Parkolási bírság

nonolet # 2017.11.29. 19:40

"már kifejezett megbízás kapott arra, hogy megindítsa Önnel szemben a bírósági eljárást."

Blöff.
Akkor indítsa meg... (nem fogja).
Ha netán mégis, akkor majd ráérsz akkor dönteni.

- -

"hogy az elévülés attól számít mikor megkapta az ügyet a pulai ügyvéd azaz 2016.október 6."

Ezt azért kétlem... mépontakkor?! ugyanmár.

Nyilván akkor indult, amikor a büntit kiszabták.

És aztán azok a cselekmények tartják életben,
amikkel IGAZOLTAN megpróbálták tőled behajtani.

Namost, ha korábban nem kaptál semmilyen iratot, akkor

• vagy nem próbálták MÉG behajtani
  • vagy nem kaptad meg (ekkor a kézbesítési vélelem játszhat esetleg)

A fő kérdés az, hogy a horvátoknál vajon
hány év az elévülés a bünti kiszabásától számolva.

HA! 5 év vagy attól kevesebb, akkor az 5 év
2012.09.07 és 5 év 2017.09.07-én lejárt.

Nem gondolnám, hogy 5 évnél hosszabb az elévülés náluk.
Mivel ezt mondat, hogy 2016-hoz képest.
"2021.októberben járna le az elévülés."
Ami ugye 5 év éppen.

Ezért fontos, hogy:
Mikor vetted át az Ő levelüket?!
HA 2017.09.07. után, akkor elkéstek ...
Márpedig 2017.11.28. az már utána van, jóval.

Azaz szinte biztosan elkéstek.
Hisz NEM!!! hivatkoznak semmilyen
2016. 10.6-nál korábbi behajtási eseményre!

"a pulai ügyvéd azaz 2016.október 6"
"Rogoznicai Önkormányzat 2016.október 6-án bízta meg"

Ez téged mind nem érdekel.
Mivel tőled nézve CSAK a bizonyíthatóan
HOZZÁD intézett felszólítások érdekesek.

Amíg ilyen nem volt, addig az 5 év elévülés ketyegett.

Márpedig nem hivatkoznak a 2017. 11.28-nál korábbi felszólításra.

Ergo: az 5 év 2017.09.07-én lejárt.
A követelés elévült.

(feltéve, hogy valóban 5 év az elévülése)

- -

Kérdezd, meg, hogy

Hány év az elévülés?

Küldtek bizonyíthatóan felszólítást neked a 2012.0907 plusz elévülésig tartó időszakban?

Ha igen, akkor azt a tértivevény szerint

• ki-mikor vette át

vagy

• mikor és milyen indoklással ment vissza

Az a gyanúm, hogy
nem lesz nekik ilyen még időben küldött felszólításuk...

spulika # 2017.11.29. 18:18

Allenheath!

Alul olvastam az Ön horvátországi hasonló parkolási követelés esetéről.Megkérdezhetném hogy mi lett a vége az ügynek?
Előre is köszönöm üdv. megpróbáltam még emailben is ezt Öntől megkérdezni.

spulika # 2017.11.29. 17:57

Kedves Nonolet! Azt még elfelejtettem megírni itt hogy a "Tárgy:Bírósági eljárást megelőző fizetési felszólítás" levélben utószóban a köv.-t írták: " a pontos fizetés elmaradása esetére a megbízó fenntartja magának a jogot arra, hogy érdekeinek megvédésére külön értesítés nélkül- a horvát bírósághoz forduljon. Ezért felhívjuk a figyelmét arra, hogy ügyvédi irodánk már kifejezett megbízás kapott arra, hogy megindítsa Önnel szemben a bírósági eljárást..." .ha 8napon belűl nem fizetek. Ma felhívtam a megadott "követelés@koszegilaw.hu külső ügyvédet, aki azt mondta hogy az elévülés attól számít mikor megkapta az ügyet a pulai ügyvéd azaz 2016.október 6.Akkor ezek szerint 2021.októberben járna le az elévülés.Na akkor ez hogy lehet?

spulika # 2017.11.29. 17:17

Nonolet!
Köszönöm! Emailt írtam.

nonolet # 2017.11.29. 16:21

spulika

Első körben írd meg, hogy az ügy elévült.

Ha szerintük nem, akkor ezt bizonyítsák már legyenek szívesek és akkor majd az ügyvédeddel együtt eltűnődsz a dolgon.

Addig viszont hesspicsábakismadár...

