Házasságkötésem előtt rendelkeztem egy tehermentes öröklakással amit a szüleimtől kaptam.
17 évi házasságunk során ezt a lakást kisebb ráfizetéssel nagyobbra, amelyben már a feleségem is tulajdonosként szerepel 1/1 arányban majd hitel segítségével családi házra cseréltük. Két gyermekünk született / 14, 17 évesek / ők a válás során az anyjuknál kerültek elhelyezésre. A lakáshasználati jogot megegyezésünk szerint Ő élvezi. Kísérleteket tettem a továbblépésre, felajánlottam hogy fizessen ki,vagy én kifizetem őt,esetleg adjuk el az ingatlant,és osszuk el az értékét. Sajnos nem jártam semmilyen eredménnyel, egyáltalán nem reagált rá. Fontolgatom a vagyonmegosztási per indítását,de nem vagyok tisztában a tényekkel,hogy mennyi esélyem van? Érvényesíthető-e a többlettulajdonom a házrészben, hiszen az eredetileg tulajdonomban volt öröklakás értéke kb kétharmada az ingatlannak. Kényszeríthető-e az eladásra,vagy a részem kifizetésére találok-e jogorvoslatot egy per során,vagy csak kiderül,hogy nem kell fizetnie,mert kevés a keresete,vagy nem értékesíthető az ingatlan amiatt,hogy kiskorú gyerekkel lakik benne,esetleg az új kapcsolatából születő gyermek miatt ez a helyzet tartós marad? Kérem a tanácsukat, hogy milyen esélyekkel indulok egy vagyonmegosztási per esetében,és milyen költségekre számíthatok ?
Köszönettel: Angelo