Ajándék autó visszaszerzése - válás okán.


Rexor # 2020.06.26. 08:12

Összegezve: 1 évig nem használt 12 éves dízel autó, amire azt mondod, hogy 500-600 eFt-ot ér vajon mekkora összegért konvertálható üzemképes állapotra? Első körben ugye el kell rendezni a papírokat, dűlőre jutni anyukával, második lépésben kiderül hogy az autó jelenlegei értékét még rá kell költeni javításra. Én biztos nem mennék bele ebbe, mert egy másik autót venni még mindig olcsóbb ennél.

öcsike2 # 2020.06.26. 00:04

Az előző levelemhez még annyit, hogy egy 12 éves dízel autóról beszélünk, aminek az értéke 500000-600000 ft körül van. Az sem javított az állapotán, hogy 1 évig a garázsban állt. Ahhoz, hogy valaki ennyi idő után használhassa, rendbe kellene tenni, de addig nem akarnak költeni rá, amíg a közös vagyonhoz tartozik.Az öcsém azt mondta a fiának, hogy részéről viheti az autót, de meg kell egyeznie az anyjával is. Beszélje meg vele, hogy Ő is neki adja-e a tulajdonrészét, vagy kéri, hogy fizesse ki a felét. Tehát nem konkrétan ajándékot kért a gyerek az anyjától. Erre kapta ezt a levelet. Csak azt szeretnénk tudni, mit lehet tenni, hogy az autó ne tartozzon a közös vagyonhoz, és ne lehessen belőle újabb jogi procedúra.Ismételten köszönöm a válaszokat.

öcsike2 # 2020.06.25. 23:36

Kedves kisfiam!

Örülök, hogy végre kommunikálsz velem és a leveled stílusa is változott.
Sajnos az autót édesapád a házastársi közösségünk megszűnését követően a tudtom és beleegyezésem nélkül használta és adta neked használatba. Az autó a vagyonközösségi elszámolás része, így semmiképpen nem tudom neked sem a tulajdonjogát, sem pedig a használat jogát átengedni. Édesapádnak arra az időszakra, ameddig az autót egyszemélyben hasznosította, részemre többlethasználati díjat kell fizetnie, amelyet a vagyonközösség elszámolásakor kívánok érvényesíteni. Az autó használatához így nem járulok hozzá.
Hol dolgozol? Annak örülök, hogy dolgozol, de a munkába járásod tömegközlekedéssel is megoldható, annak jobban is örülnék, hiszen így biztonságosabb és nincsen még akkora vezetési rutinod sem.
Szeretettel üdvözöl:

Édesanyád

2019-06-24

Az Öcsém elvált a feleségétől. A vagyonmegosztás nem volt meg, mert nem tudnak megegyezni.Az autó az öcsém nevén van, de mivel a volt feleség kijelentette. hogy Ő is használni akarja, az öcsém beállította a garázsba, kivonatta a forgalomból és a volt feleséggel közölte, hogy tegye meg a használatához szükséges jogi lépéseket, és használja.A volt feleség azóta sem reagált semmire, az autó 1 évig állt a garázsban.Most a közös gyermekük szeretné használni, aki az apjával él.Kérte az anyját, hogy nyilatkozzon róla, hogy mennyiért adná oda neki az autót, mert kifizetné neki az autó árának a felét. Erre kapta ezt a választ.Kérek szépen valakitől tájékoztatást, mi az, hogy többlethasználati díj? Követelhet-e bármit, ha az öcsém többszöri felajánlására sem reagált. És mi van akkor, ha az öcsém átíratja a gyerek nevére az autót, hogy ezentúl a gyerek használhassa?Köszönöm ha valaki válaszol.

wers # 2019.03.27. 12:04

a közös vagyon rendezését is, anélkül nyilván az autó+pénz is jár nem opció.

Ha belevesszük, hogy van egy közös ingatlan, akkor lehet opció, de ezt innen nem tudjuk, melyiknek mekkora az értéke.

(én elhiszem, hogy megromlott kapcsolat, válás stb. de nem értem, miért nem tudnak ilyenkor a felek normálisan beszélni egymással.)

wers # 2019.03.27. 11:49

:) gyanítottam, hogy belekavarodtál :))))

drbjozsef # 2019.03.27. 11:36

jogos, bár a hitel/követelés és az érték egymáshoz viszonyított aránya, és az, hogy ebből mi volt közös meg mi nem, elég sok variációt ad, de valóban, ebbe már belekevertem a közös vagyon rendezését is, anélkül nyilván az autó+pénz is jár nem opció.

wers # 2019.03.27. 11:13

„vagy neked fizetik ki a másik részt és tied marad az autó.”

