Nincs mit.
ház közös öröklése
- 1
- 2
Köszönöm a választ.
Barna
Az illetékes bíróság elnökéhez írt indokolt kérelemmel lehet. Illetéket nem kell leróni, de teljesen az adott bíróswági vezető mérlegelési körébe tartozik, megadja-e, és ritka, hogy megadja.
Kedves Fórumozók!
Még egy kérdésem lenne, és előre is köszönöm a választ.
Szóval volna-e valamilyen mód arra, hogy "sürgösségi" vagy "gyorsított" eljárást kérni egy perben, akár magasabb perköltség árán is.
Létezik ilyesmi? Vagy az egyetlen megoldás, várni, várni hónapokig, míg kitűznek egy tárgyalást?
Üdvözlettel
Hegyi Barna
Kedves ObudaFan!
Köszönöm a gyors választ.
Tisztelettel
hegyi Barna
Mivel két külön ingatlanról van szó, én éppen azt látnám célszerűbbenk, hogy ez két külön per legyen, különben az egyik miatt fog húzódni a másik. Ugyanakkor akadálya nincs, hogy ugyanabba a perbe még ezt is bevond, csak az illetéket kell a megemelt pertárgyérték szerint leróni.
Kedves Fórumozók!
Újra kérném a segítségeteket.
Mint korábban már írtam két ingatlan volt az
2005-ben elhúnyt édesanyánk tulajdonában.
Egy öröklakás és egy balatoni nyaraló.
A lakást a bátyámra iratta kb.2 évvel a halála előtt, illetékmegtakarítási célból és egyúttal arra kérte a bátyámat, hogy a lakás fél értékét fizesse ki nekem. A bátyám ajánlott is kisebb összegeket, de nem tudtunk megegyezni, közben édesanyánk meghalt és azóta semmit sem akar fizetni, azt mondja, hogy övé a lakás.
Emiatt kénytelen voltam szerződés érvénytelensége iránt pert indítani ellene, de már 2006.szeptemberében beadtuk - ügyvéd segítségével, de tárgyalás még mindig nincs kitűzve-. /közben két alkalommal hiánypótlásra, ill. a perköltség befizetésére fölszólítottak és ezt meg is tettem azonnal/.
Közben a hagyatéki eljárást felfüggesztették, amíg a per be nem fejeződik.
A bátyám és népes családja használja azóta is kizárólagosan anyánk nyaralóját, pedig már két alkalommal is ügyvéd által írt levéllel kértem, hogy addig, amíg a hagyatéki eljárás nem fejeződik be, addig időben osszuk meg a nyaralóhasználatot, vagy fizesse meg nekem arra az időre a használatot, ami engem illetne.
Most egy elég durva levelet kaptam tőle, hogy nem osztozik és meg ne próbáljam a közös nyaralónkat én is használni, mert akkor birtokháborításért fel fog jelenteni.
Kérdésem a következő:
Külön pert kellene indítanom a túlhasználat megfizetése miatt, vagy egybevonhatom-e a lakás adás-vételi szerződés érvénytelenítését célzó perrel.
Szívesen tenném ezt az utóbbit, ha azt írjátok, hogy lehetséges ez, ugyanis nagyon hosszadalmas, ahogy látom egy per, és így együtt talán hamarabb végetér az egész tortúra.
Szívesen venném, ha valami peren kívüli megoldást, ötletet tudna adni nekem valaki, amivel egy kicsit "kellemetlenné" tudnám tenni a bátyámék nyaralását, hiszen szó szerint kizárnak a saját 50%-os tulajdonomból.
Szíves válaszotokat előre is nagyon köszönöm.
Hegyi Barna
Nagyon szívesen. (Nem mondtam ám semmit, amit a kollégák előtem ne mondtak volna már el. :)
Kedves kbs!
Nagyon köszönöm.
Szeretettel üdvözöl
Hegyi Barna
Sajnálom.
A nyaralóra vonatkozó pert meg lehet indítani a helye szerint illetékes városi bíróságon. Az valamelyik somogyi, vagy veszprémi lesz. Hátha gyorsabbak. Viszont csatoljatok minden iratot, mert a hiánypótlások valóban időt rablóak.
Jaj, kedves kbs, az az egyik bajom, hogy dehogyis spóroltam meg az ügyvédet, sőt jócskán sokba került, amit azonnal az elején ki kellett fizetnünk.
Rögtön az elején ügyvédhez fordultam és az ő segítségével együtt is csak ilyen lassan jutunk előre.
