közúti tábla kihelyezése?

AlexKirályfi # 2012.07.02. 06:58

Ne viccelj, dehogy fogok én energiát ölni ebbe meg benzinezgetni, hogy vadásszam a hülye táblákat.

Amiket belinkeltem, azok csupán egy kb 10 perces utunk alkalmával készített fotók ...

Rendőrt meg már csak amiatt se akarok hívni, mert a frász se akar tanúskodni esetleg évekig. Ez a közutas megoldás tökéletes volt, levették, és feldobták a platóra, aztán elmentek. Az egész volt kb 1 perc. Ez se izgatna annyira, ha nem pont olyan terület lenne, aminek a kitáblázása miatt nem tudtunk máshol megállni.

Erről ennyi, hát a sok visszaélés meg már régi dolog, szerintem senkinek se kell sokat autókázni ahhoz, hogy egy csomó abszurd kitáblázásba akadjon.

• Már csak a poén kedvéért mondom, hogy azóta a vénmajom oda tett egy sorompót és lakattal lezárta :XD (Azért mennyi energiája van, mi?)

Tutira közterület, mert megérdeklődtük! Sebaj, szombat este ott maradt egy nagyobb társaság amolyan éjszakai fürdőzésre, szalonna-sütögetésre, na azok meg nem tököltek sokat, szépen lefeszegették a lakatot, a sorompó rúdját meg bevágták a vízbe :))) Jelenleg tehát ismét szabad a terep, ki tudja meddig.

véső (törölt felhasználó) # 2012.07.01. 10:04

locsi-fecsi

AlexKirályfi # 2012.06.30. 21:33

Ezt lehagytam: így akkor most a kapu előtt áll vagy sem? az a 20 centis belógás már annak számít?

http://kepfeltoltes.hu/…ltes.hu_.jpg

Több nincs :XD

AlexKirályfi # 2012.06.30. 21:27

Mai gyöngyszemek:

1, A pirossal jelzett helyen megy be egy földút a város másik fele irányába, amolyan hátsó út. Mindenki mászkált is, de mégis ki merészel ilyen táblát kitenni?

2, Parkoló zóna
Olvastam a rendeletben az ideiglenesen (pl. éjszakára) érvénytelenített táblákról letakarással vagy elfordítással. Ez most az lenne?

3, Az előzőhöz hasonló a probléma + egyszerre parkoló is és megállni tilos is? Ezen igazodjon ki valaki. Ráadásul ez a kis átlátszó fólia lenne az érvénytelenítő letakarás?

4, Egy újabb útlezárási remektalálmány! Vicces fiúk ezek, egy egész lakóparkba vezet az út, és csak hatamas kerülővel lehetett bemenni, de még úgy is csak részben, mert egyirányú az utca! Ez se kutya ...

5, Ez a legjobb tábla. Itt akkor lehet büntetni igazából bármiért is.

Mára csupán ennyi, ez mind kb 10 perc alatt ...

AlexKirályfi # 2012.06.30. 06:10

"közforgalom számára megnyitott utat csak a közútkezelő vagy a rendőrség zárhat le”"

• Ezek szerint amikor a Tesco (vagy egyéb cég közforgalmú magánterületére is igaz persze) lezárja a parkolóját valamilyen rendezvény miatt, azok is bűncselekményt követnek el?

Ez nem is ritka dolog ... (abszolút önhatalmúlag, a saját biztonsági szolgálatával).

De olyanra is több példát tudok, hogy közterületet (!) egyszerűen megszállt egy magán biztonsági cég, és szépen kitáblázta, lezárta X rendezvény miatt.
Ez is akkor teljesen szabálytalan és nyugodtan hagyjam figyelmen kívül?

AlexKirályfi # 2012.06.29. 14:25

Így a cikket olvasva nem is egy hasonló, földkupac-eltorlaszolós esetre emlékszem. Jogos a bűncselekményként való kezelés, mert az egyik hely nagyon meg is maradt bennem, hogy szerencsétlen rohammentő vágtázott ezerrel az úton a kihalt éjszakában, nyilván a GPS nem jelezte, hogy ott vége lenne az útnak, aztán egyszer csak látjuk, hogy hatalmas fékezés, és majdnem felszaladt egy ilyen földkupacra (a cikk fotói kísértetiesen hasonlítanak). Mi ott álltunk nem messze, azok meg gondolkodtak pár percet, majd visszafordultak amerről jöttek, és sztem igen nagy kerülőt kellett megtenniük, hogy bejussanak abba az utcába (Lupa tó környéke).

Úgyhogy mindenképpen durva ez, amikor még fizikai akadályokkal is lezárnak valamit! Ez már tényleg életet veszélyeztető helyzeteket idézhet elő. Csak mert az ott lakók nem akarták, hogy idegen autók behajtsanak a "területükre".

