Sziasztok!
24 évig éltem egy fedél alatt két gyerekem apjával. 14 évvel ezelőtt vásároltunk egy lakást, de az adásvételi szerződés, igy maga a lakás is, és az összes közüzemi óra az én nevemre került. Svájci frankos hitel volt, a lakást elbuktuk, már az OTP factoring a tulajdonos, megkaptuk a kilakoltatási papirt is, és az otp most tőlem 30 milliót követel, a 14 évvel ezelőtt felvett 12 millió helyett. Továbbá nemrég tudtam meg, hogy egy csomó elmaradt közüzemi tartozásunk is van. A volt élettársammal már nem vagyunk együtt, ugyanis kiderült, hogy kettős életet élt, sőt, gyereket csinált a szeretőjének, igy most egyedül maradtam a sok tartozással a nevemen. Voltam a helyi biróságon, és azt mondták, hogy ezt nem tudom megfeleltetni a volt párommal, a gyerekeim apjával. Sem a lakáshitelt, sem az elmaradt rezsiköltségeket.
Lehetséges ez?
ELőre is köszönöm szépen a válaszokat. :(
Válás, vagyonmegosztás
Tisztelt Ügyvéd Úr! Csak próbáltam valahogy nevesíteni, hogy bár közös kasszánál voltunk, a 25000 Ft kifejezetten a nagymama tartásának a fele összege volt. Nyilván a közösen vásárolt ingóságok, és egyén kiadásokon felül. 21 éve vagyunk együtt, a férjem édesanyja sosem kedvelt, nagyon anyagias család, és tudni szeretném, hogy mire számíthatok vagyonmegosztás terén. Számomra nagyon idegen élethelyzet, csak tisztán szeretnék látni. Köszönöm!
„Mindig vagyonközösségben éltünk, pluszban havi 25.000 Ft-al segítettem még a férjemet a nagymama tartása miatt.”
Vagy vagyonközösség, vagy plusz. A kettő együtt nem nagyon megy... (hacsak nem különvagyonodból)
Tisztelt Ügyvéd Úr! Elnézést a pontatlanságért, megpróbálok pontosítani. A lakás, amibe beköltöztek a férjem a nagymamájával, kb 2,2 m Ft-ba került, de sajnos dokumentumot nem látok, mert nem adják át nekem. Amikor a férjem ide beköltözött a nagymamájával akkor a mama fizetett kb1,4 M Ft-ot, a férjem szülei 800 E Ft-ot, és elvállalta a férjem a nagymama tartását annak reményében, hogy a nagymama halála esetén kizárják a többi örököst, és a férjemé lesz a lakás. 2006- ban felbontották a szerződést, a tartásért cserébe férjem és a nagymamája fele-fele arányban 4-4 M Ft- ban állapodtak meg. A 4 Millió Ft-ot hitellel kipótoltuk, így vásároltuk jelenlegi lakásunkat. A férjemmel az öröklési szerződés létrejöttének 3. hónapjától együtt vagyunk, élettársi viszonyban, majd házasságban élünk. Mindig vagyonközösségben éltünk, pluszban havi 25.000 Ft-al segítettem még a férjemet a nagymama tartása miatt. Remélem mindenre válaszoltam. Köszönöm szépen!
Még pár nap, és lesz használható tényállásunk.
Pontosan mikor, ki és mennyiért vásárolta azt a lakást? Milyen forrásból származott a 800K-n felüli rész? Hova lett Hogy kell azt érteni, hogy "támogattad" a férjed? Hogy kell azt érteni, hogy az öröklési szerződés felbontásakor 4M forint "került a férjed nevére"?
Tisztelt Ügyvéd Úr! Köszönöm válaszát. Ez a lakás az öröklési szerződés létrejötte miatt lett vásárolva. Ide költözött be a férjem és a nagymamája. Az öröklési szerződés felbontásakor lett a lakás értékesít e, akkor vásároltuk azt a lakást, amiben jelenleg élünk. Élettársi viszonyban majd házasságban töltöttük az elmúlt 21 évet. Várom válaszát! Köszönöm szépen!
Először tisztázni kellene, hogy milyen lakást emlegetsz az öröklési szerződéssel egy mondatban.
