Sziasztok!
Nekem is van Equal Kft-s felszólításom Zadarból.
Az enyém 4 éves.
A megadott rendszámú kocsin VOLT érvényes parkolójegy és - mit tesz isten - MEGVAN! ;)
Erre új követelés jött: a képen utánfutó is van, amiatt büntettek meg.
Ismétlem: a kapott bírság a kocsira szól, nem a futóra.
A helyszínen a parkolóőrt odahívtuk, ő azt zagyválta, hogy lakókocsi - persze nem -, két parkolócetliről nem volt szó.
Kérdésem: ha a pótdíj befizetésére vonatkozó felszólítás nem állja meg a helyét és most csak a behajtón keresztül csöpögtetik az újabb igényeket, a fenyegetést (mert ez az!) a behajtásról komolyan kell venni?
Idézet a levélből:
"Az Ön részére küldött fizetési felhívásunkkal kapcsolatban tájékoztatom, hogy a fenti ügyszámon nyilvántartott hátralék befizetésének határidőre történő nem teljesítése esetén a megkeresést Megbízónk részére visszaküldjük végrehajtási behajtás megindítása céljából, melynek során a teljes hátralék és a felmerülő eljárási díjak összegére a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény alapján a kötelezettség behajtására kerül sor hatósági átutalási megbízás kiadása, ingatlan-, ingóság foglalása, munkabér letiltás és helyszíni eljárás keretében, amennyiben az eljárást Magyarországon kívánjuk lefolytatni közjegyzői okiratba foglalt fizetési meghagyás kibocsátását követően. A horvátországi eljárás során azonnali bírósági eljárást von maga után a hátralék rendezésének elmaradása."
Mit tegyek??? Köszönöm előre is!
Parkolási bírság
Pozsonyban legalább van automata. Bécsben még az sincs, trafikokba kell berohangálni hogy parkolójegyet vegyél kétóránként (és ezt is csak szájhagyomány útján lehet megtudni, mert kitáblázva nincsen).
Az igazság kettőnk közt van:
"A rendelet értelmében a pozsonyi lakosok az Óváros kivételével ingyen parkolhatnak a városban. A tervezet szerint azonban háztartásonként csak egy autóra jár az ingyenes parkolókártya, a második személygépkocsival féláron lehet parkolni a városban, rövid ideig."
Szóval a nem pozsonyiak szívnak.
Már ez is nagy haladás lenne, ha a helyiek ingyen parkolhatnának (szinte) bárhol a saját városukban.
„Ugyanis Szlovákiában NINCS parkolási díj a közterületen”
Jártál már Pozsonyban? Az egész k*szott város egy fizetős parkoló. És senki, de tényleg senki nem tud ott se magyarul se németül, az automatákon meg csak tótul van felírva minden.
Vadsuhnac
Nem hazudozunk... az balgaság.
Hamar jön a banánhéj, általában.
Azt ugyanis tudható, hogy a bírság jogos volt anno.
Az valóban nem tudható, hogy
- szabálysértési ügy-e ?
és ha az akkor objektív felelősségi körű-e?
VAGY
Parkolási pótdíj, ami ugye rendszámhoz kötött.
- *-
Az sem tudható biztosra, hogy elévült-e már...
- *-
Minden esetre eddig úgy tűnik, hogy
annak nagyobb az esélye, hogy: végül fizet.
Tehát
- tisztázni a joglapot
- ha kell fizetni, alkut kezdeni
Allenheath
Mondjuk még a lentieken kívül azt is megkérdezném, hogy a parkolási bírság kiszabásakor pontosan mennyit is ért a 168 kuna, milyen deviza árfolyamon váltották át forintra és pontosan milyen napon és ki által megjelölt árfolyamon. És erről mit ír a szabályzat mert, ha megtalálod az elkövetőt bevasalod rajta... Természetesen, ha az összeg pontosan és helyesen bizonyítva lesz az elkövetés napján érvényben lévő igazolt árfolyammal.
Allenheath
Én a helyedben az alábbi levelet írnám meg a Téged megkereső valakinek...( Equal park kft-nek? )
Tisztelt Címzett!
Önök tájékoztattak arról, hogy én ekkor és ekkor Zadarban itt és itt szabálysértést követtem el.
Tájékoztatom Önöket, hogy én a megjelölt helyen gépkocsival soha nem jártam. Tekintettel arra, hogy a gépjárművet családtagjaimnak és barátaimnak is kölcsön szoktam adni, így a fenti bírsággal kapcsolatosan nem tudok nyilatkozni de én biztos nem voltam ott és a gépjárművet nem parkoltam le sehová.
Kérem tájékoztassanak arról, hogy a megjelölt helyen történt parkolási díj elmulasztása esetén az ott érvényben lévő törvények alapján objektív felellőség megállapítható-e. Kérem, hogy amennyiben igen részemre az ottan törvényeket magyar fordításban küldjék meg!
