használt motorkerékpár vétel


Majordomus # 2023.06.18. 19:35

De az már legyen az ő gondja.

Szomorú örökös # 2023.06.18. 16:05

Szirk87

Még van 2 napja átírni, ha nem akkor mi van.

Akkor ki fogják neki vonni a forgalomból és meg is büntetik érte.

Szirk87 # 2023.06.18. 14:42

Köszönöm a válaszokat, utánnajárás után arra jutottam hogy elutalom a kért javítási költséget (35eft), nem akartam további bonyodalmakkal szembenézni. Még van 2 napja átírni, ha nem akkor mi van. Már lejelentettem az eladást. Legközelebb körültekintőbb leszek.

Szomorú örökös # 2023.06.18. 04:28

drbjozsef

Az átíratás hülyeség, már ebből is inkább az látszik, hogy hülyére akar venni

Inkább nem akarja átíratni, így viszont magából csinál hülyét.

Majordomus # 2023.06.17. 19:50

Esélyes az utóbbi,mert 12 napja használja a motort úgy hogy eddig nem volt műszaki gondja.

Forduljon ügyvédhez nyugodtan.

drbjozsef # 2023.06.17. 19:23

Szirk87,

Ha előbb kérdezel, akkor eladáskor kizárhattad volna a szavatosságot, és akkor semmi nem lenne.
Az átíratás hülyeség, már ebből is inkább az látszik, hogy hülyére akar venni. Azt kötelessége megtenni, és ahhoz a motor műszaki állapotának a világon semmi köze nincsen.

Így két lehetőséged van : vagy visszaadod a pénzét, és visszakapod a motort, vagy nem.
Az első esetben véget is ér a történet.
Ha nem kívánod visszaadni a pénzét, akkor a vevő követelheti a javítást a Ptk. hibás teljesítés fejezete szerint. Ha ezt elutasítod, megjavíttathatja a motort maga, és követelheti a javítási költségeket. Fontos, hogy elméletileg ez a sorrend, ha a saját szakállára nekiáll javíttatni, akkor jó eséllyel el fogod tudni hajtani a javítási költségek követelése esetén.
Ha megjavíttatja, és követeli a pénzét, akkor feltehetőleg fizetési meghagyást fog küldeni.
Ha erre nem reagálsz, akkor jogerőssé válik, és végrehajtható lesz, szóval mindenképpen vedd át.
Vagy elismered, és kifizeted az abban követelt összeget, vagy alaposan elolvasod az FMH-t, és az abban leírtak szerint, 15 napon belül a kibocsátó közjegyzőnél ellentmondasz.
Ekkor a vevőd két dolog közül választhat. Vagy elengedi a dolgot, és akkor megint vége a történetnek, vagy nem fogadja el az ellentmondásodat, a vita perré alakul, és bíróságon vitathatjátok meg a dolgot.
A kellékszavatossági szabályok szerint minden olyan hibáért vállalnod kell a felelősséget, amely fennállt már a vásárlás pillanatában is. Ezt esetetekben a vevőnek kell bizonyítania.

Neked kell eldöntened, mit akarsz kockáztatni. Ha szerinted a motor nem volt hibás, amikor eladtad, akkor hajtsd el a vevőt az ügyvédjével együtt, mondj ellent az FMH-nak ha jönne (ha nem akarja megjavíttatni, hanem el akar állni a szerződéstől, akkor egyből is pert indíthat), és majd a bíróságon lejátsszátok. Ez jelentős, többszázezer forintos plusz költség lesz neked, ha elveszíted a pert ( motor árán felül persze), ugyanakkor a bizonyítási kényszer a vevőn van, ha belepiszkál(tat) a motorba, akkor szinte biztosan bukja a pert, hiszen a kirendelendő igazságügyi szakértő nem fog tudni megállapítani semmit.
Szóval talán nagyobb az esélyed a nyerésre, de a kisebb esélyű vesztés jelentős plusz költséggel jár.
Neked kell tudnod, milyen volt a motor, és hogy a vevőd vajon csak pofátlan, és le akar-e húzni.

Szomorú örökös # 2023.06.17. 19:10

Szirk87

12 napja eladtam egy rendszàmos nagyrobogót és a vevő üzenetben megírta hogy hengerfejes lett (tudtommal nem volt az eladáskor) és nem tudja átírni.... És kér vissza pénzt vagy ügyvédhez fordul. Telefont nem veszi fel mondván az írás megmarad.

Elsősorban szerintem kijavítást kérhet, ha valóban igaza van.
Mellesleg 12 napja vette és még nem tudta átíratni?
Öreg hiba! És ha te már lejelentetted, hogy eladtad, akkor mit csinál?

Szirk87 # 2023.06.17. 19:05

Üdvözlet,
Olyan problémával fordulok Önökhöz, hogy 12 napja eladtam egy rendszàmos nagyrobogót és a vevő üzenetben megírta hogy hengerfejes lett (tudtommal nem volt az eladáskor) és nem tudja átírni.... És kér vissza pénzt vagy ügyvédhez fordul.
Telefont nem veszi fel mondván az írás megmarad.
Mi lehet ebből?

drbjozsef # 2018.04.21. 19:39

Szépen kérheted, és ha jó fej, visszaveheti.