MaCS_70 # 2012.06.29. 08:44

Halihó!

Érdemes elolvasni ezt a cikket: http://index.hu/…sad_utcanal/
  • különös tekintettel az utolsó bekezdésben szereplő felhívásra!

Üdv: MaCS

véső (törölt felhasználó) # 2012.06.29. 07:48

4.10 és 1.50 között kell lennie...

Atis77 # 2012.06.29. 06:18

Úgy tudom arra is van valamilyen szabályozás hogy milyen magasan kell lennie a táblának, hogy az érvvényes is legyen. Azt hiszem 230cm. De lehet hogy rosszul emlékszem.

Gabicsek # 2012.06.28. 20:49

Az biztos. Ha megint kitesz valamit, megint hívd ki a közútkezelőt.

AlexKirályfi # 2012.06.28. 19:18

Erre tényleg kíváncsi leszek :D
De a kocsit mondjuk nem igazán érzem biztonságban így, aztán a jó isten nem bizonyítja rá, ha csinál valamit most jól feldühítve ...

Gabicsek # 2012.06.28. 19:02

Holnap reggel majd néz meg, mi van ott:)

AlexKirályfi # 2012.06.28. 18:22

:XD
Aztán amilyen szerencsém van, még azt is rám verik, amit ő tett ki :)

Na de most annyival megoldódott az ügy, hogy a közútkezelő kijött oda, persze azonnal látta, hogy képtelenség az egész. Nemes egyszerűséggel levették onnan a táblát és elvitték :D Úgyhogy egyelőre ismét szabad a parkoló ... (meglátjuk meddig).

efi99 # 2012.06.28. 11:46

Akarom mondani kötelező haladási irányt (befelé)

efi99 # 2012.06.28. 11:45

Te meg tegyél ki eléje egy egyirányú utca táblát, meg esetleg még egy maximális sebesség 110-et.
Ha nem érvényes, akkor a behajtani tilos se. Ha érvényes, akkor egyenlítettél.

gerbera317 # 2012.06.28. 09:46

Akkor legyen úgy, ahogy te mondod. De a mókust nem ártana feljelenteni közúti jelzés jogosulatlan elhelyezése miatt, hadd tanuljob ő is valamit.

AlexKirályfi # 2012.06.28. 05:43
  • Teljesen igazad van Gerbera, csak ahogy a fotón is látszik, az idióta manus ott mászkál egész nap fel s alá, és ha valaki be mer hajtani, elkezd ordítani vele. Mi megálltunk a tábla előtti részen, de volt aki bement veszekedni, aztán végül az is feladta.
  • Aztán hiába van igazam, sajnos eléggé idegbeteg az illető (most a szó szoros értelmében pszichiátriai kezelt, és mint megtudtuk, nagyjából rettegésben is tartja a környéket a tombolásaival), és azt meg nem kockáztatom meg, hogy amíg úszunk, ez szépen összekarcolja a kocsit vagy tudom is én, mire képes.
  • Kérdésedre a válasz:

Ez egy közút, tehát még csak nem is magánterületen levő közforgalmi út. Ahogyan a parkoló is. Már utána jártunk, és tehát garantáltan közterületről van szó.

• Sebaj, ma meglátjuk, mert a közútkezelő állítólag kijön oda.
  • Ezzel viszont a következő a jogi aggályom:

"Én nem nagyon erőlködnék az eltávolításával, egyszerűen csak elmennék mellette.”"

Értem én, na de ezt a konkrét esetet leszámítva, ha én megyek ismeretlen utakon, hát honnan is tudjam, hogy az jogosan van kihelyezve vagy sem? Van jogom nekem ezt mérlegelni? Mert aztán jön egy rendőr, aki szintén nem ismerős arra annyira, csak magát a behajtást látja, és kapásból szabálysértésnek veszi. Vagy rosszul gondolom? Azért nehéz kérdés ez sztem.

gerbera317 # 2012.06.27. 20:39

A KRESZ 1. §-a azt mondja, hogy a rendelet Magyarország területén levő közutakon és közforgalom elől el nem zárt magánutakon folyó közlekedést szabályozza. Első körben azt kell eldönteni, hogy a hely minek minősül. Ha közforgalom elől elzárt magánút, akkor azt a 17. § (1) d/2. pont szerint kellene kitáblázni. Ha viszont közút vagy közforgalom elől el nem zárt magánút, akkor csak úgy, akárki nem táblázhatja ki: az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999. Kr. 49. § (1) a) szerint, aki jogosulatlanul közúti jelzést elhelyez, ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Igaz, az is, aki azt megváltoztatja, felismerhetetlenné teszi vagy eltávolítja, szintén, feltéve, hogy jogszerűen lett az oda elhelyezve.

