Válás, vagyonmegosztás

Nefelejcs2004 # 2019.08.28. 13:30

Sziasztok!
24 évig éltem egy fedél alatt két gyerekem apjával. 14 évvel ezelőtt vásároltunk egy lakást, de az adásvételi szerződés, igy maga a lakás is, és az összes közüzemi óra az én nevemre került. Svájci frankos hitel volt, a lakást elbuktuk, már az OTP factoring a tulajdonos, megkaptuk a kilakoltatási papirt is, és az otp most tőlem 30 milliót követel, a 14 évvel ezelőtt felvett 12 millió helyett. Továbbá nemrég tudtam meg, hogy egy csomó elmaradt közüzemi tartozásunk is van. A volt élettársammal már nem vagyunk együtt, ugyanis kiderült, hogy kettős életet élt, sőt, gyereket csinált a szeretőjének, igy most egyedül maradtam a sok tartozással a nevemen. Voltam a helyi biróságon, és azt mondták, hogy ezt nem tudom megfeleltetni a volt párommal, a gyerekeim apjával. Sem a lakáshitelt, sem az elmaradt rezsiköltségeket.
Lehetséges ez?
ELőre is köszönöm szépen a válaszokat. :(

Rózsika77 # 2019.08.28. 13:30

Tisztelt Ügyvéd Úr! Csak próbáltam valahogy nevesíteni, hogy bár közös kasszánál voltunk, a 25000 Ft kifejezetten a nagymama tartásának a fele összege volt. Nyilván a közösen vásárolt ingóságok, és egyén kiadásokon felül. 21 éve vagyunk együtt, a férjem édesanyja sosem kedvelt, nagyon anyagias család, és tudni szeretném, hogy mire számíthatok vagyonmegosztás terén. Számomra nagyon idegen élethelyzet, csak tisztán szeretnék látni. Köszönöm!

drbjozsef # 2019.08.28. 13:11

Mindig vagyonközösségben éltünk, pluszban havi 25.000 Ft-al segítettem még a férjemet a nagymama tartása miatt.

Vagy vagyonközösség, vagy plusz. A kettő együtt nem nagyon megy... (hacsak nem különvagyonodból)

Rózsika77 # 2019.08.28. 12:49

Tisztelt Ügyvéd Úr! Elnézést a pontatlanságért, megpróbálok pontosítani. A lakás, amibe beköltöztek a férjem a nagymamájával, kb 2,2 m Ft-ba került, de sajnos dokumentumot nem látok, mert nem adják át nekem. Amikor a férjem ide beköltözött a nagymamájával akkor a mama fizetett kb1,4 M Ft-ot, a férjem szülei 800 E Ft-ot, és elvállalta a férjem a nagymama tartását annak reményében, hogy a nagymama halála esetén kizárják a többi örököst, és a férjemé lesz a lakás. 2006- ban felbontották a szerződést, a tartásért cserébe férjem és a nagymamája fele-fele arányban 4-4 M Ft- ban állapodtak meg. A 4 Millió Ft-ot hitellel kipótoltuk, így vásároltuk jelenlegi lakásunkat. A férjemmel az öröklési szerződés létrejöttének 3. hónapjától együtt vagyunk, élettársi viszonyban, majd házasságban élünk. Mindig vagyonközösségben éltünk, pluszban havi 25.000 Ft-al segítettem még a férjemet a nagymama tartása miatt. Remélem mindenre válaszoltam. Köszönöm szépen!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.28. 10:12

Még pár nap, és lesz használható tényállásunk.

Pontosan mikor, ki és mennyiért vásárolta azt a lakást? Milyen forrásból származott a 800K-n felüli rész? Hova lett Hogy kell azt érteni, hogy "támogattad" a férjed? Hogy kell azt érteni, hogy az öröklési szerződés felbontásakor 4M forint "került a férjed nevére"?

Rózsika77 # 2019.08.28. 08:22

Tisztelt Ügyvéd Úr! Köszönöm válaszát. Ez a lakás az öröklési szerződés létrejötte miatt lett vásárolva. Ide költözött be a férjem és a nagymamája. Az öröklési szerződés felbontásakor lett a lakás értékesít e, akkor vásároltuk azt a lakást, amiben jelenleg élünk. Élettársi viszonyban majd házasságban töltöttük az elmúlt 21 évet. Várom válaszát! Köszönöm szépen!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.27. 18:40

Először tisztázni kellene, hogy milyen lakást emlegetsz az öröklési szerződéssel egy mondatban.

