Nincs különbség a jogkövetkezmények szempontjából. (Az eltartási szerződés és az életjáradéki szerződés csak a szolgáltatás formájában különbözik. Az előbbit természetben nyújtják, az utóbbit pedig pénzben.)
Ingatlanszerzés
Kedves kbs!
Te mit szólsz ehhez az életjáradékos dologhoz?
Igen.
- Zoltán György: családi ingatlant nem akarunk herdálni ezért van ez a körüljárás (nagybátyám háza).
Életjáradéki szerződéssel? Na ezt szívesen venném ha boncolgatnánk hogy mi is az pontosan? Akkor különvagyon?
Cél, hogy a jelenlegi állapotból esetlegesen ne követelhessen és ne vigye el annak a felét, de a lagzi utániból természetesen igen.
- kbs: na így már értem is. Kerek perec.
- ha én mondom meg az ingatlan értékét és az illetékhivatalnak tetszik akkor elfogadja, ha nem akkor korrigáltatja az illetéket gondolom, ugye?
Ötször-hatszor elmondtuk: nem lesz követelésmentesen a különvagyonod attól, hogy a szerződést a házasságkötés előtt kötöd meg. Hiszen a teljesítés a házassági vagyonközösség alatt történik. Ha az eltartott a házassági vagyonközösség ideje alatt meghal, majd elváltok, akkor az asszonypajtás követelheti a fél ingatlant vagy annak megfelelő értéket.
Biztos, hogy nősülni akarsz?
bigdady!
Ha 3 milliót rákölt valaki egy házra, akkor az nem 3 millióval növeli az értékét! Szóval évekkel később és csak 3 milliót visszaadni messze nem korrekt!!!
Írasd a saját nevedre, életjáradéki szerződéssel, azonnal.
Közös lónak turós a háta...
Ha ekkora a bizalom köztetek, akkor milyen lagzi lesz???
1. Eltartási szerződést fogok kötni ez már biztos. Mégpedig lagzi előtt. Így akkor a különvagyonom lesz a ház. A feleség meg ha akar akkor követelheti az eltartásra fordított összeg felét (bár nem tudom hogy számolnánk ki adott esetben). Én pedig kifizetek az ingatlan után x Ft-ot.
Tehát eszerint a feleség a házból nem követelhet majd semmit. Jól értelmeztem?
2. Bár nem tudom ki mondja meg az elatartási esetében az ingatlan értékét. Szerintetek?
Várom segítő válaszotokat.
Bár az eladónak a lenti esetben kell valamit feltüntetnie az adóbevallásában? (nyugdíjas)
kösz :-)
= "Mondtam"
Dixi?
Dixi.
fogják és megnézik az eladó bankszámláját?
Esélytelen szerintem. Nem?
Az nem adásvételi, hanem leplezett ajándékozás.
Általában nem jó ötlet színlelt vagy leplezett szerződést kötni.
Vagy nem jó ötlet az adás-vételi? Pénz nélkül.
Lehet, hogy jobb lenne lagzi elQtt egy adásvétel. és azután egy eltartási? Csak akkor mennyit kéne fizetnem?
Szerintem meg jobb mindent lepapírozni egyszerre.
Köszönöm a választ.
Bár gondolom ha már úgy is házassági szerződést kötünk akkor az eltartási szerződést később is megköthetjük ha erre kitérünk a házassági szerződésben előtte. De lehet hogy ez így hülyeség. Nem tudom
Mondom, ebben az esetben a jó megoldás a házassági szerződés. Ez ügyvédi ellenjegyzéssel érvényes, de nyilván a tartási szerződést elkészítő ügyvéd ezt is megcsinálja.
de esetleges válás esetén annak a felét ki kell adnod, amit az együttélés alatt atartásra fordítottatok"
1.ez pontosan mit jelent nem igazán értem. Tudnál egy példát írni? hogy hogy kiadni?
2.Én azt szeretném ha válunk akkor azt kapja az asszony amit a házra ő költött rá (pl tető 3 m Ft) erre mi lehetne a jó megoldás? Így lenne korrekt.
- A visszterhes illeték nem lakóingatlan esetén az érték 10%-a, lakóingatlan esetén 4 millióig 2%, az efeletti résznek 6%-a.
- Ha a házasság előtt lesz a tulajdonod, akkor maga az ingatlan a külön vagyonod lesz, de esetleges válás esetén annak a felét ki kell adnod, amit az együttélés alatt atartásra fordítottatok. Azért a biztonság kedvéért - ügyvédi ellenjegyzéssel ellátott - házassági szerződést köthettek, amiben leírhatjátok, hogy az ingatlan a különvagyonod.
Ahha. Kapizsgálom. Kösz
- visszterhes vagyonszerzési illeték? Az milyen és hogy számolandó?
- Ha a tulajdonjog rögtön esedékes akkor az rám száll lagzi előtt, nem pedig a házastársakraegyütt földhivatalilag. Viszont ha jól értem ettől függetlenül a közös vagyonunk része lesz. És azt, hogy tudom kikerülni, hogy egy jövőbeli esetleges váláskor az asszony ne vigye már el annak a háznak a felét ami a mi családunké jelenleg, amihez csak nekem van közöm ha így vesszük. Csak azt követlehesse amit ő is rákölt. Ez így lenne igazságos mindkét oldalról. csak hogy lehetne kivitelezni?
Az eltartási szerződéssel megszerzett ingatlan után visszterhes vagyonszerzési illetéket kell fizetni.
Mindegy, mikor kötöd az eltartási szerződést, a tartásnak a házassági vagyonközösség alatt folyósító része ellenértéke mindenképpen közös vagyon. (De ezt ObudaFan már kétszer mondta. vagy háromszor.)
A tulajdonjog az eltartási szerződés alapján fog megváltozni, a bejegyzés időpontjában - nem pedig az eltartott halálakor. (Az a halál esetére szóró rendelkezés.)
Ha most kötöm az eltartásit akkor most fizetem az illetéket és nem örökléskor? Marha jó lenne, mert addig nincs ráköltve és "kevesebb". És öröklésit fizetek (nagybácsié az ingatlan jelenleg)? Vagy milyet? és Mennyit?
És ha lagzi előtt kötöm én egyedül az eltartásit akkor mi követlehető válás esetén? Ezt nem nagyon értem? akkor nincs értelme előtte kötni? És a tulajdonjog ebben az esetben mikor változik? csak halál után nem? És akkor kire fog ha lagzi előtt kötöttem az eltartásit?
Remélem érthető mire gondolok. Előre is köszi
Ha esküvő előtt vállalod, és még nem éltek együtt az asszonnyal, megtérítésre akkor is igényt tarthat válás esetén.
Tartási szerződés esetén már most fizeted az illetéket, nem örökléskor.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02