Ha azt az egyik ottlakó csak úgy kihelyezte, mert sérelmesnek találja az idegenek behajtását, az egyrészt semmis, másrészt bírságolható, különösen, ha a kihelyezés nem felel meg a korábban belinkelt 83/2004. GKMr. előírásainak. Én nem nagyon erőlködnék az eltávolításával, egyszerűen csak elmennék mellette.

AlexKirályfi # 2012.06.27. 20:25

Kösz! Átlesem!

véső (törölt felhasználó) # 2012.06.27. 18:56
AlexKirályfi # 2012.06.27. 16:16

Ismét kösz. Mondjuk annyit meg nem ér, hogy utána tanúként járkáljak ide-oda, ez biztos.

Akkor maradok annál a megoldásnál, hogy a közutasokat ráveszem, hogy nézzék már meg, mi az a tábla, aztán vagy beszélnek azok az illetővel vagy intézkednek, de lényeg, hogy inkább tanúskodjanak ők :D

Véleményem # 2012.06.27. 16:10

A rongálás csak akkor áll meg, ha azt valóban a közút kezelő helyezte ki.

Vagy megérdeklődött és valahogy ráveszed a közút kezelőt hogy nézze meg, vagy adjon tájékoztatást vagy intézkedjen vagy
rendőrségbe betelefonálsz elmondod mi a helyzet, ők jobb esetben kimennek és megnézik majd ők értesítik a közút kezelőt.

Utána kivizsgálják és megteszik a feljelentést ismeretlen tettes ellen, úgy gondolom.

Ha úgy kívánja az ügy a későbbiekben akkor téged tanúként meghallgathatnak.

AlexKirályfi # 2012.06.27. 15:54

Köszi. Igen, igen, ez nem is kérdés, hogy az illető csak úgy házilag oda helyezte.

Itt inkább az a kérdés, hogy vajon ezt a rendőr is tudja-e, ha esetleg képes kihívni őket, amiatt, hogy behajtottunk. Vagy ilyenkor javasolt mindenképpen kérni, hogy tegyen feljelentést ellenünk, és akkor majd az eljárás keretében kiderül, hogy nem a közútkezelő tette ki?

Én így gondolom logikusnak. Hát ez a rongálás meg nem tudom, menniyre állná meg a helyét, ha csak simán oda van támasztva, csak egyszerűen le kell onnan venni, és behajítani a fenébe. Azaz nem keletkezik kár az állagában.

Ez is rongálás jogilag?

Meg az jutott eszembe még, hogy esetleg az nem jó ötlet, hogy ma én hívok rendőrt emiatt? Mert úgy tudom, jogosulatlanul kitenni is szabálysértés (ha tévedek, bocs). Sőt, mivel az illető azt a táblát meg úgy lopta az út mellől, akkor az meg kifejezetten bűncselekmény már, nem?

Erősen gondolkodok, hogy legközelebb kihívom oda őket.

Véleményem # 2012.06.27. 14:46

A területileg illetékes közút kezelőkhöz tartoznak a kresz táblák ha jól tudom. Az ő felelősségük azokat ellenőrizni pótolni stb.
Magán ember nem rakhat ki csak úgy ilyen táblát.
Ha a közút kezelő tette ki a táblát és te azt kiveszed azzal megrongáltad azt, talán bűncselekménynek minősül ha jó tudom.

Szerintem itt a fórumon senki se mondja meg hogy kié a tábla, érdeklődd meg ott az illetékes hatóságnál!

A kép alapján elég házilag lett az kihelyezve...

AlexKirályfi # 2012.06.27. 14:01

Egy közterületnek minősülő bányatavas környéken (egy nagyváros külterülete) a földút mellé az ott lakó hétvégi háztulajdonos kitehet egy behajtani tilos táblát pont a parkoló elé?

(Ezen a héten valami horgásztábort szerveztek, és nem akarja, hogy az autók oda bemenjenek.)

Bárki szabadon kitehet bárhova bármit vagy ha ez nem így van (feltételezem ez utóbbit), akkor kinek a jogosultsága táblákat elhelyezni?

Egyúttal nyugodtan figyelmen kívül hagyhatjuk az általa kihelyezett táblát, és nem lesz következménye, vagy mivel nem tudhatjuk elvileg, hogy ki tette ki, ezért tényleg komolyan kéne venni?

Ha oda megyek, és bevágom az erdőbe, akkor azzal én elkövetek valamit?

Nagyon dühösek lettünk, és előre is köszönjük a választ, mert ide szoktunk kimenni esténként úszni, direkt van egy parkoló kialakítva, és az idióta meg úgy gondolja, hogy a héten kell neki a parkoló területe, mert ott sátraznak. Létezhet ilyen? Hangsúlyozom, közterületről van szó, csak ez az illető pont a parkoló mellett lakik, így azt is a magáénak érzi.