Rózsika77 # 2019.08.27. 17:13

Tisztelt Ügyvéd Úr! Kérem szíves tájékoztatását az alábbiak kap kapcsolatban: férjemmel 1998 májusa óta vagyunk együtt, 2010. júliusban házasodtunk. 1998 márciusában öröklési szerződést kötött a nagymamájával szülei adtak a vásárolt lakásba 800000 Ft-ot. A lakás akkoriban 2.2 Millió forintot ért. Az öröklési szerződés tartana alatt közös volt a bevételünk. A kapcsolatunk elejétől közös életet terveztünk, 2000- től havi szinten 25000 Ft-al támogattam a nagymamája tartása miatt. Amíg együtt voltunk a házasságunk előtt, együtt voltunk Angliában, Ausztriában, vagyonunk közös volt, új gégjárműveket is vásároltunk 2004-ben és 2007-ben. 2006-bán az öröklési szerződést felbontották, ebből 4 Millió Ft került a férjem nevére, majd közös hitelfelvétellel oldottuk meg egy lakás vásárlását, amelyben azóta is lakunk. Kérem szíves felvilágosítását, hogy válás esetén mire számíthatok vagyonmegosztás terén. Köszönettel: Rózsika77

drbjozsef # 2019.08.25. 11:37

Erre a hvatkozásra nem. Másra esetleg.

Lencse2018 # 2019.08.25. 10:41

Kedves Kovács Béla Sándor!

Köszönöm. Ez jó ötlet. Még annyit szeretnék Öntől megkérdezni, hogy ha mégsem jönne ez be, illeték befizetési kedvezményt kaphatok e arra hivatkozással, hogy én nem akartam pereskedni, de ő kényszerített erre a lépésre. (fél éve nem reagál erre a kérdésre)

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.25. 10:01

Esetleg meg lehet próbálkozni egy egyezségkísérletre idézéssel. Hátha.

drbjozsef # 2019.08.25. 09:59

Lencse2018,

Pont ugyanazt, amit akkor tennél, ha válaszol, csak elutasítja a javaslatodat.

Pert indítasz.

Lencse2018 # 2019.08.25. 08:11

Segitséget szeretnék kérni!Férjemmel elváltunk. A vagyonmegosztással kapcsolatban nem hajlandó tárgyalni velem. Irásaimra nem válaszol. Telefont nem veszi fel. Mit tehetek ez ügyben?

drbjozsef # 2019.07.18. 05:45

Ha vita van, az élettársi vagyonközösség létrejöttének pontos kezdete nem könnyen, de azért bizonyítható. Alapesetben a lakcímkártyákkal, de ha ez nem valós, akkor akár tanúkkal is. Csak hát ha ez sok évre vissza van, az nem könnyíti meg...

gyongyi0313 # 2019.07.18. 04:57

Tisztelt drbjozsef!

Köszönöm válaszát!
Elartási szerződést kötöttem a nagyapámmal a házának 50%-ra. Ekkor a férjemmel ismerkedési fázisban voltunk, de nem éltünk még együtt. Csak ő erre nem emlékszik..
Tehát különvagyonnak számít. Végtelenül örülök! Köszönöm!

drbjozsef # 2019.07.17. 05:18

gyongyi0313,

Főszabály szerint a házastársi közös vagyonba az számít, amit a felek a vagyonközösség létrejöttétől szereznek. Ha a házasságot élettársi kapcsolat előzi meg, akkor az az alatt szerzett vagyon is ide számít. (Ptk.4:35§(1))

Nem írtad, mit jelent a "tulajdonosa lettem". Ha visszterhesen szerezted a lakástulajdont (adásvétellel), akkor főszabály szerint az közös vagyon - ha különvagyonodból vásároltad, arra neked kell hivatkozni, neked kell bizonyítani. Ha ajándékba kaptad vagy örökölted, akkor főszabály szerint is a különvagyonod.

gyongyi0313 # 2019.07.16. 22:07

Üdvözlök Mindenkit!

A férjemmel 2éve házasok vagyunk, előtte 4évig élettársak voltunk. Én az élettársi időszakban egy ingatlannak az 50% tulajdonosa lettem (másik 50% édesanyámé). Ezt az ingatlant most fogjuk eladni. A férjemmel válunk. Azt állítja, hogy az eladott ingatlan árából neki is jár részesedés, mert közös vagyonnak számít az élettársi viszonyunk miatt.
Én úgy gondolom, és értelmezem a törvényeket, hogy az az ingatlan 50% csakis az én tulajdonom, neki ebbe nincs részesedése, vagyis különvagyonnak számít. Kérem erősítsenek meg. Köszönöm a segítséget!

drbjozsef # 2019.06.21. 13:14

ThePass,

Apum önrésze is értékkövető?
Persze. Miért ne lenne az? Viszont, hogy követelhet-e abból, az más kérdés.

mire tarthat jogos igényt?
A házastársi közös vagyon felére.
Hogy ebbe beletartozik édesapád része is, az a kérdés. Szemérmesen "szerepel az adásvételin" fordulatot használsz, ahelyett, hogy tényeket írnál. Azt kellene gondolnom, édesapád ráállt az adásvételire, és előadott rajta egy kuplét.

