segitsetek!


zukop # 2005.06.27. 22:19

Sziasztok! Nekem egy kérdésem lenne.Én szinévesztő vagyok és leszeretném rakni a b kategóriás jogsit.Lehetséges ez? lécci segitsetek!!!!!!!!!!!!!

zukop # 2005.06.27. 22:14

Sziasztok! Nekem egy kérdésem lenne.Én szinévesztő vagyok és leszeretném rakni a b kategóriás jogsit.Lehetséges ez? lécci segitsetek!!!!!!!!!!!!!

zukop # 2005.06.27. 22:14

Sziasztok! Nekem egy kérdésem lenne.Én szinévesztő vagyok és leszeretném rakni a b kategóriás jogsit.Lehetséges ez? lécci segitsetek!!!!!!!!!!!!!

zukop # 2005.06.27. 22:14

Sziasztok! Nekem egy kérdésem lenne.Én szinévesztő vagyok és leszeretném rakni a b kategóriás jogsit.Lehetséges ez? lécci segitsetek!!!!!!!!!!!!!

zukop # 2005.06.27. 22:13

Sziasztok! Nekem egy kérdésem lenne.Én szinévesztő vagyok és leszeretném rakni a b kategóriás jogsit.Lehetséges ez? lécci segitsetek!!!!!!!!!!!!!

Banyamancs # 2005.06.10. 18:35

Vagy elég, ha be vagy jelentve ott kinn valahova. Akkor a saját neveden is lehet, az ottani címeddel. Van ismerősöm, aki így csinálja.

the big cat # 2005.06.10. 18:15

Mindig van kiskapu. Ha van egy ném,et ismerősöd, és az ő nevén van akocsi, akkor egy haszonkölcsön szerződéssel nyugodtan üzemeltetehetd itton is. de akkor a német biztosítást, német adót, német TÜV-öt fizeted.

beni_m_power_ # 2005.06.10. 14:34

Hát azért köszönöm a felvilágosítást....
Ezek szerint azok a bizonyos kiskapuk itt most nincsenek...

Banyamancs # 2005.06.09. 16:53

Minden szgk-ra kell kötelező biztosítás!!!!! De csak magyar rendszámra kötheted meg itt. Ha nem kötsz rá és balesetet okozol, akkor minden kárt zsebből kell állnod és még -ha jól tudom, ebben nem vagyok biztos! és most nincs időm utána nézni!!!! - szabálysértési eljárás is van ilyenkor... (mondom, az nem tuti!)

the big cat # 2005.06.08. 04:57

A külföldről behozott, de Mo-on üzemeltette autókat Mo-on forgalomba kell helyezni.

beni_m_power_ # 2005.06.07. 18:21

Aki tud segítsen!
köszönöm!

beni_m_power_ # 2005.06.07. 18:21

Sziasztok!
A kérdésem a következőre vonatkozna :
Németországból szeretnék behozni egy autót
amit nem helyezek itthon forgalomba, nem fizetek utána regisztrációs adót. Csak simán átléphetném a határt adásvételivel a zsebemben? Csak addig használnám ameddig érvényes lenne a műszakia, utána meg eladnám.
Kell e biztosítást kötnöm rá?
És ha igen akkor Magyarországon?
Elég csak a KFB?

the big cat # 2005.06.07. 04:25

AZ EU-ban vásárolt autókra nem kell vámot fizetni. Viszont ha új autó akkor Mo-on való forgalombahelyezéskor regisztrációs adót és ÁFÁ-t, ha használt autó, akkor regisztrációs adót kell fizetni.

ferrke # 2005.06.06. 22:13

Vehetsz, nem a vám a sok hanem az itteni áfa, vagy a regisztrácio???Nézz utánna a totalcar.hu-n itt sokkal okosabb emberek vannak mint én...:))

szaszni # 2005.05.30. 17:25

Olyan kérdésem van, hogy ausztriában dolgozok legálisan és hogy vásárolhatok e osztrák rendszámú gépkocsit anélkül hogy vámoltasam?

the big cat # 2005.05.30. 07:26

Ez egy elég érdekes dolog.

A biztosított a személy, nem a gépkocsi, és abiztosításoi kötvényből derül ki, hogy melyik kocsira kötötte. Aztán az is, hogy azt a kocsit ki vezetheti, úgy, hogy a másik személy biztosítűása még takarja. Elég faramuci a helyzet, de így van. Itt a tulajdonos kárfelellősségére vezethető vissza ügy. Ha más vezette, és ezzel kárt okozott, akkor a tulajdonosnak veszik el a bonusa, de ezt a bonuskieséséből következő kárt követelheti a károkozó vezetőn a tulajdonos. A vezetők köre általában a kötvényben nem korlátozott, de ha korlátozott, a biztosítás olcsóbb.

Tehát a biztosítás alanya a tulajdonos (üzembentartó), és a biztosítási kötvényben meghatározott tulajdonból keletkező esetleges kötelezettségeit (vagy egy részét) fedezi.

A biztosítás mindig a személy helyett áll helyt, de speciálisan kijelölt tuljadona által okozott károkért.

