Közös szülői felügyeleti jog


kisjazmin # 2011.09.23. 07:32

Kedves Fórumozók!
Válófélben lévő anyuka vagyok. A válásom azért nehézkes, mert a férjem közös gyermekfelügyeletet szeretne én viszont nem. Azért szeretne közös gyermekfelügyeletet,mert így a kislányunk kapna utazási kedvezményt az apuka jogán. Egyébként nem szeretné közösen nevelni a kislányunkat csak hétvégente szeretné látni, de persze csak akkor, ha a munkája úgy engedi. A közös kislányunkat én nevelem egyedül már több, mint 2 éve, amióta elköltöztünk az apukájától. Ebben a hónapban a közös gyerekfelügyeletet akaró apukája még csak egyszer látta a kislányát.
Kérdésem az, hogy mennyi ideig húzódhat még a válás a kislányunk felügyelete miatt?
Esetleg hogyan gyorsíthatnám meg?

Előre is köszönöm a választ!!

apa68 # 2011.09.22. 09:28

Szia,

Tehát akkor ez nincs meghatározva jogszabályban? Jól értem, hogy ez akkor csak érzésre megy?
Ebből azért lehetnek viták, hogy mi az a lényeges dolog.

Köszi

ObudaFan # 2011.09.21. 20:44

Minden lényeges dologba.

apa68 # 2011.09.21. 17:57

Köszönöm a választ.
Én is ezekről a dolgokról tudok, de mi az az egyéb amibe beleszólhatok ha közös a felügyelet? Meg van ez határozva valahol? Vagy azt jelenti, hogy mindenbe akár abba is, hogy mit reggelizik?

Köszi

ObudaFan # 2011.09.21. 14:02

A gyermek sorsát érintő lényeges kérdés: a kiskorú gyermek nevének meghatározása, illetve nevének megváltoztatása, tartózkodási helyének kijelölése, továbbá iskolájának, valamint életpályájának megválasztása.
Ha nem közös a felügyelet, csak ezekbe szólhatsz bele.

apa68 # 2011.09.20. 19:47

Sziasztok,
Meg tudja nekem mondani valaki, hogy mi az előnye a közös szülői felügyeletnek? Mennyivel lesz több jogom a gyerekeim életébe beleszólni, és mik azok a területek ahol ez több mint egy sima elhelyezés a másik félnél? Ha jól tudom akkor is beleszólhatok a gyerekek életét érintő lényeges kérdésekbe.

Előre is köszi

ObudaFan # 2011.09.18. 07:35

Nincs mit.

walaky # 2011.09.17. 12:01

Tehát nem szünt meg, csak szünetel. :-(
A lényeg ugyanaz...

Köszönöm a választ.

ObudaFan # 2011.09.17. 11:52

Csjt. 91. § (3) A gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben való döntés kivételével szünetel a szülői felügyelete annak a szülőnek, akinek gyermeke a különélő másik szülőnél van elhelyezve, de szülői felügyeleti jogát a bíróság nem szüntette meg. Nem szünetel a szülői felügyelet, ha a szülők vagy a bíróság a közös szülői felügyeletről döntött.

walaky # 2011.09.17. 11:33

Sziasztok!

Engem is érdekelne ez a közös felügyeleti jog. Ugyanis az ex feleségem (pontosabban az élettársa) folyton gáncsoskodik. Mi közös megeggyezéssel váltunk el és a bíróság külön nem tért ki a felügyeleti jogokra. A gyermekeim az anyjuknál lettek elhelyezve. Az ügyvédem azt mondja, hogy ilyenkor nekem autómatikusan megszüntették a közös szülői felügyeleti jogomat.
Egy Másik ügyvéd pedig azt mondta, hogy alapból megmarad a jog, csak akkor szünik meg, ha kimonják a megszűntetést. Most akkor mi az igazság? Előre is köszönöm a választ!

pazs # 2011.09.16. 13:00

Tünderbogár, ez most is így van.

