Válás, vagyonmegosztás


ObudaFan # 2008.02.04. 15:16

Kérdésem az lenne, hogy a bíróság, miután tulajdoni lappal tudom igazolni, hogy kizárólag különvagyonom az említett lakás, kötelezhet-e arra, hogy biztosítsam mindenképpen a lakhatást a családom részére, vagy írhatok-e esetleg egy szerződést szívességi lakáshasználatról a feleségemmel.

Megegyezni meg lehet bármiben. a viszont megegyezés nincs, a bíróság rendelkezhet úgy, hogy kizárólag az anya és a gyermek használhatja tovább a lakást, ha a gyermek az anyánál lesz elhelyezve.

Krysz80 # 2008.02.03. 20:43

2003-ben kötött házasságom; melyből 2005-ben született egy fiúgyermekünk, tavaly nyáron helyrehozhatatlanul megromlott, ennek eredményeként tavaly júniusában elköltöztem a közösen használt lakásból. A lakás kizárólag az én tulajdonom, hiszen még házasságkötésem előtt 1-2 évvel szüleim anyagi segítségével vásároltam meg és újítottam fel. Házasságkötésem előtt néhány hónappal költöztünk be későbbi feleségemmel a lakásba, amit már együtt rendeztünk be bútorokkal, berendezési tárgyakkal. Feleségemmel eldöntöttük, hogy felbontjuk házasságunkat és már összeállítottam az EGYEZSÉGI MEGÁLLAPODÁS-t (házasság közös megegyezéssel történő felbontása tárgyában), hisz pereskedés nélkül szeretnénk elválni. Számomra nem teljesen egyértelmű a lakáshasználattal kapcsolatos kérdés. Miután még a kisfiam most kezdte az óvodát, feleségem gyes után még most áll újra munkába, így annak ellenére, hogy akár a szüleihez is költözhetne a kisfiammal, szeretném egy időre nekik a lakhatást a lakásomban biztosítani. Ingóságaink jelentős részét, mint a bútorok, elektronikai cikkeket, használati eszközöket a feleségemnek adnék át, ha elköltözne a lakásból. Kérdésem az lenne, hogy a bíróság, miután tulajdoni lappal tudom igazolni, hogy kizárólag különvagyonom az említett lakás, kötelezhet-e arra, hogy biztosítsam mindenképpen a lakhatást a családom részére, vagy írhatok-e esetleg egy szerződést szívességi lakáshasználatról a feleségemmel. Jelenleg élettársi kapcsolatban élek, az élettársam lakásában, így egyelőre nincs szükségem a lakásomra, de közös jövőnk felépítése miatt, az elkövetkezendő években bármikor szükségem lehet a lakásomra. A házasságbontó egyezségi megállapodásban már lerögzítettem, hogy havonta fizetem a kisfiam után a gyermektartási díjat és szeretném benne rögzíteni, hogy a lakáshasználatért a feleségemtől semmiféle pénzbeli jutatást nem fogok kérni. Eddig elköltözésem óta a rezsiköltségeket kizárólag én fizettem, a jövőben a feleségem fizetné a lakás havi kiadásait, míg ő használja.
Ön mit javasol, mire kellene mindenképpen figyelnem, amikor lerögzítem az egyezségi megállapodásban, a lakáshasználati részt. Gondolok arra, hogy érdemes-e beleírni egy konkrét időtartamot, hogy meddig engedem a lakhatást, stb. Előreláthatólag 1-2 évig mindenképpen használhatják a lakást, de kikötéseim lennének, ha a feleségem párkapcsolatot kezdene, akkor az új párja semmiféleképpen nem költözhet oda. A feleségem egyelőre szintén egyetért ezekkel az érveimmel, de nem szeretném, ha visszaélnének a jóakaratommal és esetleg valamilyen módon lehetetlené tennék a lakásom saját használatát, ha az élethelyzetem úgy kívánná vagy akár pereskedésbe fognának a lakásom megszerzéséért.
Tisztelettel!

