Gépjármű visszavásárlása


koratel # 2005.05.02. 17:37

Köszönöm a válaszokat! Mivel mi vagyunk a tulajdonosok a bank velünk köti az adásvételi szerződést, szóval a másik fél a bank.

Lefty # 2005.05.02. 15:18

A Bank a kölcsönszerződésben ki szokta kötni a visszavásárlás jogát a kölcsön nemfizetése esetére, azonban a gyakorlatban sosem ő veszi meg, hanem egy autókereskedő cég, aki általában mentes az illeték fizetése alól. Nézz utána, hogy ki is volt a vevő, és ha egy ilyen cég, akkor én utánanézek a §-nak.

világesze2 # 2005.05.02. 14:21

Akkor nálad meg nem szokás visszafizetni a hitelt, és autót visszaadni sem.

koratel # 2005.05.02. 13:34

Köszönöm a választ! Sajnos a bank is csak annyit mondott, hogy náluk ez így szokás - leírva én ilyesmit nem láttam sehol.

világesze2 # 2005.05.02. 08:35

Én nem vagyok ugyan jogász, de egyszer (kábé fél éve) volt szerencsém az illetéktörvényhez, kifejezetten a vagyonszerzési illeték rész miatt kerestem ki.

Emlékeim szerint azt írja elő, hogy robbanómotorral hajtott gépkocsi tulajdonjogának megszerzője köteles x ft/ccm illetéket fizetni.
/Pár kivétellel, pl. autókereskedő/

A tulajdonjogot a bank szerzi. Így szerintem ő fizeti az illetéket.

Kérdés, hogy nem kötöttétek-e esetleg ki a kölcsönszerződésben, hogy te fizeted azt is...

Mert például ha szerződésben vállaltad, hogy ilyen esetben te a bank számára téríted az illeték összegét, akkor szerintem ők a nyerők.

De lehet, hogy csak bepróbálkoztak, hátha hülye vagy és megijedsz.

Fontos lenne tudni, hogy MIRE VALÓ HIVATKOZÁSSAL akarja a bank veled megfizettetni az illetéket, ne csak annyit közölj itt, hogy az "eladóval akarja megfizettetni".

koratel # 2005.04.29. 17:57

Következő a kérdésem: Hitel nem fizetése miatt a bank visszavásárolja a tulajdonostól az autót, de a vagyonszerzési illetéket az eladóval (tulajjal) akarja megfizettetni. Véleményem szerint ez nem jogszerű, hisz a bank szerzi a tulajdont, hogyan háríthatná át az illetéket az eladóra? Van erre valahol valamilyen jogszabály, amire hivatkozni lehetne? Köszönöm!