Autó adás-vétel szabályai - Mit tehet az ember,ha a rejtett hibákat nem mondja az eladó?

shankie # 2017.09.25. 16:51

Kedves Fórumtársak!

Magánszemélytől vettem használt autót. Az autó 17 éves. Megnéztem, apró sérüléseken kívül (első lökhárító sarkán hiányzó rögzítés,amitől milliméterekre eláll a lökhárító csücske és a csomagtérajtó élén lévő rügyezés)egyéb nem látszott rajta és az eladó sem említett korábbi sérülést.
Az adásvételt követő napon elvittem az autót eredetiségvizsgálatra. A vizsgálat során kiderült, hogy korábban az autót rommá törték és az nem megfelelően lett javítva, nem biztonságos közlekedni vele. Még aznap (az adásvétel másnapján) jeleztem az eladónak, hogy emiatt elállok az adásvételtől és kérem a megelőző állapot visszaállítását. Ez elől persze mereven elzárkózik az eladó. A szerződésben a szavatosság nem került kizárásra,csak annyit írt bele az eladó, hogy ,,Garancia kizárva". Kérdésem az, hogy mi a további menet? Gondolom, jogi képviselőt kell választanom és bírósági útra terelni az ügyet.
A válaszokat előre is köszönöm!

nonolet # 2017.09.23. 16:44

timcsike64

"kereskedőtől."
"az előző tulajdonos, aki a forgalmiban szerepel, nem elérhető"

KITŐL is vetted akkor?
Ki van az adás-vételiden eladóként beírva?!

HA NEM a kereskedő van eladóként feltüntetve,
akkor téged duplán és kurvára átbasztak....

Mert akkor
nem a kereskedőtől vetted,
hanem egy magánszeméltől.

Amivel az nagy szívás, hogy

HA kereskedőtől vetted (volna),
akkor neki kell az első 6 hónapban bizonyítani,
hogy a rohadásról

• tájékoztatott

vagy

• az felfedezhető lett volna általad

És ha ezeket nem bizonyítja akkor ingyen javít.

HA magánembertől veted, akkor viszont
NEKED!!! kell bizonyítani, hogy
a rohadás nem volt felfedezhető.

És ha nem tudod bizonyítani, akkor magad javítod.

Vagyis a kereskedőtől venni
SOKKKAL biztonságosabb, mint
egy magánembertől.

Ezért nem mindegy!!!

----
Pláne, hogy eleve elkövettél egy szarvas hibát, amikor a vevőtől elvárható gondosságú átvizsgálás nélkül vetted meg.

Szóval: ezt alighanem bukni fogod...
A saját gondtalanságod miatt.

nonolet # 2017.09.23. 16:33

Creedszl

Ügyet írásban intézünk...
Nem telefonon, nem e-mail-ben, nem szóban.

Autójavítást pl. a munkafelvételi lapon.
Amin legyen rajta a szavatossági igény.

A mi példányunkon pedig a cégszerű aláírás és dátum is.

(vagy hasonló módom, a lényeg az egyértelműség és igazolhatóság)

drbjozsef # 2017.09.23. 15:59

timcsike,

lásd hárommal alattad nonolet válaszát.

Ha az elvárható gondossággal felfedezhető volt a rohadás - tehát nem glettelték/hegesztették/festették le jó alaposan -, akkor nem sok esélyed van a szavatosságod érvényesítésére.

Az ilyeneket persze illik elmondani a vevőnek, sőt, az eladót védi, ha bekerülnek az ismert hibák az adásvételi szerződésbe, hogy annak tudatában veszed meg az autót, de ha nem titkolták el, és felfedezhetted volna, akkor az a Te hibád.

Autót úgy veszünk, hogy legalább viszünk egy autószerelőt - de még jobb eleve állapotfelmérésre vinni -, aki rendesen megnézi, és ért hozzá, hogy hol, mit nézzen. Aki enélkül vásárol használt autót, az zsákbamacskát vesz. Nagyobb kockázat - ez most be is jött neked sajnos.

Persze, egy ajánlott levelet megér, írd meg, hogy rohadt az autó X forintba kerül a javítása, a hiba nem szerepel az adásvételi szerződésben, a hiba nyilvánvalóan már fennállt az adásvétel pillanatában is, fizesse ki a javítást, különben bírósághoz fordulsz. Hátha fizet, legalább egy részét. De ha nem, akkor nem erőltetném sajnos.