Tündérbogár # 2011.09.16. 12:58

Hallott valaki arról hogy frissítik a törvényt a közös felügyelettel kapcsolatban és az apuka megkaphatja a közös felügyeletet, hogy 1 hét anyánál, 1 hét apánál? Fontos lenne a segítség!
köszönöm

embetti # 2011.09.05. 12:51

Kedves Mendez!
Elküldenéd azt a 4 oldalas anyagot, amit a közös gyermekfelügyelet kapcsán említettél? sajnos én is érintett vagyok. Az email címem: embetti@freemail.hu.
Köszönöm!

szeged # 2011.01.24. 18:55

Köszönöm a válaszokat! Felhívtam az iskolát és azt mondták, hogy ez a jogszabály, alá kell írnom, különben nem veszik fel. Ez azt jelenti, ha Ausztráliában élnék, akkor a lányom nem tanulhatna tovább... Furcsa. Azért a nyilatkozatot mindenképp kitöltetem a tandíjról. Talán érni fog valamit, ha visszaélne a volt feleségem az aláírásommal.

sió # 2011.01.17. 11:36

Csak bemásolok pár dolgot arról, mekkora hülyeség azt írni hogy azok járhatnak a Waldorfba akiknek nehezen megy a tanulás.

• Kik járhatnak Waldorf-iskolába?
A Waldorf-iskolák minden gyermek számára nyitva állnak, teljesen függetlenül vallási, nemi és egyéb hovatartozástól, a szülők aktuális anyagi helyzetétől. A leendő elsősök egy játékos, az iskolaérettséget vizsgáló felvételin vesznek részt. Természetesen más iskolák magasabb évfolyamaiból is érkezhetnek gyermekek.

• Igaz, hogy többnyire tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek mennek Waldorf-iskolába?
Ez egyáltalán nem igaz, hiszen a „problémás“ gyermekek jelentkezésekor az osztálytanítók az egész osztályközösség érdekeit mérlegelik, és ennek alapján döntenek a felvételről. Az is fontos szempont, hogy ezek a gyerekek megkapják a szükséges egyéni fejlesztést is. Egyébként nincs eltérés az állami iskolákhoz képest a különböző adottságú gyermekek arányát tekintve.

• Mi a fő különbség a Waldorf-iskolák és a többi iskola között?
A Waldorf-pedagógián alapuló oktatás egyenlő hangsúlyt fektet a gyerekek és az ifjak értelmi, művészi, gyakorlati és szociális képességeik fejlesztésére. A diákok első osztályos koruktól két idegen nyelvet tanulnak. A lányok és fiúk egyaránt kötnek, varrnak a kézimunkaórákon, és kalapálnak, reszelnek, csiszolnak a kézműves órákon. Az osztályok minden tanév végén egy-egy színdarabot adnak elő. A nyolcadik és a tizenkettedik év végén egyénenként egy általuk választott témában mélyülnek el, s annak előadására elméletben és gyakorlatban egyaránt készülnek.

• Mennyibe kerül a szülőknek a Waldorf-iskola?
Az oktatási törvény tartalmazza ugyan a szabad iskolaválasztás jogát, de az állami hozzájárulások a Waldorf-iskolák esetében nem fedezik a működési költségeket. A szülők ezért anyagi áldozatra kényszerülnek, melynek mértékét az iskola mindenkori gazdasági helyzetének és saját anyagi lehetőségeik ismeretében maguk a szülők határozzák meg. Anyagi okok miatt egyetlen gyereket sem utasítanak el a Waldorf-iskolákban.

monalisa1 # 2011.01.17. 08:44

A Waldorfba általában azok járnak akiknek nehezen megy a tanulás...

szeged # 2011.01.16. 20:09

Köszönöm szépen! Az iskola a Waldorf, és most megy 9. osztályba, vagyis gimibe.

monalisa1 # 2011.01.16. 15:08

kaméleon hozzászólását maradéknélkül osztom.

