Válás, vagyonmegosztás


Majordomus # 2024.01.09. 20:36

jav: értékbecslés

Majordomus # 2024.01.09. 20:36

Ez igy is van.
.

Azért egy ingatlanszakértői lrtéklés vélemény nem ártana. Plusz néhány ingatlanhirdetés a környékről...

drbjozsef # 2024.01.09. 20:08

A viszonylag jó viszony megszűnéséről nem is beszélve.
Ez már nem jogi kérdés.
Te tudod, mi mennyit ér meg neked, amelyek nehezen számszerűsíthetőek.
(Személyes véleményem, hogy ha most normális a viszony, és ez várhatóan fent is marad, és korrektül tudjátok rendezni, akkor az minden pénzt megér, minden másra meg ott a mastercard.)

bvfan # 2024.01.09. 19:42

Majordomus,

Köszönöm a választ, ügyvédi javaslatra a különvagyont is bele fogjuk írni, hogy az különvagyon, illetve azt is beleírjuk, amit már elosztottunk, összes számlát felsorolva és mindkét autót.
A Babaváróval kapcsolatos vállalást viszont nem lehet beleírni formai okok miatt, külön szerződésbe kell foglalni, amibe belefoglaljuk a gyerektartást is (amit eddig önkéntesen fizettem), így a tartásdíjból levonhatom a törlesztő összegét.
A feleségem ajánlatát megkaptam a fél lakásrészre, a lakás teljes piaci árának 1/3-a körül van (tehát 50% tulajdonrészért fizetne mondjuk kb. 35%-ot), de még mindig nem tudom eldönteni, hogy ez most jó vagy nem, mert közben hallottam horrorsztorikat, hogy ennél sokkal rosszabbul is ki lehet jönni egy perből, főleg két kiskorú gyerekkel. Meg ugye egy pernek ügyvédi költsége és illetéke is van és addig se lesz nálam a pénz, amíg tart a per. A viszonylag jó viszony megszűnéséről nem is beszélve.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.01.08. 09:56

Úgy lehet hazahúzni, ha létesít egy magyarországi lakóhelyet, akkor fél év múlva már lesz rá joghatósága a magyar bíróságnak - feltéve, hogy közösen kérik az eljárás lefolytatását. (Ne kérdezd, ez egy perben nálunk hogy lehetséges. :) ) Egy év után pedig már közös kérelem nélkül is.

szakvizsga2015 # 2024.01.08. 07:35

Köszönöm szépen! :) Talán azért, mert olcsóbbnak érzi Magyarországon, mint osztrák bíróság előtt.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.01.07. 16:11

Róma III. Főszabályként osztrák bíróságnak van rá joghatósága - és valószínűleg az osztrák anyagi jogot kell alkalmazni. (Hacsak az ottani nemzetközi magánjogi törvényben nincs valami visszautalás.) Miért akarja hazahúzni a pert?

szakvizsga2015 # 2024.01.07. 15:41

Ausztriában és ott volt az utolsó közös lakhely is.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.01.07. 13:08

Az asszonynak hol van a lakóhelye? Hol volt az utolsó közös lakóhelyük?

szakvizsga2015 # 2024.01.07. 12:28

Tisztelt Hozzáértők!
Az unokatestvérem válni szeretne, mindenben megegyeztek. Magyarországon kötöttek házasságot, de már nincs kötődése Magyarországhoz, mert tartósan Ausztriában él, magyar lakcímkártyáján az szerepel, hogy külföldi lakcím. Közös magyarországi lakóhelyük nem volt a feleségével. Kérdésem lenne, hogy beadhatja-e Magyarországon is a válókeresetet és ha igen, akkor hol? Köszönöm szépen.

