Szívességi gépjármű használó

sienet # 2013.12.11. 13:39

Tisztelt Ügyvédek!!

Segítséget szeretnék kérni egy olyan ügyben ügyvéd által kitöltött ellenjegyzett papírral szívességi használatra adtam egy autót ami hiteles,hogy az úriembert megadott határidőn belül átvállalja a hitelt a nevére.Ezt nem történt meg és elfelejtette közölni,hogy bank törlesztők nemfizetése miatt elvitte tőle az autót,amivel én 1 év után szembesültem akkor amikor az autót lefoglalták és el árverezték.Felszólításokat leveleket telefonos megkeresést a banktól nem kaptam azért mert az úriember a rendelkezésére álló adataim alapján telefonon keresztül megváltoztatta,hogy hova küldjék a csekket.Mindig vele beszéltek mert azt hitték,hogy én vagyok.Kaptam a banktól egy papírt,hogy x összegért eladták az autót és még én fizessek be 2400000 ft-ot a kérdésem az lenne,hogy tudnám én az úriembert polgári úton beperelni,hogy ne nekem kelljen kifizetni ezt a tartozást?Mi ennek az eljárása?

Dr.Attika # 2013.12.11. 14:15

Tisztelt "sienet"!
Eleve nem beszélhetünk szívességi használatról, ha ezen feltételekkel adta használatba a gépkocsit. Ez tartalma szerint egy bérleti szerződés. Sajnálatos tény, ha ezt a szerződést ügyvéd készítette és ellenjegyezte. Az ügyvéd kollégánál kellene először is érdeklődni.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.11. 14:45

Az ügyvéd kollégánál kellene először is érdeklődni.
Minek? A kérdező tartozik a banknak. Ezen semmiféle kérdezősködés nem változtat.

Dr.Attika # 2013.12.11. 15:04

Béla! Nem értetted meg a kérdést. Fuss neki még egyszer légyszíves.

guba" # 2013.12.12. 13:49

Tartozásátvállaláshoz a jogosult beleegyezése is kell, tehát a bankkal szemben a harmadik személlyel történt megállapodása nem lesz hatályos. Viszont, ha szerződésben vállalta, hogy Ön helyett fogja visszafizetni a törlesztő részleteket, akkor ezt lehet követelni rajta.

A konkrét jogesettől függetlenül, jobb kerülni az ilyen megállapodásokat, mert ha az ügylet eredménye a tartozás kiegyenlítését részben vagy egészben meghiúsítja, az már vétség és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.