3napos robogó - kérhetem - e vissza a pénzem?


AlterEgg # 2006.08.17. 10:59

Reméljük. Köszönöm a sok hasznos információt mindenkinek!

_Wasp_ # 2006.08.16. 15:01

Akkor már inkább lehet szó elállásról, cseréről vagy árleszellításról. Reméljük nem kell ezen ismét gondolkodni, és jól fog szuperálni a robogó :)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

AlterEgg # 2006.08.16. 14:59

Mostmár világos. A javítása könnyű, mert csak a hiányzó csövet kellett lehozatni és visszaszerelni. A hiba jövőbeni előfordulása igazából nem várható, mint ahogy ez sem volt várható. Ha esetleg mégis előfordulna ismételten, mit tegyek? (csak hogy felkészüljek rá)

_Wasp_ # 2006.08.16. 08:30

A kérdés az, hogy mennyire súlyos a meghibásodás (mennyire könnyen javítható), illetve várható-e a jövőbeni előfordulása.

Esetedben megítélésünk szerint sem a meghibásodás nem "súlyos", illetve nincs különösebb oka, hogy a jövőbeni előfordulásától tartanod kellene.

Természetesen értjük a szempontjaidat, de a jog sajnos (szerencsére?) figyelembe veszi a másik fél érdekeit is.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

AlterEgg # 2006.08.15. 15:31

Egyébként nem cinikusan írtam az előbbi hozzászólást, hanem csak ismeretszerzés miatt.

AlterEgg # 2006.08.15. 14:55

Nem az 5 hibás csavarról van szó, hanem hiányzik a motorról egy25 centis cső is, amit ez az 5 csavar tartott volna meg. Tehát: van a hengerfej és a kipufogó vég. E kettőt köti össze egy cső, amely valahol leesett, így csak a kipufogó vége maradt fent (jelenleg csak dísznek), a hang viszont közvetlenül a hengerből megy a nagyvilágba, amely igazán hatalmas cross hangot kölcsönöz a motornak. Nem tudom érthető-e amit 'mondok'. A bajom az, hogy vajon mit hagyok el a következő alkalommal? Esetleg szétesik alattam a motor? Próbálok egy másik példát felhozni. Vesz az ember egy új autót, aminek elméletileg érvényes műszakija van. A kerekeket mondjuk 4csavar tartja. Ezek viszont menet közben 'leesnek' az autópályán, mondjuk három napon belül. Itt négy hibás csavarról van szó, ebben az esetben is jelentéktelen? Ez csak egy kérdés.

Pjotr # 2006.08.15. 13:41

5 hibás csavar miatt, nincs az a bíróság aki a javadra döntsön...
Mi ebben a bántó?
Bosszantó az igaz, de egy ennyire jelentéktelen hiba miatt elállni egy ekkora értékű szerződéstől....

AlterEgg # 2006.08.14. 15:46

Köszönöm a válaszokat.
Kiegészítésként írnám: mint kiderült 5 csavar fogta (3egyik, 2 a másik oldalon). A középső cső sincs meg, ami a kipufogót és a hengercsonkját köti össze. Az egyezkedéskor a következő történt. Először úgy nézett ki, hogy kijavítják, de nekem kell állni a költségeket (anyag+szerelés). Én közöltem, hogy erre nem vagyok hajlandó, mert nem én tehetek arról, hogy csak úgy leesett valami 2 nap alatt, amit 5 csavar tart. Aztán jött az a rész, hogy nem kell érte semmit fizetnem, megcsinálják 2 napon belül. Én ragaszkodtam ahhoz, hogy cseréljék ki a motort, vagy adják vissza a pénzt. Egyikbe sem mentek bele, így vetettem fel jegyzőkönyvet az eseményről, amikor is kezdődtek apró személyeskedések, valamint közölték hogy se motorom nem lesz egy ideig, sem pénzem, mert azt az ügy úgyis elviszi... A lényeg az lett, hogy elmentem a Fogyasztóvédelmi Felügyelőséghez, ahol meggyőztek arról, hogy fogadjam el a javítási ajánlatot, még ha 3-om napon belül is történt az esemény. Ezután visszamentem a kereskedőhöz, és elfogadtam a javítási ajánlatot (mást nem tehettem). Lassan úgy nézett ki, hogy én "tüntettem" el azt a bizonyos csövet, pedig szó sincs erről. Valószínűleg a csavarokat nem húzták meg rendesen, de egyszerre ötöt? Természetesen a szervízes állította, hogy ő mindent átnézett eladás előtt a motoron. Emiatt a felelőtlen munka miatt örültem volna jobban annak, ha visszakapom a pénzem, és vehetek máshol egy motort, mert bizony így már nem igazán bízok meg benne. Nem tudom, jól tettem-e, hogy elfogadtam (szóban) mégis a javítást, vagy jobb lett volna, ha esetleg tovább lépek? A dolgokat nézve, javításon kívűl semmire sem lenne esélyem, ami azért bántó.