Majordomus # 2023.12.29. 21:54

Bvfan
Komoly pénzről van szó.
Olcsóbb megoldás ha fogadsz egy (ingatlanjogász)ügyvédet aki a te érdekeidre figyel oda és járatos a bsbaváró hitel ügyében is.
Megoldás lehet ha a gyerektartás összegéből levonod a hiteltörlesztő összegét.
A különvagyonodnak ehhez semmi köze, az a tiéd.
A lakás árának meghatározásánál várd meg a feleséged ajánlatát.
Illetve az ő ügyvédje készítsen egy szerződéstervezetet amit a tiéddel átnéztek.

groszfater@gmail.com # 2023.12.29. 16:36

A Kúria Polgári Kollégiumának 1/2022. (V. 30.) PK véleménye a házastársi közös vagyon megosztásának egyes kérdéseiről

bvfan # 2023.12.29. 11:57

Kedves Fórumtagok!

Feleségemmel néhány hónapja már külön élünk, bontóper még nincs, azzal várunk egy alkalmasabb pillanatra (babaváró hitel is van, egy gyermek született miután felvettük, tehát most kamatmentes).
A közös lakásban ő maradt a 2 kiskorú gyerekünkkel, én albérletben lakom. Ő családi segítséggel ki akar engem vásárolni, ezért házassági vagyonmegosztási szerződést tervezünk kötni.

Kérdéseim:

0. Az ügyvédet aki készíti majd a szerződést, a feleségem hozza, konzultáljak-e egy másikkal mielőtt aláírok bármit?

  1. Egyértelműen különvagyonba tartozó ingatlanokat bele kell-e írni? (pl. örököltem szüleimtől/nagyszüleimtől ingatlan tulajdonrészt 3 ingatlanban is)
  2. Bele kell-e azt írni, amit már elosztottunk? Bankszámlapénz, értékpapírok, autók (egyik eleve az én nevemen van, másik az övén), amikről itt szó van. Egyéb ingóságokat bele kell-e írni?
  3. A megváltás keretében átvállalná a lakáshitelt és a Babaváró törlesztését is. A lakáshitel az ő nevén van, én kezes vagyok, szerződésmódosítás lesz, a továbbiakban nem leszek kezes, egyedül lesz a hitelben. Viszont a Babaváró problémásabb, mert az én nevemen van, az én számlámról vonják, ez nem módosítható, a kérdésem az, hogy lehet-e olyat, hogy a vagyonmegosztási szerződésben vállalja, hogy ő kifizeti nekem a törlesztőrészletet minden hónapban?
  4. A közös lakás fele arányban az én tulajdonom. Ha perben döntene a bíróság, akkor ha jól tudom, az a bírói gyakorlat, hogy a 2 bennmaradó kiskorú gyerekre való tekintettel csökken a tulajdonrész megváltási ára. Én ezt az összeget szeretném megcélozni a megegyezésben. Van erre valami "ökölszabály", hogy mégis hány % "kedvezmény" szokott járni?

Olvastam ilyet, hogy "a beköltözhető forgalmi értéket csökkentik meghatározott százalékkal (konkrét esetekben 10-25-30%)", vagy "a beköltözhető és a lakott forgalmi érték különbözetét veszik alapul, és a különbözet bizonyos hányadában (konkrét esetekben 10-20%) számolják el a gyermek(ek) lakhatási jogának értékét", de olyat is láttam valamelyik neten fentlevő pár évvel ezelőtti ítéletben, hogy gyerekekenként 10-10% és kész. Melyik ezek közül a jelenlegi gyakorlat? Illetve nekem az első két eset nem tűnik túl egzaktnak, pl. elég nagy különbséget jelenthet pénzben mondjuk a 10 és a 30%, milyen szempontok befolyásolják ezt?

5. Az előzőben említett lakás piaci árának meghatározásánál egy esetleges perben számít-e az, hogy mi szerepel mondjuk a KSH ingatlanadattárban az adott környéken (társasházban) négyzetméterárként vagy hogy a szomszéd lakást mennyiért adták el múlt héten (pont most történt egy eladás)? Lehet-e ezekre hivatkozni vagy jön egy szakértő és mond egy számot és mindenki elfogadja, mert mást nem tehet?

Előre is köszönöm a válaszokat

Majordomus # 2023.12.23. 20:56

Mire elváltok legyen szétpakolva a putyerka..

