Külföldi rendszámú gépjármű használata


Dr.Attika # 2011.07.22. 12:57

Külföldi rendszámú személygépkocsi Magyarországon történő használata
Jogszabály változás!

A Magyar Köztársaság Kormánya megalkotta azt a rendeletét, amellyel véget kíván vetni a szlovák, német , svájci és egyéb külföldi rendszámmal rendelkező gépjárművek magyarországi jogellenes használatának.
A rendelet lényege, hogy aki ilyen külföldi rendszámmal ellátott gépjárművet használ, annak kell bizonyítani, hogy a használat jogszerű.
A magyar közigazgatási jog alapvető szabályai közé tartozok, hogy a tényállás tisztázása a hatóság kötelessége. Egyszerűsítve, a hatóság feladata azon tényállás megállapítása ami szerint joghátránnyal sújtható egy személy. ( Személy alatt értendő mind a természetes személy, mind a jogi személy és a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet is.) Ezt a szabályt- amit törvény rendel el- felülírta a Kormány egy a napokban megjelent és szeptember elsejével hatályos rendeletével és úgy rendelkezik, hogy aki külföldi rendszámú gépjárművet használ Magyarországon és közúti ellenőrzéskor vagy telephelyén (ez nyilván nem természetes személy esetében áll fenn) ezt megállapítja a hatóság, akkor nyomban leszereltetheti a rendszámot, bevonhatja a forgalmi engedélyt és azokat megküldi az illetékes okmányirodának. Az okmányiroda rendelkezik a forgalomból történő kivonásról. Ezen határozat jogerőssé válásától számított 15 napon belül még kezdeményezheti az ügyfél a magyarországi forgalomba helyezési eljárást és akkor nem kerül megküldésre a külföldi rendszámot kiadó és nyilvántartott hatóságnak a külföldi rendszám.
Mi következhet ezen jogszabályi rendelkezés hatására 2011. szeptember elsejét követően?
Sorra dugók alakulnak ki a közutakon, mert a külföldi rendszámos gépjárműveket leállítják a közúti közlekedés ellenőrző hatóságok. Perceken belül a külföldi rendszámos gépkocsik rendszám és forgalmi engedély nélkül maradnak. Kapnak ugyan egy útvonal engedélyt- miszerint a lehető legrövidebb úton belül el kell érniük a hatóság által meghatározott földrajzi pontot- de innentől a gépjárművet nem használhatják, hanem járkálhatnak az okmányirodába, bizonyítani, hogy jogszerű a külföldi rendszámú gépjármű használata.
Tudjuk, hogy jog és igazság nem mindig jár együtt „kéz a kézben” ezért hamarosan kidolgozok egy olyan okirati bizonyítási rendszert, amelyik már a helyszíni rendszám és forgalmi engedély elvételét megakadályozza.

Kacsa1111 # 2011.07.22. 15:31

Kedves Dr.Attika,

köszönjük a spam-et és sok szerencsét...:)


Kacsa11

Dr.Attika # 2011.07.22. 17:57

Kedves Kacsa!
Ez spam?
A spam :
"1.kéretlen üzenet az interneten
2.szándékosan nem a megfelelő helyre elhelyezett üzenet vagy reklám internetes szolgáltatásokban, melyeket legtöbbször névtelenül helyeznek el
[szerkesztés] EtimológiaEredetileg egy angol húskészítmény neve. A Monty Python csapat "Viking jelenetében" szerepelt, ahol bármit is kért a vendéglőben a vendég, minden ételben volt spam; ebből alakult ki a jelenleg is használt jelentése: valami, amit kéretlenül mindenhol kap az ember, akkor is, ha nem oda való."

Ezen kritériumoknak megfelel a topicom?

Egyjogász # 2011.07.22. 17:58

Köztudott, hogy nagyon sok magyar polgártársunk "adóoptimalizálási" célzattal jár - a népnyelvvel szólva - "kamuszlovák" rendszámú autóval, sőt láttam olyan cég szórólapját, amely magyarok részére hirdette a "kamuszlovák" rendszám beszerzését.

Állambácsi úgy lászik megunta, hogy hülyének nézik, kb. erről szól a dolog. Nem hiszem, hogy a saját autójukon Magyarországra látogató svájciak, németek, szlovákok, stb. ellen irányulna ez a jogszabály.

Nem hiszem azt sem, hogy emiatt nagy dugók alakulnának ki, valószínűleg alapvetően a szlovák rendszámú autókat fogják ellenőrizni, levetetni pedig a "kamuszlovák" rendszámokat fogják.

