Fórum autók, motorok újabb elöl     új hozzászólás


Műszaki vizsga - Mulasztás

csakegymelós # e-mail 2017.01.15. 22:00

Tisztelt Szakértők!
A segítségüket szeretném kérni egy műszaki vizsgával kapcsolatos ügyben. A tegnapi napon közúti ellenőrzés alkalmával megállapított a rendőr, hogy 2016 februárban lejárt az autóm műszaki vizsgája. Értetlenül álltam a dolog előtt, mivel - mint a rendőrnek is elmondtam - 2016 januárban vásároltam az autót, februárig volt érvényes a műszakija. Átiratás után az első utam az autószerelőhöz vezetett. Megkértem nézze át az autót, amit kell javítson meg rajta, és vigye el műszaki vizsgára. Másnap vissza is kaptam az autót, ablaktörlőlapátot kellett csak cserélni, minden más megfelelő volt, a vizsgaállomás által lepecsételt műszaki adatlapot is kaptam, amin szerepel hogy 2018/2-ig érvényes a műszaki. A rendőr szerint ez a rendszerükben nem szerepel és a forgalmiba sem volt bejegyezve, épp ezért állított meg. Mivel a műszaki adatlap nem volt nálam (majdenm egy év elteltével miért is lenne?) 2 lehetőséget adott: elfogadom a helyszíni bírságot ami 25000Forint, vagy megírja a feljelentést. A feljelentést nem javasolta mert a műszaki adatlap kiállítástól számított 15 napig érvényes, így a büntetés automatikusan 50000 Forint lenne. Kénytelen voltam elfogadni a helyszíni bírságot. Hazaérve előkerestem a műszaki adatlapot amin szerepelnek az említette adatok. A kérdésem: A műszaki adatlap birtokában beragasztják-e az érvényesítő matricát a műszaki vizsgaállomáson? A helyszíni bírságot visszavonják ha bemutatom az érvényesítő matricát és a műszaki adatlapot és esetleg egy iratot amin igazolják, hogy mulasztás történt a műszaki vizsga alkalmával?
A válaszokat előre is köszönöm!

csakegymelós # e-mail 2017.01.19. 16:03

Üdv!
Fejlemények az ügyben!
Bementem a vizsgaállomásra, elmeséltem nekik a sztorit. Megnézték a műszaki adatlapot és kiderült, hogy azért nem került be a pecsét a forgalmiba, mert az autó környezetvédelmi besorolása helytelenül szerepelt a forgalmiban, javítani kellett volna, ergo új forgalmit állítottak volna ki az okmányirodában. Az autószerelő erről elfelejtett szólni nekem, viszont valóban az én felelősségem megbizonyosodni arról, hogy a forgalmi rendben van-e. Viszont a rendőr félrevezetett amikor azt mondta, hogy 15 napig érvényes a műszaki adatlap. A vizsgaállomáson azt mondták, hogy a műszaki adatlap addig érvényes amíg a műszaki érvényesség tart. Az okmányirodában is elfogadták egyetlen szó nélkül, nem említettek semmiféle 15 napot. Újabb kérdés:
Ha én a elfogadtam a helyszíni bírságot, de később megtudtam, hogy a rendőr félrevezetett, van-e lehetőség fellebbezni a HB ellen?

Atis77 # e-mail 2017.01.20. 15:01

A helyszínit nem tudod felebezni, aláírtad elismerted. Adatalap kiadása esetén nem ragasztanak semmit, de egy átlag usernek ezt valóban nem kötelező tudni.

bigdady # e-mail 2020.04.23. 09:52

Sziasztok!

Korábban cikkezték hogy vészhelyzet esetén a forgalmi engedély az autónál vészhelyzet +15 nap és 41/2020. (III. 11.) Korm. rendeletre hivatkoznak.
Ismerős tegnap megbüntették mert egy hete lejárt a műszaki engedélye és nem ment megújítani, rendőr szerint már nincs hatályban ez az engedmény személyautóra...
Én is keresem de nem látom mi az igazság.
Valóban?