Törzskönyv


wers # 2020.05.22. 05:47

új forgalmit kellett kérni csak a lejárt műszaki miatt azt sem tudták elrendezni

Szerintem a tulajdonosváltásnak nem feltétele, hogy érvényes műszaki legyen az autón. Nem baj ha lejárt, az új forgalmira az eredeti - lejárt időpontot jegyzik be az okmányirodában.

Atis77 # 2020.05.25. 06:02

Lejárt vizsga esetén nem adnak új j forgalmit mert nem engedi a rendszer kinyomtatni. Azonban át lehet iratni, az uj tulajt beirjak a régi forgalmiba, majd sikeres vizsga után kiadják az újat.

Evolet1625 # 2020.06.26. 09:46

Tisztelt Szakértők!

2020.06.14-én vásároltunk egy használt személygépkocsit, az ezt követő napon (hogy el tudjuk indítani az átírási folyamatot) elvittük eredetvizsgára is, de a pandémiás helyzet miatt egyik Budapesti okmányirodába sem kaptunk időpontot két héten belül, hogy lejelentsük az adásvételt, így egy jóval távolabbi vidéki okmányiroda mellett döntöttünk (itt laknak a szüleim), ahová 2020.06.22-re kaptunk időpontot. Az adás-vétel és az okmányirodai időpont között 8 nap telt el, és e közben valahogyan eltűnt a törzskönyv. (Tehát a vásárláskor még meg volt, valószínűleg az eredetvizsgán kavarodott el.) Lejelentettük az eltűnt törzskönyvet az okmányirodánál, ahol azt mondták, hogy szükség van az előző tulajtól egy meghatalmazásra, hogy eljárhassunk ez ügyben. Nagy nehezen sikerült még aznap ezt elintézni, és kaptunk egy dokumentumot erről a bejelentésről. Viszont itt felhívta a figyelmünket az ügyintéző, hogy mivel már a 8. napon járunk, és a törzskönyv pótlása még kb. 15 nap (mire megjelenik a Magyar Közlönyben), így ki fogunk csúszni az átírási határidőből, és ki fogják vonni a kocsit a forgalomból két hónapra. A kérdésem az lenne, hogy mit tehetünk ez ügyben? Mi szerettük volna már 22-én átíratni, de törzskönyv nélkül nem lehetséges. Nincs erre valamilyen jogszabály, ami ilyenkor meghosszabítja ezt a határidőt? Vagy kapnunk kellett volna valamilyen dokumentumot, hogy mi jeleztük az átírási szándékot?

Az ügyintéző azt is mondta, hogy mivel ott indítottuk el az ügyet, ha mégis határidőben maradnánk, ott kell átíratnunk az autót, viszont 22-éhez 15 napra már kaptunk időpontot egy Pesti okmányirodában is. Akkor ezt már elintézhetjük Budapesten, vagy ismét le kell utaznunk vidékre ehhez az ügyintézéshez?

A válaszokat előre is nagyon köszönöm!

Zolly # 2020.12.05. 08:17

Üdvözletem!

Ugyan ilyen problémám van mint az alattam iró Evolet1625-nek.

Most vettünk egy kishaszon gépjárművet. Másnap foglaltam időpontot, és másfél hétre rá kaptam.

Időközben nálunk elkeveredett a törzskönyv. Törzskönyv száma az adásvételin fel van tüntetve, vételár kifiztve, eredetiség megcsináltatva, kötelező megkötve.

Hogyan tudjuk a cég nevére átiratni, ha a törzskönyv nincs meg, mert nálunk tűnt el? Eladót nem fáraszthatom ezzel.

Válaszukat előre is köszönöm!

Szomorú örökös # 2020.12.06. 05:39

Zolly

Hogyan tudjuk a cég nevére átiratni, ha a törzskönyv nincs meg, mert nálunk tűnt el?.....Törzskönyv száma az adásvételin fel van tüntetve

Valahogy csak kell róla másik törzskönyvet beszerezni, mert szerintem anélkül nem fogják átírni, ugyanis épp az átíráskor kérik be a régi törzskönyvet, ha jól tudom. Az édeskevés, hogy a szerződésben szerepel a száma.

Evolet1625 # 2021.08.03. 13:27

Üdvözletem Mindenkinek,

Így több mint egy év távlatából már nem biztos, hogy segítség, de hátha az utánam érkezők talán tanulhatnak valamit a mi esetünkből. A 2020.06.26-án leírt eset folytatása nálunk az volt, hogy írtam egy hivatalos levelet a kormányablaknak, amire a következő válasz érkezett:

"Ha megkötötték az adásvételi szerződést, a szerződésben fel kell tüntetni a törzskönyv számát, valamint annak a tényét , hogy az okmány átadásra került, továbbá ennek dátumát is.

Ezt követően, ha elveszti a vevő fél a törzskönyvet, a kormányablak ügyfélszolgálatán elegendő nyilatkozni arról, hogy elvesztette az okmányt, a jogalapot a szerződés adja, melynek tartalmából kiderül az Ön tulajdonjoga, valamint annak a ténye, hogy az eladó az okmányt átadta, sorszámát feltüntette, és az okmány átadásának mi a pontos dátuma.

Így meghatalmazásra alapvetően nem lett volna szükség, mert ha nem az eladó veszítette el a törzskönyvet, tőle nem elvárható, hogy a törzskönyv elvesztésének bejelentésére adjon meghatalmazást, hiszen a tulajdonjog átruházásakor az okmány még rendelkezésre állt.

A meghatalmazásra akkor van csak szükség, ha az eladó elvesztette az okmányt, nem pótoltatta, a járművet értékesíti, és emiatt a szerződésen azt rögíztik, hogy az törzskönyv nem került átadásra vesztés miatt.

Mindenesetre, az Önök bejelentése nyomán

az kormányablak jegyzőkönyvet készít, majd az okmányt köröztetik (általában 1-2 hét), majd a köröztetést követően a törzskönyv sorszámát megjelentetik a Hivatalos Értesítőben. Ha megjelent a hivatalos értesítőben a törzskönyv száma, abban az esetben átírható a jármű.

A Hivatalos Értesítőt Önök is tudják ellenőrizni az alábbi oldalon:

http://www.kozlonyok.hu/…ok/index.php?…

A pdf formátumú értesítőkben CTRL F billentyűkkel van lehetőség rászűrni a törzskönyv számára."

Ezt követően néhány napon keresztül figyeltük, hogy mikor jelent meg a közlönyben az elveszett törzskártya száma, majd besétáltunk egy Budapesti okmányirodába, és gond nélkül átírták a járművet.

mogy114 # 2023.04.28. 14:33

Üdvözlöm, körülbelül egy hónapja leìrattam az autót a az okmányirodában , de elmaradt a törzskönyv elveszettsègènek bejelentèse.
Az lenne a kérdésem , hogy ilyenkor az új tulajdonosnak kell utána járni az törzskönyvnek vagy nekem eladónak?

Majordomus # 2023.04.28. 20:24

Okulásként hasznos...

Majordomus # 2023.04.28. 20:25

mogy

Az eladónak...