Tehát most férj tartozik apósnak, de kifizetik neki az adósság másik felét, akkor a kocsi is az övé marad, és még pénzt is kap? öcsike biztos ezt választja. Após gyanítom nem szavazna erre.

drbjozsef # 2019.03.27. 11:07

wers,

közös tulajdonú autó a feleséggel,de a férj nevén, de a feleség apja fizette ki egy részét.Az após most valami "haszonkölcsönről" delirál, vagyis a pénzét akarja visszakapni.
Az autó papíron a férjé. Ha per lesz, nyilván a felperes kérelme az első, de ha a férj igazolhatóan többször felajánlotta az autót, és nem kellett nekik, akkor most miért kell a pénz? Persze, jár az, de szerintem ez nem lefutott még, hogy kié lesz az autó, kié a pénz. Pláne, hogy még vagyonmegosztás nem volt.

wers # 2019.03.27. 10:52

vagy neked fizetik ki a másik részt és tied marad az autó.
??

wers # 2019.03.27. 10:51

Szerintem ha fizetési meghagyás, akkor jobb ellentmondani, és ahogy drbjozsef írja, üljetek le, és beszéljétek meg.

Előtte azt is írtad, hogy a feleséged ki akarja fizetni a részed az ingatlanból. Nem értem, akkor mi a gond?

drbjozsef # 2019.03.27. 10:01

öcsike2,

Ha ellentmondasz, és apósod perré alakítja a dolgot, akkor valszeg számolni fog a bíróság, és ahogy KBS írta, a rád jutó részt ki kell fizesd - vagy neked fizetik ki a másik részt és tied marad az autó.

Aztán a perköltséget fizethetitek ezen megosztás szerint, szóval senki sem fog jól járni.

Ha a bank elviszi az autót, sokkal rosszabbul jár mindenki, mert fél-negyed áron szokta eladni, és ha nem fizetitek a hitelt, az durván büntetőkamatozik.

Miért nem írattátok át már rég azt az autót a feleségre, ha neked nem kell?

Szóval inkább le kellene ülni, megbeszélni, kiszámolni, megegyezni. Ha nem, mindenki bukni fog valamennyit.

Megjegyzem, erre a "közös vagyonnak szánták"-ra én azért nem vennék mérget a helyedbe.

wers # 2019.03.27. 09:42

ellent kell mondanod

öcsike2 # 2019.03.27. 09:12

Üdvözlöm, Önöket!
Szerettem volna, ha valaki válaszol, de időközben az apósom fizetési meghagyást küldött az autóra kifizetett pénzről, közjegyző által, haszonkölcsön szerződés jogán.Azt nem értem,ha a feleségem szerint is,ez egy közös vagyontárgy, hogyan lehet külön pert indítani addig amíg nincs vagyonmegosztás?Azt sem értem, ha az autó az én nevemen van, mit takar a haszonkölcsön szerződés?Főként mikor sem szóban, sem írásban nem történt ilyen?Sőt még arról sem volt szó, hogy ezt a pénzt kölcsön adják, egyszerűen csak kifizették, hiába mondtam,hogy inkább vigye a bank az autót.
Kérem szépen valaki válaszoljon.Köszönöm.

öcsike2 # 2019.02.20. 20:38

Ja és szóban az hangzott el szeretnének segíteni abban.hogy a család anyagi terheit és havi kiadásait csökkentsék.Egyébként akkor nagyon rendesek voltak és közös vagyonnak szánták a hitel kifizetésére szánt pénzt.

öcsike2 # 2019.02.20. 20:27

Tisztelt ObudaFan

Pk281.szám alatt leírtak visszafelé is értelmezhetőek?

Úgy értem követelhetik-e az ajándékozó szülők azt, hogy a másik fél egy összegben kifizesse az autóra adott összes pénzt, még akkor is ha az felajánlotta, hogy a feleség vigye el az autót.Szerződés nincs semmiről így nincs is kikötve semmi az ajándék visszaadásával kapcsolatban. És egyébként az ajándékozás úgy történt, hogy feleség szülei kifizették az autóból fennmaradó hitelt. Ami persze a férj nevén volt és a férj kötött szerződést a lízingelő bankkal.

ObudaFan # 2011.07.15. 10:42

a tulajdonrészéből "kidolgozza" magát? Tehát elveszítheti a 25%-át?

