Sziasztok!
Segítséget kérek az alábbi kérdéseimre.
Kérem megértéseteket, ha a kérdésem nem sikerül röviden, tömören összefoglalnom.
November 13-án (mikor máskor) balesetet szenvedtem, vagy okoztam „?”.
Mátrafüredről Gyöngyös irányába tartottam a 24-es számú főúton. Ez egy 6-8 kilométeres viszonylag egyenes, de lejtős szakasz, melyre jobbról - balról is vannak kisebb bekötő utak (némelyik műút, némelyik föld út). Az egész útszakaszon fel van festve a szaggatott vonal egészen Gyöngyösig.
Szóval Gyöngyös felé tartottam kb. 80 km/h sebességgel „üresben” gurultam lefelé (itt mindenki gurulni szokott, hiszen 6-8 km lehet spórolni a benzinen). Lassan utolértem egy kis dobozos autót. 5. sebességbe raktam a sebváltót, gyorsítottam és szabályos előzésbe kezdtem. A „dobozos” személyautó mellé érve láttam, hogy a dobozos kocsi előtt egy másik autó halad, mely lassít, majd a balra található bekötő műút irányába irányjelez és befordul egyenesen elém(jobbra nem volt bekötő út). Azonnal összeütköztünk. Sajnos csak arra volt időm, hogy azt kiabáljam, hogy „héééééé”. Se kormánymanőverre, sem fékezésre nem volt időm. Az én autóm az ő kocsijának az elejét találta telibe, ő pedig belökött az út menti árokba, ahol még 35 méter csúsztam. A légzsákok kinyíltak, a kocsit a mai napon totálkárosnak nyilvánították. Az úr autójában kb. 800 ezer Ft kár keletkezett.
A kocsiból kikászálódva az első szavam ez volt „nem nézel a tükörbe???!!!”, a válasz „indexeltem”!
Személyi sérülés nem történt, a „dobozos autó” megállt tanúnak, de mivel személyi sérülés nem történt, ezért telefonszám cserét követően elment.
Ezt követően kihívtuk a gyöngyösi rendőrkapitányságot. A kiérkező rendőr meghallgatta mindkettőnk verzióját. Ezt követően azt mondta, hogy az „úr” főútvonalon csak akkor kanyarodhat balra, ha meggyőződött a kanyarodás biztonságos végrehajtásáról. A nyomokból az derült ki, hogy a felező vonaltól 120 cm-re történt az ütközés. Az úr elmondása alapján ő kb. 50 km/h sebességgel fordult be. Azaz ezt a 120 cm elég hamar megtette. Én a számítások szerint 10-15 méterre lehettem az ütközés helyszínétől, mikor kifordult elém. Mondanom sem kell, hogy 90 km/h sebességnél mennyi idő kell 10-15 méter megtételéhez. Ezért nem értettem, hogy miért nem látott ő engem a tükörben. A rendőr elmondása alapján egyértelműen ő volt a hibás.
Ezt követően kiérkezett a helyszínelő rendőr is. Felmérte a helyzetet, majd egy számomra új dologgal állt elő.
Elmondása alapján az úr 50% hibás, mert nem tartotta be a balra kanyarodás szabályait.
Számomra a következő paragrafust olvasta fel:
(8) Tilos előzni:
....
- útkereszteződésben és közvetlenül útkereszteződés előtt, kivéve
- ha a jármű főútvonalon vagy olyan más úton halad, amelyen elsőbbségét jelzőtábla [16. § (1) bek. u) pont] jelzi.
Ilyen tábla pedig nem volt kitéve ezen az útszakaszon, illetve ezen kereszteződés előtt(a rendőr rakéta táblának hívta). Ezért a rendőr elmondása szerint itt nem szabadott volna előznöm.
Mivel megegyezni nem tudtunk, ezért szabálysértési eljárás keretében a rendőrség fog döntést hozni.
Na most jönnek a kérdéseim:
- Védet útvonalon haladtam(hisz ez a 24-es főút)? Védett útvonalon lehet kereszteződésben előzni?
- A szaggatott vonal miért van felfestve ilyen esetben?
- Honnan a fenéből kellene tudnom, hogy ha nincs tiltó tábla az előzésre, és szaggatott vonal van, én akkor sem előzhetek?
- Ezek szerint ez a kereszteződés egyenrangú útkereszteződés?
- A bekötőút (bár 2 éve műút) egy tanyára visz be, ez lenne egyenrangú a főúttal?
- A balesettől 600 méterrel hátrébb (amerről jöttem) van egy ilyen rakéta tábla, mely jelez egy balról jövő bekötő utat. A tábla után 30 métere van is egy balról jövő bekötőút (ez is műút, de ez egy ipari parkba visz be), majd 200 méterrel ezt követően újból van egy ilyen rakéta tábla, és ezt követő 30 méter múlva van is balra egy földes bekötő út (a szemétbányába vissz). Ezt követően nincs több tábla az „én útkereszteződésemig”. A rendőr elmondása alapján a tábláknál előzhettem volna, de itt a tábla hiánya miatt nem.
- Érdekesség, hogy a fenti bekötőutak kijáratánál (ahol a főutra hajtanak)sehol nincs elsőbbségadás vagy Stop tábla kihelyezve, azaz ha Gyöngyös irányából jövőnk felfelé, akkor ezek az utak jobbkezes utak? A földút is?
- Gyöngyösről felfelé az összes bekötőút (ami nekem lefelé balra eső bekötőút) előtt ki van téve ez a rakéta tábla, mely jelzi a bekötő utat. Ezek szerint ezek az utak mégis alárendelt utak, vagyis a 24 –s főút a védett útvonal. Ha ez igaz, akkor nem értem, hogy ha felfelé ez az út alárendelt út, akkor ha lefelé jövők, akkor ez a baloldali sávra miért nem igaz. Az alárendelt út csak a felfelé menő sávra vonatkozik, a lefelé menővel már lehet ez az út egyenrangú
- Nekem a Kresz-ben azt oktatták, hogy amit nem tiltanak, azt szabad. Ide miért nincs akkor előzni tilos tábla kirakva záróvonallal?
- Lehet, hogy a Kpm a hibás, mert itt nincs tábla, vagy mert esetleg ellopták? Vagy szándékosan nincs itt ilyen tábla? De miért?
- A főútvonalon miért kell még tábla is az előzés engedélyezésére?
- Mi az hogy közvetlen útkereszteződés előtt? Én vagy 150 méterre a kereszteződés előtt kezdtem meg a dobozos autó előzését, nem tehetek róla, hogy közben az előtte haladó autó fékezett és így már nem fértem be kettőjük közé, ezért őt is szándékomban állt megelőzni. S mire ezt történt, már a kereszteződésben voltam.
- Mit fog ebben az esetben vizsgálni a rendőrség?
- A tanú egyébként azt mondta, hogy a másik autó 50-re lassított és hirtelen kitéve az irányjelzőt balra fordult.
Röviden ennyi lett volna a „problémám”. Nem azt kérem, hogy megnyugtassatok, hanem az igazságra vagyok kíváncsi. Nem érzem magam hibásnak, mert számomra elkerülhetetlen volt a baleset, és semmilyen tiltó táblát nem láttam az előzésre vonatkozóan. Honnan tudhattam volna, hogy itt nem lehet előzni?
Előre is köszönöm a válaszotokat.
Üdvözlettel,
KoZso