Közös utánfutó vásárlása


Yoopi # 2005.01.28. 10:28

Üdv. Mindenkinek!
Lenne egy problémám.
A barátnőmmel vennénk közösen fele-fele alapon egy utánfutót. (2-es lószállító) A gond ott van, hogy ugye csak 1 néven lehet, stb. Milyen szerződést írjunk, hogy a másik fél se szenvedjen semmiben hátrányt, ha netán az elsővel történik valami, vagy ha a másik akarja éppen használni?
A közös súlyadó és egyéb fizetésekre, üzembentartói szerződésekre külön papírt írjunk, vagy ez az egész megoldható egy darab papírból? Jó-e ha ezt ügyvéddel csináltatjuk, vagy elegendő 2 tanus papír? (nekünk is és a rendőröknek is)
Köszi a választ.

adiapu # 2005.01.30. 17:44

Helló Yoopi!

Mi is hasonló cipőben jártunk a feleségemmel. Lecseréltük a személygépkocsinkat. A forgalmi engedélybe a gépkocsi tulajdonosának a feleségem került bejegyzésre, üzembentartónak viszont én lettem bejegyezve. Mondjuk én teljesen a feleségemre szerettem volna írattatni a kocsit, csak a biztosítás miatt nem mindegy, hogy az ő A0 -ja vagy az én B10 -em alapján számolják ki a díjat. Így viszont semmilyen külön papírt nem kell írnunk egymásnak, mivel a forgalmiban mindketten szereplünk, és a rendőr sem kérhet ezek után még plussz szerződést egyikünktől sem. Viszont egy harmadik féltől már kérhetnek kölcsönadási szerződést! Szóval én a helyedben azt tenném, hogy ha a te neveden lesz az utánfutó, akkor legyen a barátnőd az üzembentartó, vagy fordítva, ezt döntsd el te. Az a lényeg, hogy a tulajdonosként bejegyzett személy nyilatkozzon írásban arról az okmányiroda felé, hogy hozzájárul ahhoz, hogy a tulajdonában lévő utánfutó forgalmi engedélyébe üzembentartóként a másik neve kerüljön bejegyzésre. Legalább is ez nálunk tavaly áprilisban még így működött! A továbbiakban viszont a terheket úgy viselitek, ahogy megegyeztek. Ha fele-fele, akkor úgy. Ha a bizalom és minden megvan, akkor szerintem felesleges a fizetésekről papírokat írni, de ha esetleg fenntartás van, akkor egymás között írhattok a fizetésekre vonatkozóan papírt, esetleg két tanúval is aláíratva a végén. Ez azonban a forgalmi engedélybe bejegyzetteket nem befolyásolja.

Remélem, hogy tudtam segíteni!

Üdv!

Ádiapu