Törzskönyv


Dr.Attika # 2014.02.17. 18:58

"apalányai"!
Tessék bevinni a motort a legközelebbi közlekedés felügyeleti hatósághoz. Ott kérni kell a forgalomba helyezést. A kérelemre majd határozatot fog hozni a hatóság. Az lesz a jogi helyzet.

Bambiii # 2014.02.19. 18:41

Sziasztok!
Nekünk olyan problémánk lenne, hogy...
Tavaly(2013) decemberben egy gyöngyösi kereskedésben vettünk egy 1999-es audi márkájú autót(de persze hitelre). A hitelre való átirást a kereskedő csinálta a párom nevére, de a párom jelenléte nélkül. Párom a forgalmit megkapta, de viszont az autó törzskártyáját nem. 3 éves hitel van az autón.
A kérdésünk, hogy a törzskártyát a 3 év hitel után kiküldené nekünk a bank, vagy a kereskedő? Vagy azt más sosem fogjuk megkapni, ha már az elején nem kaptuk meg?:S Ugye olvastunk olyanról is, hogy akkor nem lehet eladni az autót, mert ugyanis akkor lopottnak minősül.. stb.. Kérlek válaszoljatok, és nyugtassatok meg!:/
A válaszaitokat Előre is Köszönjük!:)
Tisztelettel:

s12t3k # 2014.05.12. 08:05

Üdvözlet mindenkinek !

Tanácsot kérnék okmányirodai ügyintézéshez.
Gépjárművemet helyeztem újra forgalomba és a kérelmen észrevettem, hogy a hivatalos bejegyzésnél, a banki opciós záradéknál a hatály vége bejegyzésnél is dátum található. Az opciós vételi jog 2010.12. hó lejárt, de azt újraköttették velem, törvénytelenül. Polgári pert indítottam, szerződés érvénytelensége miatt, de az ügy még hiánypótlás alatt van. Az okmányiroda nem tud határozatot felmutatni a tavalyi hatály vége bejegyzésről(2013.05.06.)! A gépjárművet szeretném eladni, a törzskönyvet a bank kérelemre nem adja vissza. Mi a teendő?
Köszönöm a válaszokat!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.05.12. 11:43

A perben kérheted a bíróságot, hogy ideiglenes intézkedéssel kötelezze a bankot annak kiadására.

s12t3k # 2014.05.14. 05:29

Köszönöm a választ! És az okmányiroda ellen hogyan lehet panasszal élni? Én azért szeretném tudni, hogy mi alapján került be az opciós záradéknál, a hatály vége bejegyzés, úgy hogy én nem tudtam róla. Nem kellene erről lennie valahol egy határozatnak? És ha tévedés az is érdekelne, azért ez nem egy olyan nyílvántartás ahova csak ki- be irogatunk...

Petrezselyke # 2014.05.14. 13:50

Sziasztok!

A problémæm a következő: A bank nem hajlandó a törzskönyv használathoz hozzájárulni a forgalmiba történő üzembentartói kapcsán.
A hitel már régen ki van fizetve, azonban késedelmi kamat (11.864.-ft) és felszólító levél díj (21.800.-ft) jogcímén tartozásunk áll fent.
Milyen jogon teheti meg, hogy nem járul hozzá az üzembentartói bejegyzéshez, ami ráadásul családon belül maradna?
Nem kell, hogy kiadja, csak járuljon hozzá. Egyébként másik autónk kapcsán kiadták a törzskönyvet, pedig még hitel van rajta.
Milyen jogszabályra hivatkozzak a bank felé? Vagy egyáltalán mit lehet tenni?

guba" # 2014.05.16. 12:19

Semmilyenre. Nem fogják kiadni, akkor sem, ha hivatkozol bármire, mert tudják, hogy előbb fogod kifizetni a tartozásodat, mint hogy ügyvédet fogadj és pereskedj velük kb. 30 ezer forint miatt.

józsef012 # 2014.05.24. 09:34

Tisztelt fórumozók!