A perünk a "lakásügyben" a Fővárosi Bírósághoz tartozik.
Előfordulhat. (Ládd, megspóroltad az ügyvédet - és elpazaroltál egy fél évet.)
Az, hogy a Balatonnál, nekem kevés. :) Az illetékes városi bíróságot szerettem volna kideríteni ugyanis. Hátha attól gyorsabb eljárás várható.
Kedves Kovács_Béla_Sándor!
Köszönöm a válaszodat.
Valóban rendkívül hosszú idő telt el, hogy még mindig nincs kitűzve a tárgyalás, de volt közben decemberben hiánypótlásra felszólítás, amikor a vitatott ingatlan tulajdoni lapját kérték. Mi azt azonnal megküldtük.
Azután március végén újabb hiánypótlási kérés érkezett, amikor anyám halotti anyakönyvi kivonatát kérték.
Érthetetlen számomra is, hogy vajon miért nem egyszerre kérték az összes hiány pótlását, - és vajon előfordulhat-e az az eset, hogy majd újabb 3-4 hónap múlva még valami hiány pótlását kérik.
A vitatott ingatlan helye nem titok, a nyaraló a Balatonnál van és jókora telek tartozik hozzá.
Egy új keresetet kell beadni, kérve, hogy a bíróság a használat megosztásáról hozzon ítéletet. Egyben kérni kell azt is, hogy az ítélet megszületéséig terjedő időre ideiglenesen intézkedjen ugyanerről.
Igen, azt gondolom, az ideiglenes intézkedés megtörténhet a nyári tárgyalási szünetig.
(Nincs nagy tapasztalatom benne, de nekem hét hónap tárgyalás kitűzése nélkül kicsit hosszúnak tűnik. Nem volt itt hiánypótlás, igazolási kérelem meg hasonlók? Ha nem titok, melyik ez a rendkívül elfoglalt bíróság? És hol van az a nyaraló?)
Tehát egy új keresetet kell beadnom, amiben ideiglenes intézkedésként kérem a nyaraló használat megosztását.
A mostani perem a bátyámmal egy másik ingatlan, egy lakás "adása-vételi szerződés" érvénytelenítése ügyében indult, de 2006.szeptemberi beadás óta még egyetlen tárgyalás sem volt, sőt még ki sincs tűzve az első tárgyalás időpontja.
Azt gondolod, hogy, ha most beadok egy új keresetet a nyaraló-használat megosztása ügyében, arra hamarabb reagálnak és esetleg még nyárig döntenek is?
Köszönöm, hogy foglalkozol az ügyemmel.
Üdv.
H. Barna
A bíróságtól a keresetben.
Kitől kell kérni ?
Mondták, hogy kérni kell ideiglenes intézkedésként a használat megosztását. Ahhoz nem kellenek évek.
Kedves Kovács_Béla_Sándor!
Igazából nem értem a válaszodat, hiszen én nem tagadom, sőt hálásan köszönöm mindenkinek, aki válaszolt és foglalkozott a kínos ügyemmel, de sajnos, ahogy amatőr is írta, az újabb a nyaraló használat rendezése iránt indítandó peremet valószínűleg fölfüggesztenék a hagyatéki eljárás befejezéséig. A hagyatéki eljárás pedig már jelenleg is föl van függesztve a másik örökségünk, a lakóingatlan ügyében indított per miatt.
Tehát nagyon-nagyon hosszú idő múlva juthatnánk csak dűlőre.
Éppen az ügyben kértem volna tanácsot, hogy mit tehetnék, hogy a jogos tulajdonomat használni tudjam, és esetleg ne csak évek múlva.
Ezügyben kérdeztem volna, - ha lehet - és ha valaki hallott már ilyesmiről, hogy lehetséges-e egyí nyaralóingatlant "hatóságilag zároltatni", hogy ezzel a bátyámék sem tudnák használni és így érdekeltek legyenek ők is abban, hogy mielőbb eladjuk vagy természetben megosztassuk.
Ne haragudj, ha ennyit írok. Nem arról van szó, hogy nem hiszek a kedves válaszolók őszinte segítőkészségében, de hidd el, hogy már én sem vagyok fiatal, túlzottan egészséges sem - megvisel eléggé ez az egész ügy is, - és lehet, hogy évek múlva, mire kibogozódna az ügy már tárgytalan is lesz számomra.