Ha időközben esetleg beesne egy közjegyzői "Fizetési meghagyás" is.
Annak pedig rutinból mondj ellent a HATÁRIDŐIG!!!
(azaz ne fizess, hanem tiltakozz)

Ettől az ügy ESETLEG perré alakul, ha VALÓBAN NEM évült még el.

A perben már láthatod az iratokat és köthetsz alkut a fizetendő összegről.

Azonban jó eséllyel ez már behajthatatlan követelés.
És ha tiltakozol... elhal az ügy magától.

- -

Ha netán mégis perig jutna, akkor
illetéket és jogi költséget
kockáztatsz pluszban a mostanihoz képest.

Bővebben:
https://444.hu/…asi-birsagot

- -

Vagy esetleg tegyél ajánlatot :-)

Megírod, hogy fizetsz mondjuk 3 ezret, mert egy úr vagy.
és alighenm téynleg parkoltál tilosban...

Cserébe ők meg zárják le ezt a számukra amúgy esélytelen ügyet...

gerbera317 # 2017.11.29. 13:04

Szerintem a horvátországi ügyvédek mind ebből élnek. Talán még magyarul tudó is akad köztük.

spulika # 2017.11.29. 12:45

Köszönöm, tuna-e ebben segíteni? Hol tudnék keresni egy horvát jogban jártas valakit?

gerbera317 # 2017.11.29. 12:39

A magyar jog szerint ez már elévült. A te kérdésedre horvát jogban jártas jogász tudna válaszolni.

spulika # 2017.11.29. 11:27

Tisztelt Jogi kedves munkatársak!

2012.09.07-én Horvátországban, Rogoznicában nyaraltunk. Este leparkoltunk az autónkkal.
Tegnap, azaz 2017.11.28-n kaptunk egy levelet autónk rendszámának fényképévelegy pulai ügyvédtől, akit a rogoznicai önkormányzat megbízott követelésének behajtásával, hogy 8 napon belül fizessünk 167,82 EUR-t, ellenkező esetben a horvát bírósági úton fognak érvényt szerezni követelésüknek.
A Rogoznicai Önkormányzat 2016.október 6-án biíta meg e követelés behajtásával fenti pulai ügyvédet.

Kérdésem:mit tegyek, tehetek? Ennyi idő után is jogos ez, nincs elévülés?

nonolet # 2017.11.28. 13:36

Neked csak azt kell bizonyítanod,
hogy
NEM te állítottad le a parkolást!!!

Hanem az az ő hibájukból állt le.
Erről meg azt írtad, hogy van írásod tőlük :-)
Amiben ezt tényt elismerik.

Azaz nem miattad lett a bünti.
Hanem miattuk.
Ezért nem jogos.
Vissza jár.

FDToth # 2017.11.28. 12:02

Nem küldenek értesítőt, ilyen nincs az applikációban.

A bünti összegét a pakolási társaság nem adja vissza, az fix.

Nem tudom bizonyítani, hogy mikor hagytam el a zónát, vagyis mikor fejeztem be a parkolást.

nonolet # 2017.11.27. 09:42

Küldtek-e értesítést a leállításról?

HA nem, akkor kérd vissza! a bünti összegét.

Hivatkozva, a hibás szolgáltatás teljesítésükre.
Azaz lépj fel SZAVATOSSÁGI igénnyel.
Mivel ők hibáztak a teljesítés során.

Viszont ígérd, meg hogy a jogos díjat viszont befizeted, ha közlik mennyi az.

- -

HA küldtek, akkor érdekesebb a helyzet...
Mit ír elő az ÁSZF ilyen esetre a számodra?

FDToth # 2017.11.27. 09:02

Tisztelt Fórumozók,

mindig az NMFR applikációjával parkolok. Kb kettő hete előfordult, hog ymint minden nap, elindítottam munkahelyeme beérve a parkolást. Megyek vissza délután az autóhoz, látom, hogy ott a szélvedőn a bünti.
Mint kiderült, az applikáció egy hiba folytán leállította a parkolást. Írtam a helyi parkolási társaságnak, akik elismerték azt, hogy nem az én hibám, illetve részleteztéka hibát is, de nem alkalmazhatnak méltányosságot, így fizessem be a büntetést (amit megtettem).
Lehetséges olyan, elismerik, hogy nem az én hibám, és ennek ellenére megbûntetenk? Mi az oka, hogy ilyen esetben nem gyakorolnak méltányosságot?

Lehet valamit tenni ezügyben?

A válaszokat előre is köszönöm!