A következők miatt szeretném egy hozzáértő segítségét kérni.Ez év májusában lejárt a hitelre vásárolt szgk.-m törlesztése.A törlesztést minden hónapban pontosan határidőre befizettem.A tegnapi napon kaptam a levelet a banktól,hogy a szerződés lezárult,ennek megfelelően a gk.törzskönyve innentől engem illet meg.Ez eddig rendben is van,viszont a következő mondatban közlik,hogy "a gépjármű törzskönyvét a mellékelt csekk befizetése után (3000ft),Társaságunk postai úton meg küldi önnek".Ha jól tudom a törlesztés teljes kiegyenlítése után,a törzs könyv az én tulajdonom.Miért is kellene ezért külön díjat fizetnem?

Zsoleszpapa # 2014.11.13. 09:10

Tisztelt fórumozók. Minap vásároltam egy autót kereskedőtől,az adásvételi aláírása,és az autó kifizetése után közölte hogy az átiratásra várni krll,mert a törzskönyv a banknál van,mert hitel van az autón,amit másnap ki is fizettek,de a törzskönyv azóta sem érkezett meg. Kérdésem,mennyi időbe telik,míg a bank kipostáz egy törzskönyvet

Dr.Attika # 2014.11.13. 09:40

Ha kipostázza. Valószínűleg "át tetszett verődni". A törzskönyv alap rendeltetése a tulajdonjog közhiteles igazolása. Ha olyan valakivel kötött adásvételi szerződést, akinek nincs a birtokában a törzskönyv, akkor a szerződés érvénytelen.

BiroKata # 2014.11.20. 16:48

Tiszteletem!
Olyan problémával állok szemben, hogy nem kaptam törzskönyvet az autómhoz, amit már több mint egy éve vettem készpénzért egy kereskedőtől. Akkor jöttem rá, amikor férjhez mentem, és mindent át szerettem volna iratni az új nevemre. Az autó forgalmin lévő név megváltoztatásához kellett volna a törzskönyv,ami nincs nálam, sőt soha nem láttam, mert nem tudtam, hogy hogy néz az ki, és hogy meg kellett volna kapnom. Tudom, amatőr hiba, első autóvásárlásom volt. Kérem adjon tanácsot, hogyan szerezzem be a szükséges iratot. Köszönettel:Kata

Atis77 # 2014.11.23. 04:02

Okmányirodában kellene érdeklődni. Átírás után ki kellett volna postázniuk.

BiroKata # 2014.11.23. 17:43

Kinek kellett volna postázni?
Az eladónak?

csizza # 2015.03.10. 17:29

Jó napot ha megvan az adásvételi és a forgalmi is de törzskönyv nincs mit tehetek? tán eltűnt azt mondta a tulaj de 2013-ban vette és volt is rá csináltatva mert voltam okmányirodában és ott mondták.a gond ,hogy nem akar a volt tulaj segíteni pl bemenni az okmányirodába,hogyan tudnám így átíratni?

dzsödzse # 2015.03.13. 21:20

Kedves Szakértök

Tavaly március végén forgalomba helyeztem ithon egy vw golfot minden papir rendben volt megkaptam a magyar forgalmit is viszont a törzskönyvet az állandó lakcimemre postázták ahol 5 éve nem tartózkodok valószinünek tartom hogy vissza postázták a feladónak azaz a kiállitónak szeretném meg tudni hogyan tudnám megszerezni mivel értékesiteni szeretném.

Tanácsukat elöre is köszönöm Dzsödzse

Zita1975 # 2015.06.05. 12:13

Tisztelt Szakértők!

A Lombard Lizing Zrt. devizahiteles elszámolás után kiderült, hogy nincs tartozásom a bank felé, sőt egy kevés pénz vissza is járna. Az autót szeretnénk eladni, ezért mikor kézhez kaptam május elején az elszámoló levelet rögtön kértem a törzskönyv kiadását. Az ügyfélszolgálaton telefonon folyamatosan hitegetnek, de még sem történik semmi. Ma azt mondták nem képes a rendszerük az idő előtti szerződés lezárására. Segítséget szeretnék kérni, hogy tudom elérni hogy megkapjam a törzskönyvet.

