Törzskönyv


conan # 2006.07.19. 06:12

Kedves Szakértő(k)!
2006.jan.22-én eladtuk a párom Polski Fiatját, melyen nem volt érvényes műszaki és zöldkártya. (de a GFB megszakítás nélkül volt fizetve)
Mivel ismerősnek adtuk el, ezért a párom várt 2006.04.07-éig az önkormányzatnál való bejelentéssel.
Majd 2006. máj. 24-ei keltezéssel kaptunk egy határozat másolatot, mi szerint a vevő mivel nem iratta át az autót, kivonták 6 hónapra a forgalomból.
Eddig tiszta sor.
De a vevő egy ideje zaklat minket, h a gépjármű törzskönyvét nekünk kellene kikérni (legalábbis adjunk meghatalmazást), mert csak úgy tudják átiratni az autót. (az autó több mint 20 éves, anno még nem létezett a törzskönyv, így nem is volt neki)
A napokban kiderült, h mikor 2001-ben a forgalmi betelt és le lett cserélve, akkor az okmányiroda hibájából nem lett lekérve törzskönyv.
Kérdésem valójában az, h tényleg nekünk kell kikérni a törzskönyvet? Minket nem nagyon zavar, h ki van vonva a forgalomból, hiszen január óta lett volna ideje átíratni az autót a vevőnek.
És egyáltalán kell még tennünk vmit? Van még kötelezettségünk az autóval kapcsolatban?
Segítségét/segítségüket nagyon megköszönném!!!!!

Lökött # 2006.07.22. 14:23

Tisztelt conan

Az ég adta világon semmi dolgotok nincs.

Hozzáteszek 1-2 dolgot. Remélhetőleg, a vevő és az eladó, adásvételi szerződése ugyan az, MINDENBEN ! ( keltezésben is! )

Az drága vevőnek, az adásvételi szerződés alapján, kérheti az eredetvizsgálatot, semmi féle meghatalmazás, az eladói oldalról nem szükséges hozzá.
A vevő sara, hogy a járművet nem íratta át, ezért az okmányiroda kivonta a forgalomból, s kényszerátíratást fog eszközölni, nevezett részére, aki még az újbóli forgalomba helyezést is kifizetheti, ha közlekedni kíván a kocsival.

Tanulság : így járt a vevő, mivel 15 napja lett volna arra, hogy az eredetvizsgát, köt. biztosítás megkötését, átíratást elvégezze. Nem tette, akkor itt a következmény.

Az eladót védi a kezében lévő adásvételi szerződés, mely bizonyítja a tulajdonos váltást, az adott időben, helyen, az adott ingóságra - járműre és az adott személyek között.

----------------------
  • Löki
moskvichman # 2007.04.08. 08:58

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni a tisztelt Hozzáértőktől törzskönyv témában.

A történetem egyszerű.
Autót vásároltam kereskedőtől.
Nem kaptam meg tőle a törzskönyvet (azt hittük nincs neki).
Ennélkül nem írják a nevemre ocsmányirodában.
Saját költségen nem akarok újat gyárttatni, aztán mégegyet.

Tehát egy Trabantról van szó, amit a kereskedő beszámított új autóba, nem kapta meg a törzskönyvét, nem is kérte, mert azt hitte, még nincs neki. A kereskedő nem köteles átíratni magára az autót, tehát ez nála nem bukott ki. Aztán megvettem tőle én. Gondoltam, azért nem kaptam hozzá törzskönyvet, mert nincs még neki, máskor is vettem törzskönyv nélküli autót. Mint magánszemély át kell íratnom az autót, de ezt nem tehetem meg, amég nem mutatok be törzskönyvet. Mert van törzskönyve, ezt Okmányirodás Csaj látja a rendszerben. Még azt is megmondta, mikor kérték ki és melyik ocsmányirodában. Okmányirodás Csaj adott haladékot átírásra, úgyhogy nagy gáz nincs.

Ugye a törzskönyvet (ha van) az eladó adásvételkor köteles átadni a vevőnek.
Tehát jogilag tiszta vagyok, mindent jól csináltam.
A Suzuki neppertől szóbeli igéretet kaptam arra, hogy ha nekem nem sikerül megtalálnom az előző tulajt, akkor felkeresi ő, és megszerzi a törzskönyvet.
Nekem nem sikerült, mondjuk nem is nagyon erőltettem.