Egyjogász # 2011.07.22. 18:03

Ja, és mint magyar rendszámmal járó, a magyar állam részére adót fizető magyar állampolgárként rettentően fogom sajnálni a "kamuszlovák" rendszámmal járó élelmes magyar polgártársaim rendszámlevételét, erre valószínűleg 2069. január 34-én 15 órakor lesz 5 másodpercem...:))

guba # 2011.07.23. 06:48

Mint tudjuk a pénz mindig oda áramlik, ahol jobb megtérülést hoz a befektetés. Én azért nem gondolom, hogy olyan probléma mentesen eldönthető, hogy kinek van "kamu szlovák cége", meg "kamu szlovák rendszáma".

Dr.Attika # 2011.07.23. 07:09

E kormány által hozott rendeletnek az alkalmazására hívom fel a figyelmet. Szeptember elsejétől minden nem magyar rendszám gyanús lesz. A rendőr, pénzügyőr leinti már csak ennek okán is a külföli rendszámú gépjárművet. Képzeljétek el, hogy frissen állampolgárságot szerzett szlovák, román , szerb, horvát stb. polgártársunk kivirítja az új magyar útlevelét. Már ez a tény megalapozhatja a hatóság intézkedését, miszerint levetetti a rendszámot és bevonja a forgalmi engedélyt. Ezután lehet rohangálni az okmányirodába igazolni, hogy jogszerűen használta a külföldi rendszámmal ellátott gépjárművét.

balib # 2011.08.11. 21:16

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Következő kérdésem lenne:

párom Ukrán állampolgár , magyar tartózkodási engedéllyel , vezethet-e Ukrán rendszámú autót? ha igen akkor változik -e ez a joga szeptember után?

válaszát előre is köszönöm

jofti # 2011.08.24. 07:14

Tisztelt Ügyvéd Úr !

Magyarországon van az állandó lakóhelyem, van MO.-on cégem vállalkozásom, de szlovákiában is van egy működő kereskedelmi cégem, ami nem az autó vásárlására lett alapítva, tehát több éve folyamatosan működik.
Szlovákiába napi rendszerességgel járok és jövedelmem is onnan van nagyobb részben amit az adóbevallásomban is szerepeltetek. Természetesen szlovák cégem tulajdonában lévő autóval járok.
Ezután is használhatom e , milyen dokumentumokat kell magamnál hordanom hogy ne vegyék le a rendszámomat .Kicsit nonszensznek tartom ,hogy az út szélén a körzeti megbizottnak nekem kell majd bizonygatnom hogy jogyszerű vagy sem a kocsi használatom , és kedvétől függően nagy kegyesen majd döntést hoz.
Vagy ha egyszer levették a rendszámot és igazolva a jogos használatot visszaadják akkor adnak egy igazolást vagy a visszaszerelés után a következő sarkon újra kezdődhet a tortúra ??

Válaszát megköszönve Tisztelettel : jofti

Joqus # 2011.09.19. 07:18

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy ismerősöm kölcsön adná nekem az autóját. Sajnos lengyel rendszámú. 75 éves idős hölgyről van szó aki lengyel állampolgár de Magyarországon él és van végleges tartózkodási engedélye. Az autó a saját tulajdona. A kérdésem az lenne, hogyan tudom én használni az autót, milyen meghatalmazás vagy engedély szükséges ehhez?

Várom mielőbbi válaszát!

Tisztelettel!
Hegedűs József

garyballdy # 2011.11.23. 22:02

Tiszteletem,
svájci nyugdíjasként élek M.O.-on és egy Svájcban leasingelt autót hajtok svájci rendszámmal.
Az autó a svájci leasing-cég tulajdona.
Milyen ebben az esetben a jogállás?

Köszönöm előre a választ!
vargach

karolkis # 2011.11.26. 16:29

A közlekedési törvény nyár végi és jelen változásai következtében, milyen feltételekkel van lehetőségem a feleségem édesanyja tulajdonában és üzemeltetésében álló szlovák rendszámú autót Magyarországon használnom? Jelen pillanatban feleségem szüleinek időszakos itt tartózkodása alkalmával a nevemre szóló meghatalmazással szoktam vezetni. Feleségem, jelenleg szlovák állampolgár, M.o.-on élünk, továbbá dolgozunk. Én magyar állampolgár vagyok. Mindketten magánszemélyek, beosztott alkalmazottak vagyunk (nem cég).
A törvényi változásokkal kapcsolatban több hírforrásból is kétes értelmű, nem teljes körű információkat hallottam és találtam; kérem, segítsenek, milyen lépéseket kell/kellene végrehajtanom/unk a jogszerű használat érdekében.
Szükség van-e a feleségem vagy magam nevére íratni az autót, ha tartósabb időszakra szeretnénk használni a jelenleg feleségem családjának birtokában lévő járművet? A segítséget előre is köszönöm.