Előre is köszönöm

Dr.Attika # 2015.06.05. 13:00

Tisztelt Zita!
Jogilag az a megoldás, hogy dolog (törzskönyv) kiadása iránti pert indít a LOMBARD ellen, amennyiben önként nem adják ki a törzskönyvet. Jogi képviselőként perben vagyok a LOMBARD ellen és ezen tevékenységem kapcsán szerzett ismereteim szerint a LOMBARD nagy bajban van. Azt tanácsolom, hogy személyesen menjen el és kérje a törzskönyv kiadását és addig ne tágítson, amíg a kezébe nem adják.
Ha végképp nem adják ki, akkor kérje a törzskönyv újbóli kiadását "jogellenesen birtoklótól megszerezhetetlen" jogcímen. Ne lepődjön meg az illetékes hatóság ügyintézője (lévén 4 év középiskola és érettségi és közigazgatási vizsga) semmit nem fog érteni, de meg fogja keresni a jogász főnökét.

wers # 2015.06.05. 14:23

Na ezt nem teljesen értem, átíráskor senki sem kéri a törzskönyvet, csak a számát kell a szerződésre ráírni, nem is kell az új tulajnak odaadni, ő majd kap másikat. Ekkor érvénytelen lesz a régi törzskönyv.

Kinek a nevén van most autó, mármint a tulajdonjog?

Ne lepődjön meg az illetékes hatóság ügyintézője (lévén 4 év középiskola és érettségi és közigazgatási vizsga) semmit nem fog érteni” miből gondolod?

wers # 2015.06.05. 14:48

a hivatalban inkább ott fog megakadni az átírás, hogy elidegenítési tilalom van bejegyezve, azt előbb fel kell oldani (de ahhoz sem a törzskönyv kell)

wers # 2015.06.05. 14:52

bocs, javítom magam, még a törzskönyv száma sem kell az adás-vételhez

Szomorú örökös # 2015.06.05. 17:11

wers

Ott a pont! Amikor lezárnak egy hitelt a Lombardnál - nekem 2012-ben zárták le - akkor még be kellett mennem az okmányirodába és le kellett vetetni róla a tilalmat némi kp. ellenében. Addig én sem tudtam eladni...

wers # 2015.06.05. 17:17

Addig semmit sem tehet.

Törzskönyvre vissza: én arra reagáltam, ha el akarja adni, de nincs meg a törzskönyve. (mindegy miért)
A hivatalnak ugyan az a megvizsgálás, eljárás, kiállítható-e a törzskönyv az eredeti tulajnak, és utána az még egy procedúra és +6000 Ft, az új tulajnak, vagy egy eljárásban végzi az egészet, és már az újat állítja ki.
Ha minden rendben, de itt nem lesz.

Zita1975 # 2015.06.08. 09:57

Az autó forgalmi engedély szerint az én nevem van. Ha jól értem eladhatom, úgy is hogy a törzskönyv a lombardnál van. Az új tulajdonosnak nem lesz ezzel gondja? Nem szeretnék inkorrekt lenni az eladásnál.

wers # 2015.06.08. 15:05

Nem ezt írtam, csak azt, hogy a törzskönyv hiánya önmagában nem akadály, amennyiben önállóan rendelkezel az autó felett.
Az, hogy a forgalmiban a te neved szerepel, nem biztos, hogy elég. (vagyis szinte biztos, hogy nem elég)

Először zárasd le azt a kölcsön-lizing ügyletet.

Zita1975 # 2015.06.09. 06:59

Köszönöm a segítséget mindenkinek. Tegnap végre megkaptam a törzskönyvet. Nem kevés telefonálgatás, személyes ügyintézés, és végül már fenyegetőzés árán. Ugyan Budapestről Szegedre kellett mennem érte, ahol kiderült, hogy ugyan már tényleg nincs tartozásom, de mivel a szerződéstől eltérően előbb záratom le a szerződést fizetnem kellett még 30.000 Ft szerződés módosítási díjat. Hát ez van, de az autót tegnap már meg is vették. Nem egy siker sztori, de legalább vége lett!

Zita