Kérdéseim:

Ha a nepper esetleg mégsem lesz hajlandó előkotorni a törzskönyvet (húsvét után hívom újra), úgy az okmányiroda, mint hatóság, milyen eszközökkel ösztönözheti a tagot a kártya felkutatására?

Pofára tudok esni a lustaságom miatt, azon kívül, hogy 1,5 hónap múlva lejár az eredetiség vizsgálat érvényessége?

Nem érzem úgy, hogy vidéki suttyó létemre kevés szabadidőmben Pestre kéne rohangálnom, és magánnyomozást tartanom a kártya felkutatása érdekében. Helyesen érzem?

Abban az esetben, ha nem lesz törzskönyv, szerintetek milyen ügymenetet fog folytatni a közlekedési igazgatósági hatóság, és ki fog szívni ez miatt?

Minden hozzászólást előre köszönök.
Kellemes húsvétot Nektek!

Thomas31 (törölt felhasználó) # 2007.04.08. 11:47

A hozzászólás a felhasználó kérésére törölve.

moskvichman # 2007.04.09. 11:20

Tisztelt Thomas!

Nagyon sokat segítettél, köszönöm szépen.

Nem kell pótolni a törzskönyvet, ha annak elvesztése, megsemmisülése, megrongálódása a tulajdonjog változásának nyilvántartásba vételére irányuló hatósági eljárás megindítását megelőzően történt, és a jármű tulajdonjogának jogszerű megszerzését az ügyfél az eljárásban hitelt érdemlően igazolja( Pl.: egy adásvételi szerződéssel).
A tulajdonjog változásának nyilvántartásba vételére a Magyar Közlönyben történő közzétételt követő 15. nap után történhet.

Szerintem ez az, ami az én esetemben irányadó lehet. Feltéve, ha eltekintenek attól, hogy én már kezdeményeztem a tulajdonjog változás bejegyzését, mielőtt a törzskönyv elvesztése (esetleg) jelentve lenne.

Persze, ha szerencsém van, tök könnyen megtalálják a törzskönyvet, és kipostázzák nekem vidékre, és mehetek átíratni.

Mindenesetre megkönnyítetted a tisztánlátásomat, remélem hamar lezárul az ügy. Mégegyszer kösz, és szívesen fogadom mások észrevételeit is.

Egyébként milyen időközönként jelenik meg a Közlöny?

mngina # 2007.04.20. 11:20

sziasztok!

problémám a következő.
vettem egy autót,de a törzskönyvét nem kaptam meg a kereskedőtől, mondván az az előző tulajnál van.amint megkapja tőle küldi postán.
a törzskönyv nincs meg, engem pedig szorít a 15 napos átíratási határidő.
kereskedő azt mondta, hogy elinditattja az előző tualjjal az ilyenkor szükséges teendőket. (bejelentés...közlöny...stb)
viszont ha jól tudom, a kártya csak a közlönyben való megjelenés után 15 nappal pótolható.
Na most akkor így kicsúszok a határidőből.
Mit tehetek, hogy a kocsit átírják a nevemre, s hogy nekem ebből a törzskönyv miatti hercehurcából hátrányom ne származzon?
válaszotokat előre is köszönöm.


mngina

mngina # 2007.04.20. 11:54

még valami.
tehát az előző tulaj azt mondja nincs meg a törzskönyv.

(5) Nem kell pótolni a törzskönyvet, ha annak elvesztése, megsemmisülése, megrongálódása a tulajdonjog változásának nyilvántartásba vételére irányuló hatósági eljárás megindítását megelőzően történt, és a jármű tulajdonjogának jogszerű megszerzését az ügyfél az eljárásban hitelt érdemlően igazolja.

ez alapján én mehetek az okmányirodába, hogy írják át, mert nem az én hibám?

vagy mi ilyenkor a teendő???