Tisztelt Ügyvéd Úr! Kérem szíves tájékoztatását az alábbiak kap kapcsolatban: férjemmel 1998 májusa óta vagyunk együtt, 2010. júliusban házasodtunk. 1998 márciusában öröklési szerződést kötött a nagymamájával szülei adtak a vásárolt lakásba 800000 Ft-ot. A lakás akkoriban 2.2 Millió forintot ért. Az öröklési szerződés tartana alatt közös volt a bevételünk. A kapcsolatunk elejétől közös életet terveztünk, 2000- től havi szinten 25000 Ft-al támogattam a nagymamája tartása miatt. Amíg együtt voltunk a házasságunk előtt, együtt voltunk Angliában, Ausztriában, vagyonunk közös volt, új gégjárműveket is vásároltunk 2004-ben és 2007-ben. 2006-bán az öröklési szerződést felbontották, ebből 4 Millió Ft került a férjem nevére, majd közös hitelfelvétellel oldottuk meg egy lakás vásárlását, amelyben azóta is lakunk. Kérem szíves felvilágosítását, hogy válás esetén mire számíthatok vagyonmegosztás terén. Köszönettel: Rózsika77
Erre a hvatkozásra nem. Másra esetleg.
Kedves Kovács Béla Sándor!
Köszönöm. Ez jó ötlet. Még annyit szeretnék Öntől megkérdezni, hogy ha mégsem jönne ez be, illeték befizetési kedvezményt kaphatok e arra hivatkozással, hogy én nem akartam pereskedni, de ő kényszerített erre a lépésre. (fél éve nem reagál erre a kérdésre)
Esetleg meg lehet próbálkozni egy egyezségkísérletre idézéssel. Hátha.
Lencse2018,
Pont ugyanazt, amit akkor tennél, ha válaszol, csak elutasítja a javaslatodat.
Pert indítasz.
Segitséget szeretnék kérni!Férjemmel elváltunk. A vagyonmegosztással kapcsolatban nem hajlandó tárgyalni velem. Irásaimra nem válaszol. Telefont nem veszi fel. Mit tehetek ez ügyben?
Ha vita van, az élettársi vagyonközösség létrejöttének pontos kezdete nem könnyen, de azért bizonyítható. Alapesetben a lakcímkártyákkal, de ha ez nem valós, akkor akár tanúkkal is. Csak hát ha ez sok évre vissza van, az nem könnyíti meg...
Tisztelt drbjozsef!
Köszönöm válaszát!
Elartási szerződést kötöttem a nagyapámmal a házának 50%-ra. Ekkor a férjemmel ismerkedési fázisban voltunk, de nem éltünk még együtt. Csak ő erre nem emlékszik..
Tehát különvagyonnak számít. Végtelenül örülök! Köszönöm!
gyongyi0313,
Főszabály szerint a házastársi közös vagyonba az számít, amit a felek a vagyonközösség létrejöttétől szereznek. Ha a házasságot élettársi kapcsolat előzi meg, akkor az az alatt szerzett vagyon is ide számít. (Ptk.4:35§(1))
Nem írtad, mit jelent a "tulajdonosa lettem". Ha visszterhesen szerezted a lakástulajdont (adásvétellel), akkor főszabály szerint az közös vagyon - ha különvagyonodból vásároltad, arra neked kell hivatkozni, neked kell bizonyítani. Ha ajándékba kaptad vagy örökölted, akkor főszabály szerint is a különvagyonod.
Üdvözlök Mindenkit!
A férjemmel 2éve házasok vagyunk, előtte 4évig élettársak voltunk. Én az élettársi időszakban egy ingatlannak az 50% tulajdonosa lettem (másik 50% édesanyámé). Ezt az ingatlant most fogjuk eladni. A férjemmel válunk. Azt állítja, hogy az eladott ingatlan árából neki is jár részesedés, mert közös vagyonnak számít az élettársi viszonyunk miatt.
Én úgy gondolom, és értelmezem a törvényeket, hogy az az ingatlan 50% csakis az én tulajdonom, neki ebbe nincs részesedése, vagyis különvagyonnak számít. Kérem erősítsenek meg. Köszönöm a segítséget!
ThePass,
„Apum önrésze is értékkövető?”
Persze. Miért ne lenne az? Viszont, hogy követelhet-e abból, az más kérdés.
„mire tarthat jogos igényt?”
A házastársi közös vagyon felére.