A magam részéről még a következők:
nem mindenkinek szükséges diplomát szereznie, akár egy jó szakmával is boldogulni lehet az életben. Továbbá tudni kellene, hogy miért a költségtérítéses továbbtanulás választása, lehet, hogy gyenge tanulmányi eredmények miatt eleve kilátás sincs "nemfizetős" oktatási intézetbe felvételt nyerni.

Aztán vannak olyan oktatási formák melyek átlagon felüli képzést biztosítanak, és ők bizony pénzbe kerülnek.

kaméleon # 2011.01.16. 14:24

Nem teljesen!
Csak a gyermek sorsát érintő lényeges kérdések kivételével szünetel a felügyeleti jogod, és az iskola, életút megválasztása ilyen lényeges kérdés.
Az iskolának elvileg mindkét szülő aláírását be kell szerezni, azonban, az, ha csak az egyik írja alá a felvételi lapot, egyáltalán nem szokta zavarni egyik iskolát sem, és a gyereket úgy is felveszik. (Egy barátunk esetében még pert is sikertelenül indítottunk az önkényes és a gyermeknek rossz iskolaválasztás miatt, nemhogy az aláírás hiánya bárkit zavart volna.)

Amit érdemes még tudni:
„Átlagon felüli költséges elvárások finanszírozására csak a kötelezett önkéntes vállalása esetén kerülhet sor. Figyelemmel kell lenni arra is, hogy a Csjt. 72. § (2) bekezdése szerint a szülői felügyeleti jogot egyedül gyakorló szülő a gyermek sorsát érintő – de együttes döntést nem igénylő – saját döntésével ne érvényesíthessen indokolatlan kiadásokat a tartásra kötelezettel szemben, melyet a különélő tudta és hozzájárulása nélkül vállalt.”
Szerintem, ha csak szó nélkül aláírod, akkor könnyen lehet, hogy ezt úgy értelmezik később, hogy a tandíj rád eső részét is fizetned kell, mert a költséges iskolát az önkéntes hozzájárulásoddal választották.
Én vagy azt mondanám, hogy írja alá egyedül, mert ezt a sulit én finanszírozni nem tudom, vagy kérnék valamilyen írásos nyilatkozatot arról, hogy a gondozó szülő tudomásul veszi, hogy tandíjas iskola finanszírozásában nem tudok részt venni, stb.

monalisa1 # 2011.01.16. 13:58

A volt feleségednél történt elhelyezés jelenthet közös szülői felügyeletet, vagy a felügyeletre kizárólagosan ő jogosult. Ha az előbbiről van szó akkor szükség lehet az aláírásodra.

Egyenlőre még nem kérték, hogy járulj hozzá a tanulmányok költségeihez, de szeptembertől számíthatsz erre...

Lévén közös gyermekről van szó, az ővele kapcsolatos költségek és kiadások a szülőket egyaránt terhelik., nemleges esetben bírósághoz fordulhat a jelenlegi t.díj felemelése végett.

Külön, a lányod vélhetően van már annyira felnőtt(es) hogy ő maga áll eléd és elmondja, hogy a jövőjét illetően miről is van szó, és ez mivel jár pár évig még.

Végső soron a volt feleségeddel is leülhetsz beszélni, és félretéve az egymásközti vitát, csak és kizárólag erre az egy dologra koncentrálni - megpróbálni megoldást találni.

monaLuis
laikus hozzászóló

szeged # 2011.01.16. 12:41

Közös leányunk volt feleségem felügyeletébe került válásunkat követően. Sajnos igen rossz a kapcsolat közöttünk. Írt egy levelet, mely szerint leányunk továbbtanulása miatt be kell mennem az iskolába és alá kell írnom a nyilatkozatot. Lehetséges ez, hogy az elvált apa aláírására szükségük van? Már csak azért is, mert ez egy fizetős magániskola, nem szeretném, ha ez lenne a cél, hogy én is fizessem. Hiszen nem kevés gyerektartást fizetek havonta.