(hozzáértőktől elnézést, ha valami nagy butaságot kérdeztem)


mngina

Traffic # 2007.04.20. 16:55

T. mngina!

A rendelkezésre álló 15 napon belül be kell menni az Okmányirodába és kérni a jármű átírását (és elmondani mindent). Hátránya a jóhiszemű vevőnek nem származhat, kivéve ha a szerződésbe foglalták azt, hogy a vevő a törzskönyvet átvette.
Ha ez áll a szerződésben, akkor is be kell menni időben átíratni a járművet. Késlekedés esetén a járművet kivonják a forgalomból és az kellemetlenebb.

mngina # 2007.04.21. 07:13

Traffic Te hozzáértő személy vagy?
Ezzel foglalkozol, vagy csak tudod, ezeket a dolgokat?
De köszönöm a jó tanácsot.


mngina

Traffic # 2007.04.21. 12:53

T. mngina!

Nem Okmányirodában dolgozom.

moskvichman # 2007.04.21. 13:36

Ha 15 napon belül bemész, nem tűnsz nekik gázosnak.
Ha később mész, mint 15 nap, lehet, hogy elnézik. Ez függ az adott okmányiroda kialakult gyakorlatától és az ügyintéző hozzáállásától.

Én 15 napon belül bementem, törzskönyv nélkül.
Közölték velem, hogy minden 3 felé nyíló forgalmihoz jár a törzskönyv, -ez nekem új volt- kerítsem elő.
Ekkor haladékot kaptam az átírásra, tehát megengedték, hogy túllépjem a 15 napot, mert nem az én hibámból nincs törzskönyv.

Engem Okmányirodás Csaj jól félretájékoztatott, mert azt mondta, ha nem lesz meg a törzskönyv, pótolni kell, tehát 2 törzskönyvet vegyek meg + csináljak mégegy eredetvizsgát, mert a mostani lejár, mire legyártják a pótlás törzskönyvet. Kedden megyek be a kinyomtatott rendelettel, megmondom, elveszett a törzskönyv, ha így sem írja át, balhé lesz.

Tehát a törvényes, helyes ügymenet:

Elmész átíratni az autót.
Amikor a törzskönyvet kérik, mondod: elveszett.
Átírják az autót.
Ennyi.

mngina # 2007.04.21. 14:43

köszi traffic, köszi moskvichman!
Hétfőn irány okmányiroda!


mngina

mngina # 2007.04.23. 08:49

Szia Traffic!
voltam okmányirodában,kaptam 15 nap haladékot.
A törzskönyv "körözését" már elindították.
Azt mondták, hogy arról majd vigyek igazolást.
Lefordítanád ezt a női agyamnak is?
Jól gondolom, hogy azt az igazolást attól kell kérnem, aki elindította a törzskönyv kerestetését?
S ezt csak a 15 nap lejárta után kérhetem?
Válaszod előre is köszönöm.


mngina

Traffic # 2007.04.23. 18:45

Üdv mngina!

Ezt találtam:

35/2000. BM rendelet

73. § (1) A törzskönyv elvesztésekor, megsemmisülésekor annak sorszámát a közlekedési igazgatási hatóság írásbeli értesítése alapján a Magyar Közlönyben a Hivatal közzéteszi.
(2) Az elveszett, megsemmisült törzskönyv csak a sorszámának Magyar Közlönyben való közzétételét követő 15. nap eltelte után pótolható.
(3) Amennyiben a közzétételt követően valamely érdekelt fél a járművel, illetve törzskönyvvel kapcsolatos jogosultságát a megjelölt határidőn belül igazolja, a törzskönyv nem pótolható.
(4) Amennyiben a törzskönyv - megrongálódása ellenére - kétséget kizáróan azonosításra alkalmas, az új törzskönyv kiállításának kezdeményezése közzététel nélkül elvégezhető.
(5) Nem kell pótolni a törzskönyvet, ha annak elvesztése, megsemmisülése, megrongálódása a tulajdonjog változásának nyilvántartásba vételére irányuló hatósági eljárás megindítását megelőzően történt, és a jármű tulajdonjogának jogszerű megszerzését az ügyfél az eljárásban hitelt érdemlően igazolja.
(6) A tulajdonjog változásának nyilvántartásba vételére az (1) bekezdésben meghatározott közzétételt követő 15. nap után kerülhet sor, figyelemmel a (3) bekezdésben foglaltakra.

mngina # 2007.05.04. 07:39

sziasztok

kocsinak nem volt meg törzskönyve, így nem írták át,de kaptam újabb 15 napot.
ekkor kerestették a törzskönyvet...közlöny,stb.
a törzskönyv nincs meg.állítólag valami igazolást kell arról vinnem, hogy keresték,de nem találták.viszont az illetékest nem tudom elérni ez ügyben, s sürget az újabb 15 napos határidő.
mi ilyenkor a teendő???
Traffic?


mngina

mngina # 2007.05.06. 19:09

Traffic mint hozzáértő, várom válaszod.köszönöm.


mngina

Traffic # 2007.05.06. 19:17

Mngina!

