Törzskönyv


Majordomus # 2023.04.28. 20:25

mogy

Az eladónak...

Majordomus # 2023.04.28. 20:24

Okulásként hasznos...

mogy114 # 2023.04.28. 14:33

Üdvözlöm, körülbelül egy hónapja leìrattam az autót a az okmányirodában , de elmaradt a törzskönyv elveszettsègènek bejelentèse.
Az lenne a kérdésem , hogy ilyenkor az új tulajdonosnak kell utána járni az törzskönyvnek vagy nekem eladónak?

Evolet1625 # 2021.08.03. 13:27

Üdvözletem Mindenkinek,

Így több mint egy év távlatából már nem biztos, hogy segítség, de hátha az utánam érkezők talán tanulhatnak valamit a mi esetünkből. A 2020.06.26-án leírt eset folytatása nálunk az volt, hogy írtam egy hivatalos levelet a kormányablaknak, amire a következő válasz érkezett:

"Ha megkötötték az adásvételi szerződést, a szerződésben fel kell tüntetni a törzskönyv számát, valamint annak a tényét , hogy az okmány átadásra került, továbbá ennek dátumát is.

Ezt követően, ha elveszti a vevő fél a törzskönyvet, a kormányablak ügyfélszolgálatán elegendő nyilatkozni arról, hogy elvesztette az okmányt, a jogalapot a szerződés adja, melynek tartalmából kiderül az Ön tulajdonjoga, valamint annak a ténye, hogy az eladó az okmányt átadta, sorszámát feltüntette, és az okmány átadásának mi a pontos dátuma.

Így meghatalmazásra alapvetően nem lett volna szükség, mert ha nem az eladó veszítette el a törzskönyvet, tőle nem elvárható, hogy a törzskönyv elvesztésének bejelentésére adjon meghatalmazást, hiszen a tulajdonjog átruházásakor az okmány még rendelkezésre állt.

A meghatalmazásra akkor van csak szükség, ha az eladó elvesztette az okmányt, nem pótoltatta, a járművet értékesíti, és emiatt a szerződésen azt rögíztik, hogy az törzskönyv nem került átadásra vesztés miatt.

Mindenesetre, az Önök bejelentése nyomán

az kormányablak jegyzőkönyvet készít, majd az okmányt köröztetik (általában 1-2 hét), majd a köröztetést követően a törzskönyv sorszámát megjelentetik a Hivatalos Értesítőben. Ha megjelent a hivatalos értesítőben a törzskönyv száma, abban az esetben átírható a jármű.

A Hivatalos Értesítőt Önök is tudják ellenőrizni az alábbi oldalon:

http://www.kozlonyok.hu/…ok/index.php?…

A pdf formátumú értesítőkben CTRL F billentyűkkel van lehetőség rászűrni a törzskönyv számára."

Ezt követően néhány napon keresztül figyeltük, hogy mikor jelent meg a közlönyben az elveszett törzskártya száma, majd besétáltunk egy Budapesti okmányirodába, és gond nélkül átírták a járművet.

Szomorú örökös # 2020.12.06. 05:39

Zolly

Hogyan tudjuk a cég nevére átiratni, ha a törzskönyv nincs meg, mert nálunk tűnt el?.....Törzskönyv száma az adásvételin fel van tüntetve

Valahogy csak kell róla másik törzskönyvet beszerezni, mert szerintem anélkül nem fogják átírni, ugyanis épp az átíráskor kérik be a régi törzskönyvet, ha jól tudom. Az édeskevés, hogy a szerződésben szerepel a száma.

Zolly # 2020.12.05. 08:17

Üdvözletem!

Ugyan ilyen problémám van mint az alattam iró Evolet1625-nek.

Most vettünk egy kishaszon gépjárművet. Másnap foglaltam időpontot, és másfél hétre rá kaptam.

Időközben nálunk elkeveredett a törzskönyv. Törzskönyv száma az adásvételin fel van tüntetve, vételár kifiztve, eredetiség megcsináltatva, kötelező megkötve.

Hogyan tudjuk a cég nevére átiratni, ha a törzskönyv nincs meg, mert nálunk tűnt el? Eladót nem fáraszthatom ezzel.

Válaszukat előre is köszönöm!

Evolet1625 # 2020.06.26. 09:46

Tisztelt Szakértők!