Pjotr # 2006.08.14. 14:19

Ha három napon belül viszed vissza, akkor elvileg nem javíthatja, hanem egy másikat kell adnia helyette.
Mondjuk ha annyi a hiba, hogy három laza csavar miatt lejött a kipufoggó, akkor ebbe ne is reménykedj.
Eláls meg jelentéktelen hiba esetén nincs, ez meg annak tűnik három csavar 12Ft kontra 239.000Ft ....

Hogy őszinte legyek, inkább tegyél bele három csavart -ha tényleg csak ennyi a hiba- annyit sem ér a dolog, hogy elmenj vele a szervízbe és több órádba kerüljön a dolog....

_Wasp_ # 2006.08.14. 13:38

306. § (1) Hibás teljesítés esetén a jogosult

  1. elsősorban - választása szerint - kijavítást vagy kicserélést követelhet, kivéve, ha a választott szavatossági igény teljesítése lehetetlen, vagy ha az a kötelezettnek a másik szavatossági igény teljesítésével összehasonlítva aránytalan többletköltséget eredményezne, figyelembe véve a szolgáltatott dolog hibátlan állapotban képviselt értékét, a szerződésszegés súlyát, és a szavatossági jog teljesítésével a jogosultnak okozott kényelmetlenséget;
  2. ha sem kijavításra, sem kicserélésre nincs joga, vagy ha a kötelezett a kijavítást, illetve a kicserélést nem vállalta, vagy e kötelezettségének a (2) bekezdésben írt feltételekkel nem tud eleget tenni - választása szerint - megfelelő árleszállítást igényelhet vagy elállhat a szerződéstől. Jelentéktelen hiba miatt elállásnak nincs helye.

Szerintem nem állhatsz el a szerződéstől a csavarok kiesése miatt. Javítható hiba, stb. Ha az eladó nem vállalja a javítást, vagy nem vállalja normális határidőn belül, akkor élhetsz ezzel a jogoddal.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

AlterEgg # 2006.08.13. 20:59

Sziasztok!
A következő a problémám:
Csütörtökön (augusztus 10-én) vásároltam hivatalos márkakereskedőnél egy vadonat új 50ccm-es robogót 3év garanciával 239.900 Ft-ért. Előírás szerint az első szervízig, amely 500km-er elérésekor esedékes, nem szabad 40-45km/h-nál nagyobb sebességgel használni. Ezzel nincs is gondom. Ámde ma este is kicsit ráültem, hogy próbáljam és bejárassam, majd egyszer azt vettem észre, hogy valami észveszejtő hangja lett a motornak. Megálltam, hogy megnézzem mi történt, és akkor derült ki, hogy a kipufogót elengedte mind a három csavar, vagyis egyszerűen valahol leestek. A motorban kb. 70km-er van, tehát nagyon új még.
Holnap lesz harmadik napja nálam, így azt gondoltam, hogy visszakérem a vételárat, mert ha már most ez történt vele, akkor mi lehet még a későbbiekben, amikor már nem bejáratós lesz, és esetleg hosszabb útra is elindulnék vele (mert ez volt/lenne a célom)? Van-e esélyem a - szerintem jogos - kérésem érvényesítésére? Ha van, de a márkakereskedés nem akarja teljesíteni, akkor mit tegyek?
Megköszönném a segítséget.