Hogy ebbe beletartozik édesapád része is, az a kérdés. Szemérmesen "szerepel az adásvételin" fordulatot használsz, ahelyett, hogy tényeket írnál. Azt kellene gondolnom, édesapád ráállt az adásvételire, és előadott rajta egy kuplét.
Feltételezem, édesapád nem tulajdonos az ingatlanban, gondolom 1/2-1/2 tulajdonos vagy a feleségeddel, édesapád haszonélvezetével.
Ha édesapád a vásárláshoz adott pénzt egyértelműen, kifejezetten, és igazolhatóan neked adta, vagyis egyenes ági rokonodtól kaptál ajándékot, akkor az különvagyonod, az nem tartozik bele a házastársi közös vagyonba.
Ha nem, akkor nektek adta. Vagy a haszonélvezetéért adta. De akkor az ingatlan tulajdonojoga felesben is oszlik meg köztetek.
Kedves Fórumozók,
ingatlan vagyonmegosztással kapcsolatban kérdeznék. Anno 20m Ft-ért vásároltunk ingatlant, aminek felét édesapám fizette, másik felére hitelt vettünk fel nejemmel, amit még 2032-ig fizetni fogok. Fater szerepel adásvételin és haszonélvezeti joga is van. Jelen pillanatban a ház kb 45m-t ér. Válás miatt ki kell fizetnem asszonyt, érdeklődöm, h mire tarthat jogos igényt? Apum önrésze is értékkövető?
Előre is köszönöm!
- Azt akarod kérdezni, azt kérheti-e, hogy az asszony magához váltsa az ő részét. Kérheti, de egyrészt nem biztos, hogy a nő fizetőképes. Másrészt elég rossz üzlet lenne, mert figyelembe vennék, hogy ott lakik a két közös, kiskorú gyerek, és ez jelentősen csökkentené az ellenértéket. (Az árverési értékesítés elrendelését épp a gyerekek miatt nem látom esélyesnek; legfeljebb lakottan, de úgy meg kinek kell?)
- Miért ajándékozná a gyerekeknek a tulajdoni hányadát? Esetleg ha megegyeznek, hogy nem kell többé tartásdíjat fizetnie.
Tisztelt hozzáértők,
A bátyám 3 éve elvált a feleségétől, két gyermeke az édesanyával él a közös lakásukban.
Váltáskor a felesége kapta a lakás kizárólagos használati jogát, a bátyám önként távozott a lakásból egy albérletbe. Lakáshasználati jog ellenértėket nem kért.
Kérdésem a következő:
- Kérheti a bátyám a közös lakásukból ráeső részt vagyonmegosztás útján? A volt feleség persze nem akar kiköltözni, azt szeretné, ha a bátyám lemondana a részéről a gyerekek javára.
- Kell bizonyítania a bátyámnak a bíróságon, a jelenlegi anyagi helyzetét, és hogy neki miért van szüksége a rá eső tulajdonrészre?
- Mekkora rész illeti meg őt, ha, az anyával élnek a gyerekek?
Köszönöm a válaszokat.
Nem ismerjük azt a szerződést. (Megjegyzem, az új Pp. hatály alatt a vagyonjogi vitát nem hogy nem kell, hanem nem is lehet összevonni a bontással.)
Kedves Tagok!
Segítségre lenne szükségem. Nevelőanyám beakarja adni a válás 3x év házasság után. Édesapám ebbe a házasságba egy szerkezetkész házat hozott, nevelőanyám 200e. Ft kp-t. Házassági szerződést kötöttek, amiben le van írva, hogy a nevelőanyám nevére kerül a ház 1/4 része és a haszonélvezeti jog, illetve még az, hogy ki mit hozott ebbe a házasságba.
Kérdésem az lenne, hogy a válásnál, a szerződésben leírt 1/4 házrész értékére tarthat-e csak igényt vagy a 1/2 részére?
Köszönöm a választ!
Mindent lehet támadni. Más kérdés, hogy milyen eredménnyel.
Kedves Fórumozók!
Az alábbi témában kérném szépen a segítségeteket.
Amennyiben válás előtt a váló felek közjegyző előtt megegyeznek, abban az esetben későbbiekben perelhető-e vagy megtámadható-e a közjegyző előtt született megállapodás? Kérhetnek-e többet vagy mást a felek - akár abban az esetben, ha olyan információ jut birtokukba, amit korábban nem ismertek.
Köszönöm szépen a válaszokat!
y.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02