Autó adás-vétel szabályai - Mit tehet az ember,ha a rejtett hibákat nem mondja az eladó?

atish82 # 2017.10.28. 07:45

drbjozsef

Irtál pár hsz el feljebb egy olyat,hogyha követelésünk van egy céggel közjegyzőhöz lehet menni fizetési meghagyást illetően.
Namost,ha én 200 km re lakok a kereskedéstől,akkor a saját városom jegyzőjéhez kell mennem,vagy a kereskedés városához? Ha utóbbi,ez postai uton megoldható?

sicc33 # 2017.10.28. 05:51

Tisztelt fórumozók!

Vettem egy autót, amiről kiderült kötelező szerviz alkalmával, hogy sérült volt. Kereskedőtől vettem és talán a második kérdésem erre irányult. Válasza: nem volt sérült és meg is mérték műszerrel.

A szervizt én kértem meg a mérés elvégzésére, mert gyanús volt, hogy az egyik ajtókereten lévő matricázás színe más mint a többié.

Vásárláskor szerelőt vittem magammal, és a látható sérülések alapján alkudtam meg a vételárban.

Én kértem valamilyen kompenzációt. Egyenlőre elzárkóznak tőle. Felajánlották az esetleges visszavételt, de nekem már költségeim vannak a járművel kapcsolatban. Ha ezt visszakapnám meggondolnám ennek a lehetőségét. A következő héten visszaviszem a járművet, hogy ők is meg tudják mérni előttem a problémás helyeken.

Milyen esélyeim lehetnek az ügyben? Itt kimondottan a plusz költségeim megtérítésére gondolok.

Előre is köszönöm.

S. Ferenc

nonolet # 2017.10.25. 19:09

A határidős felszólítás írásban megvolt már?

barigabi # 2017.10.25. 18:59

drbjozsef

Magánszemélytől vettem,megpróbálom a fizetési meghagyást első körben.
Köszönöm a gyors segítséget!

drbjozsef # 2017.10.25. 07:02

Oxi,

KereskedésBEN, vagy kereskedésTŐL?
Nem mindegy. Mi van az adásvételidben, a kereskedés az eladó?

Lásd. az előző válasz egyébként. Szólítsd fel az eladót, hogy hibás teljesítés miatt vagy cseréltesse ki a katalizátort, vagy fizesse ki a cserét. Ha nem teszi, neked kell pert indítanod, és attól függően, hogy magánszemélytől vetted (papíron) vagy ténylegesen is a kereskedéstől, attól függően van a bizonyítási kényszer vagy rajtad, vagy a kereskedésen.

drbjozsef # 2017.10.25. 06:57

barigabi,

Ha kereskedésből vetted, visszaviszed, és visszakéred a pénzedet, és kérheted a károd megtérítését (pl. átírás). Ha nem adják, neked kell pereskedni, de bizonyítani, hogy a hiba nem állt fent az eladásnál, azt a kereskedőnek kell.

Ha magánszemélytől vetted, visszaviszed, és visszakéred a pénzedet, plusz kártérítést. Ha nem adja, akkor neked kell pereskedni, de bizonyítanod is neked kell, hogy a hiba már a vásárlás pillanatában is fennállt. Ha szerinted ez evidens, akkor vágj bele.

Esetleg, pereskedés előtt, egy fizetési meghagyást is kibocsáttatthatsz közjegyzővel, ha írásbeli felszólítás és ésszerű határidő után sem fizet az akitől vásároltál. Ez olcsóbb, és ha nem mond ellent, akkor végrehajtathatod egyből. Ha ellentmond, akkor neked kell perré alakítanod a követelésedet, és megint csak marad a bíróság.

Oxi1961 # 2017.10.25. 06:35

Tisztelt Fórumozók!

Két hete kereskedésben vásároltam egy használt gépkocsit (1.200.000 Ft).
A megtekintéskor és az átvételkor is néhány kiégett izzótól eltekintve minden rendben volt.

Kb. 300 kilométer megtétele után a műszerfalon kigyulladt a nem megfelelő szennyezőanyag kibocsájtás üzenet.
Márkaszervizbe vittem a kocsit, ott törölték a hibát, de újabb 150 km megtétele után jelentkezett ismét.