Ennek hiányában sajnos nem tudok nyilatkozni a parkolással kapcsolatos költségekről és személy szerint nem voltam ott!
( lehet bővíteni alázatos együttműködő hangon )
Tisztelettel:
Allenheath
Egy levelet megér..........
Azt kéne pofán vágni, aki ezt a topikot létrehozta. meg aki ide írogat, minekutána már többször leszögeztük a dolgot. Ugyanis "parkolási bírság" nem létezik.
Lehet tilosban várakozni, ahol az arra jogosult hatóság megbírságolja az elkövetőt. Ez hatósági eljárás. Az ilyeneket "várakozási bírság" vagy "tilosban várakozás" című topikban kellene futtatni.
És lehet fizetős parkolóhelyen nem fizetni, ahol a parkoló üzemeltetője pótdíj kiszabására jogosult. Ez meg polgári (fmh, bírósági) eljárás. Ezeket meg "parkolási pótdíj" topikban. Utóbbinak vajmi kevés köze van a közlekedési szabályokhoz.
Allenheath pedig sürgősen döntse el, mit követelnek tőle, mert azon a szálon kell elindulni, nem pedig azon, hogy találgatjuk, hogy megbüntették-e vagy pedig megpótdíjazták.
Úgy látom,nem érthetően fogalmaztam; mivel a külföldi törvényekről az itthoni jogászok 95%-ának fogalma sincs,ezért erre játszanak az ilyen behajtó cégek. Merem állítani,hogy több helyen is joghézagos az egész történet,csakhogy az ilyen behajtásos,uzsorakamatos módszerekkel tarkított pénzlenyúlásos eseteknél nagyon jól tudja a cég,aki kiküldi a felszólítást,hogy tíz emberből kilenc gondolkodás nélkül fizet,mert meg van ijedve,és meg sem próbál utánanézni a saját igazának. Azért ez vicc,hogy semmilyen magyarra fordított iromány nem segíti a saját országában az embert ilyen esetekben. Igazság szerint két szakemberrel,jogásszal beszéltem eddig telefonon,és mindkettő arra hivatkozott,hogy nem ismeri a horvát törvényeket. Mellesleg rászántam kb. két órát arra,hogy bogarásszam a külföldi jogi hivatkozást (egy fordítóprogram segítségével),amit "nagy kegyesen" mellékeltek a felszólító papíron,de nem találtam meg az öt évről szóló részt. Hétfőtől több szálat is mozgósítok az ügy érdekében.
Allenheath
Szerinted mi köze hazai parkolási jognak a külföldihez?!
Ha ott éppenséggel 5 év az elévülés,
akkor
5 évig eljárhat nevében/helyette
a hazai követelés kezelő cég.
Hisz nem itthoni parkolásról van szó...
- *-
Sőt bármeddig eljárhat, hisz tartozol!!!
Csak az elévülés után már nem tudja
a bíróság+végrehajtó segítségét kérni
a behajtáshoz.
De, ettől még örök időkig zaklathat,
hogy fizess... önként, mert tartozol.
Te meg eldöntöd az elévülés után, hogy
- fizetsz önként (mindet/egyrészét)
vagy
- elhajtod a búsba
-
Szóval tisztázd, hogy valóban elévült-e már?
Ha, már VALÓBAN elévült, akkor hajtsd el.
Ha MÉG NEM akkor kezdj alkudni...
Mert akkor végül fizetni fogsz.
„jogtalan a dolog, mivel visszamenőleg követelőznek”
Honnan tudod, hogy jogtalan? Mondta már ki bíróság jogerősen, hogy az volna?
Rosszul írtam a dátumot,2012 július 29-e,tehát azért 4 év 11 hónapja történt a dolog. Én kerestem az erre vonatkozó jogszabály-részt abban a paragrafusban,amit ők megadtak erre vonatkozóan,de nem találtam meg semmit az öt évről. A másik dolog pedig,hogy mivel itthon egy év az elévülési időszak, egy magyar parkolási kft milyen jogon követel tőlem mondvacsinált külföldi törvényekre hivatkozva pénzt? Ráadásul ha ők azután kötöttek szerződést a horvát parkolási vállalattal,miután az én ominózus esetemre hivatkoznak,akkor is jogtalan a dolog,mivel visszamenőleg követelőznek.
Allenheath
Csak szólok, hogy lemaradtál kicsit az időben, már nem 2015, hanem 2017 van, tehát a történet 6 éve volt, ha jól írtad. Jó esetben tehát elévült a történet - még a horvát törvények szerint is - mivel túl van az 5 éven. :-)
Üdv.mindenkinek!