2020.06.14-én vásároltunk egy használt személygépkocsit, az ezt követő napon (hogy el tudjuk indítani az átírási folyamatot) elvittük eredetvizsgára is, de a pandémiás helyzet miatt egyik Budapesti okmányirodába sem kaptunk időpontot két héten belül, hogy lejelentsük az adásvételt, így egy jóval távolabbi vidéki okmányiroda mellett döntöttünk (itt laknak a szüleim), ahová 2020.06.22-re kaptunk időpontot. Az adás-vétel és az okmányirodai időpont között 8 nap telt el, és e közben valahogyan eltűnt a törzskönyv. (Tehát a vásárláskor még meg volt, valószínűleg az eredetvizsgán kavarodott el.) Lejelentettük az eltűnt törzskönyvet az okmányirodánál, ahol azt mondták, hogy szükség van az előző tulajtól egy meghatalmazásra, hogy eljárhassunk ez ügyben. Nagy nehezen sikerült még aznap ezt elintézni, és kaptunk egy dokumentumot erről a bejelentésről. Viszont itt felhívta a figyelmünket az ügyintéző, hogy mivel már a 8. napon járunk, és a törzskönyv pótlása még kb. 15 nap (mire megjelenik a Magyar Közlönyben), így ki fogunk csúszni az átírási határidőből, és ki fogják vonni a kocsit a forgalomból két hónapra. A kérdésem az lenne, hogy mit tehetünk ez ügyben? Mi szerettük volna már 22-én átíratni, de törzskönyv nélkül nem lehetséges. Nincs erre valamilyen jogszabály, ami ilyenkor meghosszabítja ezt a határidőt? Vagy kapnunk kellett volna valamilyen dokumentumot, hogy mi jeleztük az átírási szándékot?

Az ügyintéző azt is mondta, hogy mivel ott indítottuk el az ügyet, ha mégis határidőben maradnánk, ott kell átíratnunk az autót, viszont 22-éhez 15 napra már kaptunk időpontot egy Pesti okmányirodában is. Akkor ezt már elintézhetjük Budapesten, vagy ismét le kell utaznunk vidékre ehhez az ügyintézéshez?

A válaszokat előre is nagyon köszönöm!

Atis77 # 2020.05.25. 06:02

Lejárt vizsga esetén nem adnak új j forgalmit mert nem engedi a rendszer kinyomtatni. Azonban át lehet iratni, az uj tulajt beirjak a régi forgalmiba, majd sikeres vizsga után kiadják az újat.

wers # 2020.05.22. 05:47

új forgalmit kellett kérni csak a lejárt műszaki miatt azt sem tudták elrendezni

Szerintem a tulajdonosváltásnak nem feltétele, hogy érvényes műszaki legyen az autón. Nem baj ha lejárt, az új forgalmira az eredeti - lejárt időpontot jegyzik be az okmányirodában.

Dia94 # 2020.05.22. 05:34

Köszönöm a válaszokat! Nem az enyém az autó csak meghatalmazott vagyok, közben pedig kiderült hogy azért nem kapták meg mert a sógorom a hitel miatt csak üzembentartó volt. Így először új forgalmit kellett kérni csak a lejárt műszaki miatt azt sem tudták elrendezni és aztán meg nem foglalkoztak vele.

Atis77 # 2020.05.22. 05:29

A finanszírozó cégnél van a törzskönyv. Ott keresd első körben. Úgy is kell egy tőlük egy opció törlési kérelem. Addig nem tudod eladni úgy sem.

wers # 2020.05.22. 03:56

Mire lejárt a hitel addigra az autó műszakija is így nem kaptuk meg a törzskönyvet.

Hogy mi történt? Kitől nem kaptátok meg, főként miért? Nincs köze a törzskönyvnek a műszakihoz.

Valami más történhetett.

Dia94 # 2020.05.22. 03:06

Sziasztok! Adott egy autó ami valamikor hiteles volt. Mire lejárt a hitel addigra az autó műszakija is így nem kaptuk meg a törzskönyvet. Teltek az évek míg most eladó sorba került az autó viszont rettenetően félek hogy nem fogjuk megkapni a törzskönyvet. Járt már így valaki? Ha oda megyek a kormányablakba(ahova van időpontom csak a vírus miatt várni kell) oda fogják adni? Műszakija már van. Köszi előre is.

wers # 2020.05.04. 07:22

drbjozsef, még egyszer:

Nem az üzembentartó rendelkezhet a jog gyakorlásáról, hanem a tulajdonos. Tulajdonos nélkül a két üzembentartó nem bótolhat az üzembentartói jogról (közigazgatás szemszögéből).

Az ügy rövid leírása
A jármű tulajdonosa által kezdeményezett eljárás, mely z üzembentartói jog változásnak a járműnyilvántartásba való bejegyzésére és az új üzembentartó adatait tartalmazóforgalmi engedély kiadására irányul.

drbjozsef # 2020.05.02. 05:34

Miklós42,

Amikor "megvetted" az üzembentartótól, akkor milyen szerződést kötöttetek? Gondolom, egy üzembentartóit?

Ezt végül bevitted az okmányirodába? Bejelentetted, hogy Te vagy az új üzembentartó?

Miklós42 # 2020.05.01. 16:56

Tisztelt Jogi Fórum!