Alaposabb kivizsgálás után kiderült, hogy a katalizátorral nincs rendben valami, előbb-utóbb cserélni kell. Egy gyári katalizátor 400.000 forint, egy után gyártott kb. 120-150 ezer. A hibát állítólag az okozhatta, hogy az autó korábbi tulajdonosa nagyon rövid utakra (10-20 km) használta napi rendszerességgel. (Azt nem tudom, hogy ez valóban okozhatja-e?).

Kérdésem az lenne, lehet-e az eladóval szemben legalább részben kártérítési igényt érvényesíteni?
Köszönettel Oxy1961

barigabi # 2017.10.24. 22:17

Tisztelt Fórumozók!
Segłtséget szeretnék kérni.
9 napja vásároltam egy motorkerékpárt amiről most derült ki,hogy az alumínium váz két helyen repedt.A motor így balesetveszélyes javítani szakszerűen nem lehet.Az eladó erről nem tájékoztatott,adásvételiben semmilyen hiba nem szerepel.Kérdésem, hogyan juthatnék vissza a pénzemhez(vételár,átírás,stb)milyen esélyeim vannak?
Köszönöm a segítséget!

drbjozsef # 2017.10.17. 08:34

Bármilyen.

Mire gondolsz, soroljuk fel egyesével a 15.000 db alkatrészt?

http://totalcar.hu/…utot_veszel/

Laikus73 # 2017.10.17. 07:48

Üdvözletem!
Csak kíváncsiságból, tessék mondani, egy 12-14 éves autónak milyen rejtett hibái lehetnek?!

drbjozsef # 2017.10.15. 16:51

Ejj, ez a szöveges irónia...

Dr.Attika # 2017.10.15. 10:08

"Jogi háttér nekem is van, de öt gyerek mellett használni szerettem volna az autót, nem pedig nézni.
Mindenesetre hálás vagyok a válaszért."
Tisztelt "Nagynegabi"!
Lehet, hogy jogi háttere van de felelősség érzete nincs. Öt gyermek mellett- vélhetőleg azok szállításával- felelőtlenség használt, rom autót vásárolni. Ha nincs pénze olyan a mai biztonsági követelményeknek megfelelő gépkocsi vásárlására, amellyel az öt gyermeket szállítani tudja, akkor tömegközlekedjen vagy ne közlekedjen.

wers # 2017.10.15. 09:49

Interneten keresztül hogyan kötnek érvényes tulajdonjog átruházási szerződést? Hogyan győződik meg a vevő, hogy valóban a tulajdonos az eladó? Mit tanusít a két tanu? Hogy egy tollat adtak a kezébe?

drbjozsef # 2017.10.14. 17:49

Ha interneten rendelted, akkor igen.
Ha nem, akkor így jártál.

Dr.Attika # 2017.10.14. 09:21

Jogszabály nincs. Magyar közmondások alapján van erre jogi vélekedés.

1. Pénztártól távozást követően reklamációt nem fogadunk el.
  2. Anyám! Nem ilyen lovat akartam. Fiam, most már ilyen lovon kell lovagolnod.
  3. Ha megnyerte, hagy vigye nem lesz neki irigye.

Köttetett egy adásvételi szerződés. Ez teljesedésbe ment a dolog birtokba vételével, a vételár kifizetésével. Az, hogy másnap nem tetszik az nem reklamációs ok.

Percywalt # 2017.10.14. 08:45

Kedves Mindenki!
Olyan kérdéssel fordulok hozzátok, mivel vásároltam egy gépkocsit de nem tudom hogy van-e rá jogszabály ha nem tetszik az autó visszavihetem-e a kereskedésben? Tegnap történt a megvásárlása a kocsinak.

Nagynegabi # 2017.10.01. 19:56

Köszönöm a választ. Férjem sem vette észre, mert színre ugyanaz volt. Jogi háttér nekem is van, de öt gyerek mellett használni szerettem volna az autót, nem pedig nézni.
Mindenesetre hálás vagyok a válaszért.