Két napja kaptam egy levelet az Equal park kft-től egy öt évvel ezelőtti Zadarban történt parkolás miatt fizetési felszólításról. Kapaszkodjatok meg,az ominózus eset 2011.július végén történt,vagyis 4 év 11 hónapja! Arra hivatkoznak,hogy a horvát törvények szerint 5 év az elévülési idő,magánszemélyek esetén. Megjegyzem,sehol sem találtunk parkolóórát akkor (félóráig keresgettük egy hajóút napján reggel,és nem volt több időnk),a büntetési csekkel pedig azonnal a helyi ibuszhoz fordultunk,mivel hétvége volt,és mi másnap indultunk haza,nem is tudtuk hol befizetni a 168 kunás büntetést. Maga az ibuszban dolgozó mondta,hogy ne fizessük ki,mert ha úgyis hazaindulunk másnap reggel szombaton,nem tudjuk megoldani. Ehhez képest egy olyan levelet kaptam,amiben se csekk,se értelmes tájékoztató sincs pontosan a horvát törvényekről,csak utalásra szólít fel 8 napon belül,28118 ft-ot egy számlaszámra! Ha nem fizetem be,akkor visszaküldik a megbízónak,vagyis a horvátoknak,és ők indítanak ellenem bírósági eljárást. Ha ezóta benne vagyok a rendszerükbe,akkor miért vártak ezzel négy év tizenegy hónapot??? Őszintén szólva nekem ez az egész egy nagy szélhámosságnak tűnik úgy,ahogy van! Van-e olyan jogi szakértő,aki segíteni tudna abban,hogy pontosan tájékoztat a dolog külföldi vonatkozású részéről? Mert én biztos nem fogok ész nélkül rohanni a pénzt elutalni addig,amíg utána nem járok ennek az egész lehúzás-szagú dolognak.
runningman
„ez az equal megkeresett minden horvátországi várost, hogy busás sikerdíjért beszedné nekik a magyar autósokra kirótt pótdíjakat.”
Szerintem Boszniáról van szó, de sebaj. :-D
Nem semmi. Ezekszerint ez az equal megkeresett minden horvátországi várost, hogy busás sikerdíjért beszedné nekik a magyar autósokra kirótt pótdíjakat. Néhány város meg azt mondta, hogy jó, legyen, ők úgysem keccsölnének ezzel.
A szőröstalpúak hová járnak nagyobb számban üdülni? /Legalább azoktól jöjjön a pénz akiket amúgy is rühellünk. Ez most épp aktuális, azt csiszolgatom hogyan lehetne yoool a törvény betűje szerint lehúzni azokat (azt a csoportot) akiket piszkosul rühellek némi szervezéssel, zéró befektetéssel. Szabadon lehet görénykedni, követelést venni, végrehajtatni, stb ha a célpont a nemszeretem csoport tagja. Úgyis gazdasági háborúban áll a magyar ember mindenkivel./
„parkolási ügyekben nincs objektív felelősség”
Kevered a fogalmakat. Nyilván megtévesztő a topikcim, ugyanis "parkolási bírság" nem létezik (azt kéne pofán vágni, aki ezt a topikot létrehozta).
Lehet tilosban parkolni, ahol az arra jogosult hatóság megbírságolja az elkövetőt, és lehet fizetős parkolóhelyen nem fizetni, ahol a parkoló üzemeltetője pótdíj kiszabására jogosult. Előbbi hatósági ügy, a második polgári ügy. Objektív felelősségről (vagy annak hiányáról) előbbinél lehet szó. A te ügyed polgári ügy, így a kérdésednek az objektív felelősséget vitató része értelmezhetetlen. Ez polgári követelés, amit a parkolótársaság így vagy úgy, de érvényesíteni fog a gépjármű üzemben tartójával szemben.
Tisztelt Fórum!
Szeretnék érdeklődni, tud-e valaki tanácsot adni Bosznia Hercegovina területén kapott parkolási bírság ügyében.
20 éves fiam tavaly nyáron, 2016.06.28-án és 20016.06.24.-én Neum városában parkolt gépjárművemmel.
Talált az autón parkolási bírságot, de helyi szállásadó tanácsára jól elhajította, mondván úgy sem lesz belőle semmi.
Tegnapi nap folyamán 2 db ajánlott levelet vehettem át, melyet az EQUAL Hungary Parkinng Kft adott fel számomra, melyben a kecskeméti cég tájékoztat, hogy az adott időpontokban megsértettem a BIH Neum város parkolási előírásait. Mindezért összesen 2*29.300 Ft bírságot szabnak ki, melyet vagy befizetek átutalással 8 napon belül, vagy a szerződésük alapján a megkeresést visszaküldik a megbízójuknak bírósági végrehajtási eljárás megindítása céljából.
Kérdéseim:
Mostanában különböző fórumokon megjelenik, hogy parkolási ügyekben nincs objektív felelősség. Mi igaz ebből? Tudom-e ezt ebben az esetben érvényesíteni?