Feltételezem, édesapád nem tulajdonos az ingatlanban, gondolom 1/2-1/2 tulajdonos vagy a feleségeddel, édesapád haszonélvezetével.

Ha édesapád a vásárláshoz adott pénzt egyértelműen, kifejezetten, és igazolhatóan neked adta, vagyis egyenes ági rokonodtól kaptál ajándékot, akkor az különvagyonod, az nem tartozik bele a házastársi közös vagyonba.

Ha nem, akkor nektek adta. Vagy a haszonélvezetéért adta. De akkor az ingatlan tulajdonojoga felesben is oszlik meg köztetek.

ThePass # 2019.06.21. 12:57

Kedves Fórumozók,

ingatlan vagyonmegosztással kapcsolatban kérdeznék. Anno 20m Ft-ért vásároltunk ingatlant, aminek felét édesapám fizette, másik felére hitelt vettünk fel nejemmel, amit még 2032-ig fizetni fogok. Fater szerepel adásvételin és haszonélvezeti joga is van. Jelen pillanatban a ház kb 45m-t ér. Válás miatt ki kell fizetnem asszonyt, érdeklődöm, h mire tarthat jogos igényt? Apum önrésze is értékkövető?

Előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.26. 20:03
  • Azt akarod kérdezni, azt kérheti-e, hogy az asszony magához váltsa az ő részét. Kérheti, de egyrészt nem biztos, hogy a nő fizetőképes. Másrészt elég rossz üzlet lenne, mert figyelembe vennék, hogy ott lakik a két közös, kiskorú gyerek, és ez jelentősen csökkentené az ellenértéket. (Az árverési értékesítés elrendelését épp a gyerekek miatt nem látom esélyesnek; legfeljebb lakottan, de úgy meg kinek kell?)
  • Miért ajándékozná a gyerekeknek a tulajdoni hányadát? Esetleg ha megegyeznek, hogy nem kell többé tartásdíjat fizetnie.
Crystal78 # 2019.05.26. 19:00

Tisztelt hozzáértők,
A bátyám 3 éve elvált a feleségétől, két gyermeke az édesanyával él a közös lakásukban.
Váltáskor a felesége kapta a lakás kizárólagos használati jogát, a bátyám önként távozott a lakásból egy albérletbe. Lakáshasználati jog ellenértėket nem kért.
Kérdésem a következő:

• Kérheti a bátyám a közös lakásukból ráeső részt vagyonmegosztás útján? A volt feleség persze nem akar kiköltözni, azt szeretné, ha a bátyám lemondana a részéről a gyerekek javára.
  • Kell bizonyítania a bátyámnak a bíróságon, a jelenlegi anyagi helyzetét, és hogy neki miért van szüksége a rá eső tulajdonrészre?
  • Mekkora rész illeti meg őt, ha, az anyával élnek a gyerekek?

Köszönöm a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.22. 11:36

Nem ismerjük azt a szerződést. (Megjegyzem, az új Pp. hatály alatt a vagyonjogi vitát nem hogy nem kell, hanem nem is lehet összevonni a bontással.)

Ági.Sz # 2019.05.22. 11:25

Kedves Tagok!

Segítségre lenne szükségem. Nevelőanyám beakarja adni a válás 3x év házasság után. Édesapám ebbe a házasságba egy szerkezetkész házat hozott, nevelőanyám 200e. Ft kp-t. Házassági szerződést kötöttek, amiben le van írva, hogy a nevelőanyám nevére kerül a ház 1/4 része és a haszonélvezeti jog, illetve még az, hogy ki mit hozott ebbe a házasságba.
Kérdésem az lenne, hogy a válásnál, a szerződésben leírt 1/4 házrész értékére tarthat-e csak igényt vagy a 1/2 részére?

Köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.22. 09:28

Mindent lehet támadni. Más kérdés, hogy milyen eredménnyel.

yesss # 2019.05.22. 06:59

Kedves Fórumozók!

Az alábbi témában kérném szépen a segítségeteket.
Amennyiben válás előtt a váló felek közjegyző előtt megegyeznek, abban az esetben későbbiekben perelhető-e vagy megtámadható-e a közjegyző előtt született megállapodás? Kérhetnek-e többet vagy mást a felek - akár abban az esetben, ha olyan információ jut birtokukba, amit korábban nem ismertek.

Köszönöm szépen a válaszokat!

y.