Dr.Attika # 2017.09.23. 10:16

Alapszabály. Jófogáson nem veszünk autót. Minden településen vagy annak 20 km-es körzetében van használt autó kereskedés. Máskor ott tessék autó után nézni.

timcsike64 # 2017.09.23. 10:10

Tiszttelt Uram!

Tegnap vettem egy autót a Jófogáson, kereskedőtől.

a hírdetésben más szerepelt, mint ami a valóság volt, de így is megvettem a Nissant.
Mivel nem volt túl drága,természetesen nem mondta el, hogy alul rohad az autó.
Persze , ezt ott nem láttuk.
A műszaki vizsgát így nem csinálják meg. Még nem írattam át a nevemre. Legylább 100000 ft kellene rákölteni, de erre nincs pénzem.
Köszönöm megtisztelő válaszát. Tisztelettel Tóth Tímea
még 12 napom van az átírásig.
Érdekes módon, az előző tulajdonos, aki a forgalmiban szerepel, nem elérhető. :(

Dr.Attika # 2017.09.23. 08:34
Creedszl # 2017.09.22. 20:51

Nonolet köszi a válasz.Többször is alànéztem de laikus szemmel az a paszta alig észrevehető,szépen el van rajta munkàlva...Mindenesetre akkor rendes levélben nyújtsa be az igényt vagy egy e-mail is elég?És mi a teendő ha nem ért egyet, nem partner a dologban?

nonolet # 2017.09.22. 19:56

Jelentesd be neki írásban a szavatossági (nem garancis/jótállás) igényed.

HA magánszemélyként vetted
akkor
az első 6 hónapban ingyen kel javítania.

Kivéve, ha bizonyítja, hogy

• tájékoztatott hibáról
  • azt a vevőnek az

"elvárható gondossággal eljárva"
észlelnie kellett volna a vételkor

• rongálás okozta
  • szakszerűtlen használat okozta

-

Ha tehát a hibák
"az elvárható gondossággal" eljárva
nem voltak észlelhetők
és
azokról nem is adott tájékoztatást
akkor
jogos az ingyenes javítási igényed ...

-

Ezek hibák vélhetően nem voltak felfedezhetőek
Bár a bölcső azért határeset.
Azt egy átvizsgáláskor talán illik kiszúrni.

Creedszl # 2017.09.22. 19:07

Üdvôzletem

Kereskedőtől vásároltam egy autót amely külföldről lett behozva és a vétel után a kereskedő intézte a magyar forgalomba helyezést.Még nincs egy hónapja nálam az autó, de felfigyeltem rá hogy baromi sokat fogyaszt.Elvittem szerelőhöz.Mint kiderült lyukas a tank,el van rohadva.Amikor a helyszínen átnéztem,nem volt jele folyásnak bàr tény hogy alig volt benne üzemanyag.A másik pedig hogy a szerelő rámutatott hogy elöl a bölcső durván le van pasztázva,alatta meg màr lyukas.A kereskedő mikor néztem az autó alját annyit mondott hogy megnézték ők is és rendben van.

Milyen lépéseket tehetek hogy a javítàs költségét megtérítse a kereskedő?

drbjozsef # 2017.09.07. 11:53

Arra mindenesetre hivatkozhatsz, hogy az elvárható gondosság alapján megnézhette volna a fékeket közelebbről.

Vagy elutasítod, vagy fizetsz. Ha elutasítod vagy perel, vagy nem. Szerintem kicsi az esélye a pernek és a bizonyításnak is. Én elhajtanám valószínűleg. Jóárasított autó, plusz árengedmény a fékek miatt, elvárható gondosság, hastalavista.

aratinga82 # 2017.09.07. 11:13

nem volt beleírva csak az,hogy rejtett hiba esetén visszahozza... Azt,hogy a fék cserés azt tudta hiszen ennek megfelelően engedtem még le az amúgy is nyomott árból (levontuk a fékpofák+féktárcsák árát bőven) ezután azt mondta hogy az egyik oldalon nem volt fék pofa hanem a nyereg ért hozzá vagyis azt is cserélni kell de akkor már 3 keréknél is és mind fizessem ki..