Bosznia Hercegovina nem Eu tagállam, van lehetőségük behajtani az összeget?
Mit tanácsolnak, illetve volt-e már hasonló ügy és tapasztalat?
Előre is köszönöm válaszaikat!
Tisztelt Fórum!
Vasárnap délután megbüntettek 5250ft birságra, mert nem vettünk 1 órára parkolójegyet. A parkolót 1-2 hónapja nyílvánították fizetőssé. A parkolójegyeket telefonon lehet megvenni vagy személyesen egy jegyet áruló személytől, mivel jegyautomaták még nincsenek. Parkolásunkkor automata hiányában a telefonos jegyvásárlás egyébb okok miatt nem létesült meg. Jegyértékesítő személyt nem találvan a parkolóban hagytuk az autót. Kb.: fél óra múlva visszatértünk az autóhoz ahol a birságot tartalmazó piros csomag várt minket.
Ma megtettük a méltányossági kérelmet a parkolási cég felé. Várhatunk birság enyhítést vagy teljes eltörlést?
Segítséget előre is köszönöm!
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni parkolási bírság ügyben. A IX. kerületben lakom. Az éves díjat 04.13-án délelőtt utaltam el (aminek még aznap meg kellett érkeznie a számlájukra), majd legközelebb 18-án parkoltam a ház előtt, megbüntettek. 19-én kaptam a visszaigazolást, hogy a várakozási engedélyem aktív. A levélben az áll, hogy az érvényesség ideje: 2017.04.13-tól szól, a mellékletben viszont 19-e áll. Kértem, hogy mivel 13-án utaltam és a levélben 13-ával igazolták vissza az érvényességet, engedjék el a bírságot. A válasz az volt, hogy a mellékletben szereplő dátum érvényes. Ilyenkor van valamilyen szabály arra vonatkozóan, hogy az utalásom beérkezésétől érvényes kellene, hogy legyen az engedélyem? Számomra így lenne logikus, hiszen miért engem büntetnek azért, mert ők nem könyvelték el aznap, mikor beérkezett a pénz?
A segítséget előre is nagyon köszönöm!
Szomorú örökös
Remélem, hogy egy troll vagy, mert ha nem, akkor nagyon súlyos problémáid vannak szövegértéssel.
katonag
„úgy tekintette, hogy a szerződésszegésről tudnom kellett, mivel én váltottam a parkolójegyet”
Nem értem, de javíts ki, ha nem igaz, végül is így történt, nem? Tudtad, hogy lejárt a szelvényed,
de mégsem rohantál oda a kocsihoz újat venni. Aztán meg csodálkozol, hogy most pótdíjat is kell fizetni?
katonag
„ha a rendőrség megbírságol és küldi a csekket, akkor nem kell többet fizetnem az időtényező miatt.”
Ó, dehogynem! Ott is növekszik a bírság, ha nem fizeted ki az előírt időben, sőt kamatozik is.
Mi több, még be is hajtható lazán adó módjára.
Egy szóval sem mondtam, hogy fikciókra építette. Ő úgy értelmezte a törvényt, hogy az értesítés elmaradása nem jár semmi következménnyel, illetve úgy tekintette, hogy a szerződésszegésről tudnom kellett, mivel én váltottam a parkolójegyet. A kettőt összerakva jött ki az neki, hogy az értesítés elmaradása nem érdekes, illetve a parkoló társaság egyebekben úgy járt el, ahogy elvárható, mivel a bíró szerint joggal gondolhatták, hogy tudok a pótdíjfizetési kötelezettségről PUSZTÁN azért, mert tudnom kell a túllépésről, így joggal várhatták, hogy majd jelentkezek.
Szomorú örökös: Azért finom kis apró különbség, hogy ha a rendőrség megbírságol és küldi a csekket, akkor nem kell többet fizetnem az időtényező miatt.
Amúgy a bíró is valószínűleg ilyen faék egyszerűséggel állt hozzá. Nem a szabályzat ellen vétettem, hanem szerződésszegés történt részemről, amiről egyébként nem tudtam, akármit is feltételez (vagy vár el) a bíró. Plusz a másik fél is szerződésszegést követett el, ugyanis nem értesített a szerződésben előírt módon. A szerződés egyes elemeit ugyanis jelen esetben a törvény meghatározza. Én fizetek, ha szerződést szegek, akkor pótdíjat fizetek, neki meg a szerződés alapján az autón értesítenie kell, ha szerződésszegést észlel és pótdíjat szab ki. Ezt megszegte.
A bíró szerint az én szerződésszegésemért én felelek és fizetek pótdíjat (nem is vitattam), a másik fél szerződésszegéséért meg szintén én felelek és fizetek emelt pótdíjat. Még jó, hogy egyenrangú felek szerződése, és így mindig én felelek mindenért.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02