ObudaFan # 2011.01.16. 11:06

Ezt én sem értem. Az indokolást be tudnád idézni?

diesel67 # 2011.01.16. 09:11

Tisztelt joghoz értők,

Volt feleségemmel a kapcsolatunk helyre állt. Közös háztartásban élünk.
Váláskor a bíróság neki ítélte a gyerekeket. Ez természetes is volt akkor.
Újbóli összeköltözésünk után kértem a bíróságot, hogy szeretném a közös szülői felügyeletet.
Elutasították.
Utána közösen kértük, azt is elutasították.
Azt kérik, hogy adjam elő milyen ténybeli jogszabályi alapja van a szülői felügyelet iránti kérelmemnek.
A fönt említett, jelenlegi helyzetünket leírtunk, nem értem én adjam a paragrafus számát.

eurocsalad # 2011.01.14. 09:47

Magyarország a családjogi középkorban él, és ezt egyéni érdekek tartják fenn. A szülők között évekig elhúzódó konfliktusok legnagyobb részét maga a családjog szítja, hiszen elképesztő mértékű ellenérdekeltséget teremt. Csak a saját tájékozatlanságát minősíti az, aki jogi végzettséggel azt hirdeti, hogy a magyar jog közös szülői felügyeletet biztosít a "szünetelő" különélő szülők számára. Ez ugyanis szándékos megtévesztés.

Már 2005-ben elhangzott neves szakértő szájából, hogy a szülői státusz automatikus szüneteltetése - ami a korábbi diktatúrák szüleménye - fenntarthatatlan, mert hozzájárul a magyar jogrendszer negatív nemzetközi megítéléséhez. Valószínűleg a családi élethez való alapvető emberi jogot sérti. Ennek ellenére máig változatlanul alkalmazzák, a LB sem avatkozott be.

Belgiumban a válás nem női kívánságműsor. A társadalmi problémák megoldása céljából 2006 szeptemberben hatályba lépett a közös - pl. 7/7 napos - váltott szülői felügyeletet, de úgy, hogy az tényleg elérhető legyen. Ez azt jelenti, hogy elég, ha az egyik szülő kéri, ha a feltételek adottak a bíróság első helyen ezt alkalmazza. Már az első három évben a válások 45%-a közös váltott szülői felügyeletben végződött, bírói jóváhagyással.

Sorolhatnám a többi országot. De csak a szomszédos Szlovákiát említeném még meg, ahol 2010 július óta hasonló változás történt. A közös váltott felügyeletet a bíróság köteles egy szülő kérelmére mérlegelni.

Miért terjed ilyen erőteljesen a váltott felügyelet ? Azért, mert a gyermek joga és érdeke, hogy mindkét szülőjénél a saját családjában nevelkedhessék, és megkapja a szülői nevelést. Ezen túl alkotmányosságot és jogbiztonságot biztosít a hosszú távú döntéseknek, pl. a gyermekvállaláshoz.

Eurocsalád Munkacsoport

"Generációváltást a családjogban !"

szizoka # 2010.12.31. 07:39

mi itt a súlyos eset. undorító ami ebben az országban folyik. nem adja oda két éve az anya a lányomat és semmi nem történik. most a legutolsó tárgyaláson még szankcionálták is a láthatást , hogy 11–13 óráig a gyermekjólétin láthatom felügyelet mellett.minden följelentés a gyámügyön megvan azóta, igazságügyi pszichológus is , ami kimondta, hogy az anya ellenem neveli a gyermekemet figyelmen kívül hagyták.még ő a szuper anya.,úgyhogy ez mi????? s azonnali intézkedéssel megszüntették a közös szülői felügyeletet. mint egy gyilkos úgy néz ki ez az ügy.