MPetra1984 # 2011.11.29. 15:54

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Segítségét szeretném kérni külföldi rendszámom ügyében.
Egy magyar székhelyű cég alkalmazottja vagyok, német anyacégünk nevére lízingelt, német rendszámú,forgalmi engedélyű autót vezetek.
Mi ebben az esetben a teendő, hogy továbbra is zavartalanul használjam?

Válaszát előre is köszönve:
Molnár Petra

gepgyartas56 # 2012.01.16. 11:54

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Lehet, hogy figyelmetlen vagyok, de sajnos nem találom válaszát a lenti MPetra1984 által feltett kérdésre.
Az én esetemben is a lentiek teljesülnek és keresem a megoldást.

Kérem segítségüket.

Üdvözlettel,
Gepgyartas56

MPetra1984 # 2011.11.29. 16:54

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Segítségét szeretném kérni külföldi rendszámom ügyében.
Egy magyar székhelyű cég alkalmazottja vagyok, német anyacégünk nevére lízingelt, német rendszámú,forgalmi engedélyű autót vezetek.
Mi ebben az esetben a teendő, hogy továbbra is zavartalanul használjam?

Válaszát előre is köszönve:
Molnár Petra

judit1010 # 2012.02.05. 17:33

Tisztelt Fórumozók!
A következőben kérem segítségüket:
Lányom Németországban él,már több, mint 10 éve. Van a nevén egy 20 éves Ford Transit, természetesen német rendszámmal.Ezt az autót én itthon használom, Németországba csak akkor megyek vele, ha vizsgáztatni kell.A lányom alkalmazottként dolgozik, én nyugdíjas vagyok.
Az új szabályok szerint, mit kell tegyek, hogy a hatóság ne büntessen meg?
Köszönettel Attila

Véleményem # 2012.02.05. 23:08

Az üzembentartó által kiállított, a birtokba adás időpontját megjelölő hozzájárulással (magánokirattal), amely alapján megállapítható, hogy a járművet Magyarországon 1 napnál rövidebb ideig használja.
vagy
Bejelentett külföldi tartózkodási hellyel és ezt a tényt külföldi hatóság által kiállított igazolvánnyal (közokirattal) igazolni tudja.

zolltomi # 2012.02.06. 07:45

Kedves Judit!

Sajnos Önnek alapban igazolnia kell, hogy miért használ más tulajdonában lévő gépjárművet. Ezt egy kölcsön adás-vételivel teheti meg, ami szigoru tartalmi követelményekhez kötött. Hat hónapra lehet kiállítani, magyar nyelven, két tanúval aláíratva és termászetesen közjegyzővel hítelesítve ( költsége van). Ezt az autóban kell tartania. Amennyiben ez nem igazán jó, akkor sajnos legjobb megoldás ha saját nevére iratja, hosszútávon én ezt tenném. Mondjuk műszaki vizsga előtt, amikor amúgy is kint is költenie kellene rá. Töbletköltséget a regadó fog okozni, de ez az Ön esetében ( bár tudni kellene a köbcentit és hogy benzines, vagy diesel )35-100 ezer forint között lehet. Ez egyszeri költség, de ha összeségében nézi talán mégsem olyan veszélyes, mert a műszakiztatást helyben olcsobban megussza, a biztosítás pedig jóval olcsóbb nálunk, mint németországban. Mondjuk a hasonló korú autóknak már nálunk sincs igazán ára...

zolltomi # 2012.02.06. 07:56

Kedves Petra!

Bár nem tőlem várja a választ, engedje meg, hogy mégis megtegyem!
Amennyiben Ön egy külföldi cég alkalmazottja és az Ön álta vezetett gépjármű forgalmijában ez a cég az üzembentartó/tulajdonos akkor Önnek szüksége van a munkáltatójától kapott munkaszerződésének a gépjárműben tartására. Csak ezzel mentesülhet egy közuti ellenőrzés során felmerülő bírság kiszabása alól.

Ha ettől a cégtől nincs munkaszerződése, és Ön magyar lakcímmel rendelkezik akkor nem használhatja külföldi rendszámmal. A leányvállallatnak gondoskodnia kell a magyarországi forgalombahelyezésről.