Szóval az a kérdés, hogy a biztosítás az autóra vagy a személyre van, igazából nem jó. A biztosítás a személynek az autójával okozott károk miatt keletkező terhei egy részére van.

Az, hopgy a biztostíás a személyhez, és nema járműhöz kötődik az is mutatja, hogy a bonus-malus a személlyel és nema kocsival vándorol.

Viszont újraolvasva a jogszabályt már nem vagyok biztos benne, hogy a biztosító az adott esetben nem fizet. Ugyanis ugyna van szándékos bűncselekmény az ügyben, de magára a baleset okozására a szándékosság nem terjed ki.

Royal # 2005.05.30. 04:59

Szia Big Cat!

Hogyan is van ez a biztosítás dolog?

Az ember ugye akkor köt kötelező biztosítást, ha van egy járműve. Ha nekem mondjuk nincsen autóm, ennél fogva biztosításom sem, de jogosítványom érvényes, és mondjuk a barátom autóját vezetve okozok valami balesetet, akkor mi az ábra? És mi az ábra akkor ha szituáció módosul annyival, hogy nekem is van kocsim/biztosításom. Akkor kinek a bónusza vész el? A kéksárga baleseti bejelentőben úgyemlékszem a károkozó jármű biztosítására kiváncsiak, és van egy külön szekció arra, ki vezette a kocsit. Biztosítás szerintem inkább kocsira szól, nem személyre, de javits ki ha tévedek, már sokat vitatkoztam ismerősökkel a témában, de igazából eddig nem derült ki mi is az igazság.

A biztosító miért nem fizet (jójó tudjuk hogy kifogás az mindig van ha fizetni kell) ha olyan valaki jön belém, akinek nincs biztosítása? Ok, nincs biztosítás, nincs biztositó aki fizessen, de engem mint károsultat a részletkérdések nem érdekelnek, csak hogy a káromat megtérítsék. Mit lehet ilyenkor tenni? Mabisz?

the big cat # 2005.05.30. 04:24

A biztosítás személyhez, és nem gépjárműhöz kötötött. A biztosítást az autó tulajdonosa kötötte, és csak akkor fizet, ha arra feljogosított vezette az autót.

A szabálytalanul közlekedőnek is meg kell adni az elsőbbséget, és nyi9lván a bíróság is meg fogja állapítani, hogy van némi részleges felelőssége a másik félnek is, de egy ügyes ügyvéd simán nyer, ha megjátsza amásik jogosítvány nélküli vezetését. A polgári kárügyben és a büntetőügyben (mert ez itt nem szabálysértési ügy lesz) más felelősségi szabályok vannak.

kawabiker # 2005.05.29. 21:25

Ugye a kresszbe benne van a következö:

  • mások szabálytalansága minket nem jogosit

fel szabálytalanságra!

  • Minden közlekedés résztvevöt a vagyon és

személybiztonságát ova és védve kell kezelni
és a lehetöségekhez méltan megkell elözni a
balesetet

  • földutrol elsöbbséget kell adnom a

főutvonalon haladonak

Ezenkivül ö a kocsibol nem láthatta,hogy van e
jogsim.
Tehát 100%ig nem lehetek a hibás az
szerintem biztos.

A másik félnek miért ne fizetne a biztosito?
Ha pl. gyorshajtás miatt belémjön valaki és
van jogsim,biztositásom,stb stb akkor nekem
fizet a másik fél biztositoja,neki meg nö a
málusa(és rendörségtöl is kap csekket a
szabálysértésröl)
Tehát ilyen alapon én is csak egy
szabálysértést követem el,de ez esetben
NEM AZ ÉN SZABÁLYSÉRTÉSEM miatt
következett be a baleset.

Tehát az lenne jo ha 2külön szabálysértési ügy
lenne,és én megkapom a magamét a
rendörségtöl az öreg meg megint a magáét
megkapja a rendörségtöl,a biztosito meg fizet
nekem.

Vagy rosszul gondolom?

Nincs itt egy jogász,ügyvéd,valaki?

szalami # 2005.05.23. 19:27

Na de mégiscsak a kikanyarodó autó volt az, amelyik nem adta meg az elsőbbséget, nemde?

the big cat # 2005.05.23. 17:10

Én azt gondolom, hogy mivel jogosítvány nélkül vezetél, ez azt jelenti, hogy a biztosításod nem fog fizetni se neked, se a másik károsultnak, azután téged engedély nélküli járművezetésért, és közúti baleset okozásárt fel is fognak jelenteni, és attól tartok, hogy nem lesz felelősségmegosztás, ha a másik fél ügyvédje csak egy picit is ügyes. és most már egy jó darabig nem is kell aggódnod amiatt mikor lesz jogsid, mert el fognak tiltani a járművezetéstől egy időre.

kőkorszaki # 2005.05.23. 15:39

A menetlevélhez.
A jogszabály szerint nem hivatásos fuvarozónak nem kell menetlevelet vezetni. Utiokmányokat kell magánál tartani és ha szállit valamit, szállitólevelet, melyen fel kell tüntetni a meg tett km-t. Útnyilvántartás az APEH- nak kell, ha igy számolod el az üzemanyag klt.-et.
Holnap leirom a jogszabály számát és a §-át.

kawabiker # 2005.05.22. 15:17

Tisztelt Jogászok!