aratinga82 # 2017.09.07. 10:43

nem akarok én pereskedni senkivel..csak ha ezt is kifizetem mi a garancia ,hogy nem fog 2 nap múlva új dologért pénzt kérni?

drbjozsef # 2017.09.07. 10:03

Ha magánszemélyként adtad el az autódat, akkor fél évig szavatossággal tartozol a rejtett hibákért is, de azt, hogy ez a hiba már a vásárláskor is fennállt, a vevőnek kell bizonyítania. Ráadásul kellő gondosság mellett felismerhette volna a hibát, hiszen a rendellenesen működő féket illett volna megnéznie is, nemcsak elhinnie amit mondasz. Beleírtátok az adásvételibe, hogy rossz a fék, és így veszi meg?

Ha szerinted a féknyereggel nem volt gond, akkor írd neki vissza, hogy nem ismered el a hibát, nem fizetsz.
Ekkor neki kell a javítás után fizetési meghagyást, majd pert indítania.

Ha nem vagy benne biztos, hogy jó volt a féknyereg, akkor fizesd ki amit kér.

Kicsi az esélye, hogy pereskedjen, vagy hogy ott bizonyítani tud (ha nem evidens hiba volt a féknyergen), de ha mégis, akkor sokkal többet fogsz fizetni.

Te kockázatod, döntsd el.

drbjozsef # 2017.09.07. 09:58

Mit akarsz tenni?

aratinga82 # 2017.09.07. 09:23

Sziasztok!

Vasárnap eladtam az autómat,a hirdetésben is szerepelt az,hogy (első fékeket cserélni kell-elkoptak) a vevő jött kipróbálta és mivel tényleg szörnyű hangja volt a fékeknek (vas a vason) elment..majd kb 15 perc múlva jött alkudott,hogy a tárcsák is cserések lesznek és megegyeztünk elvitte...rá két napra azzal hívott,hogy a féknyergeket is cserélni kell ezért visszahozná vagy fizessem ki a hibát.. mert ez rejtett hiba és ezért eláll a vételtől..
mit tudok tenni?

Atis77 # 2017.09.06. 04:50

Bakkir

Gyári diagnosztika megmondja mikor milyen hiba lett törölve az ecuból.

nonolet # 2017.09.05. 19:52

Továbbá... (még a cikkből).

"Az új Polgári törvénykönyv szerint, hogy ha veszünk egy használt autót (kereskedőtől), majd az a vásárlás utáni fél éven belül, vagyis a kötelező jótállási időn belül elromlik és ezt szintén ezen az időn belül jelezzük is a kereskedésnek, akkor a cég köteles azt ésszerű határidőn belül megjavítani, vagy megjavíttatni.

Ha a kereskedés ezt elmulasztja, akkor a határidő leteltét követőn legkésőbb három hónapon belül érvényesíteni kell az igényeket.

Ilyenkor ügyvédhez fordulhatunk, aki felszólíthatja a kereskedést a kártalanításra, illetve pereskedhetünk is a pénzünkért, ha felszólítás nem segít.

Hiába mondanak gyakran mást tehát a használtautós cégek, a vásárlás utáni első fél évben nekik kell bizonyítaniuk, hogy az autó hibája a vásárlás után keletkezett, vagyis semmit nem titkoltak el a vevő elől.

Abban a korábbi és a mostan szabályozás egységes, hogy ha az autó a vásárlás után fél éven belül elromlik, nemcsak a javítási költségeket téríttetheti meg a vevő, hanem az olyan többletköltségeket is, amelyek szoros összefüggésben állnak azzal, hogy kezdődő hibával adták el az autót."

nonolet # 2017.09.05. 19:49

Egy tanulságos írás egy "Fogyasztó" kategóriás esetről..

http://totalcar.hu/…a_kereskedo/

"A váltó- és motortartó bakokról hibáiról
nem bizonyosodott be, hogy azokról is tudott a kereskedés,
csakhogy a jog a vásárlás utáni első hat hónapban eleve abból indul ki, hogy az eladó tudott a hibáról, és a cégnek kell bizonyítania ennek az ellenkezőjét."