Esetleg kérj vissza kevesebb pénzt, hátha akkor rááll a visszavételre.

Egyébként én is jártam így régebben, bár inkább magas volt az ülés, mint erős a motor, én meghirdettem, és eladtam egy kevés bukóval valaki másnak. Inkább többel, mint kevéssel... :)
De hát a tanulópénz az ilyen.

egyötvenes68 (törölt felhasználó) # 2018.04.21. 18:40

Nem kötelessége vissza venni, nincs ilyen szabály.

Bapom1x # 2018.04.21. 17:17

Sziasztok!

Nagyon fontos lenne nekem a kovetkezo dolgot megtudni.

Vettem egy motort hasznaltan egy maganszemelytol. Kulsore minden okes a motorral, illetve ami nem azt elmondtak. Muszakilag amit tudtam megneztem. Kiprobalni nem tudtam, csak akkor amikor alairtuk a papirokat es kifizetem. A hatso feken kivul nincs is bajom vele. Viszint ami nagyobb baj, hogy ez a motor tul eros nekem. Amig nem ultem ra, nem tudtam ezt megitelni. Hazmentem a motorral kb 1,5 oras ut aztan atgondoltam es par oraval kesobb (max5-6) irtam az eladonak, hogy szeretnem neki visszaadni, mert nekem hasznalhatatlan. Picit fur a helyzetem, de ha jol tudom maganszemelynel is van valamennyi ido amig meg vissza kell vennie, ha ugyan abban az allapotban tartottam. Kb 30km-t mentem vele varosban. Nem szaguldoztam (nem is mertem)

Valaki tud segiteni?

nonolet # 2017.06.22. 14:43

Abból érdemes kiindulni, hogy...

-
A magyar jog nem ismeri el
a reklamálás lehetőségét olyan hiba miatt,

amit az átadáskor vagy azt megelőzően
a kedves vásárló észlelhetett,
vagy
kellő körültekintés mellett
észlelnie kellett volna.
-

A többi gond-baj-hiba esetén lehet reklamálni.
Ha a hiba nem arányos a járgány korával-értékével...

drbjozsef # 2017.06.22. 09:20

Pontosabban : a szelepkopás és minden az állapottól elvárható elhasználódás semmiképpen sem az eladó hibája.

drbjozsef # 2017.06.22. 06:17

Megpróbálhatod, de ha nem új, akkor az eladó ezt nem annyira fogja akarni aláírni szerintem... én nem írnám így alá.
Ráadásul nem is tudhatja ezt, de ha használt motor, akkor nem is kellene tudnia róla. Használtnál inkább az a kritérium, hogy a motor korának és futásteljesítményének megfelelő állapotú legyen.

Ha az állapotától elvárható hiba lép fel (mittudmén 200.000. km-nél szelepkopás), és nem tudod bizonyítani, hogy ez már a vásárláskor is fennállt (ezt nemigen lehet, hacsak nem együtt szerelitek atomjaira a motort a vásárlás előtt), akkor ez nem az eladó hibája már.

tom889 # 2017.06.22. 05:35

köszönöm szépen József a kiegészítést. szerinted a második pontot kiegészíthetem úgy hogy a szerződésben felsoroljuk a motor hibáit (pl. karcok, a vmi tükör törött stb.) majd lezárjuk egy olyan mondattal, hogy a fenti hibákon felül a motorkerékpár állapota kíváló/jó/ teljesíti a gyártó által meghatározott kritériumokat?

drbjozsef # 2017.06.21. 10:23

tom,

az első rész jó, elég ennyit beleírni, persze, ha az eladó mégse fizeti vissza, perelned kell, de ez a mondat elég kell legyen. Esetleg "megbukik" helyett "nem felelt meg" legyen.

A másik kérdésre : egy esetleges perben a vevőnek kell bizonyítani, hogy a hiba már a teljesítéskor fennállt, az eladónak pedig azt, hogy a kellő tájékoztatást megadta, vagy a vevő tudott, vagy tudnia kellett a hibáról magánszemélyek adásvétele esetén.
Ezt mindenre kiterjedően nem lehet leszabályozni az adásvételiben. Ha van esze, az ismert hibákat beleíratja az adásvételibe, hogy elmondta. Amit nem, azzal gondban lesz. Például, ha kiderül, hogy törött volt, nem számít, hogy nem tudott róla, felelős érte.

tom889 # 2017.06.21. 08:00

használt motorkerékpár vásárlás előtt állok és lenne két kérdésem:
szeretnék a szerződésbe 1 pontot beiktatni ami levéd engem mint vevő, hogyha a motorkerékpár az eredetvizsgán megbukik. hogy fogalmazzam ezt meg ? pl. amennyiben a motorkerékpár az eredetvizsgán megbukik az eladó köteles 8 naptári napon belül a vételárat megtéríteni a vevőnek? a motor vételára 6-700e ft.
a másik pedig hogyha magánszemélytől veszem akkor 6 hónapig milyen garanciát kaphatok? pl. h kiderül hogy a motorkerékpár törött volt visszakaphatom-e a pénzem?mit írjak a szerződésbe ami engem mint vevő levéd?egyáltalán kell-e nekem mint vevő tájékoztatnom az eladót arról hogy ő garanciával felelős az általa eladott járműért?

köszönöm