_Beus_ # 2012.02.06. 11:29

Tisztelt Cím!

Szeretném a segítségét kérni.
Szlovák állampolgár vagyok, természetesen az autóm szlovák rendszámú, van külföldi de magyarországi lakcímkártyám is. Havonta hazautazok. Nem dolgozok sehol. Budapesten jogszerűen használhatom az autómat, hogy ne büntessenek meg? És a magyar állampolgárságú férjem használhatja, ha írok egy meghatalmazást a részére?
Válaszát köszönöm!

zolltomi # 2012.02.06. 13:12

Ha az állandó lakcím szlovákiában van és az ideiglenes magyarországon, akkor nincs gond, csak ha fordítva. Viszont ha egyébb információból esetleg kiderül, hogy életvitel szerűen mégis csak magyarországon él, abból már gond lehet. Sajnos ilyen esetben vizsgálhatják! Én kijelentkeznék az ideiglenes ( magyar ) címről... A férje persze vezetheti de csak úgy ahogy lejebb már leirtam, tehát két tanuval aláiratott kölcsön adás-vételi szerződéssel és közjegyző álta hitelesítve. Magyar nyelven. Ja és persze csak hat hónapos időtartamra köthető ilyen szerződés.

S8ABT # 2012.02.06. 13:13

Üdvözlet!
Először is!
A munkaszerződésemhez senkinek semmi köze!!!!!!
Nem képezheti bizonyítás tárgyát!!!!!
Céges autókhoz használati engedély a cég tuladonosa által
ellenjegyezve(mivel az ő tulajdona ez olyan mintha kölcsönadásit írt volna)hiszen a saját tulajdonárol ő rendelkezik!!!
Ne ijesztegessünk már Uraim!!!!!

S8ABT # 2012.02.06. 13:18

Kedves Beus!
Senki sem büntetheti meg önt!!!!!!
A férjének kell öntől egy kölcsönadási papír (fontos hogy a kinti cim kerüljön bele mindkettejüknél!!!!)illetve igazolni kell hogy önök kint egy címen laknak!!!

S8ABT # 2012.02.06. 13:20

Nincs ideiglenes és állandó!!!!!
Az hogy nekem kinti lakcimem van az elég!!!!!!!

zolltomi # 2012.02.06. 17:26

Ez sajnos így nem igaz... A kölcsön adás-vételit úgy kell ahogy már írtam az előzőekben, ez nagyon fontos! Sajnos magyarországon lakcímmel rendelkezőket ( igazoltatáskor minden esetben lekérik a BM adatbázisból ) vizsgálják! Ezért kell valahogy igazolni a külföldhöz életvitelszerűen kötődést!
Céges autónál pedig csak a cégalkalmazottak vezethetik, de mivel itt egy magyarországi ( magyar székhelyű ) cégről van szó, még akkor is ha ez egyébbként egy külföldi cég leányvállalata, nem közlekedhet külföldi rendszámmal.
Akit érint javaslom tájékozodjon a hozzá legközelebb eső NKH, Rendőrség illetve Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál.
Nem szabad lazán venni, lassan lejár a hatóságok által adott türelmi idő és nekilátnak az állami bevételek gyarapításához... :-)
Magyarországon élő magánszemélyek illetve itt bejegyzett nem természetes személyek, szervezetek csak magyarországon forgalombahelyezett gépjárművel járhatnak! Itt kell adózniuk, biztosítást fizetniük! ( sajnos... )

S8ABT # 2012.02.06. 19:46

Hülyeség amit írkálsz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Holnaptól meg nem mehet senki külföldre a "HATÓSÁGOK ENGEDÉLYE NÉLKÜL"??????
Miről beszélsz???????????????????
Attól hogy Magyar állampolgár vagy lakhatsz külföldön és adózhatsz is ahol akarsz az EU-ban!!!!!!
Namármost:ha külföldön adózol ott laksz olyan rendszámu kocsit vezetsz!!!
Ha átgondolod,mi lesz abból ha ez amiket írtok megtörténik most szólok ne induljatok magyar rendszámmal az EU tagállamaiba mert gyalog mentek haza....
Már volt egy németországi "magyar rendszámos" úriember..
Képzeld 90 napnál tovább volt Németbe és levették a rendszámát...pedig csak átutazott...
Gondolkodjatok már!!!!!!
Értem én hogy kevés az ember akit sarcolni lehet,de ennek csúnya vége lessz....
Adót ott fizetek ahol akarok......