Üdvözlettel
H. Barna
ObudaFan: „Használati díjat kérhetsz, ha valóban bebizonyosodik az, hogy a tulajdoni arányok rosszul vannak megállapítva. [...]A használat vonatkozásában esetleg kérheted, hogy a bíróság ideiglenes intézkedéssel rendezze az ingatlan használatát, az adott esetben nyárig megszülethet. ”
amatőr: „Ezesetben szvsz pert lehet indítani a bátyád ellen a közös tulajdonú nyaraló használatának szabályozása iránt - ha már nem tudtok megegyezni, (Ptk. 141-143. § alapján) és esetlegesen - visszamenőlegesen is - többlethasználati díj megfizetése iránt, netán még egy ideiglenes intézkedés iránti kérelmet is meg lehet próbálni...”
Igazad van, tényleg nem három. "Csak" kettő...
Az a valaki ugyan nem jogász volt, aki az ingatlan esetleges "zároltatását" javasolta, de egy tapasztalt, nagytudású közgazdász ismerősünk.
Bár mindenkinek nagyon köszönöm, aki válaszolt nekem, de sajnos a problémámra nem kaptam senkitől választ és a kérdésem tovűbbra is fennáll, hogy vajon létezik ilyen "ingatlan zároltatási" lehetőség és azt vajon külön perben, vagy a hagyatékátadó közjegyzőnél,vagy hol kellene kezdeményeznem.
Eöööööö... Ki volt az a valaki?
Mellesleg legalább hárman megmondták, mit tehetsz, mit kell tenned. Nem hiszel nekik?
Kedves Fórumozók!
Valaki azt a tanácsot adta nekem, hogy próbáljam meg "hatóságilag zároltatni" azt a nyaralót, amelynek fél részét megörököltem édesanyám 2005-ben bekövetkezett halála után, de mindmáig egyetlen napon sem tudtam használni, mert a bátyám családja szinte állandóan ott van.
A bátyám meg is mondta, hogy nekik az lenne a legjobb , ha akár 10-20 évig is elhúzódna, mire a hagyatéki eljárás befejeződik.
Sehogyan sem tudok vele megegyezni az ideiglenes megosztott használatban.
Mi a véleményetek, létezik olyasmi, hogy "zároltatni" és vajon kitől lehet ilyesmit kérni, vagy ez egy újabb per lenne, és egyáltalán létezik ilyesmi?
Ha sikerülne ez a "zároltatás", akkor a bátyámék érdeke is az lenne, hogy mielőbb eladjuk, vagy megosztassuk. Így azonban gondtalanul és kizárólagosan használják az én fél tulajdonrészemet is évek óta.
Szíves válaszotokat előre is köszönöm.
Üdvözlettel
Hegyi Barna
Kedves amatőr!
Nagyon köszönöm a segítségedet.
Sajnos én is azt gondolom, hogy a perek igen lassú lefolyása miatt, valószínűleg nem érdemes újabb pert indítanom, különösen, hogy azt írod, hogy valószínűleg úgyis fölfüggesztenék a hagyatéki eljárás jogerős befejezéséig.
Sajnos a hagyatéki eljárás is föl van függesztve a lakás-ügyben indított per végéig, ami igen lassú dolog, mert 2005.szeptemberében adtuk be a pert és még nem volt tárgyalás, sőt ki sincs tűzve az időpontja.
Számomra az a bosszantó, hogy a bátyámék nevetnek a markukba és gondtalanul használják a nyaralót - esetleg még évekig.
Úgy látszik erre nincs pillanatnyilag megoldás.
Én azt gondoltam, hogy anyánk halálával, függetlenül attól, hogy a közjegyző átadta-e már, vagy sem, a nyaraló fele-fele arányban a miénk. Úgy látszik nincs megoldás arra, hogy ne csak az egyik fél használhassa- esetleg évekig.
Mégegyszer köszöm a segítségedet.
Üdvözlettel
Hegyi Barna
Ezesetben szvsz pert lehet indítani a bátyád ellen a közös tulajdonú nyaraló használatának szabályozása iránt - ha már nem tudtok megegyezni, (Ptk. 141-143. § alapján) és esetlegesen - visszamenőlegesen is - többlethasználati díj megfizetése iránt, netán még egy ideiglenes intézkedés iránti kérelmet is meg lehet próbálni...
Bár ha jobban belegondolok, az az érzésem, hogy ha meg is indítod a pert, azt a hagyatéki eljárás jogerős befejezéséig felfüggesztik - ugyanis tisztázatlan tulajdoni viszonyok mellett sajnos elég nehéz megítélni a többlethasználat kérdését...
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02