ObudaFan # 2008.01.28. 16:09
  1. A vagyoni helyzet alapján, a kérelmet a bíróságon beszerezhető formanyomtatványon kell előterjeszteni. Nagy pertárgyértékű ügyekben meg szokták adni.

2. Többlethasználati díj fizetésére lesz kötelezett. Emellett meg kell térítenie az ezzel okozott kárt.

Pindsvin # 2008.01.28. 12:59

Két kérdésem lenne:

  1. Olvastam, hogy vagyoni per indításakol lehet kérni illeték felfüggesztést vagy valami hasonlót. Tehát nem kell előre kifizetni a 6 %-ot. Ez milyen alapon kérhető és mennyi az esélye, hogy a perindító megkapja.
  2. Amíg nincs vagyommegosztás, addig a ház használati joga meg van osztva, de az elmérgesedett helyzetre való tekintettel az egyik fél nem lakik gyakorlatilag bent, de rendszeresen odalátogat. A bent lakó félnek nem érdeke a megegyezés. Milyen következményei lehetnek, ha a másik fél kipakolja üresre a közös ingatlanrészeken tárolt ingóságokat, hogy a bent lakó felet megegyezére késztesse.
Ster # 2008.01.28. 12:49

Tulajdonos...hogyne... A lakást a feleség vette, de nincs házassági szerződés, tehát a férj is "tulajdonos"...
Na ja, jogai vannak, kötelességei nincsenek... Gondolok itt a rezsi fizetésre... De mi van akkor, ha a férj azt állítja, hogy Ő ad pénzt a rezsibe? Persze ez nincs így, de ebben az esetben egy állítás áll szemben egy másik állítással...
Külön pert indítani a lakás miatt...ez nagyon jó... A fél életét a bíróságon tölti az, aki uram bocsá' "el merészel válni"...
Fantasztikus törvényeink vannak...

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.28. 12:41

Ha nem akarja megvenni, akkor miért kellett szóba hozni egyáltalán?
Ha még folyik a bontó-, illetve vagyonmegosztási per, abban a bíróság nem szünteti meg a közös tulajdont, csak az 1/2-1/2 tulajdoni arányt állapítja meg, ha szükséges.
A közös tulajdon megszüntetése iránt külön pert lehet indítani. Hogy milyen módon szeretnéd a megszüntetést, az neked kell tudnod.

Addig a férj élheti világát a lakásban
Miért ne élhetné? Tulajdonos. Épp azok a jogai, mint a feleségnek. A költségek ráeső részét viszont lehet tőle követelni.

Ster # 2008.01.28. 11:42

A probléma ott van, hogy kell a férjnek a ház, de fizetni nem nagyon akaródzik Neki... Jelenleg is a feleség fizeti az össze rezsit...egyedül...holott a férj is ott lakik.
Ezért tartom valóbbszínűnek azt, hogy a lakás kérdését csak jogi úton lehet rendezni. Erről viszont semmit sem tudok... Mit kell tenni a feleségnek? A bíróság dönthet úgy, hogy "el kell adni a lakást"? Ez mennyi időt vesz igényben? Addig a férj élheti világát a lakásban (és közben semmiért nem fizet)?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.28. 11:31

A férj igényt tartana a házra, a feleség hajlandó lenne a részét eladni.

Úgy érted, a férjnek? Akkor mi a probléma?

Ster # 2008.01.28. 11:15

Üdv!

Lakással kapcsolatos kérdésem lenne...
A tulajdon ugyebár 50-50% a férj és a feleség között. A férj igényt tartana a házra, a feleség hajlandó lenne a részét eladni.
De mivel válásról van szó, ez "természetesen nem ennyire egyszerű"...
Egyáltalán milyen jogi lehetőségek vannak?
Gondolom az egyik az, hogy a férj kifizeti a feleség részét...;
...ha viszont erre nem hajlandó akkor gondolom a bírósági eljárás keretében lehet "eladni" a lakást, csak persze a valós forgalmi értéknél jóval alacsonyabb áron...;
Ezt az utolsó lehetőséget, pontosan hogyan lehetne kivitelezni? Ezt az eljárást mikor, hogyan lehet kezdeményezni? ...és egyáltalán mennyi ideig tarthat egy ilyen dolog?