Napvitorla # 2023.12.23. 19:48

Köszönöm szépen KBS és drbjózsef! Most már minden világos.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.12.23. 17:19

A bontóperben ma már nem csak hogy nem kell rendezni a felek vagyoni vitáját (korábban is csak a közös megegyezéses váláshoz kellett), hanem nem is lehet. Ahhoz megegyezés híján külön per kell.
Ha viszont megegyezés van, akkor az egész kérdésed felesleges, Napvitorla - ezt mondtam már a legelején. Ha egymás közt akár csak szóban megegyeztek, ki-ki birtokba veszi a jutóját, akkor ki szólna bele? Ki firtatná, hogy alakilag nem érvénytelen-e az a szerződés? (És ha firtatná, akkor mi van?)

drbjozsef # 2023.12.23. 16:00

Napvitorla,

Nem akarlak elkeseríteni, de KBS speciel ügyvéd, természetesen neki van igaza (az eddigi házastársi közös vagyon megosztása természetesen egy vagyonjogi szerződésnek számít, mégis mi másnak, papucs orrán pamutbojt?), és Alapos olvtársunk bár igen lelkes, teljes homályban van esetedben. Leginkább a válás és a vagyon megosztása mosódik össze nála, de ez nem baj, az emberek túlnyomó többsége így van vele (biztos a sok Petrocelli nézés lehet az oka)...

Napvitorla # 2023.12.23. 15:53

Azt hiszem Alapos értette mit szerettem volna tudni. VÁLÁS esetén a vagyonmegosztás írásos módjáról érdeknődtem, NEM házassági vagyonjogi szerződésről. Szerintem ez egyértelmű volt a kérdésemnél.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.12.23. 11:16

miért kellene ellenjegyezni?

Gondolom, az előterjesztő miniszter részletes indoklásában megtalálod a választ. Ti. a Ptk. 4:65. § (1) bekezdése szerint a házassági vagyonjogi szerződés akkor érvényes, ha közokiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalták.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.12.23. 11:13

Fölösleges dolog erről a bíróságnak nyilatkozni.

(De az ügyvédnek annyi köze van hozzá, hogy az ellenjegyzése nélkül érvénytelen. Szerintem az elég komoly.)

Alapos # 2023.12.23. 10:56

De hogy jön ide a bíróság?

Nagy valószínűséggel a válást lefolytató bíróságra gondol a kérdező.
Egyébként elégnek kell lenni egy nyilatkozatnak is.Ebben a nyilatkozatban rögzíti...kijelenti a két fél, hogy az általuk ismert 6 vagy 66 tételből álló ingóságok elosztásáról megegyeztek.A megegyezéshez se ügyvédnek se bírónak semmiköze.

Alapos # 2023.12.23. 10:37

Napvitorla

Mondjuk a vagyon (ez eseteben az ingó vagyon )megosztását meg kell előzni egy ingóság leltárnak.
Azután az elosztásról kell egyezkedni. Ha megegyeztek a felek, ezt írásban rögzítik,pl. jegyzőkönyv formájában.
Annak vannak formai/alaki követelményei,ha azoknak megfelel miért kellene ellenjegyezni?

Aztán hogy egy 'nullkilométeres' bíró elfogadja vagy sem, akkor jön a következő lépés.

Tehát kell egy leltár,azt eleve a két birtokos elfogadja, majd hosszas egyezkedés után....ha megegyeznek...azt írásos formában rögzítik.Lehet pl egy jegyzőkönyv,vagy simán egy emlékeztető.
Pontos megnevezéssel, datálással,tanukkal és aláírással.
Több oldalnál az oldalakat számozni és szignálni kell.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.12.23. 10:20

Házassági vagyonjogi szerződést érvényesen csak ügyvéd által ellenjegyzett okiratban lehet kötni. De hogy jön ide a bíróság? Miért kellene "elfogadnia" a szerződéseteket?

Napvitorla # 2023.12.23. 08:56

Nem kanalak, tányérok. Vannak nagyértékű autók, műszaki cuccok, Kft, stb. Az lenne a kérdés, hogy erre van e valamiféle előírás, vagy elég egy közösen aláírt “ sajtcetli”. Mit fogad el a bíróság? Kell e ellenjegyzés?

Majordomus # 2023.12.22. 20:23

Akkor miről akartok megegyezni?
Kanalak és tányérok?