Nem.

sógor # 2011.07.15. 10:09

Köszönöm ismét. Végül egy félig költői kérdés, amire pontos választ nem várhatok:

Amennyiben semmit sem fizet, hiteleket, közművet, gyerektartást, stb.:

  • a tulajdonrészéből "kidolgozza" magát? Tehát elveszítheti a 25%-át?
  • ilyen kacifántos helyzetben mi a várható kimenetel, és mennyire nyúlhat el a bírósági procedúra?

Köszönöm a gyors és pontos segítséget mindenkitől, remélem hogy legközelebb valami vidám témában tudunk majd beszélgetni.

JdM

ObudaFan # 2011.07.15. 10:02

Akkor visszakérheted. Ha nem adja, használati díjat is kérhetsz tőle.

sógor # 2011.07.15. 09:46

Ó, elnézést, nem szerettem volna bonyolítani, de most átolvasva tényleg nem tiszta, szóval:

  • a gyerekeknek adtam kölcsön 1-1 gyermek szekrénysort, hifit hangfalakkal, 1-1 aszali számítógépet, 1 lemezjátszós hifit, cd-t
  • az ő szobájukban voltak ezek elhelyezve, az ő használatukra
  • a különköltözés után, a 3 szobás házban 2 szobát lezártunk, 1 szobát a 25%-os tulajdonrészű félnek átengedtünk használatra a közös helyiségekkel együtt
  • a fenti ingóságok a két lezárt szobában vannak
  • a szobákat feltörte, abba beköltözött, tulajdonképpen az egész házat használja a fentiekkel együtt

JdM

ObudaFan # 2011.07.15. 09:44

Ja, leesett, te a sógora vagy a feleségnek.
A haszonkölcsön-szerződés azonnali hatályú felmondásnak van helye, ha

  1. haszonkölcsön meghatározott célja lehetetlenné vált;
  2. a kölcsönvevő a dolgot rongálja, rendeltetésellenesen vagy szerződésellenesen használja, engedély nélkül harmadik személy használatába adja, vagy pedig egyébként fennáll a veszély, hogy a dolgot a kölcsönvevő nem fogja épségben visszaadni;
  3. a felek között a viszony a kölcsönvevő magatartása következtében megromlott;
  4. a szerződéskötéskor nem ismert oknál fogva a kölcsönadónak szüksége van a dologra.
ObudaFan # 2011.07.15. 09:42

Kinek adtad ezeket kölcsön? Ki használja ezeket? Ki zárt le milyen szobát és miért, ki törte fel és miért?

sógor # 2011.07.15. 09:36

Kedves KBS,

köszönöm a válaszát. Elnézést ha kicsit csapongok a témák között, de volna itt még valami.
A házban a bútorok és egyéb ingóságok (hifi, számítógép, stb.) nagy része az én tulajdonomat képezik, melyeket addig kölcsönadtam, míg nem találok nagyobb lakást, illetve nem születik gyermekem, akinek szüksége lenne rá. Nekik sajnos nem futotta arra, hogy a házasság alatt bármit is vegyenek (ez ismét egy másik történet lenne...). Erről a szóbeli egyezség így is szólt.
Ezeket én szeretném elhozni, hiszen a gyerkekek és a testvérem már elköltözött, a másik fél a lezárt szobákat feltörve használja azokat. Elsőre lehet hogy kizsákmányolásnak tűnik a kérdésem, de a helyzet azért nem teljesen ez, szeretném továbbra is a gyerekeknek biztosítani, vagy biztonságban tudni a holmikat, mert már az "udvarra dobálásról" is kaptam fenyegetést...
Sajnos a válás soha nem egyszerű, de azt gondoltam, hogy lehet intelligens felnőttként is kezelni. Eddig úgy tűnik hogy a másik fél ebben nem partner.

Tehát elhozhatom? Talán még számláim is vannak, fotók a korábbi lakásomból ezekkel a bútorokkal, stb.

JdM

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.15. 09:28

Lehet biztosítási intézkedést kérni, de nem adok neki jó esélyt, hogy teljesítik a kérést.

sógor # 2011.07.15. 09:22

Kedves ObudaFan,

köszönöm a kimerítő válaszát, ez már ad egy kis reményt. A kérdésem még annyi lenne, hogy van-e mód az autó letétbe helyezésére, zárolására, hogy ne essen benne kár. Attól tartunk hogy morcos lesz a másik fél...

JdM

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.15. 08:50

Attól, hogy valóban közös vagyon lett, még vissza lehet követelni téves feltevésre hivatkozva.