A választ nem tudom (még), ezért nem is szaporítottam a hozzászólások számát. Nem felejtettem el a kérdésed. :)

mngina # 2007.05.06. 19:22

szia!
köszönöm.
Addig is várom válaszod.

;-)


mngina

Traffic # 2007.05.08. 11:04

Mngina!

Megkérdeztem egy okmányirodai ügyintézőt, aki ebben a témában jártas.
Csodálkozott az eljárás módján és nem érti, miért így intézkedtek.
Õk ilyen esetben 30 napra felfüggesztik az átírást, melyet az adásvételi szerződésre rávezetnek (határozatot is lehet hozni a felfüggesztésről). Közzététetik a Magyar Közlönyben a körözést, a megjelenés időpontjáról ők értesítést kapnak. Innen számítják a 15 napot, ameddig a Közlönyben megtalálható a körözés. A 15 nap elteltével átírják a járművet, ha jól emlékszem törzskönyv kiadása nélkül.
Az ügyintéző azt javasolja, hogy hívd fel az Okmányirodát és kérdezd meg, hogy mire is van szükségük és mikor és miért.

Sajnálom, de csak ennyit tudtam segíteni...

mngina # 2007.05.08. 18:17

köszönöm Traffic,nagyon sokat segítettél.
:)


mngina

Traffic # 2007.05.08. 18:47

Nagyon szívesen ezt a "sokat"! :)

bunker # 2007.11.24. 11:38

Vettem kocsit,átíratnám, de törzskönyv nincs. Okmányirodába azt mondták két hetet kell várni , megjelenik a Magyar Közlönyben , aztán át lehet íratni. A két hét letelt, Okmányirodában viszont azt mondták még nem jelent meg. De lentebb meg olvasom, hogy ez nem két hét.
Szóval most eltelt 14 nap. Meddig kell még várnom? Helyettesítő papírt nem kaphatok esetleg, hogy addig használhassam a kocsit?
Köszi a választ, előre is

Blacksun # 2008.05.08. 19:27

Vissza olvastam a fórumon és sok érdekes dolgot láttam!
Nos akkor ha a törzskönyvet nem kaptam meg autovásárláskor! a tulajt már nem lehet elérni és kb 200km-lakik tőlem! (az adásvételi szerződésre nem iarattam dátumot) most akkor menjek be az okmány irodába és jelentsem be h nincsen törzskönyv és a bejelentés utáni dátumot írom az adásvételire akkor nem kell 2x kiváltani? vagy csak menjek be szimplán és mondjam meg h nincs nem is kaptam és ez van! vagy hogy csináljam h csak az új Tkönyvet keljen kiállítani 1x (az én nevemre)??

1apa # 2008.05.14. 16:30

Sziasztok.
A mai napon levizsgázott a 15 évea suzukim, de csak adatlapot kaptam, mert a 2004-ben kiállított forgalmimban nem szerepel az autó teljesítménye. Az okmányirodába küldtek. Ott azt mondták, h. a forgalmiba hátra beírják ingyen, de a törzskönyvet le kell cserélniük 6000+450ft-ért, és vigyem be a rendszámot. Szerintem nem az én hibám, h. nem írták rá. Ezzel a forgalmival már kétszer levizsgázott az autó. 15 napon belül kell eljárnom, különben lejár a kapott vizsga-adatlap, de én 3 hétre külföldre utazom. Jogos ez az egész, vagy csak a hivatal újabb packázása, a kisember lehúzása?

Wolfpanni # 2008.08.25. 15:33

Valaki segítsen kérem!
Most menne műszakira az autónk, nem találom a törzskönyvet. Az biztos hogy megkaptuk, és itthon is
kellene lennie, de nem találom. Lakásfelújítás kellős közepén vagyunk, fogalmam sincs hol keressem. Mit tegyek? Hogy lehetne pótolni? Elvileg így nem is vizsgáztatják le? Köszi előre is!