Szomorú örökös # 2017.11.27. 04:26

gerbera317

azt kéne pofán vágni, aki ezt a topikot létrehozta, ugyanis nem létezik olyan, hogy parkolási bírság

Hogyne lenne? Nem csak az számít parkolásnak, ha fizetős helyen várakozol, hanem az is, ha bárhol megállsz a járművel és lezárod, ott hagyod őrizetlenül. Bizony az is parkolás és ha ezt tilosban teszed, akkor azért bírság jár.

Az már más kérdés, hogy csupa olyan történetek jelennek meg itt, amikor fizetős helyen várakozott valaki fizetés nélkül, mert azt valóban pótdíjnak nevezik.

laanna # 2017.11.26. 22:42

Kedves Allenheath!
Írtam privátban, a horvátországi bírság ügy minket is megtalált. Mit tudtál kideríteni?

smeli # 2017.09.11. 09:24

Köszönöm a válaszokat, írok az Adóügyi Osztálynak és a Győr-Szolnak is.

Vadsuhanc # 2017.09.07. 12:15

egyetértek gerbera.... Ezért írtam számomra értelmezhetetlen az adóügyi osztály megkeresése.

A követelést pedig végrehajtás útján lehetett volna megoldani, de az szerintem elkésett.

Mindenesetre az adóügyi osztálynak válaszolni kell , nehogy csak úgy tiltson........ Képesek rá.

gerbera317 # 2017.09.07. 12:03

A parkolási pótdíj nem köztartozás, és nem igazán hajtható be adók módjára. Olyan rossz a kérdés, hogy válaszra sem kell méltatni. Szerintem.

Vadsuhanc # 2017.09.07. 11:47

smeli

Mivel az ..." Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának Adóügyi Osztályától.." kaptad a felszólítást ne hagyd figyelmen kívül.

Írj egy levelet tértivevényesen és kérd a részletes indokolást, majd tedd fel azt a kérdést, hogy a követelés jogosultja miért nem indított végrehajtási eljárást és ha a tartozás adók módjára behajtható összeg akkor az adóhatóság mikor értesített Téged erről és kérdezz rá az elévülésre illetve közöld, hogy a tartozás álláspontod szerint elévült.

Számomra értelmezhetetlen,hogy az adóügyi Osztály miért keresett meg. A levélből kitűnik gondolom.

nonolet # 2017.09.07. 08:20

Akkor fizetés nélkül várakozott egy fizetős helyen.
Ami miatt pótdíjat szabtak ki ... (vélhetően) jogosan.

Így rendben van?

gerbera317 # 2017.09.07. 07:57

Azt mindenképpen jegyezzük meg, hogy a parkolási pótdíj nem tilosban történő parkolásért jár.
Meg azt is (és ezt még le fogom írni néhányszor), hogy azt kéne pofán vágni, aki ezt a topikot létrehozta, ugyanis nem létezik olyan, hogy "parkolási bírság".

nonolet # 2017.09.07. 07:21

A becsület ugye azt kívánja, hogy fizesd ki.
Hisz tilosban parkoltál, jogos a követelés.

Azonban jó eséllyel már elévült.
Tehát a törvény erejével már nem hajtható be rajtad.

(kivéve, ha értesítésekkel életben tartották)

Rexor # 2017.09.07. 07:19

Érdemes levelezni velük, mert erős a gyanú, hogy ez elévült.

smeli # 2017.09.07. 07:06

Tisztelt Jelenlévők!

Segítséget szeretnék kérni.

A napokban kaptam egy levelet a Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának Adóügyi Osztályától, melyben közlik hogy 6.908,- Ft hátralékom van az előző évről.
Felhívtam őket, és megkérdeztem mi ez. Közölték, hogy parkolási díj hátralék. Nem igazán értettem, mivel évek óta céges kocsit használok, ami nem az én nevemen van.
Kiderült, hogy a szóban forgó hátralék 2005-ös, vagyis 12 éves! A hölgy szerint most jelezte feléjük a Győr-Szol (akihez a parkolások tartoznak), hogy ez a tartozás még fennáll.
Lehet hogy 2005-ben kaptam a Győr-Szoltól csekket (erre már nem emlékszem), de azóta semmit.
A kérdésem az, hogy ezt így 12 év távlatából kérhetik? Érdemes levelezésbe bonyolódnom velük, vagy fizessem ki az összeget, és felejtsem el?

Allenheath # 2017.07.21. 13:57

Fuerkesz!
Írtam privát üzenetet!