Kérem segitsen valaki a lentebb irt esetben:

föúton haladtam lassan(mivel csajjal+sok sok csomag,tanktáska,hátso csomagok,stb,és napsütéses joidö volt meg este 8kor kezdötek a koncertek és már 3kor elindultunk otthonrol igy nemvolt okunk siewtni 8ig...)
Tehát haladunk föúton kb. 70körül,de 90nél több biztos nemvolt!
Kivágodott félig föld félig aszfaltos kis tanyasi utrol balrol egy kocsi elénk,én már nembirtam vészfékezni se,mivel balrol jött ki,nem mertem kikerülni,mert olyan lassan jött ki,hogy nemtudtam egyenesbe áll e a kocsi.
Mivel lassan mentünk,igy az ut teljes jkobb szélén mentünk,probáltam mégjobban jobbra huzodni.
Kocsi jobb szélét elkapta a gumim a lökháritonál,az megdobta jobbra a motort,gonbolom még a kocsi hátulja jött jobbra,mert ugye balrol kanyarodott elénk.
Mocit lelökte az árpokba,ahol zuzott hegyes éles kékesbarnás tört kavicsos kö volt,az a szilánkos.
Moci jobb széle kuka,több százezer ft kár a motoron(tank,müszerfal,müszerfaltarto,
lámpa,fejidom,oldalidom,generátorfedél,
váltokar,lábtartokonzol,farokidom, persze a moci jobb oldala ugy néz ki mint egy uj gép.)
Mivel a bal szélével csuszott a földre elég volt az a 1-2méter csuszás ami legyalázza kukára
a baloldalát).
Ha füvön lett volna meguszom egy fényezéssel.

Kérdésem ilyenkor mi történik ha nekem még
csak kressz és rutin vizsgám van anyagi ok
miatt,mert anyukám cukorbeteg,én meg
sajnos csak keveset tudok dolgozni egy tavaly
történt balesett miatt,ahol utas voltam
motoron.
4orás munkakörbe dolgozok mint
pénztáros,mert ez könnyü fizikai munka.

Ha a rendörség kihoz 50-50% már nyert
ügyem van?
Sajnos az öregember aki fenyegetözöen
beszélt,és gyülölte a motorosokat állitolag
nyomozo valahol a fia,de nem az jött ki a
rendörségtöl,csak beszélgetett a rendörökkel.
A fia persze ott se volt az esetkor,csak
elökerült oda.
Mögötem jött egy motoros akinek több
éve,évtizede is talán van jogsija,és ö se birta
volna kivédeni az esést.
Autosokbol is sok tanum van,még az egyik
hozatott is testvérével egy furgont mocit
elvinni és pénz se fogadott el,annyira látta
mennyire ráfáztam az esetre...
Tehát sok tanum van,de elismerem nincs jogsim igy nem lett volna szabad az uton
lenni.
De ugye a kresszbe benne van hogy mások
életbiztonságát és vagyonát ovni védeni
kell,és tilos veszélyeztetni,az öreg embernek
meg a kocsibol nemkell látni van e jogsim
vagy nincs jogsim,és körülnézéssel elsöbbség
adással kelett volna kijönni neki ha már nem
jön egy kocsise,motor se az uton.

Biztositás volt a motoromon.

Kérdéseim:
Ki fizeti meg az én károm?
Ki fizeti meg az öreg kárát?
Rendörségtöl mit kaphatok?mert pár héten
belül meglesz a jogsim,mivel már csak a
forgalmi van hátra,de anyagi ok miatt vártam
vele.
Az öreg beperelhet valamiért,hogy jogsi nélkül vezetem?
Én beperelhetem az öreget,mert veszélyeztette az életem?
Az egyéb tárgyakélt ki fizet?
Sajnos kölcsön sisak volt nállam,kikel fizetnem(25+40e a 2sisak,ruhám odament,az 30e,csaj cipöje 5e,telefonom 20e,kölcsönkért digifényképezögép 80e,tanktráskának átalakitott hátizsák 8e)

Elöre is kérem hogy amiben tudnak segitsenek
e-mailben,várom válasz levelüket.

tisztelettel: Szabolcs

Birok # 2005.03.22. 11:35

Román állampolgárként jogosítványomat Romániában szereztem 1998-ban. Azóta ott vezettem autót.
Kérdésem: áttelepülés esetén (letelepedési engedély megvan) a román jogosítványomat tudom-e Magyarországon használni magyar rendszámú autóval? Kell-e/lehet-e a kinti jogsit honosítattni, vagy újra vizsgáznom kell Magyarországon?

A segítséget előre is köszönöm,

Birok

metal # 2005.02.15. 13:04

Üzemkörön kívül helyezett (visszaadtuk a rendszámát) gépjárműre lehet-e terv szerinti értékcsökkenést elszámolni?

Mi a teendő a számviteli és az adótörvény szerint???

FONTOS!!!!
Köszi