neki hogy szerintem ha ugy gondolja jöhet ön bíráskodni aztán majd a rendőrségen/bíróságon eldöntik.