A történet 2012.-re nyúlik vissza. Első járműként vásároltam egy motorkerékpárt.
Mivel jártasságom nem volt a témában és utána sem néztem ezért üzembetartótól vettem.
Nem voltam tisztában az átírásra adott 30napos határidővel sem, ezért csak később derült ki, hogy a vásárlás nem volt jogszerű.
Nem átverésről van szó, az igazi tulajdonos az üzembetartó volt, papíron mégse adhatta el a motort ha jól gondolom.
2013 júliusában lejárt a műszaki ezzel egyidőben, a kötelezőt sem fizettem tovább (logikusnak tűnt)
és a motor egy raktárba lett elhelyezve.
Azóta a műszaki állapot is leromlott. A fedezetlenségi díj egy előzetes KGFB kitöltése után 122.000ft lenne,
ez mellé a törzskönyv beszerzése és az eredetiség vizsgálat újabb huszonezer ft. Természetesen az én felelőtlenségem vezetett idáig.
A kérdésem az lenne, hogy van- e mód a KGFB elkerülni, mert a forgalomból nincs kivonva ugyan,
de ténylegesen már csak alkatrésznek adnám tovább, túl költséges lenne a felújítás.
Az üzembetartó azóta külföldre költözött, a tulajdonos,
(gondolom mivel felszólítást nem kapott elmaradt díjfizetésről) abban a hiszemben van, hogy ez az "ügy" már le van zárva.
Sajnos csak mostanában kaptam észbe, hogy ideje lenne lezárni az ügyet és egy elérhetőséget tudtam szerezni a tulajdonoshoz,
de már kész infókkal keresném meg, így is lesz meglepetés...
Köszönöm a segítséget!

wers # 2019.06.04. 04:17

Némiképpen mintha túlzásba esnének, de kár vitatkozni, ha kérik, hát kérik. Badarság, mert nem a tulajdonjog, hanem az üzemben tartó a lényeg, az pedig a forgalmi alapján megállapítható.

Szomorú Vevő # 2019.06.03. 07:59

Kedves Jogi Fórum!
A törzskönyvet kötelező kikérni?
Céges ügyekben utaztam saját kocsival és kérik a törzskönyvet a költségtérítéshez, de én még nem kértem ki soha, mert úgy tudtam ez nem kötelező.
Köszönöm előre is!

wers # 2019.04.18. 04:21

Miserables neked kellett volna 2013-ban nevedre íratni a kocsit. Kaptál a banktól egy levelet, mellyel be kellett volna menned az okmányirodába, és kérni az átíratást. Nem automatikus, ennek szerény 5000 Ft illeték az oka, hogy levegyék a bejegyzést + 6000 a törzskönyv. Ha forgalmit is kell cserélni + 6000 Ft.

Keresd elő a 2013-as levelet, vagy kérj újat a Merkantiltól. Mivel (szerintem) 5 év a megőrzési idejük, talán tudnak kiadni hiteles másolatot. Azzal nevedre tudod íratni.

Mi a teendő ilyen esetben ,mivel 2017-februártól Hivatalból ki van vonva az autóm.

Tudni kellene a válaszhoz, hogy miért vonták ki. A hivatal megmondja.

Miserables # 2019.04.18. 01:59

2013-n kifizettem az autóm a banknak.Törzskönyvet megkaptam magyar lakcímemre ( Hollandiában éltem 2019 februárig )de mai napig a Merkantil nevén van , majd nyugdíjasként hazatértem.Mivel évekig nem jártam haza, de a holland adót is fizettem magyar rendszámú autóra és volt biztosítás és súlyadót is fizettem rá Magyarországon .Fiam volt az üzembentartó ,ő neve van a forgalmiban.Most szeretném átíratni a törzskönyvét és a forgalmit és külön bonyodalom ,fiamtól bevonták a jogosítványát ittasság miatt.Nem tudom hova kell menni és fiam ráadásul lehet külföldre távozott nem találom .Mi a teendő ilyen esetben ,mivel 2017-februártól Hivatalból ki van vonva az autóm.

wers # 2019.03.28. 11:32

kb 10 nap mostanában. A három hát az a max.

PasztaX # 2019.03.28. 09:51

Törzskönyv mennyi idő míg megérkezik?

Tulajdonosváltás miatt várom az új törzskönyvet,
átvételre a helyi kormányablakot jelöltem ki (Bp. 3.ker)

Mennyi idő átlagosan amíg legyártják, kiküldik?

Tegnap este voltam bent a kormányablakban, gondolom ma adják le a "megrendelést".

alfateam # 2018.09.25. 17:25
bannalilla # 2018.09.25. 12:10

T. Fórum!

2008.ban kötött kölcsönszerződésre 2013-ban érvénybe lépő opciós szerződést kötött a bank a vásárláskor. Hosszas vita után a jogszabály megkerülésére való hivatkozásra kiadta az opciós jog törlésére a nyilatkozatát 2016-ban, melyet az okmány irodában töröltek is. 2016-ban felmondták a szerződést. 2016-ban a közjegyzői fizetési-felszólításra ellentmondtunk, mely perré alakult,A bank a perhez nem nyújtott be beadványt, elállt a pertől,így a peres eljárást hivatalból megszüntették. A követelést eladták.
Kérdés: kinél van vagy lehet a jogtalanul visszatartott törzskönyv? Ha a bank eladta a követelést, akkor mi a gyakorlat a törzskönyv letétben tartására?

teo666 # 2018.07.03. 18:32

Tiszteletem!

A problémám az hogy most járt le a céges autom lizingje és a bank nevére szóló törzskönyvet a cég nevére kellett iratnom.

A kérdésem az hogy miért kellett 48ezer és 12ezer forintot fizetnem?

Egyik az új törzskönyv a másik meg a forgalmi?

Válaszukat előre is köszönöm.