Dr.Attika # 2017.09.05. 19:04

A katalizátor vagy megsérül vagy elöregszik. Ha a vásárlás után jelentkezett a teljesítménycsökkenés, akkor a hiba is a vásárlás után keletkezett. Eladó nem felelős, perelni nem érdemes.

nonolet # 2017.09.05. 18:49

Bakkir

Neked kell bizonyítani, hogy

• a hiba oka MÁR az eladáskor IS fennállt

és

• azt kelő körültekintéssel nem lehetett észlelni a vételkor

valamint azt is, hogy

• a hiba a jármű korára/futására tekintettel

még nem fordulhatna elő ...

Háááát, nem sok esélyed van az eladóra ráverni a költséget, ha az nem ismeri el a szavatossági igényed és nem fizeti önként.

drbjozsef # 2017.09.05. 13:25

Felszólítod az eladót írásban, hogy fizessen (ha már megcsináltattad, akkor annyit, ha nem, akkor annyit, amennyit a szervíz mond).

Ha nem fizet, közjegyzőnél kibocsáttatsz egy fizetési meghagyást.

Ha nem fizet és ellentmond neki, akkor bíróság előtt perben bizonyíthatsz.

Annyi alapján, hogy a szerviz "szerint", meg "kitörölHETTÉK" én azért nem indítanék eljárást. Kellemetlen, de egy kilenc éves autnál számítani lehet ilyesmire.

Bakkir # 2017.09.05. 13:11

Üdvözlök mindenkit!

Júliusban vásároltam egy 2008-as Passatot magánszemélytől.
Vásárlás előtt állapotfelmérésen volt és állapotfelmérő lapot is kaptam a szerviztől.
Augusztusban a motorhiba jelző kijelzett, a hiba a katalizátorral van, cserét javasolnak, ami jelentős költség.
A szerviz véleménye, hogy a hiba már korábban is fellépett, de valószínűleg kitörölhették a hibát.
Az eladónak jeleztem, de nem reagált rá.

Mik a lehetőségeim?

Előre is köszönöm.

drbjozsef # 2017.08.28. 09:45

attila,

én laikusként azt mondanám, hogy nem olyan biztos, hogy nem fog, hiszen pont Te nem tudod, van-e baja a motornak.

Magánemberek közötti adásvételnél 1 év szavatosságot állnia kell az eladónak.

Az biztos, hogy a Te eladód esetén ez már lejárt, még ha bizonyíthatóan ki is derül, hogy a motor hibás is volt, Te már ezt érvényesíteni felé nem tudod.

Viszont feléd tudják. Ha nem használtátok, akkor nem is igen tudjátok, mi baja lehet. Neked azokért a hibákért nem kell helyt álljál, ami következik a motor életkorából-állapotából, vagy írásban tudattad a vevővel eladáskor. Minden másért igen, még a rejtett hibákért is, ha azok fennáltak már az eladáskor is. Ezt nehéz bizonyítani, de nem is lehetetlen.

Egy kisebb értékű motornál talán nem perel az eladó, de lehet, hogy igen. Ha igen, szakértő fogja megmondani, melyek azok a hibák, amelyek fennálltak az eladáskor is. Ha olyan mérvűek, akár el is állhat a szerződéstől a vevő, és visszakövetelheti az összeget, plusz a perköltségeket is fizeted. A szakértő nem olcsó.

Úgyhogy megpróbálhatsz vele egyezkedni is, de sajnos nemigen vagy jó helyzetben, hiszen alig tudsz valamit a motorrol. Ha biztos lennél benne, hogy eladásig Xezer kilométert mentél vele hiba nélkül, tök jó volt, gondoztad, karban tartottad, akkor lehetnének jó esélyid. De így még saccolni sem lehet, hiszen nemcsak mi nem tudunk semmit a motorrol, hanem Te sem.

nonolet # 2017.08.28. 09:44

bizniszelőként mondom ezt...

Vita/per esetén bizonyítani
egy tőle független és akkreditált labor
szakvéleményével tud csak.

Ha te tudod, hogy a mondott hiba VALÓDI
(azaz tényleg fenn áll most) és hogy
annak az oka nem valószínű, hogy MÁR az eladáskor megvolt
akkor kb. 99,9%, hogy nem perel csak le akar húzni.

Szóval, első körben kérd tőle írásban

• a mostani hiba pontos leírását

és

• a MÁR az ELADÁSKOR meglévő okot,

ami szerinte ezt a hibát okozta

HA netán kapsz ilyen írást tőle,
akkor majd kiértékeled és döntesz :-)
a további lépésedről...