Köszi a válaszokat!

prognózis # 2008.01.26. 18:16

Köszönöm a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.26. 18:03

Nem a kereset benyújtása a vízválasztó, hanem a vagyonközössége megszakadása. Az jellemzően korábban történik, de nem kizárt, hogy csak később.

prognózis # 2008.01.26. 17:58

Szervusztok.

Kérdésem röviden a következő lenne: a válóper beadása után szerzett vagyon különvagyonnak vagy közös vagyonnak számít?
Köszönöm. Tamás

lacc # 2008.01.18. 16:56

Köszönöm a választ!
Egy kicsit megnyugotam.

zuros # 2008.01.18. 15:58

Ez elég cinikus volt, de nem szeretném itt leírni az egész sztorit. A büntetés összege azért bizonyítja, mennyire állt meg a vád. És milyen pontokban nem.

KBS!

Köszi az érdemi válaszod, segítettél!

monalisa1 # 2008.01.18. 14:27

zuros,
kis pénzbüntetés 5 M Ft csalásért, hm...

Béla,
azt írta, hogy a felesége a bűntetőperben bár nem- de amúgy vastagon benne volt a dologban. Én ezért bátorkodtam az "együtt sírunk együtt nevetünk" elvet használni.

Amúgy "vettem" amit hozzám céloztál, majd igyekszem akként...

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.18. 13:29

Szerintem igen, lacc.

lacc # 2008.01.18. 12:59

Tisztelt Kovács Béla Sándor!
Az én vagyonom akkor házasság előtti külön vagyon lenne és jogomban állhat azt kérnem?
Köszönöm a választ! Üdv: Lacc

zuros # 2008.01.18. 11:34

Dehogy szereztem! Ez egy kifizetett számla nem teljesítése volt. Mivel feljelentették a céget, a rendőrség azonnal foglalt mindent. Én harmadrendú vádlott voltam.
Azért kérdeztem mindezt, mivel a mostani perben a Bíró bekérte az összes anyagot a büntetőről és most keresetkiegészítést kér tőlem, hogy igényt tartok-e az extől a kártérítési összeg felére.
Na ezért érdekes a dolog.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.18. 11:28

Bár... Milyen jellegű ez a kár? A károsítás révén szereztél-e jövedelmet?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.18. 11:26

Nem. A házastárs nem felel a házastársa által bűncselekménnyel okozott károkért.

zuros # 2008.01.18. 11:15

Köszönöm. Sajnos ez nem túl jó hír. Mivel kb 5 millióról van szó.
Akkor ezt nem is érdemes kérnem? Úgysem ítélhető meg?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.18. 11:12

Az Ég áldjon meg, "büntetést" írtál! A kártérítés nem büntetés.
A lényeg azonban így sem változik. Ezzel az összeggel te tartozol.

zuros # 2008.01.18. 11:08

Nincs kifizetve. Polgári peres úton hajthatja be a károsult. És be is fogja valszeg. A tényleges büntetés (kis összeg volt) be lett fizetve.
A válás bő 1 éve kimondva, tehát sajátból fizetve.
A vagyonmegosztás zajlik jelenleg és ebben szeretném érvényesíteni, hogy ha a károsult kéri a jussát, az ex fizesse a felét. A büntetőügy alatt még fent állt a házasság. Csak az ítélet hozatalkor már nem.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.18. 11:00

Ha már ki lett fizetve az a bírság, és belül van az elévülésen, akkor épp ellenkezőleg. Ő követelheti, hogy térítsd meg a felét a közös vagyonból kifizetett személyes kötelezettségednek.

zuros # 2008.01.18. 10:57

K:B:S:!

Hát igen. Ezért kérdeztem.
Szerinted?