Műszaki vizsga - Mulasztás


Atis77 # 2020.11.10. 05:26

Biddady

Azokra vonatkozik akiknek jun 15 járt le. És nem céges.

illike # 2020.11.09. 18:01

Tisztelt Szakértők !

Tavaly vásároltam egy gépjárművet, használt autókereskedőnél.Az idén volt időpont a műszaki vizsgára, jul.30. A KPM-hez kellett vinni, és ott derült ki, hogy a km órát visszatekerték a vásárlás előtt, ez miatt a gépjármű nem kapott érvényes műszaki vizsgát.Egy újabb időpontot adtak, szept. 30-ig. Eközben a rendőrséghez fordultam,mivel azt írták a műszaki vizsga papírra, hogy "csalás, bűncselekmény, a km óra manipulálása".A rendőrségen jegyzőkönyvet, és feljelentést készítettek szept.3-án.Az ügyet egy 15 km-el közelebb Rendőrőrshöz helyezték.Néhányszor felhívtam a nyomozót, és mindig azt mondta,elküldte a belügyminisztériumba, de még semmi nem jött, hívta őket, de nem vették fel a telefont.Bementem személyesen, akkor is ezt mondta.Tehát Ő nem tud semmit tenni, miközben a következő vizsga időpont: nov.16. A KPM vezetővel is beszélt a nyomozó kollégája, és a nyomozó is.A KPM vezető-nek egy határozat kell arról, hogy a rendőrség lezárta, vagy kinyomozta az ügyet.Persze a rendőrségen megértették a problémámat, és megpróbáltak segíteni, de semmit nem tettek annak érdekében, hogy nov.16.-a után is használhassam a gépjárművet. Elmondtam, hogy mindkét csipőmbe protézis van, ez miatt nem tudok annyit, és úgy gyalogolni, ahogy kellene, és akarok.Orvostól van papírom, hogy a gépjármű a mindennapi életvitelhez szükséges.Ezen túlmenően már nem tudom kihez forduljak, és mit lehetne tenni ? Laikusként a jogszabályokat nem ismerve érdeklődöm: mi lenne a teendő ? Köszönöm szépen a jó tanácsot !

bigdady # 2020.04.23. 07:52

Sziasztok!

Korábban cikkezték hogy vészhelyzet esetén a forgalmi engedély az autónál vészhelyzet +15 nap és 41/2020. (III. 11.) Korm. rendeletre hivatkoznak.
Ismerős tegnap megbüntették mert egy hete lejárt a műszaki engedélye és nem ment megújítani, rendőr szerint már nincs hatályban ez az engedmény személyautóra...
Én is keresem de nem látom mi az igazság.
Valóban?

Atis77 # 2017.01.20. 14:01

A helyszínit nem tudod felebezni, aláírtad elismerted. Adatalap kiadása esetén nem ragasztanak semmit, de egy átlag usernek ezt valóban nem kötelező tudni.

csakegymelós # 2017.01.19. 15:03

Üdv!
Fejlemények az ügyben!
Bementem a vizsgaállomásra, elmeséltem nekik a sztorit. Megnézték a műszaki adatlapot és kiderült, hogy azért nem került be a pecsét a forgalmiba, mert az autó környezetvédelmi besorolása helytelenül szerepelt a forgalmiban, javítani kellett volna, ergo új forgalmit állítottak volna ki az okmányirodában. Az autószerelő erről elfelejtett szólni nekem, viszont valóban az én felelősségem megbizonyosodni arról, hogy a forgalmi rendben van-e. Viszont a rendőr félrevezetett amikor azt mondta, hogy 15 napig érvényes a műszaki adatlap. A vizsgaállomáson azt mondták, hogy a műszaki adatlap addig érvényes amíg a műszaki érvényesség tart. Az okmányirodában is elfogadták egyetlen szó nélkül, nem említettek semmiféle 15 napot. Újabb kérdés:
Ha én a elfogadtam a helyszíni bírságot, de később megtudtam, hogy a rendőr félrevezetett, van-e lehetőség fellebbezni a HB ellen?

csakegymelós # 2017.01.15. 21:00

Tisztelt Szakértők!
A segítségüket szeretném kérni egy műszaki vizsgával kapcsolatos ügyben. A tegnapi napon közúti ellenőrzés alkalmával megállapított a rendőr, hogy 2016 februárban lejárt az autóm műszaki vizsgája. Értetlenül álltam a dolog előtt, mivel - mint a rendőrnek is elmondtam - 2016 januárban vásároltam az autót, februárig volt érvényes a műszakija. Átiratás után az első utam az autószerelőhöz vezetett. Megkértem nézze át az autót, amit kell javítson meg rajta, és vigye el műszaki vizsgára. Másnap vissza is kaptam az autót, ablaktörlőlapátot kellett csak cserélni, minden más megfelelő volt, a vizsgaállomás által lepecsételt műszaki adatlapot is kaptam, amin szerepel hogy 2018/2-ig érvényes a műszaki. A rendőr szerint ez a rendszerükben nem szerepel és a forgalmiba sem volt bejegyezve, épp ezért állított meg. Mivel a műszaki adatlap nem volt nálam (majdenm egy év elteltével miért is lenne?) 2 lehetőséget adott: elfogadom a helyszíni bírságot ami 25000Forint, vagy megírja a feljelentést. A feljelentést nem javasolta mert a műszaki adatlap kiállítástól számított 15 napig érvényes, így a büntetés automatikusan 50000 Forint lenne. Kénytelen voltam elfogadni a helyszíni bírságot. Hazaérve előkerestem a műszaki adatlapot amin szerepelnek az említette adatok. A kérdésem: A műszaki adatlap birtokában beragasztják-e az érvényesítő matricát a műszaki vizsgaállomáson? A helyszíni bírságot visszavonják ha bemutatom az érvényesítő matricát és a műszaki adatlapot és esetleg egy iratot amin igazolják, hogy mulasztás történt a műszaki vizsga alkalmával?
A válaszokat előre is köszönöm!