Nagynegabi # 2017.10.01. 19:56

Köszönöm a választ. Férjem sem vette észre, mert színre ugyanaz volt. Jogi háttér nekem is van, de öt gyerek mellett használni szerettem volna az autót, nem pedig nézni.
Mindenesetre hálás vagyok a válaszért.

nonolet # 2017.10.01. 17:34

Azt, hogy a hiba vagy a hiba oka
már az eladáskor megvolt neked kell bizonyítani!
ÉS
Azt is, hogy az átvételkor a hiba a vevőtől
elvárható gondossággal nem volt felfedezhető.

Sikerülni fog?

Ha sikerül, akkor az eladónak kell

• javítani

vagy

• kellő árengedményt adni

vagy

• ha a hiba igen komoly, akkor elállhatsz

Az amerikai lámpákra is ugyanez vonatkozik.

Csakhátugye...
Eléggé gondatlan az a vevő, aki nem veszi észre,
hogy nincs E7 jelölés a lámpaburákon.

Meg egyébként is más színűek, mint az EU lámpák.

-

Szóval, alighanem buktad a dolgot.
Mivel eléggé gondatlanul vásároltál.

De semmiképpen nem lesz sima ügy pert nyerned...
Főleg ügyvéddel az eladó hátterében.

Nagynegabi # 2017.10.01. 17:12

Kedves Fórumozók!

1 hete vettünk egy autót magánszemélytől, aminek a rejtett hibája (leáll menet közben, vagy be sem indul) már másnap jelentkezett, így jeleztük az eladónak elállási szándékunkat, de ő mereven elzárkózik mindentől.
Közben kiderült, mikor elvittem szakműhelybe a kocsit, hogy ez amerikai lámpás, nem lehet itthon levizsgáztatni, és a lámpák kicserélése európai szabványra mindennel együtt 100ezer forint körül van, mivel nagyon ritka ehhez a típushoz a magyar szabványos lámpa. Nem tudom idáig hogyan lett vizsgáztatva.
Kérdezném, hogy ez végre komoly indok az elállási szándékhoz? Mert az ő jogi képviselője azt tanácsolja, hogy nehogy visszavegye.

Köszönöm, ha valaki válaszol.

nonolet # 2017.09.28. 17:34

"szavatosság,jótállás kötelezettségem nincs,mivel vételár csökkentéssel azt megváltottam?"

Válasszuk szét a dolgokat!
Mert kereskedő létedre kevered...

SZAVATOSSÁG: az eladáskor azt kapja a vevő, amit mondtál.

Ha mégsem, akkor >> helyt kell állnod az átverésért.
(javítás, csere, pénzvissza, sőt KÁRTÉRÍTÉS!!!)

Kereskedőként eladva
magánszemélynek azaz "Fogyasztó"-nak,
különösen súlyos teher a szavatosság,

mert

az első 6 hónapban neked KELL bizonyítani,
(6 hónap után fordul a kocka és vevő bizonyít majd)
hogy az az alatt előkerülő a hibáról

• ADTÁL tájékoztatást a vevőnek

(célszerű írásban, adatlap, hibajegyzék, stb.)

vagy

• azt a vevő szakszerűtlen használat okozta

vagy

• a vevő miatti rongálódás okozta

HA nem tudod ezeket bizonyítani,
akkor bizony helyt kell állnod.
(javítás, csere, pénzvissza, kártérítés)

Bizonyítani bíróság képesen, csak
tőled független akkreditált labor
vagy
igazságügyi szakértő
véleményével tudsz a vevő felé.

HA te vagy a márka szerviz, szakcég bevizsgálja
az csak akkor elég, ha a vevő elfogadja az eredményt.

Az első 6 hónap szavatosság tehát

• gyakorlatilag garancia/jótállásként működik
  • de a kártérítési igény lehetőségével IS súlyosbítva

A szavatosságról NEM LEHET lemondatni a vevőt!!!!
Tehát ne verd át, ne adj el neki elhallgatott
kezdődő/kishibás autót.

Saját érdekből inkább tájékoztasd minden apróságról.

Különösen azt dokumentáld, amire tekintettel
az árengedményt adtad neki, mint ISMERT hibára.

Mert az amiről tájékoztattad, kiesik a szavatosság alól.

-

GARANCIA/JÓTÁLLÁS: állítod, hogy x ideig nem fog elromlani, vegye meg nyugodtan tőled, mert
HA!!! mégis, akkor javítod, cseréled, visszafizeted.

