Ajándék autó visszaszerzése - válás okán.


ObudaFan # 2011.07.15. 08:49

Azért nem teljesen esélytelen az.

PK 281. szám
A házastársaknak a házasságkötésre tekintettel vagy később, az életközösség fennállása alatt, kedvezőbb életkörülményeik biztosítása érdekében adott ajándék - beleértve az un. menyasszonytáncpénzt is - általában a házastársi közös vagyonba tartozik.
A szülő vagy más rokon által adott jelentősebb értékű ajándékot viszont rendszerint az ő gyermeke vagy rokona részére szóló juttatásnak kell tekinteni.
A vagyontárgy közös vagy különvagyoni jellegének megítélésénél a fentieken kívül - jelentősége lehet az ajándék értékének és az ajándékozónak a megajándékozotthoz fűződő kapcsolatának is.
Abban az esetben ugyanis, ha a szülő vagy más rokon ad jelentősebb értékű ajándékot, ezt - az ítélkezési gyakorlat tapasztalatai szerint - általában saját gyermekének illetve rokonának szánja. Ilyenkor is jelentősége van természetesen az ajándékozáskor elhangzott nyilatkozatnak, de a vagyonjogi igények eldöntésénél a bíróságnak fokozott gonddal kell a nyilatkozat valódi tartamát vizsgálnia. Sok esetben ugyanis a szülő, illetve rokon eredetileg nem csupán gyermekét (rokonát), hanem annak családalapítását kívánja támogatni - közvetve tehát a másik házastársat is - szándéka azonban nem irányul arra, hogy az együttélés végleges meghiúsulása esetén az ajándék értéke ne gyermekét (rokonát) illesse meg, hanem az a másik házastársat is gazdagítsa, és közös vagyonként megosztásra kerüljön. Ilyen esetekben az ajándékot illetve a helyébe lépett értéket annak a házastársnak a különvagyonához tartozónak kell tekinteni, akiknek a szülője, rokona azt adta. Ez a megoldás elejét veheti annak, hogy utóbb az ajándékozó a másik házastárssal szemben az ajándék visszakövetelése iránt külön per megindítására kényszerüljön.
Másként alakul a helyzet akkor ha a mindkét házastárs részére történő ajándékozást okirat bizonyítja (pl. ingatlan ajándékozása esetén). Ekkor csak maga az ajándékozó érvényesíthet igényt bármelyik házastárssal szemben az ajándék visszakövetelése érdekében. Nincs azonban akadálya annak, hogy az ajándékozó szülő vagy más rokon ezt a követelést a Ptk. 328. §-nak (1) bekezdése alapján gyermekére (rokonára) engedményezze, és - ebben az esetben ez az igény a házastársak vagyonjogi elszámolásának keretében, a szülő (rokon) perbenállása nélkül is elbírálható.

sógor # 2011.07.15. 08:28

Kedves Guba,

szomorúan bár, de azt veszem ki a szavaidból, hogy esélytelen az autó visszaszerzése?

A helyzet egyébként még bonyolultabb, mert van egy családi ház is, 25% - 75%-os részben, a 25%-os lakik benne, a 75%-os a szüleihez költözött a gyerekekkel. A 25%-os nem fizeti a lakáshitelt, gázt, villanyt, vizet, semmit, mindent az ott nem lakó 75%-os fizet... A 3 szobából egy az ő rendelkezésére áll, plusz a közös rész, ennek ellenére a lezárt szobákat feltörte, azokat is birtokba vette.
A 25%-os követeli a teljes házat, a gyerekeket, az autót.

Csak hogy teljes legyen a kép...

JdM

guba # 2011.07.15. 08:14

Mint ahogy írod, a szülők az autót a családnak szánták, és függetlenül attól, hogy kinek a nevére került, az a házassági közös vagyon része lett, mint ahogy sok más egyéb is, amelyet bármelyik fél a házasság fennállása alatt szerzett.

sógor # 2011.07.15. 08:09

Kedves Jogi Fórum,

tanácsot szeretnék kérni, egy sajnos eldurvuló válással kapcsolatosan. A kérdés egy ajándék autóra vonatkozik. Az egyik fél szülei a kiskorú gyermekek biztonságos szállítása és kényelme érdekében autót vettek a családnak, melyet a másik fél nevére írattak (akkor még természetesen nem volt szó válásról). A vételár nagy részét készpénzben, egy részét hitelből fizették. Most a válás során az autót szeretnék visszakérni, a gyermekek használatára, mivel jelenleg a másik fél használja, átadni nem hajlandó.

Milyen lehetőségeik vannak, illetve kérhető-e egyfajta "letét", tehát az autót az arra irányuló per végéig biztonságba helyezni, hogy ne okozhasson benne kárt, vagy ne amortizálódjon, ne menjen a kilométer?

Válaszukat előre is köszönöm,

JdM