Használt autóra nem kötelező garanciát/jótállást adnod.
DE ÖNKÉNT adhatsz :-)
A vevő bizalmát erősítendő...

Ha adsz, akkor viszont igaz lesz erre is, hogy

Az általad VÁLLALT garancia/jótállási idő alatt neked KELL bizonyítani, hogy az az alatt előkerülő a hibáról

• ADTÁL tájékoztatást a vevőnek

(célszerű írásban, adatlap, hibajegyzék, stb.)

vagy

• azt a vevő szakszerűtlen használat okozta

vagy

• a vevő miatti rongálódás okozta

HA nem tudod ezeket bizonyítani,
akkor bizony helyt kell állnod.
(javítás, csere, pénzvissza, de kártérítés nem)

Bizonyítani bíróság képesen, csak
tőled független akkreditált labor
vagy
igazságügyi szakértő
véleményével tudsz a vevő felé.

HA te vagy a márka szerviz, szakcég bevizsgálja
az csak akkor elég, ha a vevő elfogadja az eredményt.

Az eladáskor önként vállalt jótállásról
utólag NEM LEHET lemondatni a vevőt!

-

Hát ezek a különbségek a szavatosság és garancia/jótállás között.

Ezek alapján már egyértelmű a válasz
minden olyan helyzetre, amit
te egy kérdésbe kavartál bele...

Pedig azok erősen különböző helyzetek!

nonolet # 2017.09.28. 17:03

gsite

Így ahogy leírtad kb.

Ha nem megy magyar és/vagy a kereskedéshez azért
szükséges jogi minimum, akkor az ügyvéded majd megfogalmazza...

nonolet # 2017.09.28. 17:00

shankie

A szavatosságot nem is lehet kizárni...
(ha mégis, akkor az semmis)

Azonban neked KELL bizonyítani, hogy

• az eladó NEM tájékoztatott a dologról

és

• azt a vevőtől elvárható körültekintéssel

nem is lehetett volna felfedezni az átvételkor

Vagyis kb. buktad is a dolgot, mert egy ilyen javítást
az ELVÁRHATÓ gondossággal eljárva simán ki lehet szúrni.

Felelőtlenül eljárva vásároltál, így jártál...

TKrisztián # 2017.09.28. 16:24

Tisztelt Ügyvéd/Ügyvédnő!
Autókereskedőként használt (10-15éves) gépjárműveket értékesítünk. Amennyiben a " magánszemély fogyasztó" alkudik az árból, megjegyzésben hivatkozhatok-e a Ptk.314.pr.-ra,miszerint szavatosság,jótállás kötelezettségem nincs,mivel vételár csökkentéssel azt megváltottam?
Előre is köszönöm válaszát!

gsite # 2017.09.27. 08:36

Tisztelt Fórumozók,

cégként adtunk el egy kb. 10 éves autót. Márkakereskedésben beszámították új autó vételárába. Az autót be is vizsgálták a márkaszervízben, nem találtak semmi komoly problémát. Jeleztük, hogy hidegindításkor a motornak csúnya hangja van, erről több email váltás is történt. A vevő végül nem a márkakereskedő lett, hanem egy másik kereskedő, akit a márkakereskedő hozott. A motor problémáját a szerződésbe is beleírtuk, a vevő átvizsgálta, próbakört is ment vele. A motor hibája miatt meglehetősen nyomott áron adtunk túl az autón.
Pár nap után a vevő jelezte, hogy gondok vannak az autóval és egy bevizsgálás után közölte, hogy mind a 4 porlasztófejet cserélni kell. Ekkora problémára ő sem számított, ezért a költségek felezését javasolta. Mivel szeretünk nyugodtan aludni, belementünk az alkuba. Kb. 210 ezres költség felezéséről van szó.
Jószándékunk itt azonban elfogyott és a továbbiakban semmilyen egyéb követelést nem szeretnénk teljesíteni, bármi is merülne fel. Jogilag készíthető-e egy papír, ahol lemond mindenféle egyéb garanciális/szavatossági igényéről? Ha igen, hogyan kellene megfogalmazni?

Köszönöm a segítséget